(Био) зеленчукова градина 5

  • 71 001
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 2 033
Ана, благодаря за предложенията! Hug
И аз ще се замисля.

Мамо Гали, виж предните страници, Вълчо беше дал доста насоки за кладницата.

# 676
  • Мнения: 1 751
 Peace Спомних си, че тук бях чела, ама късно.

# 677
  • Мнения: 86
Браво, Ана,браво! HugА нашето зеле още в градината newsm78.С какво ще правя коледните сърмички?
Кладници,баща ми гледа преди сигурно 20 години.На пънчета,в двора.Но те май най-добре се реколтират януари,февруари и под снега не стават.Сигурно трябва в маза.А моите наследници категорично отказват да консумират всякакви гъби,даже ситно накълцаните на пицата отстраняват Sick
То киселко се услажда само докато има сняг май,Куркума.Моя благоверен сега ми се мръщи на трушийките вечер.Повече налита на ряпа с моркови и кисело мляко,а снощи се поглезихме с няколко саморасли и станали без време салатки и зелен лучец Heart Eyes

# 678
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Глезете се, за туй ровичкаме, нали? Рече за благоверния, vili__66, та се сетих: магданозът е избуял, и да не иде зян след някоя седмица, е добре да се изяде. За семейното щастие помага. Пък да не се мръщи на туршиите още. Пропорции нещо като: дебела китка магданоз, три яйчица, няколко лъжици млян домат, черен пипер, лимон, олио, малко сиренце, зехтинец. Аз му нарязвам и ситни парченца пастърмица, не повече от две лъжици.

Натрупах колците от доматите на един зарязан курник на комшиите, че да не ми заемат място на мене  Wink. Бъкани са от зарази, предполагам. Какви мерки се вземат, ако реша догодина пак да ги използвам?

# 679
  • Мнения: 4 587
Ако не друго, поне не се налага да пазиме диети, като се гъзурчиме, клякаме и изправяме.
Току що се теглих при джипито дибидюс гол 75.100кг на 1.81м. Смятам, че е добре. През зимата ще наддавам малко. Току що забърках яхнийка на Вълчето - порозовели роми, пресен лучец, малко домати от буркан, малко брашънце, малко червен пипер, три скилидки чесън, десетина маслини без костилки и две консерви риба тон - промоция от Кауфланд, една връзка магданоз.

# 680
  • Bristol
  • Мнения: 9 455
Мери, ще поникне лука и чесъна, ще стане. Но няма да можеш да си дръпнеш ей така, пресел лук за салатка или чесън за таратор. Ще трябва при вадене да копнеш покрай него с чапичка.
Ако само това е проблемът, ще го преживея  Mr. Green Ще копам, да ми дойде акъла, а догодина ще знам да е на по-плитко  Laughing
Моето лично мнение е,че разните новаторски идеи за земеделстване ми приличат на сектантски напъни,сътворени на бюро и без практическо експериментиране.Не Ви ли прави впечатление,че повечето не са подкрепени със снимки,а само с рисунки и диаграми?
Майка ми точно това ми обясни, след като й споделих, че на инструкцията на арпаджика пишело 5 см. Остави инструкцията, кой знае кой я е писал, дето и понятие си няма как се гледа лук  ooooh!  Rolling Eyes
Куркума, лукчетата, които насадих, са много дребни, горе долу колкото нокътя, викат му set onion, дано Веселчето помогне при превода  Hug Но не съм единствената, която го сади и други са садили около мен, дори вече им е поникнал.
Ще пробвам значи патладжан, тук дъжд си вали, така че с поливането няма да е кой знае какъв проблем. Аз семена купувам от тук, въпреки че майка ми много държи да ми прати и български, че били по-хубави. Но аз се дърпам, защото и без това нямам опит, а тези тукашните, както викаш, са нагодени за местния климат. В Англия зимата е топла, много рядко пада под нулата и снегът е голяма атракция за тукашните ширини.  Лятото температурите са между 20-25. Като стигнат 30 и едвам се диша, заради влагата. Тревата е зелена и лете и зиме  Grinning
В моята градина от предишния собственик имам останал спанак, зеле, брюкселско зеле. Още не съм ги пипала, не знам какво да ги правя, само ги поочистих малко, че бяха буренясали. Имам и един ред малини, който той е орязал до долу. Извадих ги всички и ги пренареди, защото бяха много на гъсто. Съседката също си оряза малините почти до долу. Така ли се прави?! Моите поне така ми бяха завещани, но аз нямаше да ги изрежа така  Thinking
Ей и такова нещо имам, не му знам името, нито как се ползва. Не съм му и фен, мисля да го махам  newsm78

