(Био) зеленчукова градина 5

  • 70 987
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 465
Уважавам Бил Гейтц заради Уиндоуса и интернета,но тайно се надявам да не открият "уникалното "растение-храна.Аз съм за биоразнообразието,за това да съхраним подареното от Природата,да поразчистим планетата-тя сама ще ни дава благата си...
Добре,де -как живеехме и се хранехме до преди 20-30 години..Такива въпроси ме мъчат нощно време...Къде грешим сега...
Иначе Лейди Блю сигурно си права за доматите-моите нямат изсъхнали листа,но и ярко слънце нямам.Горещо влажно време.Като сивкава мараня е следобяд-50-70% влажност на въздуха.Рай за листните зеленчуци.Как ли би се зарадвал Куркума с неговия спанак. Laughing
Ще се предам с доматите догодина,да не се кахъря.Току ми пъхат в ръцете в магазина спрея за узряване на домати..Ходя с една зелена фанелка дето пише:"Аз съм зелена!",не четат ли тези хора,незнам...
Чубрицата цъфна,трябва ли да върже семенца,за да я изскубна?
Вълк,как върви ряпата?Нищо не покълна при мен... Wink

# 46
  • Мнения: 4 587
А, при мен поникна, но още валяха дъждове. После я разредих през 40-50 см. На един ред е. После нещо я разреди още, сега са около 15 репи, и са добре. Поливам ги от време навреме с канче, от ряпа на ряпа.
Вчера си направих експеримент, излях една туба 10 л на един корен домат, и водата изчезваше, докато я изливах.
Чубрицата аз я оскубах, когато беше цъфнала. Друг да каже, моята изсъхна на простира, навесена на китки, с главата надолу.
Днес бях на село, гледах доматите на мама, вече бере. На 1 ред, домат от домат на метър, по един на кол, без никакви колтуци. По-добре са от моите, и с повече домати. Пръскала ги е веднъж, след последния дъжд, с ридомил голд.
Отнесох една чанта пипер, една с бял патладжан, едно шише козе мляко, пет круши и една коричка яйца от свободни кокошки.

# 47
  • Мнения: 157
Току ми пъхат в ръцете в магазина спрея за узряване на домати..

 Shocked
Стига, бе! И такова нещо ли има?
Човек се учи докато е жив, вЕрно е!

Вълкът с дълъг ник, как е вкусът на белите патладжани?
Догодина ще си засадя и лилави, и бели, и шарени.

# 48
  • Мнения: 4 587
Ами не съм ги кусал още, дойдох си преди 3-4 часа. Ама съм чувал, че им липсва това вещество, заради което моравите патладжани трябва да се отцеждат преди приготвяне.
Наскоро гледах една мандра по телевизията, технологът каза, че вече имало есенция овче и есенция козе мляко.
Слагаш на кравето есенция за козе мляко и почваш да правиш козе сирене.
Слагаш на кравето растителни мазнини и есенция овче, и почваш да правиш овче сирене.

# 49
  • Мнения: 28
Миналалото лято вкусих бял патладжан.Супер е-няма много семки и като чели е по-сладък от черния.
Догодина ще си засадя и такъв обезателно!

Впарника е жива джунгла.Доматите са като лиани.
Куркума-мойте домати сигурно минаха два метра Laughing

В момента кьополуто е на почит  у нас- Laughing унищожителите не му прощават Laughing

# 50
  • Мнения: 1 751

Слагаш на кравето есенция за козе мляко и почваш да правиш козе сирене.
Слагаш на кравето растителни мазнини и есенция овче, и почваш да правиш овче сирене.

 ooooh! Вече направо като вляза в магазина и ми се отщява да пазарувам  Sad
Гледах си вчера граха, станал една педя висок, дали ще има време да порасне, че и грах да набера....

# 51
  • Мнения: 1 349
Вчера си направихме екскурзия до http://www.tran.bg/tran-video-presentation.php. Беше чудесно! Близо до ждрелото една жена се занимава с отглеждане на билки и от там си купих 3 корена седефче. Уж прогонвало сляпото куче. Laughing

# 52
  • Русе
  • Мнения: 25
Как се справяте с високите температури? Не зная вече колко време не е валяло дъжд при нас и температурите 35-40градуса.Бързо май ще приключим със продукцията. Отдолу корените са мокри, но през деня всичко и увяхнало.
  Направих си сушени сини сливи. Не съм търсила как се правят, слушах бабите на село. Дано се получи.
   Градината ми толкова е буренясала, че се срамувам от себе си. Не ми се копае вече. Краставиците изгоряха, аз сега да ги копая и плевя няма смисъл. Пък то е толкова суха земята, че е като бетон. А сега като окопая празното место то до наесен ще поникне три пъти поне трева
  mimi_vi2 шарения патладжан бял на лилави ивици е по-вкусен от чисто белия.
  Веселчето, не можахме да чакаме оцета да стои два месеца с подправките. Вече го консумираме на печени чушки е супер. Аз малко импровизирах и сложих още подправки, много е ароматен. Благодаря ти за рецептата.

# 53
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
...
Гледах си вчера граха, станал една педя висок, дали ще има време да порасне, че и грах да набера....



