(Био) зеленчукова градина 5

  • 70 976
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 348
mama_gali, радвам се че всичко е наред! Hug
Веселче, присадките са една над друга. Уре вечер в тъмното ще си ходим пак и ще направя снимка.
Дедо, закумите са моята слабост! Grinning Ще ги мисля ако ме направят скоро свекърва, а после (дай боже) баба. Mr. Green

# 706
  • Bristol
  • Мнения: 9 455
mama Гали, добре че всичко е наред.

Да споделя в отровната връзка:
Жена ми гледа чудесни зокуми /или олеандри/. Радвам им се и не се замислям дали всяка красота е отровна за съзрцаващия.
А някои мъже се хвалим като естети-ценители Wink
Друга гледна точка пък е, че не знам и малки деца като защъкат около тях как ще процедираме.
А защо са отровни олеандрите? Аз съм чувала, че за растенията около тях не били добри, защото променяли киселинноста на почвата  newsm78 Не съм на ти с химията  Embarassed Майка ми има много. И двете ми деца от новородени са около тях, като сме в къщата й. Сега си взех едно от Венеция, пуснало е корени. Напролет мисля да го садя в двора.

# 707
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
По Гръцко зокумите са във всяка таверна, на всяко кафене. И в разделителната ивица на магистралите дори. Пък не са се натръшкали всичките елини, нали? По Българията, особено на юг, има много рицин. От семената му се извлича отровата, с която казват, че е убит Георги Марков. С около 0.05 куб.мм.

Днеска забелязах на пазара, че спанакът е 4 лв за килограм. Висока цена. Този ценен зеленчук може да бъде на трапезата само ако през август не зяпаме, и го засеем. В редовете на средно ранните домати, на някоя свободна площ. Готово.
Не съм мерил, но ми се струва, че без усилия се докарва към 0.8кг/кв.м добив. Който не е сял спанак, да сее!  Wink. При мене е готов за бране този, когото сях през август, а този, когото ще ям напролет е поникнал масово. Сях преди три дседмици. Препоръката ми е към всички, с оглед на специфичните условия, да опитат един предзимен посев. Семето, поне в България, не е скъпо.

# 708
  • Мнения: 30
Кетъкът не се стерилизира. Правят го от най-гъстото овче мляко - зачи през август?
О, напротив, стерилизира се.   chef

# 709
  • Мнения: 4 587
Не знам, не съм правил. Останах с впечатление, че заливат в буркан парченца сирине с горещо мляко и го запечатват. Не споря.
Днес отидох на пазара за зеле, но зеле не купих. Купих си хинап - фиданка за 15 лева. 2013та ще го кусам. Много е красива фиданката, стъблото е на зиг-заг.
Вчера на връщане от Айтос пазарувах като Куркума червени картофи и три вида ябълки. А трябваше и един багажник зеле да напълня, поне на 4 места видях.

# 710
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 615
Обрах си зелето. Остана праза. Един час преди да залезе слънцето, решихме, че ще сеем балучки. Да ама на най-близкото място имало арпаджик, мъж ми се върна с две кила. Голямо бучкане падна, какво ще излезе от това, не знам Rolling Eyes

За кътъка и аз да се изкажа - имам бледи спомени, че баба го сипваше в стомни заедно със сирене или сиренена мая /това не знам с точност/ и отлежаваше в мазето до готовност, което ще рече към два месеца Rolling Eyes Не ми е от любимите ястия, затова не съм и обърнала внимание как се прави.

# 711
  • Мнения: 26
Здравейте!
Ana.Ivanova, ако става въпрос за опит, то и аз имам известен такъв. На около 10 години ми връчиха мотика(малка с рогца), лопата и т.н. оръжия за терор и всяка година до университета вземах дейно участие в отглеждането на краставици, домати, пипер, лук по дворове и полета. По 2,3, 5 декара. Здрав износ за братушките беше през соца. Още го помнят.
Не, че нямаше и забавни моменти в цялата работа, но от днешната гледна точка няма много с, което да се гордея. От 2 сезона се опитвам да от отглеждам зеленчуци за собствена консумация по възможно по-естествен начин, без изкуствени торове и отрови, и с минимални въздействия върху околната среда. Добра идея, но само с нея не става. Докато химията е забалъци, които ако следват рецептите на химическите и био(?)химическите компании все ще произведат нещо. Но отказа от нея и то в днешните условия е трудна работа. Трябва за се компенсира с нещо. Най-вече със знания за природата за да можеш да я използваш в своя полза, а не да се бориш с нея.
Много грешки правя и много проблеми имам, но за сега удържам фронта. Тази година се вядохме на марули, краставици, тиквички, патладжан. Добре бяха доматите(даже и баща ми(чийто девиз е "ако не пръскаш, няма да ядеш!") в България ги пробва. Естествено каза, че неговите са по-добри.)), картофите, репичките, ряпата. Доста се издъних със зелето, а пипера от глупост го затрих.
Ама чета книги, гледам филми и търся съмишленици.
Сега се приготвям за новия сезон. Но имам един проблем. Нямам собствена земя и ползвам наемна такава. За 1 сезон - от Април до Декември. Искам да гледам чесън другата година, че е доста скъп тук, но не мога да го сея сега, а на пролет ще е много късно. Аман идея да го сея в чашки и да ги държа на остъклената ни тераса, а на пролет да го набуча на мястото направо с почвата. Какво мислите, дали има шанс да се получи?

# 712
  • Мнения: 4 587
О, Боже, като погледнах къде си, свят ми се зави. Сади летен чесън, за него април е добре. Мааалко по дребни са скилидките му. Т.е. по-тънки.

