(Био) зеленчукова градина 5

• 71 461
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте,чета ви от самото начало,много сте ми полезни,благодаря на всички.Готини земеделци сте,защото от вас струи ведрина.Ние със съпругът ми се "занимаваме"с една градина,в която садим всичко.Все още сме на принципа проба-грешка.Не го правим заради реколтата,много по лесно е да отидеш на пазара,правим го заради самите себе си.Някои играят голф,защото искат да са по близо до природата,аз въртя мотиката и съм ужасно щастлива,когато ровим из пръстта за морковчета за моето зайче;или когато по брадичката й е изсъхнал виолетов сок от вишни.Това е моята терапия и бягство от сивотата на града.Чрез тази терапия направихме сладка от ягоди;сок от домати и вишни;прибрахме в килера тикви,орехи и лешници.Въпросът ми е за спанака:от миналата есен имам два корена,които незнайно защо съм сложила в средата на градината и сега искам да изместя по настрани.Може ли да ги извадя с правата лопата ,да им разделя коренчетата защото те вече са доста и пак да засея?Жената която ми го даде ми каза че като го засея там си оставал с години .

# 526
genoveva0504, добре дошла!
Това, което описваш не е спанак. Да не би да е киселец или лапад?

# 527
  • Пазете Гор
Приветствам новия ни съмишленик! genoveva0504, за спанака:

Спанакът е тревисто растение с сравнително къса вегетация. Пролетният и есенният стават за около два месеца от засяването (нека отворя една скоба  - технологичната зрялост на спанака настъпва по-рано от биологичната му, тоест, ядем го, преди да приключи жизнения му път. При зрелия фасул например тия два типа зрелости са едновременни. При биологичната си зрелост спанакът отглежда семе на едно сравнително високо стебло). Но колкото и да го оберем по-рано...спанакът Не е многогодишен!. При нашите условия спанак се сее три пъти в годината, камо ли да трае с години. Ей го моят есенен, Матадор:
http://media.snimka.bg/7442/021139375.jpg
Конкретно в случая на genoveva0504 според мене иде реч за манголд. Той се размножава чрез семена, не знам да става с резници - тоест пресаждането му едва ли ще го зарадва. Махни го оттам и си посей на удобно място напролет нов манголд ако държиш. Също си посей и една леха спанак, ще стане някъде в началото на април, или по-ранко, ако си по топлите места. Успех!

Закъде без орехи зимъс! Ей ги моите:
http://media.snimka.bg/7472/021199107.jpg

За баклава, меденки, ореховки, сух таратор. И друго за орехите: виждах в села в Делиормана и Добруджа как немощни старци вземат на "ишлеме" орехи да ги чистят. Вземат по кило-две-три, колкото могат да носят, а за някои и килограм е много. Отнесат го у дома, а на другия ден връщат ядките и вземат някакви пари за труда си - май колкото за хляб и ток. Една баба с два бастуна носеше ядките към "пункта" в джобовете на едно елече - за такива количества иде реч. Де го Йовков? Cry

# 528
Здравей genoveva!
Ако имаш възможност покажи ни снимка на спанака.Да не прилича на това?
http://www.organicgardeninfo.com/growing-swiss-chard.html
Манголда или спаначеното цвекло поне първата година не хвърля семена и може да го объркаш за лапад,но е доста по-висок и по-перест от него.И аз като теб го боднах това лято(моят е от разсад) в средата на едната градина и той се разпусна до 1,5 м в диаметър.Голямо готвене падна-почти като тиквичките на Вълка.
Интересен въпрос задаваш за преместването на многогодишните зеленчуци.И на мен ми е интересно през кой сезон се релокират в градината?
Започнах да бера листа от салатките с глухарче.Ако не добавя марулка(романска-така наричат тук българската) трудно върви,много въпроси ми задават консуматорите..."Абе,яжте сега ..здравословно е.." Joy

# 529
Куркума-разглеждам орехите ти.Те от едно дърво ли са?Струва ми се,че имаш и от продълговатите,на които в черубката има повече пространство,но са по-лесни за чупене.
Ей,дойде си време за тиквена баница с канела и орехи.По бургаски лекинго я сиропират за на другия ден...
Спанакът ти се различава от местния,обикновено продаван в тукашните магазини-с по-дълги дръжки и по-дребнички листа...
Та ,как го готвиш-сподели,почерпи ни.... eat

# 530
Здравейте,благодаря че ме приехте така радушно.За спанака ,незнам дали е спанак,но наистина не е като това на пазара.Този който е от пазара изглежда,че почти е изскубнат с коренчето,а моят има корен дебел колкото палец и е дълъг около 15см.Какво да го правя това нещо,та ние толкова пъти го ядохме сготвен с ориз?

