(Био) зеленчукова градина 5

• 71 456
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Същото като с българското кисело мляко. Наскоро един технолог каза - можем да произвеждаме българско кисело мляко, но кой ще го купува? Хората отвикнаха.
Тук в един магазин се продаваше ЧЕХселекция, което ми приличаше много на кисело мляко. Един ден отивам - няма. Собственикът каза, че вече няма да доставя, защото клиентите не го харесвали, било кисело. Че то си пише на опаковката, откакво са изненадани?
Сега ми доставят вкъщи прясно мляко, на цена 1 лев/литър. Разкошно мляко, съвсем истинско. Мирише, прави каймак половин сантиметър. Посетих и фермата на човека. За да не го набутвам с транспортни, се стиковахме с една мама от входа, да ни носи в едни и същи дни. Подквасвам вече четири пъти, на гъстота го докарвам, но не и на вкус. Грам киселинност няма, и се провлачва под лъжицата, не се отрязва с ръбчета, като едно време.
Накрая ще взема да пиша на Калоян да ми прати българско кисело мляко.
Също се притеснявам, че пластмасовите бутилки са втора употреба. http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=2364&st=0&a … 4&#entry17124
Сега ме притеснява и пластмасовия бидон за зеле.

# 556
привет! Имаме една ябълка - доста висока е станала, ще я правим нискостеблена - та в тази връзка ми харесаха изразите за 1 врабче през короната и 2 влюбени врабчета през короната.........ще трябва да помисля колко да я изрежа  Grinning - май ще ми е по-забавно с 2 врабчета  Laughing
Тази есен и аз смятам да си направя кисело зеле -имам пластмасов бидон - чист. Лошото е, че гърлото му е по-малко в дм и ще трябва да купувам малки зелчета. Ще се радвам да споделите рецепта.

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 15:58 от leidi_l

# 557
Вълк, и аз подквасвам кисело мляко купено от село. Имахме същия проблем като твоя, че не киселее. Много е важна закваската. Намери си кисело мляко Нимфа на БМК https://www.bulmm.com:4435/store/scripts/phpThumb/phpThumb.php?w … type=P%26id=16261 и не бързай да го прибираш в хладилника, след като се подкваси, за да има време да тръгне да киселее.

# 558
Утре ще ходя на село. Едно време нямахме хладилник, съхраняваше се на пода на мазата. Мисля, че през лятото майка ми го подквасваше по-горещо, да стане по-кисело. Нещо във връзка с понасяне на жегите.
Днес видях на пазара в Разград мой приятел, бивш колега, овощар. Изнесъл е на пазара около 50 вида овошки. Гарантирам за него. Круши, кайсии, череши, сливи, дюли - бол.

# 559
Децата ни вече свикват "с новите" за нас вкусове.Всъщност те не свикват ,те са родени с тях.Дъщеря ми за два дена изпива литър мляко,но от магазина.Немога да я накарам да пие истинско от крава.С киселото мляко също е така,за домашното казва ,че"накак си ми боцка на езика".Замисляме да си гледаме няколко кокошки на село-не заради яйцята-заради топлината от полога покрит със слама и перушина...Това дали не е носталгия...Да,нали е есен...Втори ден сме забулени с мъгла.

# 560
Огненият пригор бил голяма работа. Тръгвал първо по дюлите, от тях - на крушите и ябълките. Не се лекувал. Овощарите казаха корениш, изгаряш, и идваш при нас да си купиш овошки.

# 561
Здравейте, макар късно, но е по - добре от никога, започвам да ви следя.

# 562
Няколко сливи, сорт Стенлей, са с напукана кора и изсъхнали клони. Така като гледам-около половината от дърветата е изсъхнало и умряло. Тези сливи се "ухажват"- торят, окопават, варосват и пръскат по схема. Насаждението е на около десетина години, тате ги е сял, сега ми ги прехвърли на мен. Може ли да се направи подмладяваща резитба или не? А ако ги изкореним, може ли на същото място да посадим млади фиданки? Струва ми се, че не е редно, но пък всичко е под конец и няма как да са другаде.
Веселче, имаме стари дървета-попски круши. С напукана кора, пирамидална структура на короната. Клонките са много чупливи, трудно се берат. Зимен сорт, след лагеруване омекват, стават жълтеникави и дъхави. Варихме сладко от окапали плодове, с прибавка на орехи и индрише.   chef
Вълк, благодаря за Радичковия разказ!  bouquet
Коки, здравей! Simple Smile

# 563
Ана, овощарите не препоръчват на мястото на изкоренено дърво да се посади същото, в случая - пак слива. Предполагам, защото от почвата ще се търсят същите вещества.
За мен изкореняването е свръх краен вариант. Имахме една стара круша, изрязах я яко, остана едно странично клонче, колкото да не е без хич. пусна си млади клони, даже наддаваха прекалено бързо, та ги скъсявах. Стана седем години от тогава, ядем круши. Много странна е тая круша, защото първите три-четири години от плододаването й имаха много приятен аромат, малко нещо като тамян. След това тоя аромат изчезна напълно.