# 713
  • Мнения: 30
manandy, всички правят грешки, но умните се учат от тях! Радвам се, че си успял с толкова много зарзават. А със зелето какво стана?
Аз се дъня с репичките и ряпата. Все нещо не е наред. Като изкарат първите листенца, и нещо ги надупчи, и изсъхват. А ряпата хем цъфти, хем глави прави. По принцип е двугодишна, трябва да цъфне напролет.  newsm78
На нашите пазари зимния чесън е над 7 лв. Не знам дали ще се получи в кофички, но пробвай. Той си иска ниски температури през зимата. Защо не опиташ с летен? Вярно, че скилидките му са доста по-дребни, но сроковете за засяване отговарят на наема ти, април за него е добре. Поне за Бг.
Вълчо, кътък се прави август, когато млякото на овцете е намаляло и е много, много гъсто. Млякото се вари на водна баня /за да не загори/ дълго време, 2,3 часа. След това му се слага парче сирене и сол на вкус. Стои на прохладно място, мазе като на бабата на Люб е добре. Или в хладилник, като се вади за час, и после пак се прибира. Постепенно млякото се сгъстява и променя на вкус, т.е. превръща се в кътък. Ако не може да се изконсумира, се подарява или се слага в буркани, които се стерилизират. Такъв не го харесвам.
Ех, Вълк, дублираме се!

Последна редакция: пн, 15 ное 2010, 17:43 от Ana.Ivanova

# 714
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 615
Какво точно земеделие прилагаш? Аз се зарибих много с природното, което е като на Фукуока, макар че без пръскане не минах, Избалъчихме се най-вече с краставиците, пипера го отнесе два пъти, а зеления боб от първото засяване - веднъж. Wink Иначе щяхме само да ги опитаме. Съпругът ми не е фен на такъв тип земеделие и беше много скептичен, затова  едва прокарах  трупането на окосената трева, оскубана трева /без троскот/и млади клонки в лехите. За копането категорично отказах, освен при засаждане. Две години се грижим за цветна градина, където никога не е копано, но това по никакъв начин не е навредило на храстите и цветята.

# 715
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
При мене чесънът, ако е засаден напролет, не прави скилидки, а остава с една, голяма и топчеста. Не кой знае колко голяма, де, по-дребна от орех и по-голяма от грах. Колкото черешка. Такива не ги вадя, и ето по това време, сега, си имам зелен чесън.
На какъв ли климат садиш там, manandy?. Какви са сезоните, температурите, валежите, почвите?
Предполагам, че ще се получи идеята, с известна фира. Луковичните не търпят много-много разсаждане, коренчетата им не се възстановяват лесно. Трябва да не ги изскубваш.



# 716
  • Мнения: 86
Баба правеше кътък от биволско и от овче мляко-технологията я е описала Ана.Аз последно правих от краве-голямо изваряване падна,но все пак се получи Grinning
Аз сея и зимен и есенен чесън.Зимния прави тройно по-големи глави.Вече са му избили 5-6 сантиметра стръкчета.
В събота се смаях,колко гъсеници на зелевата пеперуда са плъзнали из градината.Това топло време ще им позволи да направят още едно поколение.Има и много белокрилка newsm78.Тежко ни напролет.
А пък розите как са нацъфтели ...

# 717
  • Мнения: 465
И отново да подпитам за Ким Чи-то,Manandy-в разгара на подготвителния сезон на киселото зеле сме. Laughing
Да обменим опит,по братски.
Не разбрах защо точно чесън на глави искаш да отглеждаш,а не компенсираш с вашите азиатски луци на стръкове(тук във всеки източен хр.магазин ги продават на връзки).Скълцани в хаванче са още по-ароматни от клас.чесън.
Или пък да замениш част от продукцията си с "колеги'-тук има подобна форма на натурална търговия м/у органик градинарите. Thinking
Спомням си,че когато Анн береше  от големите,сочни,напечени от слънцето домати с килограми,които естественно ражда Дунавската земя,аз смених 10 патладжана и 4 краставички за 1 кофичка Мичигански череши ,нали щипалките ми изядоха врежовете...
Но се чувствах по същия начин-горда,доволна,похвалих се.Ако докарам и до зрели домати някога
Въпрос:Ани,Вълк-а от козе мляко дали ще стане катък,че ще ми бъде лесно да намеря?
Благодаря ви-схванах идеята на заквасването.Човърка ме да опитам.И децата ми харесаха" млечния пастет".
ПС.Вили Hug
Вчера писах точно за гъсениците в градината-тук вярват,че появата им (размножаването на бройката есенно време) вещае люта,снежна зима.И по височината на мравуняците гадаят..въобще притеснително-моите работливки ЗАРИНАХА пащърнака,хапят,яйца носят на рамо...Майко! Crazy

# 718
  • Мнения: 3 342
Не знам, не съм правил. Останах с впечатление, че заливат в буркан парченца сирине с горещо мляко и го запечатват. Не споря.
Днес отидох на пазара за зеле, но зеле не купих. Купих си хинап - фиданка за 15 лева. 2013та ще го кусам. Много е красива фиданката, стъблото е на зиг-заг.
Вчера на връщане от Айтос пазарувах като Куркума червени картофи и три вида ябълки. А трябваше и един багажник зеле да напълня, поне на 4 места видях.
Надявам се да не си купил от едроплодния хинап, по скромно мое мнение не е така вкусен като дребноплодния. И още нещо боде гадно, по бодлив е и от роза - внимавай.
Аз в събота сложих зелето в качето, посадихме 2 праскови, 2 сливи, две ябълки и арония, за съжаление касис нямаше, но съм си навила на пръста тъй че и такова ще бодна в градината, а и да не забравя и райска ябълка посадихме.  Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: пн, 15 ное 2010, 15:10 от cecunka76

# 719
  • Мнения: 1 348
cecunka76,хайде да менкаме червен касис за хинап. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт