(Био) зеленчукова градина 5

• 70 982
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Дедо,защо са ти дървета с/у вятър -търси  храсти(на моят ръст,не на твоя). Laughing
Ако започнеш да ги разклоняваш ниско,ще развият перести корони.Любимите ми цветове са тъмно червено или тютюнево жълто.Задължително с ярки есенни плодове на гроздове.Като че ли звънят зимно време от вятъра.Ще покажа фото.Особен звук през дългите зимни нощи.
Живея в Града на Вятъра,та, за това.
ЕПС.На здраве,с чашка малиново вино! Heart Eyes

# 691
Веселчето, вятърът е мой приятел. Ще ви думам що съм сторил, макар да не е по темата. Имам храсти - лигуструм за жив плет. На твоя ръст са вече Laughing Това от север, запад и юг. Приятелят не му пука от храстите. Разпилява им дрехата на есен. Оголва ги неприлично. На западния фронт, на два метра след плета имам 20 круши, да ми владеят и го улавят западния. Искам на изток да сложа горичка червенолистна за да отдели къща от една поляна. Поляна-игрище за малки и големи деца. Те са емоционални всички и при игра да не пречат на къщата селска да дреме.

# 692
Направи си плет от черници. Клоните им са гъвкави и може да ги преплиташ.

# 693
Дедо,докато търся декоративните храсти,за разглеждане... Heart Eyes
http://whisperingcraneinstitute.files.wordpress.com/2007/05/chel … thats-a-shrub.jpg
За малки деца препоръчвам небодливи храсти,за криеница .И дръвчета -джудженца за катерене...  Sunglasses

# 694
  • Пазете Гор
Да ти проводя моите съкварталци, а, Дедо, да те заградят със сушини, навеси, курници, нужници, гаражи, дувари и сгоди. И завет ще е, и няма да ти се мори взорът с простор и планини да се синеят Wink.

По Трънско, по Краището, за синори между ливади, слагат круши. Криви. Където са оцелели днес, приличат на ентите от "Властелина". Плодовете са дребни, колкото палец, жълти, много, неизброими. Сърцевината около семето е кафеникава, мека. Викат им "гнили круши", много сладки, а яденето им наподобява ядене на сленчогледови семки - все нещо чоплиш, все плюеш. Седнеш си и се занимаваш.

# 695
Да ти проводя моите съкварталци, а, Дедо, да те заградят със сушини, навеси, курници, нужници, гаражи, дувари и сгоди. И завет ще е, и няма да ти се мори взорът с простор и планини да се синеят Wink.

По Трънско, по Краището, за синори между ливади, слагат круши. Криви. Където са оцелели днес, приличат на ентите от "Властелина". Плодовете са дребни, колкото палец, жълти, много, неизброими. Сърцевината около семето е кафеникава, мека. Викат им "гнили круши", много сладки, а яденето им наподобява ядене на сленчогледови семки - все нещо чоплиш, все плюеш. Седнеш си и се занимаваш.

Ех, Куркума, недей със съкварталците, че беля ще сторим. Тук, ако знаеш какви дувари има. С хеликоптер бойко ги наднича. Я се обади ако минаваш от Тракия към Родопа.
Да се върнем към био зеленчука, че отклонихме нездравословно темата.
Кой питаше за касис? Най-лесно се размножава чрез раздвояване на коренището. Или разтрояване Laughing

# 696
С това топло време салатите избуяха. Ето ги, част от тях: http://s012.radikal.ru/i320/1011/28/d0d73e21298c.jpg
Това ми го продадоха за спанак, но е манголд: http://s50.radikal.ru/i129/1011/98/7288ecea46b7.jpg Нищо де, ще го хапнем.
И най-красивата ми хризантема, с която експериментирам, а тя безропотно ме понася: http://i070.radikal.ru/1011/22/6d4d7f2f4922.jpg
Дедо, ще се огледам за джанка, от понеделник.

# 697
Ани,на ругола(arugula) ми прилича повече салатката.
http://www.gourmetsleuth.com/Articles/Produce-440/arugula.aspx
Късай листата сега докато са дребнички,добави и най-крехките спаначени ,оцет,зехтин,няколко капки малинов сироп,натрошено старо сирене,яйценце,орехови ядки.
Листата на салатното глухарче са леко горчиво-миризливи,но с балсамов оцет са интересни.Няма да претриваш с ръце-финно с две дървени вилици разбъркваш.И сядаме-от мен гроздовата-като нашата ,ама перуанците я наричат Писко.
Нали почивам тези дни,та се разработих.
Майко,колко е голям коренът на манголда!Вадих грудки  като детска глава.Обелени,изчистени са малко по-горчиви от захарното цвекло.Поднесох на катериците,ама-Нтц. Crazy
За жалост не ми се отдава да пренеса в градината хризантема от саксия.Мисля,че трика е във фазата на растението-да се пренесе преди цъфтеж.Така мисля де...
2 пъти засаждам цъфтяши боровинки сини и ..нищо.Хем пролетно време. Thinking

# 698
Дедо, аз питах за касис, хайде дано тати да успее да ми вкорени, стига неговия храст да е още жив. Аз с един въпрос, нали сте специалисти, разчитам на вас... колко е отровно това пусто кучешко грозде, моят помощник омете поне едно плодче, или повече, не видях, според баща ми от едно нищо няма да му стане, ама косата ми се е изправила  Cry

# 699
mama_gali, това е сериозно! Защо не отскочите до бърза помощ за всеки случай.
Днес си купихме и насадихме две круши и две ябълки. Човека беше от Кюстендил и продаваше дръвчета и техните плодове, за да опитат и да си харесат хората. Simple Smile На крушите има двойна присадка. newsm78 Такова нещо не бяхме виждали до сега, но не казвам че сме видяли много. Laughing
Шибоят ми е цъфнал Thinking

# 700
Мамо Гали,мини да кажеш как е детенце. Hug
Кучешкото грозде е горчиво-стипчиво и децата не понечват за второ зрънце.Дано да го е изплюло
Зачетох се за момините сълзи.И те са в групата на токсичните цветя.
Анемония,покажи да видим крушите с двойната присадка-на два различни клона ли са калемите или на дебелата основа на дръвчето(едно над друго)?
Почти ни заваля сняг.Опитват се да познаят колко тежка ще е зимата.
По белите космати гъсеници есенно време-увеличават драстично популацията си преди дълга,снежна,мразовита зима.
Не ме радва-видях как се клатушкат по люляка ми.И паяжини няма,значи буря иде... cold
За пръв път в живота си пробвах катък с печени чушки,заквасен в стомна,по Троянски.Чудо,чудо...

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 18:03 от Веселчето

# 701
 Hug Детето е добре, пу пу, много се бях притеснила.
Днес си засадихме най-после две ябълки и една кайсия, дано се хванат.Ще казвате напролет какво предстои да ги правя.
Аз и за момините сълзи знам, и бучиниш имаме, и вече във всяка тревичка се вглеждам  Crazy

# 702
Веселче, това е класика в кулинарията! Ползваме домашен кътък, не от магазин. По това време няма овче мляко, а при стерилизация си губи от вкуса.
За момините сълзи съм чела, че дори водата, в която са натопени, е отровна. Забавя сърдечния ритъм, може дори да спре работата на сърцето! Харесвам я, но не я гледам.
Също и рицина. Едно семенце, което прилича на шарено бобче, може да умори възрастен човек!

# 703
Кетъкът не се стерилизира. Правят го от най-гъстото овче мляко - зачи през август?
По нашия край не се прави. За пръв път ядох от с. Трояново, Бургаска област, община Камено.

# 704
mama Гали, добре че всичко е наред.

Да споделя в отровната връзка:
Жена ми гледа чудесни зокуми /или олеандри/. Радвам им се и не се замислям дали всяка красота е отровна за съзрцаващия.
А някои мъже се хвалим като естети-ценители Wink
Друга гледна точка пък е, че не знам и малки деца като защъкат около тях как ще процедираме.

Общи условия

Активация на акаунт