Грахът не обича жегите, ама хич. Поливай го, но да знаеш,че в горещото време забавя растеж и има дребни листа. Със сигурност ще имаш грах, та сега е само средата на август, отнема различно време: 60-70-80 дни вегетационен период. Предполагам, че около 10-15 септември ще има грахчета. Гювеч, салатки, това-онова.
Трудно е в горещината, анн. Много растения свиват листата, завяхват, за да намалят изпарението. Привечер се освежават.
Доматите розов гигант полудяха напоследък - зреят, цъфтят и връзват. Прехвърлиха двата метра, оплетоха се с един зелен фасул и корнишоните, не може да се влезе. Влизам де, бера, хубави са, сладки. Даже твърде сладки за вкуса ми.

Хубаво казвате за патладжаните: моите са раирани, светлолилави към цикламени.

# 54
  • Мнения: 4 587
При нас преди малко мина +40.

# 55
  • Мнения: 30
Не знам по полето какво правите, но в балкана е адска жега! Това, което не беше съсипано от дъждовете, ще бъде унищожено от сушата! Например вейковите фасули, сега трябва да наливат зърно. Гледах сутринта, че е усукал листата си, има и жълтеещи, което означава, че скоро ще прегори, независимо от поливките. Доматите не зреят, а се пържат, също и пипера. По камбите има слънчев пригор, краставиците са с увиснали листа.
Наръсих семена от салата, засенчих, но не иска да поникне. Грахчетата сега цъфтят, но са дребни, не вярвам да станат.
Анн, и моята градина е много буренясала, но нямам сили да плевя и чистя, а и няма смисъл, след като няма какво да сея. Пъпешите зреят един през друг, вече не ни се ядят. Стават ли за сладко?

# 56
  • Мнения: 465
Ох,не обърна ли Голяма Богородица времето...
Дано поне да имате ветрец.Ние си ходим отвън(когато ходим,де) с бутилка вода-пийнеш,полееш си главата и дрехите.Изпарението е най-доброто охлаждане.Като средиземноморци сме станали в Чикаго-единственно след 6 вечерта може живи хора да видиш на улицата .Уж имаме 3 АЕЦ-а наоколо,а токът примигва през деня. Rolling Eyes
А двуметровите домати хвърлят ли плодове към върха,Миме,снимай,покажи,че ми е интересно.
Годината беше щедра към всички ни ,които гледаха патладжани.Не съм пробвала бели.Трябва да са полезни за хората с болна жлъчка-точно багрилото от кората на лилавите е вредното.А Куркумските биха радвали и окото ми в манджа-шаренки такива,сочни...
Със затаен дъх изгледах клипа от Трън.Благодаря ти,Анемония. Hug
Водопадът,Ждрелото,музеят на Др.Стамен Григоров..В тукашното българко кисело мляко,на опаковката пише неговата история и световния му стойност.Носила съм на клиенти-американци,които веднага "прилепват" към вкуса му.Преди 2 години в село в БГ не видях да се продава кисело мляко-за срамота.Имам приятелка японка,която кваси мляко на децата си в глинени гърненца...
Пъпешът Ани е много мек,не знам ако го "стегнеш" със варов раразтвор като тиква за  рачел дали ще стане.
С една спринцовка инжектирай мастика и покани приятелки на..весела салата,охладена такава ..привечер...да гледаме как се крие сънцето зад Балкана... Heart Eyes

# 57
  • Мнения: 86
Ана,не се хаби да правиш сладко от пъпеши.Не знам каква е причината,но прави някаква вторична ферментация и бурканчетата ферментират след време.Опитвала съм няколко пъти-резултата  е гърмежи и омацана маза Joy
А един познат преди година прави ракия от пъпеши-сравнително слаба стана,ама при липса на сливи тази година бива.
И моите патладжани се побъркаха да раждат-бях ги забравила в едни кофички.Разсадих ги късно и по-скоро да не ги хвърлям-сега ми отвъртат работа да ги консервирам.Вчера целия ден варихме лютеница-още ми е жар от огнището.Надвечер като се показах навън от пещника потреперах от хлад.Но пък  децата с кеф облизаха тавата с къшеи хляб-за това си заслужаваше труда Laughing
Спряла съм да копая-само наскубвам трева за овцете и кокошките.Докато обиколя градината от единия до другия край в началото вече станала пак за скубане.
Миналата седмица сложих още сладка царевица-вече е поникнала.Ако не стане за човеци поне ще има за овцете Mr. Green
Съжалявам,че не снимах една тиква-промушила врежето си през тубите от минерална вода с които покривам ранните домати/сега си висят на един кол на оградата/-та мушнала се през изрязаното дъно,пропълзяла през отвора и заминала към кокошия двор.Което ме сеща за едни експерименти,които си правехме като деца-нанизвахме пластмасова бутилка от веро на някоя малка тиквичка.И беряхме тиквички с форма на бутилката.Виждала съм и снимки на дини расли в калъпи

# 58
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
При нас също е голяма жега. Дъжд не е паднал от повече от месец. Корените на дините и пъпешите изсъхнаха. До сега не се е случвало такова нещо. Дали да не прибера  дините и пъпешите защото корените са сухи?  newsm78 

# 59
  • Мнения: 30
vili__66 надценяваш ме, мила! Пъпешите са повече от достатъчни за ядене и много малко за ракия! Simple Smile Има само една диня, дребнолява.
Спешно ми трябва рецепта за кетчуп. Моля, помогнете! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт