(Био) зеленчукова градина 5

  • 70 988
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 4 587
При нас също е голяма жега. Дъжд не е паднал от повече от месец. Корените на дините и пъпешите изсъхнаха. До сега не се е случвало такова нещо. Дали да не прибера  дините и пъпешите защото корените са сухи?  newsm78 
Ако чепката на динята е изсъхнала, няма смисъл да стои още. Но ако е зелена, и има мъхче по нея, значи още се храни.
На узрелите пъпеши чепката леко се е одлепила от към пъпеша на едно място. При опит да бъде откъснат, се откъсва до пъпеша, като на пъпеша става трапчинка.
И изобщо, пъпеш на пазара с дръжка, или остатък от дръжка, е доузрявал в камиона и на сергията.
Странна работа е това с търговията. В петък керван с дини тръгна от Кубратско за Слънчев бряг, а вчера в Разград пристигна керван с дини и пъпеши от Шабла. Аз дотътрах до къщи една диня осем кила, много крехка и сладка.
Човек като ходи с широко отворени очи, вижда странни нища, имам предвид плодове, зеленчуци и подправки, дето се чудиш какво търсят там. Зад една спирка в квартала бера ситнолист джоджан, но това място не е дворно от около 30 години най-малко, просто е зелена площ.
Вчера отивах да взема едни килими от автомивка и бензиностанция. На изхода има решетка над отводнителен канал. А в канала - резене. Откъснах си, смачках го - бе истинско резене, колите вървят над него, което се покаже над решетките - го смачкват. На връщане с килимите разгледах целия канал - два корена резене и три корена карфиол. Бензинаджиите казаха, че ще ми ги дадат, ако отида с кирка да надигам решетките, защото с ръце не ставало. А те да почистят бурените и изринат калта. А отстрани, между едни варели с пясък, имаше домати самораслеци на сноп.

# 61
  • Мнения: 465
Трудно отглеждахме пъпеши на времето в село.Хем,имахме бостан в полето всяка година.В плевенско,около Дъбниците(Горен,Долен) леля и вуйчо изучиха двама инженера с дини и пъпеши на онези години.Братовчедите летно време сами ги продаваха по пазарите.Седят си,четат,решават задачи докато дойдат клиентите.При тях съм яла мраморките,жълтите любеници и белите,водни пъпеши.Но имаха помпи,кладенци и ветрец постоянен.
Преди 5 години отгледах разсад на капия,дадох го на приятел със сервиз за коли тук.
Ох,не знам от годината,грижата ли му,но българското Чикаго говореше за доматите и пиперките на входа на сервиза.Бях се притеснила да не са токсични-от изпарения,маслата за смяна.Успокои ме човекът,че ще го арестуват,ако излее някъде навън химикал.
Ани-не зная рецепта за кетчуп.Що не направиш апетитка с домати(без семки) и морковки?Сгъсти на караваната.
Приятелка рускиня в домашен кетчуп слага и ябълково пюре-ще я питам за рецептата.
Лек ден,дано жегите да си идат по-скоро... Laughing

Последна редакция: вт, 17 авг 2010, 15:30 от Веселчето

# 62
  • Мнения: 86
Ана,аз правя кетчуп па следния начин.Изварявам доматения сок.Като изври наполовина пускам в тавата тензухена торбичка.В нея има нарязан на едро червен лук/предава сладост/,клончета мащерка,босилек.Така си ври-като стане готово хубаво изстисквам торбичката.Прибавям захар,сол и олио ,чер пипер, кимион,смлян чесън/въобще всичко което обичате/на вкус.Пробвам като държа съответната подправка до парата и миризмите се смесват.Ако обичате по-пикантно в торбичката сложи и люта чушка.Насипвам в стъклени бутилчици от натурален сок и заварявам.Става и за пици,и за паста, и за китайски ориз със зеленчуци

# 63
  • Мнения: 30
Вили,   bouquet Знаех си, че имаш отговор на въпроса ми! А пасираш ли го с пасатора за гладкост?
Снощи на Априлци такъв дъжд се изсипа, за около 15 минути, страшен порой! После утихна, а утринта беше като есенна - хладна и мъглива.
Веселче, вярно че Богородица обърна времето - идва друг сезон.

