(Био) зеленчукова градина 5

• 71 459
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
vili__66 и Вълк как с обич сте разказали за грижите за гроздето, за близките ви! Hug
Бай Йордан Радичков, лека му пръст, е ненадминат
http://liternet.bg/publish5/jradichkov/nezhnata/loze.htm

# 541
Питам сериозно,Вълк. Thinking
Снощи сложихмме 5 зелки да вкисват за Денят на Благодарността(последният четвъртък на Ноември),ще добавя от Вълчевите съставки..Само в зелева чорба не бях слагала царевица,но ще пробвам...
Въпрос:Зряла или млечна царевица?
Геновева-попската круша ..разкажи за нея,моля?
Много ме смутихте с ваденето на грудките на цветята-аз се мъча да заривам на дълбоко есенно време,че едни сръчни лапи и рошави опашки помагат..вие вадите в мазето...
Любознателна-забелязвам ,че доста манголд си посадила.Каква палитра,а? Laughing

# 542
Царевицата от киселото зеле не се яде. Слагай, каквато имаш. Не знам защо се слага.

# 543
Вълк,благодаря за Радичковото лозе!
Веселче,зряла царевица,а с глава червен лук мъжа ми обтрива стените на бидона-да се премахнат разни миризми.При нас задължително се слага и кравайчеста чубрица/сминдух/.А бе колкото повече повече дъхави сладко-кисело-лютички подправки,толкова по вкусно зеленце Laughing
При нас в Предбалкана зимите са люти/преди няколко години стигнахме минус 36 градуса и гладиолите и далиите мръзнат в земята.А лалетата,кокичетата и нарцисите си презимуват спокойно.Та затова прибираме в мазата.

# 544
http://sevlievo.net84.net/?page_id=1813
Погледнете празника на нашия Тиквенбург

# 545
Благодаря Вили и за съветите,и за споделения Празник на тиквата в Севлиево.... Hug
Ох,искам да бях в журито-дегустацията ми е специалност....
Впечатли ме присъствието на Коминочестач и гъдулката от тиква-цигулка...
Нека да има повече такива карнавали за радост на хората...
ПС.Вчера тук ме разсмя баща,облечен като банкомат-водеше 4 щерки +майката... Joy

# 546
  • Пазете Гор
Вчера чух едно много добро описание за оформяне на корона на плодно дръвче: така трябва да се разреди, че да може врабче да прелита без мъки из короната. Един комшия се оказа кастрач, та напролет ще го викам, да подмладим дюлята.

Морковите Тушон, от семе, закупено от супермаркет, пакетирани от лясковска фирма, дадоха отличен добив. Вчера излезе един, към 25 см, към 4 см в диаметър в горния край, крехък и сладък. Другите са нелоши също. Много ми е трудно да ги вадя, земята е мокра, влажна, маже се като грес. Ни най-малко не изпръхна от последните топли дни. Дерт ми е за пащърнака, че той си е бая. Може би бих напълнил две щайги  Wink. През зимата при мене от земята най-чето не може да се извади нищо, замръзва и толкоз. Ето , оня ден вадих спанак, с целия си акъл рано сутринта, в сланата. Трудна работа.

Сланата не попречи обаче на спаначето, ама хич. У дома се размръзнаха листата и си стана свеж като за картинка. Много е крехък, не търпи топлинна обработка повече от две-три минути.

Как го готвя ли, Вес? Най-хубав е спанак с агнешко: врат или ребра, с овнешко, ако има младо телешко пак бива; може и с ориз, или с пържени яйца и лук. В старата готварска книга имам и рецепта за салата от спаначени коренчета - с оцет и накълцано варено яйце.
А вчерашния спанак го сготвих по индийска рецепта с къри, пиперки, лук, черен пипер, малко канела и добавка (щото 2/3 от Индията са вегетарианци) от запържено в прясно масло телешко. Месото надребнено и мариновано в соев сос, малко лимонче и бял пипер. В тиганчето  добавям по тоя ред: лук, пиперки, доматче, месо, спанак, подправките, сол, лъжичка брашънце (ако има нахутено, ако не - царевично) чашка бульон (ако има, ако не вода). Да поври минутки десет на много тих огън. После сипвам тоз бъркоч в гнезденце от басмати ориз с шафран за всяка чинийка и каня гювечоунищожителите.

Много се радвам за хубавата консерва бамя на анемония. Догодина повече хора да си направят! Ако в горния бъркоч се добави и малко бамя, става съвсем типично индийско ястие. Да кажем, че е характерно за Пенджаб Wink. Харесва ми практиката да готвя екзотични манджи с български продукти. Виж, обратното почти не ми се получава. Зелеви сарми с басмати ориз..олеле, олеле. Тия ястия си се правят с местен ориз: нашите сортове и почви дават един средно едър, валчест, плътен ориз. Някога и не го белеха много старателно, та беше и пъстричък.

