(Био) зеленчукова градина 5

  • 70 992
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 751
Ок, почваме издирването  Hug

# 76
  • Мнения: 1 751
Ана, не успяхме да намерим  Cry Толкова неща изчезват безвъзвратно  Cry Но си навих и ще експериментирам. Нашите домати започнаха да зреят, след като свекърва ми купи и затвори в буркани 50 кг  Laughing Така че ще измислям нещо, няма да успеем да ги изядем. Догодина ще сея и по-ранни домати, не да се изложа както сега. Цяло лято купуваме... Ромките и те цъфнали, кога ще станат, ако изобщо станат  Blush

# 77
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
анемония, чудесен фасул!

Снощи изкорених десетина корена домати, които така и не оздравяха. Все пак дадоха плод, колкото можаха, но върховете им завехнаха. Неприятно, но от друга страна ми освободиха неочаквани площи, където ще сложа есенен спанак, а може и чесън за зелено, лук за зелено от балучка. Да има зеленории за есента. Смятах да извадя най-първата си леха Старозагорски чер, за да насея спанака там, но пък малко неочаквано се разцъфтя фасулът, започна да връзва с нова сила. И ето ти - намерих си място, добре е.

Жегите бяха моментът да си изсушим подправки. Особено трудно ми става сушенето на босилека: листата потъмняват, и много лесно поемат от атмосферната влага. Суше в пакети от вестник, вързани на канап под една сушина. Грозно е, но пък не се прашат.

Красиви са къщите с  окачени нанизи от пиперки, бамя...Какви бяха тънкостите при сушене на пиперки? С дядо ги нижехме на конец през дръжките, бяха някакъв сорт едроплодни люти червени чушки. Още по пазарите на Югозапада се срещат чат-пат такива.
Сушената чушка е незаменима за боб яхния, пълнена с боб, или с ориз,
Напоследък си купувам готови изсушени. Май ги сушат предварително изтърбушени, в сушилня. Не са лоши, но все пак мисля, че е важно да имам нанизи пиперки на подветрената фасада, там, където след три месеца ще овеся и суджуците, чорапите с лешници.

# 78
  • Русе
  • Мнения: 25
Ани, нямам при мен рецепта за кет чуп, но искам да те предупредя ако ползваш каранфил да внимаваш с количеството, защото миризмата му е много натрапваща ако се прекали и на вкус много се усеща.
  анемония , просто не си струва да се садят тези домати, само заради това, че са ранни. Нищо особенно. Бих сложила точно три корена, но не ми се занимава да правя разсад само за толкова.

# 79
  • Мнения: 86
Миналата година ми бяха дали разсад от чушки  за сушене-нормално едри, с тънки стени и леко сбърчени като ветрило.С такова желание ги гледах,обрах ги и ги нанизах на върви под сушината.Мъжа ми през цялото време повтаряше,че само в неговото село стават хубави сушени чушки.Когато след десетина дни като бутнех низата чушките започнаха да потракват вече си мислех,че и аз съм успяла.Уви оказа се,че едни мънички мушици през цялото време са изядали месото и в крайна сметка за Бъдни вечер пълних люспи от чушки Joyи имаха един особен вкус на вкиснато JoyВ нашето село става хубаво зеле,а то иска мъгла,за да свие.А мъглата пък разваля сушащите се чушки.В неговото село пък зелките стават като юмруци,но може да се суши всичко-разстоянието между двете села е 7 км.Моето е в ниското,а неговото на върха.Та така...
За сметка на това постигнах отлични резултати със сушенето на сини сливи.Измитите и продупчени с игла тук там плодове нареждахме в тави.Вечер опалвах пещта,изгребвах жарта и нареждахме тавите вътре.Сутрин ги вадехме и слагахме на слънце за около десетина дни.После ги измивахме,просушавахме и прибирахме в платнени торбички.Тази година от сега се пазаря за по-голямо количество сливи Laughing
Ние изкоренихме повечето домати,но и доста плод набрахме.А тези,които разсадих преди две седмици вече са напъпили.Ако имаме късмет и сланите закъснеят може и да берем newsm78

# 80
  • Мнения: 4 587
Няма кой.знае какви тънкости за сушене на пипер. Обикновено се подбират кривите за смилане на червен пипер, а за пълнене на сухи пиперки - прави и широки. Трябва голяма игла - губерка, канап галиран, може и напръстник. Нижат се през дръжката, близо до пиперката. Сушат се овесени по пирони и сачаци. През зимата се заливат с горещичка вода да поомекнат и тогава се изтърбушват. Капанците готвим раки - в една тенджера се постила листо кисело зеле и се редат ред зелеви сърми с булгур, ред пълнени пиперки с булгур. Отгоре се покрива пак с едно зелево листо и се варят. В булгура има запържен лук и чубрица. Това ядене колкото по-дълго стои на студено, толкова по-вкусно става, и пиперките се изпъват.

# 81
  • Мнения: 86
Булгура какво е?

# 82
  • Мнения: 4 587
Натрошени зрънца жито, има го във всеки хранителен магазин, опаковки по 0.5кг. Изместен е от ориза.

# 83
  • Мнения: 86
Ще го потърся и опитам-моите домашни си умират за постни манджи.

# 84
  • Мнения: 30
Като брах доматите, се натъкнах на  newsm78 оранжеви такива. Не помня да съм сяла, нито да са ми давали. Странна работа! http://s002.radikal.ru/i200/1008/85/1d2f4a9d003f.jpg

# 85
  • Мнения: 86
Неведоми са пътищата Божии!

# 86
  • Мнения: 157
А пък при мен има един корен домати - ей какви ги къдри

http://media.snimka.bg/6965/020184453.jpg
http://media.snimka.bg/6965/020184472.jpg

# 87
  • Мнения: 30
Направих кетчупа и го кръстих - форумски! Simple Smile Ето защо:
Смлените домати прецедих през тензух, както каза Мимето.
Сложих лук, чесън и подправки в тензухено вързопче, както каза Вили.
Не ползвах карамфил, както каза Анн.
И накрая, на финала, сгъстих с нишесте, както аз си знам.
Стана чудесен и много вкусен, целувки за съдействието!  bouquet
Забелязвам, че доматите домашна селекция, се къдрят също като на lady_Blu. Това не е много приятно при рязане. Очарована съм от розовата хала, семената ги купувам, стават едри и гладки, с много тънка ципа, която се бели с нож, и са много вкусни. Това къдрене при тях го няма, догодина ще сложа повече от тях.

# 88
  • Мнения: 465
Не ми пречат къдравите домати.Аз съм за биоразнообразието. Laughing
хич,ама хич не искам да ми приличат на купешките с идеална симетрия.
Нали моите ще останат вечнозелени  като иглолистни храсти,та ,купувам от фермерските пазари всяка събота.Пробвахме и от черно-кафявите,и от жълтите и от розовите.На старото момче съм забранила да ми носи от зеления сорт,че се разстройвам.
Много се впечатлих от шарения боб на Анемония.Не съм виждала никога,а съм фенка на фасулите.Чудя се дали ще си запази цветовете при варене.И въобще как се вари боб без да се разкашка?
Вили ми повдигна малко духа,с мъглата,дето трябва на зелето...
Мъгли и влага имаме,днес пак ще разсадя карфиол и зелки,че първите набоцкани си заминаха.Един малък сив дългоушко,колкото врабченце се беше промушил през оградата ...и ръфа ли ръфа стъблата.Гледах го през прозореца-надигне се на задни лапи и гризне първо грехкия връх,накрая си чопли основата.Като излязох ме гледа и не бяга.Лапад,цвекло,моркови-не кусва хайванчето...
Ние в село нижехме от Селановската капия-най-дългите чушки,предварително позавяхнали на слънцето.Утре ще сложа на мама снимките да се порадвате на изобилието и.
Оперираха я на 8 март,а сега влачи един маркуч,но е щастлива,усмихната...
Лек ден! Hug

# 89
  • Русе
  • Мнения: 25
Ани готовия кетчуп заварява ли го?

Общи условия

Активация на акаунт