# 64
  • Мнения: 4 587
Снощи при нас гърмя, трещя, като за световно, а прикапа има - няма 30 секунди.

# 65
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Направих една оценка на доматите си по сортове. Сигурно има и научен начин това да се прави, но аз импровизирах. Оценявам от 1 до 5 (1=лошо, 5=отлично) качествата добив (Д), устойчивост на болести (У) и вкус (В). Крайната оценка е сума от оценката по категории. Разбира се, че тази класация е за моите условия, зависи и от субективните ми грешки и вкусове. Но все пак мисля, че е полезна. Ето я:
Идеал      Д3   -  У2 - В5 = 10
Дорина      Д3   -  У4 - В4 = 11   
Калина      Д2   -  У2 - В3 = 7
Трапезица Д4   -  У3 - В5   = 12
Марица      Д4   -  У2 - В3 = 9
Местен      Д3   -  У4 - В5 = 12

Като и се очакваше, Идеал и Трапезица са добри сортове, само да бяха малко по-устойчиви на болести. Местният ни сорт (едри розови във форма на биволско сърце) се представя добре, само да имаше повече добив. Марицата не е много вкусен, но пък има добив. Дорина е вкусен, макар и малко ципест и дребен.

Догодина ще садя Идеал, Трапезица и Опал. И местен, разбира се.

Вчера опържих тиквички, които се бяха скрили из шумата и бяха станали колкото прасеца ми. Ама нали да не иде зян...Едната имаше малко семки, другите биваха. Изядохме ги, семките се усещаха, ама нищо страшно, мъже сме Grinning. Сетих се, че маслото от тиквено семе е много търсено и полезно.

В Турция имало специални сортове за маслодобив, като съм чувал за 40 литра масло от декар тикви. Има и сортове с "голи" семки, за ядене, много са модерни напоследък. Познатите ми тикви имат семки, които се налага да се белят, ако се ядат, и при някои това е доста трудно.
Тиква с голи семки, ако е и вкусна, звучи много добре, всичко се оползотворява. Аз съм за минимум отпадъци.

Хич не харесвам разни храни, дето се изхвърля сума нещо, че да се стигне до ядивното. Ето, сетих се за ананас - ами то там е 50/50 май съотношението, ако не е и по-зле. Ей затова уважавам магданоза - нищо не се хвърля, нито шума, нито корен. При картофите също няма много фира, ако сравним масата на клубените с излишната растителна маса и обелките. Разбира се обелките отиват при прасчовците, кокошките. Давали сме и на зайци, ама едно време. Сега с тая химия, не смея.

Предполагам, че има показатели, които дават информация за "усвояемоста", за процента "годно за ядене" към общата растителна маса, както и от единица площ. Чел съм, че най-много продукция давала дюлята - с късмет до 12 тона от декар, ама някои го правят това и с домати.

В арабските страни има насаждения с едно луковично растение, от което се добива шафран - шафранът всъщност е близалцето на цвета на подобно на лале растение, изсушено. Е в тоя случай процентът, за който говоря сигурно е рекордно малък. Дали добиват и 5 килограма от декар...Но пък като се вземе предвид цената, отглеждането си е оправдано.

Съвсем друга е приказката обаче, като се вземе предвид увеличаващото се население на Земята, като брой и апетит, и намаляващите обработваеми земи и плодородие.
Сигурно бъдещето е в култури, които имат по-добър ...рандеман. Абе дали няма точен термин за това, за което говоря, а? newsm78

# 66
  • Мнения: 30
Терминът рандеман не се ли използва в животновъдството?
И изобщо рандемани, усвояемост, проценти - много математически звучи, хич ме няма там! Simple Smile Предлагам ти да замениш Дорина с Рила, и ще видиш разликата. Също е малко ципест, затова предимно той влиза в бурканите, а не в салатата. Плодовете са по-едри от на Дорина-та, много е добивен и сравнително устойчив.
Идеал- и при мен не се представи добре, няма да го сея. Ще имам богата тиквена реколта, обаче newsm78 Тикви не ядем.

# 67
  • Мнения: 1 349
Много добра идея да си направим сметка и да съставим план за следващата година. Simple Smile
Куркума, идеал няма повече да садя. Нищо не даде тази година. Sad
За следващата съм решила Жар, Рила и Розов гигант.

# 68
  • Мнения: 4 587
Рандеман се използва в билкарството. Каква част от първоначалната маса е сухата дрога.
В животновъдството информация съдържа понятието фира. Но фира е обратното, разликата от живо и трупно тегло, като процент от живото тегло.
Шафран се добива от нещо като син минзухар и 5 кг от декар ми се вижда недостижим добив.
Нещо като полен от минзухар.

От доматите ми няма хвърлени само от Рома, но е един корен. Втората реколта е само от роми, вече има мъъъънички, почти колкото 1 ст.

# 69
  • Мнения: 86
Ей,май се отплесваме от целта на нашето градинарстване.Нали не гоним висок КПД,а се наслаждаваме на контакта си със земята и природата?Защото тръгнем ли да търсим висок добив ще стигнем да Монсанто и техните ГМО боклуци.Нали знаете,че те се използват в най-бедните страни,където има много гладни?
И не съм съгласна,че от резултатите тази година можем да предвидим догодишните.Към всичко изброено прибавете вероятността следващото лято да е сушаво,а пролетта дълга,влажна и студена.Тогава други сортове ще дадат по-добри резултати.Вариантите са много и условията не са константни.Разчитайте на усета си и сортовото и видово разнообразие. Hug

# 70
  • Русе
  • Мнения: 25
анемония, тези домати жар харесаха ли ти? При мен бяха дребни и много, но с дебела люспа. Освен това, че са ранен сорт и наистина станаха 10дни преди другите ми сортове.
  При мен най- добре се представи крушовидния домат - и много вкусен и ражда много. Единстеното е, че не е много устойчив на болести, но то ако е устойчив, няма да е толкова вкусен.
  Правих туршия с червено цвекло, моркови и чушлета. На цвят стана красива, на вкус ще я пробваме на зима

# 71
  • Мнения: 1 349
Ан, до сега не съм садила Жар, но това, че са много ранни ме вербува. Значи казваш, че не са добри на вкус. newsm78
Започнахме да вадим картофите. Поройните дъждове са набили земята и сега като е изсъхнала е станала бетон.
Бера вече бамя, зрял боб имам 5 вида и всички са се представили много добре. Този е на особена почит Малкия ми син отказва пържола ако има такъв боб. Laughing

# 72
  • Мнения: 30
Преди месец изрязах старите листа на ягодите и ги изхвърлих. Кой знае защо, те си помислиха, че трябва отново да плододават, и в момента са отрупани с цветове и плодове. Вместо една-получих две реколти без да искам.
Анемония, хубав боб, и у нас този е на особена почит! Особено със свинска мръвчица - ммм, фантазия!

# 73
  • Мнения: 1 751
Да добавя за кетчупа - мама слагаше карамфил и мисля и малко канела, така се получава специфичния вкус, ако трябва, да пратя сестра ми да търси по тефтерите рецептата?

# 74
  • Мнения: 30
 mama_gali,  Praynig моля те! Довечера ще го боря този кетчуп, набрах необозримо количество домати, та спешно трябва да си изясня концепцията!

Общи условия

Активация на акаунт