# 547
Куркума, приказката за оформянето аз я знам още по-красива: - В короната да могат да прелетят две птички в любовния период Grinning

# 548
И аз съм се засилила да ви показвам ....видео курс по двойно обръщане на почвата...Дедо.
А вие с Куркума-тежки маси и влюбени птички в короната на дърво....Че се и задяват Joy
http://www.youtube.com/watch?v=W85QmZgDxFk
Ето това трябва да направя за моята градина-еднократно.След разрохването с вилата ще поставя добавките от Вили и Теди.И ...бай.бай кахъри.Споделям го,обаче.
Да не кажете догодина ,че само аз имам двоен урожай..... Heart Eyes

# 549
На един квадратен метър ако отделям толкова време, ще посрещна Коледа в градината. Тая вила у нас е къде 70 кинта.

# 550
  • Пазете Гор
Технологията, показана от младежа, е добра, но има смисъл при някои видове почви! Тези, при които втория почвен хоризонт е уплътнен, с лош въздушен и воден режим - сиви горски почви, донякъде канелени горски, псевдоподзолисти и други разни. Добра техника, и не е нужно да е ежегодна. При черноземи и алувиални почви е безсмислен, а при смолници безсмислен и невъзможен. Аз обаче за смолница също ползвам вила, когато е твърде влажно, а времето ме притиска. И богата работа това при вас, Вес, глей какъв хубав лист шперплат гази тоя сладур Laughing! Аз от такова мебел ще направя! И по обяд копае, сянката му в краката.
Разприказвах се, ама може би да кажем нещо за почвените хоризонти, или всеки да си види в Гугъл?

# 551
Анемоня,кашлицата с ряпа се лекува така както е писала vili-66.Аз настъргвам ряпа, ябълка и морков в марля,изцеждам сока и подслаждам с мед.                                                                                                                                                                                                                                         Веселче,незнам какво е "попска круша".Прочетох го когато си избирахме овошките.Но така или иначе аз не вярвам дали ще съответства на това което купихме.Първото дръвче ,което си засадихме ,когато се роди дъщеря ни беше чудно красива ,тъмно виолетова,сочна ренглота. Такива сливи все още не е родило дръвчето,но джанките които ражда нямат обиране.Та за попската круша пишеше,че е едър и сочен плод.В градината имаме круша,която зрее през юли-август,невероятна е.Мъжът ми я помни като дете ,приблизително е на 50 години-крушата де.Кората й е много напукана и покрита с мъх,много внимателно берем крушите защото клоните остават в ръцете ти ,почти не ги берем -сбираме ги от земята.  Но както и да е,ние се радваме на всичко каквото се захване в градината.                          Вълк, акогато натрупа снега как откреваш ряпата?                                                                                                                                                           

# 552
vili-66,вчера купих черна ряпа и мед. Ще пиша за ефекта.
genoveva,не само твоя проблем с дръвчетата е такъв. Аз си мислех,че при мен това е случайност, а и просто ми личи какъв градинар съм.

# 553
Снеже,ще ти помогне ряпата. Hug
Просто следи да не изсъхва кладенчето със сока.Загребвай с лъчичката по-често.Аз така на крак карам и вирусите....
Замисли ме Геновева за грижата към кората на дърветата.Или как се сече правилно клон. Thinking
Тук прилагат техниките на Др.Шиго(Alex Shigo),може да видите илюстрациите му.Идеята е минимално да се уврежда кората на дървото.
http://www.sunshinenursery.com/GardenNotebook/articles/pruning_guide.htm
Понеже ел.жиците са в короните на уличните дървета,често съм се изумявала защо при отсичането на клон започват толкова далече от стъблото.А то си имало причина...
Според Шиго най-доброто време за окастряне е края на зимата,когато още не са започнали да се развиват пъпките.
Той не вижда полза от замазките по отрязаните повърхости.При правилното окастряне дървото само се възстановява без да боледува.
Четох,че руснаците пък стържели кората на старите дървета с метални четки,заради инсектите..
ПС.И една тъжна истина за зарзаватчийството..или просто до къде го докарахме.... Sick
http://e-vestnik.bg/4451

# 554
"Разчита се, че потребителят ще свикне и той наистина свиква – и това не е само с доматите, а с всички плодове. Всички плодове загубиха вкуса си, защото се въведоха сортове, които удовлетворяват изискванията на търговците." Sad

Общи условия

Активация на акаунт