# 681
  • Мнения: 465
Manandy-Здравей! Laughing
Ох,толкова въпроси имам свързани с корейското зеленчукопроизводство.Особенно с домашното приготовление на Ким-чи-киселото зеле в делви.А нали сме и кръвни братя с корейците.
Моето зеле почти вкисна,стълбището ми е отопляемо.Червената зелка е с по-твърди жилки,по-бавно ферментира-таман за Коледа.
Патладнанът беше единственият зеленчук ,който не съм гледала,Мери това лято.Една индийка ми избра разсада в кутийки(той е техен характерен зарзават),разсадих на проветриво място и по 6 бройки от стрък-обирах ги на една педя дължина,да лилавеят и да е завита леко нагоре бодливата чашка,която държи домата.С добавка от сварен нахут,кьополуто се маже по-лесно на филия.
Намерих цаката за посяване на арпаджик и чесън.
А- боднак грудка в земята,а-са я извадили катеринките ми.В картона на яйцата сложих почва и там ги заглобих.Като пуснат коренчета,разрязвам и пренасям в градината.Пипкаво,но нали ми е хоби.
И за Селска партия ще гласувам,но за личност,Вили. Hug
И в Чикагската кампания мога да се включа,редовен гласоподавател съм.
Но ще искам да няма думата "полубио" в зеленчукопроизводството.
И задължително биоградинарство в училище. Naughty

# 682
  • Мнения: 0
Ей и такова нещо имам, не му знам името, нито как се ползва. Не съм му и фен, мисля да го махам  newsm78


Мери, компота от стъблата на арабарбара(поне така го нарича една близка) ми е много вкусен - леко киселичък - изобилие от витамин C, много други витамини и минерали. По вашему Rhubarb. Знам, че листата не се ядат защото имат отровни вещества. Тук не се полагат особени грижи за него, но пък като се раззелени заема доста място заради големината на листата - когато мястото е ограничено вероятно е по-разумно да е с нещо, което ще доставя удоволствие   bouquet

# 683
  • Мнения: 465
Meri-това на картинката е ревен,rhubarb.Много приятно се комбинира с плод за плънка на пай,с ягоди например.Харесва ми.Много място заема,под листата спят голите охлюви ..не знам.
ПС.Стъблата се нарязват на тънки парченца.

# 684
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Merry- за патладжана: то температурата е едно, но и слънчево греене трябва. Малко са недостатъчни тия 20-25 градуса, ама пробвай, и ще разкажеш.
Вес, а има ли в тамошните училищни програми, да кажем в по-долните класове, разни земеделски образователни курсове, практики. Тука нявга по трудово се ходеше на опитно поле, пък и бригадите.
Ех, ако има, ще идват на недоизмисленото ми кампусче Wink! И гости от чужбина може!
И каква е щатската политика по био продуктите, за зарзават, полски култури, за мляко и месо? Каква е настройката на хората?


# 685
  • Мнения: 2 033
Веселче, идеята за нахута е много добра! Мерси!

Мери, поздравявам те за ентусиазма ти! Много се радвам, че фермерството във ФБ те е запалило за реално градинарстване!  Grinning Hug

# 686
  • Bristol
  • Мнения: 9 455
Мери, поздравявам те за ентусиазма ти! Много се радвам, че фермерството във ФБ те е запалило за реално градинарстване!  Grinning Hug
Само да можеше като ФБ с кликване на мишката да копая  Laughing

# 687
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
За какво говорите, бре девойчета newsm78?

Един комшия, за да съхранява ябълки в мазето, турил климатик да го охлажда малко, а на пода разлял вода, казва, че така поддържа влажността. Зачуди ме, но може и да е прав.

Съхраняването на продукцията си е цяла наука. По големите складове вървят обработки с какви ли не химии, че да се подобри трайността, да се запази външен вид, да се пази от вредители. Имало разни препарати за складове с месеци карантинен срок, и в складовете през това време се влизало с противогази, казват.

У нас правя така: зелето и туршията са в мазето, в своите съдове. Картофите съм изсипал в бананови кашони, плътно покрити с сезалови чували. Тикви подреждам пак там, без да ги увивам. Праз пак в мазето, в пълни с пясък баки от латекс. Орехите в проветриви чували под едно навесче. Сушените пиперки на низа на източната страна на къщата.
Забелязал съм, че тъпканите със синтетични торове продукти се развалят бързо, стават буквално на пихтия в много късо време.


# 688
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Уф, много пишете, три страници, не мога да ви изчета! Laughing Затова по погрешка вместо на Дедо за сливите , съм писала ЛС на Вълка, а пък неговата кутия е пълна и не мога да му се извиня, че се оплетох Embarassed
Дедо, фиданките на червенолистната слива едва ли са евтини, защото е декоративна, моята поне почти не ражда сливи, десетина да е имало, дребни като билички. Ти ашладисваш, ела да ти дам пъпки. Кога се прави тази работа не знам, но сигурно пролетта newsm78

Merry
, твоят зеленчук прилича много на моя манголд, фин е като спанак, но на мен леко ми нагарча. Обаче с ориз и кисело мляко го ям без проблем Simple Smile

Тази пролет, като пълен аматьор, насадих много от разсада неправилно, но нямах проблеми заради това, брахме и ядохме Simple Smile

# 689
  • Мнения: 803

Дедо, проявяваш ли интерес към червенолистна джанка?

Ана, купувам минимум 7, мах 9.
Кажи цена, разходите по доставка за моя сметка Hug

Люб, не искам ашладисани.  Трябват ми готови оформени високи фиданки, със здрав корен и напролет да са дръвчета. Горичка.
А че са скъпи - верно е. Около нас ми искат 40 лева #2gunfireНамерих по 8, 10 до 12 лева за двуметрови, но са далече по разни разсадници. Аз обаче ако не ги пипна - не купувам.

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 18:34 от Дедо

Общи условия

Активация на акаунт