# 564
Попари ни сланата....
Ама време му е.Да се смъкне от студа листната маса,че да започвам обръщането с многото "врътки".И така-по веднъж на 3 години.
Здравей,leidi l! Laughing
По коя схема ще правите ябълката нискостеблена-ще скъсявате централния клон или ще опъвате клончетата настрани ,декоративно...Ако ви помага овощар ,моля те снимай стъпка по стъпка какво работи..Да откраднем занаят,нали така се нарича.
Покрай киселото зеле  да ви питам отгледа ли някой лилавко,за цвят?
Вълк,дали е достатъчно само да се изкоренят овошките при огнения пригор...не остава ли заразата и по почвата....
ПС.Отново питам-как да пречистим почвата от спорите на мана,мицели,кукувича прежда..измръзването достатъчно ли е.... newsm78 newsm78
Като видя Благоевград-все за фъстъци и нарове се сещам...Детски асоциации.,Коки. Laughing
Ани-благодаря,сетих се за крушите..като ми заговори за сладко с индрише.... Blush
А сливите не може ли да и подменяте една по една,а не всичките наведнъж..вероятността от грешка при засаждането е по-малка...

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 12:51 от Веселчето

# 565
До колкото знам огнения пригор го разнасят пчелите при опрашване-засягат се основно семкови.Ние дюлята я изрязахме по-миналата година,после оставихме издънка от нея.Тази година цъфна и даже завърза два плода.Но пригора пак я победи.
Привет на новодошлите Hug

# 566
Мисля си за бидоните за зеле...Защо минахме на тях-имаше и по-ниски,и по-големки качета за зеле и сурова туршия?Задължително ги изпарвахме с орехова шума и наливахме бавно с вода,за да се напоят...Какво стана с бъчварството?
Китайци,корейци и до сега тук си вкисват зелето ..в глинени делви. Thinking

# 567
Починаха майсторите - бъчвари, ковачи, дърводелци, тенекеджии, колари.
Спомням си един бъчвар, през соца ходил в кметството да му разрешат да обучава в кацарство едно яко ромче - не му разрешили. Моя съсед на село ремонтира по някоя каруца. Той е завършил Коларо-железарското училище в Разград. Имало е такова.

# 568
  • Пазете Гор
Бъчвите са от дъгообразно извити дъски, а каците са пресечени конуси, с прави. Притягат се с обръчи, които се набиват с чук и много чалъм. Каците и бъчвите ходят чат-пат на майстор, да им набият обръчите. Обръчите сега са заварени, а в старата къща има каца с топло занитени обръчи.

Тоя лаф с "набиване на обръчите" съм го чувал по корпорациите, но там звучи гнусно, ползват го чиновници, началничета.  Twisted Evil

Има бъчвари по Врачеш, Ботевградско, правят букови и дъбови бъчви, каци, качета, ведра и всякаква сгода. Предричам им добро бъдеще, защото подобен резултат не се постигат с никаква технология. Ама дали ще дочакат, не знам.

Пластмасовите бидони в България ги правят в Средец, София, В. Търново. Може и другаде да правят. Цената е горе-долу по 70 ст на литър. При по-евтините стената е тънка. Долната част е заоблена, с просто пробита дупка за канелка. Такъв бидон се деформира, ако е пълен, канелката не ляга плътно и пропускат. Трябва да се добавят гарнитури, гумени или клингирит, ама като е пълен бидона си е разправия излишна.

За саламурата - 40 грама сол на литър вода, няколко ябълки, кочан царевица, глава цвекло, 15 дена претакане. Толкоз. Саламурата да покрива поне 7-8 см най-горните зелки. В моя 70 литров бидон влизат 7-10 зелки, стигат за бандата - 2 големи и две малки гърла. Ще стане, leidi_l .

По соца най-ценени бяха маслинените бидони от Гърция. Ясно на бидона трябва да пише, че е за хранителни цели, или поне да има символ нож и вилица. Много хора ползват бидони от каква ли не химия останали, може да са безвредни, ама може и да не са. Има пластмаси, дето не издържат на мазнина, други - на оцет. В армията ни снабдяваха с свинска мас в 150 литрови бидони с малка гърловина, маста на студа вътре стегната на кочан. Да извадиш мас си е мъчение.

Днеска бях из Горна Тракия и си взех зеле. Просто не издържах, инак обикновено вземам от Костинбродско. Има, Вес, и тъмно, и лилаво, и бяло, и рехаво и плътно като футболна топка. Аз си взех Балкан, 7 зелки = 22 кг= един чувал, от Звъничево. Нежни, свежи, леко приплескани отгоре. А глинената делва , в която трънчани правеха сУровата туршия, я наричаха връчва, или по-точно вр'чва. И друго да ти кажа - за маните: студът, поне докъдето мръзне при нас, не успява да ги умори. Бордолезов разтвор му е цаката, с първата поливка, при изнасянето на разсада. А как да обеззаразя колците, Ana.Ivanova, ти нещо разправяше май, или vili__66. Помогнете.

И изобщо нищо не са изтървали новите членове на темата, напротив. Сега започва новия сезон. Домашна градина 2011! Засяхте ли - спанак, чесън, балучки, ягоди, малини, касис, есенен магданоз? А луковични цветя, да ме прощават цветарките  Laughing? А кофички за разсад подготвихме ли? А семена? А план за лехите? А тор? А скопахте ли? Работа ни чака, народе Grinning.

# 569
Мойте овощни дръвчета са много хубави, но на калем ( от по предходния) собственик.
Мисля, че нищо не мога да направя?

Общи условия

Активация на акаунт