(Био) зеленчукова градина 5

  • 70 993
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 157
Нали моите ще останат вечнозелени  като иглолистни храсти...

 Joy Важното е, че приемаш нещата с усмивка.
И аз се впечатлиих от боба на Анемониа. И боб ще си насадя, защото все ми се случва да купувам такъв, който се вари 4-5-6 часа и накрая заминава по канален ред.
Веселче, обичам да гледам снимки и с удоволствие ще разгледам тези, които ще сложиш.
Много ми е хубаво, като има повече снимки в темата.

# 91
  • Мнения: 4 587
Аз имам въпрос към Анемониа. На вейка, на вършина ли се гледа тоя боб?
Ако не е на вършина, ще помоля за една цигарена кутия боб.

# 92
  • Мнения: 30
Вълчо, да, вейков е този боб, доста родовит и устойчив. Тази година поради многото валежи успях да отгледам и втора реколта, между картофите, дори ще узрее. Извинявай, че се намесвам, но от години го гледам и го сея в големи количества. Като казвам големи, разбирай около 400 вейки боб. Веселче, при варене цветовете се размиват, но чорбата е червена някак си, по-вкусен ми е от белия.

# 93
  • Мнения: 4 587

А поливаш ли го? Моите вълчета много харесваха като малки бял боб, с две шепи чер старозагорски. Целеха се във всяка лъжица да вземат по 1 черно бобче. Варил съм и само чер старозагорски, заприличва на готвена леща.

# 94
  • Мнения: 30
Не, не го поливам, то и нямаше нужда. Обаче на Анемония бобовете ми се струват различни сортове. Белия и лилавия са така наречените "биволарски" или "дунда кълка", а кафявия с чертите е по-дребен. Неговите чушки са зелени и в млада възраст са хубави за готвене на зелено, докато едрите сортове са с твърди, грапави шушулки.

# 95
  • Мнения: 86
Ана,откъде толкова пръти за вейки?
И аз тази година имам доста зрял боб.Дори отчасти е негова вината за гибелта на доматите-направи много листна маса и задуши градината.Едно време нашите сееха много боб в царевицата.Като дете това ми беше най-неприятната работа-в жегата да береш боб из царевица.Хем горещо,задушно,хем по теб полепват полени от царевицата,а листата и режат и кожата смъди...
Моята къдрава салата вече е поникнала.Има и грах,който сега никне-ако не стане за нас поне овцете ще има какво да ядат Joy
Днес и утре ме чака дежурство около огнището-ще се пекат чушки.Дано поне е малко по-хладно.
Спорна работа и приятна почивка на всички Hug

# 96
  • Мнения: 4 587
Овцете се мусят на бобови. Адат стъблата и шушулките от белия боб изсушени, но само през зимата. Братовчед ми си е направил малко мочурище до външната чешма и засадил бамбук, но му е късо лятото, стават едни шибучици по метър - метър и половина, не стават за боб. Долу някъде до Велека или Резовска имаше засаден бамбук, насякоха и продадоха на търг, май някакво предприятие от Силистра го купи. Имаше 5-6 метра пръти. Да купуваш бамбукови пръчки от рибарския магазин - соленичък ще ти излезе боба.

# 97
  • Мнения: 86
Ние тази година слагахме пръти от ракита-дълги са по  4 метра,но като им натежа боба се оведоха.Сега на места буквално трябва да пълзиш,за да минеш.
А граха ако не го искат овцете и не образува грахчета ще го ползваме за зелено торене.А и все ще синтезира азот в почвата.Така че при всички случаи е по-добре отколкото мястото да стои и буренясва.