# 531
Веселчето ние тиквеникът го правим като вита баница, с настъргана жълта тиква и натрошени орехи. И го сиропираме. Студен и попрестоял е много хубав. Но е рано още, поне сняг да има, да метнеш тавата на снега.
Геновева, споко, и ние ядем магнолд вместо спанак - с ориз, с месо, на супичка. И аз имам три самораслека на неподходящо място, и един досами ягодите. От тазгодишно семе. Като тръгна да си пуска семе, магнолдът стана висок колкото мен, с разклонения. Заприлича на храст. Събрах една кутия от сладолед семена, и останалото изхвърлих. Семената са набръчкани, по-големи от тия на цвеклото.
Един ден Вълчицата пита защо тоя в Кауфланд бил много по дребен. А аз и викам - това е някакъв турски или гръцки спанак. Ние, българските градинари, сме най-добрите.
Днес времето е чудно за работа. Остана да обърна мястото на ромите. Репите зарових на място, с по две мотики рохка пръст.

# 532
Изместих спанака или магнолд, или каквото там е.Ако оцелее ще продължаваме да си го ядем.Днес засяхме една кайсия череша и попска круша.Боднах едно редче балучки.Извадих гергините,прибрах грудките в мазата.Засадих зюмбюл,лалета ,нарциси.Вълк,защо правиш така с ряпата?Ние сеем черна ряпа.Прибирам по-едрите репи в едно сандъче с пясък.Когато момиченцето ми се разкашля го лекувам с нея.Днес времето беше благодатно!Пожелавам есенно спокойна и тиквено оранжева седмица на всички!Утре е 01.11 ,ще заведа детето в къщата музей на Захари Стоянов.

# 533
Защото нямам сандъче, нито пясък. Но имам три чифта гумени ботуши, двата необувани. В гаража. Като ми се прияде ряпа, ще скоча в ботушите и ще си извадя. Изобщо не ми пука после да ги оставя кални ботушите в гаража до стената.

# 534
  • густо майна Филибето
Обещах да си покажа манголда. Малко е пообран и поизяден от охлюви, освен това го щракнах с телефона.

/спанака повече ми харесва като вкус/

# 535
genoveva0504, добре дошла! Hug
Цитат
Когато момиченцето ми се разкашля го лекувам с нея.
Моля за подробности как се лекува кашлица с черна ряпа. Praynig
vili__66 и Вълк как с обич сте разказали за грижите за гроздето, за близките ви! Hug
На нас ни предстои да пресадим една кайсийка, която я отгледах от семка, но листата още са и зелени. Трябва да измислим място и на малка арония, че се промени плана, където я бяхме посадили преди. Laughing Прекарахме два прекрасни слънчеви дни на село и ви желая приятна и доходна Laughing нова седмица!

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 10:02 от анемония

# 536
Добре дошла,Геновева Hug
Още не мога да си почина от почивните дни JoyНо за сметка на това съм доволна от свършената работа.Обрахме и прибрахме ябълките.Събрахме и четири чувала окапали-ще се мачкат за ракия.Прибрахме картофите в мазата.Посяхме зимния чесън и балучки,разсадих към 200 салати.Почистихме и наторихме ягодите.На смокините им се размина-подготвени са за завиване.Извадихме луковиците на гладиолите и клубените на далиите,окосихме моравата,зазимихме люлката.Почистихме повече от половината градина.Остава да се приберат репите,китайското зеле,обикновеното зеле,праза и един ред кръмно цвекло.Дано даде времето още поне едни топли почивни дни Laughing
За кашлицата-издълбаваш ряпа/колкото топка за тенис/,пълниш я с мед и оставяш на топличко.След няколко часа пиеш сока.Помага.

# 537
vili__66, благодаря за рецептата!
Сега сготвих една манджичка с буркан консервирана бамя (по рецептата на Куркума). Е няма такава вкусотия! Grinning

# 538
Да се отчета, че все пак пробвах сготвена земна ябълка  Laughing Доволна съм от резултата. Ето още един продукт в манджите.

# 539
Пусни 2-3 земни ябълки в кацата със кисело зеле, най-отдолу. Аз обичам да слагам от всичко по едно - кочан царевица, глава кромид лук, морков, червено цвекло, една черна ряпа, клонче чубрица, корен от хрянр суха люта чушка. Посред зима току изплува нещо като подводница. Много обичам зелева чорба, случвало се е зелето да се покаже над чорбата.

Общи условия

Активация на акаунт