# 98
  • Мнения: 465
Вие правете зимнината,аз готвя вечерята.На гости сте ми тази вечер. Hug
Чили по мексикански.
Понеже сме повечко хора във Форума,та,готвя в черен котел на саджак,на открит огън.
Традиционният американски котел не е с плоско дъно,влиза в чугунен обръч над огнището.
Дебелите дървета са изгорели,тиха жар...от клен,бор...
Слагам фасул,кайма,домати(приличат  по плътност на Рома-та),едро нарязан лилав лук,пиперки...умерено люти,само 1-2 халапиньо-та,телешка кайма,червен млян пипер.Бавно си кръчка 1-2 часа,с дървен кол разбърквам отвреме-навреме да не прихване,макар,че сферичното дъно равномерно разпределя топлината по котела.
Накрая добавям от млечната царевица и една китка силантро(мексиканския магданоз,по-остър мириз има,но е дъхав.)
Сервирам в кръгли хлебчета(италиански ги наричат..абе,хляба от детстото ни с  дебела хрупкава кора Laughing..).
Издълбавам питката отгоре и сипвам с черпака от гъстата бобена каша в средата.Гребнеш с лъжичката,чупнеш от кората ,топнеш си...
Изядеш си паницата..буквално.
Задължително по един напръстник текила в началото,към края-бира Корола с боцнат зелен лимон в гърлото. Blush
Та,така...И си говорим,споделяме и гледаме пълната луна...
ПС.А ето и градината на мама:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.20206548

# 99
  • Мнения: 2 159
С моята закъсняла бамя май нищо няма да се получи - около педя е висока, не е цъфтяла още. Доста я "ухажвам" - поливам редовно, торя и копая, обаче резултата е нулев. Чудя се дали да я изскубя и да се не мъча.

Нашите дини останаха не много едри, но страшно сладки. Обаче един умен съсед казал на баба ми, че са готови и ако останат в градината ще презреят и тя тази сутрин ги е обрала почти всичките Twisted Evil. Малкото, които успях да спася са си със зелени чепки и определено има накъде да растат.

# 100
  • Мнения: 4 587

Под ракита имаш предвид най-вероятно тръстика от блата и мочурища. Би издържала по-голяма тежест, ако три или четири, на разстояние метър, метър и половина забити в земята на върха са вързани заедно. Като триъгълна или четириъгълна пирамида. Може предварително три или четири тръстики на педя от тънкия край да ги увиеш със скоч, а после свободните краища да забиеш в земята. Ще се получи като оребряването на индиански вигвам, но по-тесен и по-висок. За един прав индианец. Индианска външна тоалетна.  Shocked

# 101
  • Мнения: 465
Уточнете моля за кои индиански къщи с колци,говорите..
http://www.native-languages.org/houses.htm
Големичък е континента,различни стилове..
Не,че не потърсих "външна индианска тоалетна" на снимка... Joy
Ракитата не е ли храст?
Моят фасул се плъзгаше по бамбуковите пръти... Rolling Eyes

# 102
  • Мнения: 4 587
http://andrei-noarov.narod.ru/vigvam/vigvam2.jpg  нещо такова, три или четири, забити в земята до боба, на разстояние до земята прът от прът метър - метър и половина.

http://en.wikipedia.org/wiki/Salix_viminalis

# 103
  • Мнения: 1 349
Три дни бяхме селяни доизвадихме картофите и сме много доволни от реколтата. В сравнение с миналата година-двойна. Hug Ще има и за продан.
Боба, който Ви е впечатлил всички тук му казват биволяр и е вейков, както е обяснила Ana.Ivanova. Снимката, която сложих в темата е от нета, заради проблема ми с фотоапарат, но е същия. При първа възможност ще снимам нашия. Много добре се е представил тази година и няма обиране. Веселче, не се разварява този сорт.
Бамята добре се представя.  Патладжани започнах да бера и са много странен сорт  newsm78 тънки и дълги като чушки. Thinking, но пък са ужасно вкусни.
Приятна и спорна седмица на всички. Heart Eyes

# 104
  • Мнения: 30
Вили, количеството вейки са оборотни, не се правят наведнъж. Имаме си ги, само подменяме счупените или изгнили. Добавяме нови в "мъртвия" сезон-зимата или напролет. Вейките не са проблем, стига да не те мързи. Гори наоколо колкото искаш, а едната ни градина е до реката, където растат върби.
Веселче, имаш дар слово, и готвиш страхотно! Мисля, че ще имаш успех, ако издадеш кулинарна книга! Simple Smile Аз лично веднага ще я купя! Благодаря за вкусотията! Майка ти, милата, изглежда щастлива сред градината, грее и лицето.

Общи условия

Активация на акаунт