(Био) зеленчукова градина 5

  • 71 007
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 157

lady_Blu , мили думи, благодаря, макар и да преувеличаваш. И то доста.  bouquet. А пък най ми е драго, че ще се пробваш в патладжанството. Щом казваш, че е заради мене, добре, макар че аз тая година за сефте изкарах патладжан. В тенекии го гледах. Да не е от другаде въдхновението? Wink

Точно от твоите тенекии е вдъхновението  Grinning Или по точно от начина по който разказваш. И ти, и Вили трябва да пишете. Имате един особен изказ, който не се учи никъде и който те кара да засееш 4 дка ягоди или да вземеш шепа земя в ръката си.

Дедо, имаше едно предаване "Наблюдател"  Grinning

# 661
  • Bristol
  • Мнения: 9 455
Не знам има ли начин да посадиш арпаджик и той да не изкара. Crazy
Като дете си спомням наобратно съм слагала, с корена нагоре, пак имаше лук. Simple Smile
А дано!  Laughing
Та, направих си вадички, като се водех по опънат конец, набучках арпаджика и чесъна, според инструкциите на опаковката и затрупах вадичките. Заприказвах се със съседа ми по място, след като си насадих лука и чесъна и се дупих сума ти време, а той обикаляше наоколо и разнасяше тор. Той си натрупа бурена, който извади от мястото си и го омеша с конска тор, после го зави с едни найлони. Каза, че на пролет щял да го ползва като тор. Викам му, интересно ми е да видя резултата, а той ми отвръща и на мен ми е интересно да видя какво ще стане с твоя лук, никога не съм виждал някой да го сади толкова дълбоко  ooooh! В този момент ми идеше да го перна с лопатата, въпреки красивите му сини очи. Толкова време ме гледа как се мъча, не можа ли още на първата редичка да сподели, знае че съм новак, а чак сега! Аз обаче не показвам емоция, въпреки че едвам я сдържах, казах му, начинаеща съм, чета инструкции, там е написано 5 см дълбочина или 2 инча, щото тук от сантиметри не разбират  Crazy Днес говоря с майка ми и тя потвърди, че 5 см било много дълбоко, разрових се в нета, навсякъде пише 2-2.5 см или 1 инч  Rolling Eyes Тичам до градинския център с опаковките, много се бях ядосала, реших че е печатна грешка на опаковките. Да, ама те твърдят, че 5 см са ОК  newsm78 И сега вътрешно се тормозя, какво ще стане с арпаджика и чесъна, ще поникне ли въобще, ако поникне, ще направи ли глави  Thinking Гледам и Куркума на 5 см дълбочина сади, има надежда значи  Hug Но защо масово се препоръчва 2 см, като lady_Blu и Вълкът?!

Трудно ли се гледа патладжан? Аз и мъжът ми много го обичаме, решила съм да пробвам.

# 662
  • Мнения: 26
Ние всички тук познаваме и прилагаме методите на биологичното земеделие. Не използваме химични торове, а предимно оборски тор, питайте Куркума. Същият той постоянно тръби да не забравяме да сменяме местата на културите, да спазваме сеитбооборота. Веселчето се бори  с неприятелите с извлеци на билкова основа. Аз използвам разтвор от сурова коприва като растежен стимулатор, и компостирам. Също и Люб. И всички ние сме чели за алелопатията, и не само чели, а и изпробвали. Вълк, ти също ся чесън между ягодите, нали? Нищо ново под слънцето, само че някои хора сега го откриват  Joy
Това, че не се афишираме - прави ли ни "конвенционални и скучни"?
Простете моята нервност... не обичам обиди.
Люлин, Веселче, благодаря!!!

Здравейте!
Нямах намерение за момента да се включвам в темата, поне не и по такъв повод.
Госпожо Ana.Ivanova. Ако за петте страници и купа с линкове на тях не успявате да схванете какви са идеите и философията на създателката на темата и разликите между тук и там, то аз не мога да ви помогна. Това, че веднъж седмично ям зеленчуци прави ли ме вегетарианец?
Текущата тема следя по ред причини. Първо, едно от мота-та ми е, че и от най-големия глупак може да се научи нещо полезно. Второ, и тук се прокрадват добри идеи въпреки, че често остават почти незабелязани. Но както е писано и в библията, "Който има очи да гледа, който има уши да слуша". Третата причина, много от хората имат доста по-голям практически опит от мен. Това помага да се разбере какво да се прави, а още по ценното, какво да не се прави. Да се учиш от чуждия опит най-малкото е по-евтино  Wink.
Това е всичко от мен, по повод вашите душевни вълнения. Следващият път ще се включа по по-интересна тема.
Поздрави

# 663
  • Мнения: 803

Дедо, имаше едно предаване "Наблюдател"  Grinning


Имаше, с много добри журналисти в него. И те остаряха и не им се работи ли, не знам.

А при мен няма нищо за похвала. Едни марулки зимни с пресно лукче за салатка. Нови овошки не садя. Търся по-евтино да открия червенолистни сливи. Но те са по-скоро за друг форум. В софия виждали ли сте някъде да продават фиданки? 7-8 ми са достатъчни.
Чакам да окапят листата на другите дръвчета, да събера шумата. Ще режа през зимата. Само дряна малко по-рано, че се развива първи. После бадемите. Та така. Хубави петък и събота, и неделя да имате! Много работа да отметнете!

# 664
  • Мнения: 4 587
 Мери, ще поникне лука и чесъна, ще стане. Но няма да можеш да си дръпнеш ей така, пресел лук за салатка или чесън за таратор. Ще трябва при вадене да копнеш покрай него с чапичка.
 Друга година обръщах по-късно и листата на кайсиите и прасковите се заравяха, а сега окапаха след като обърнах, вятъра ги е навял по ъглите на градинките. Да взема да ги събера и да ги затрупам с тор от овце, да ги намокря и да ги завия с един найлон.
 Някои от вас пишат много красиво, следя им мисълта леко и си представям всичко, цветно.
 Дедо, тия червенолистните сливи са адски кисели до последно, не знам дали узряват изобщо.
Имам щастието да съм отрасъл на една улица от селскостопански техникум, пълен интернат, на село. Та там имаше такава слива, абсолютен киселчок. Последно такова дърво имаше пред поликлиниката в Разград, преди пет години го отрязаха. Селскостопанския техникум носеше името на някакъв съветски агроном, овощар - Мичурин, сетих се.  Mr. Green Та това беше огромен, ама огромен двор, в който имаше овощни дръвчета, алеи, беседка. Точно, когато зазреят раните череши, учебната година свършваше и батковците и каките си отиваха. Всички плодове от облагородени, грижливо гледани дървета оставаха на нас, хлапетата от Горната махала.

# 665
  • Мнения: 803
  Някои от вас пишат много красиво, следя им мисълта леко и си представям всичко, цветно.
 Дедо, тия червенолистните сливи са адски кисели до последно, не знам дали узряват изобщо.
Имам щастието да съм отрасъл на една улица от селскостопански техникум, пълен интернат, на село. Та там имаше такава слива, абсолютен киселчок. Последно такова дърво имаше пред поликлиниката в Разград, преди пет години го отрязаха.
Вълк, и твоите думи са цветни, даже вкус дават Laughing
За сливата  - да, аз казах, че е за друг форум. Мен ми трябват за декорация. Даже не ща да раждат.
Знаеш, листата са червени цяла година, цъфтят рано, могат да се формират короните.
Нали знаете, че имам един нездрав уклон в моята градина. Повече естески, отколкото производителен Mr. Green

# 666
  • Мнения: 4 587
http://mk-jewel.com/bonsai/bonsai12_bg.html  тук един бонсайчик е успял да вкорени клонче от червенолистна слива. Дедо, може и да е узрявала тая слива, но да е било след началото на учебната година, след 15.09.

# 667
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Merry По-плитко се засаждат луците, защото при вкореняването коренчетата постепенно издърпват луковичката още надолу. Вадил съм на около педя чесън, а едва ли съм го сял на повече от 7 см. Та малко по-дълбокото засаждане не вреди, дори дава по-голяма етиолирана (бяла) крехка долна част. От друга страна обаче, ваденето е значително по-трудно в такъв случай, и не става само с изскубване, а иска и малко помощ - аз си помагам със садилото. Вълкът го е казал добре, аз какво ли повтарям Grinning.
Явлението "потъване " на луковиците познава и всяка "цветарка", само че при цветята има малко по-малко коренчета, съответно потъват по-бавно, за няколко сезона.

Остави ги по пазарите, Дедо, ако идеш по Кюстендил, в Ябълково виж, има овощарница. И другаде има, ама традиции имат.

# 668
  • Мнения: 86
Благодаря за оценките bowuu Joy
Но следвам заръките на дядо ми да се пазя от политика,защото в България поне е нещо гнусно.Толкова.
Луците при лека почва се сеят по-дълбоко,при тежки по-плитко.Ама я ми обяснете,защо сега сеете арпаджик newsm78.Когато го сеят със сеялка главичките падат и с коренчетата нагоре и пак си никнат.
Господине manandy,създателката на темата сама е сложила био в скоби,с което според мен е пуснала в темата и такива като нас.А темата е като дете-не винаги се развива в посоката,в която на родителя му се иска.Всички ние,подвизаващи се в нея се чувстваме уютно тук.Дали сме конвенционални или не не е важно-важното е,че говорим на един език и се разбираме.
Моето лично мнение е,че разните новаторски идеи за земеделстване ми приличат на сектантски напъни,сътворени на бюро и без практическо експериментиране.Не Ви ли прави впечатление,че повечето не са подкрепени със снимки,а само с рисунки и диаграми?
Има една приказка,че това,което го пишат по книгите не расте по нивите.Когато натрупате повечко житейски опит,а аз съм убедена,че човек цял живот учи и умира неук,ще разберете сигурно какво искам да кажа.
Всички тук ровичкаме в пръстта повече за удоволствие и разтоварване,по-малко да заситим глада на семействата си,но определено не и за да се заяждаме и натоварваме с излишни емоции.Нищо лично.

# 669
  • Мнения: 30
Добър ден! Така, такааа - имаме си номинация за нов земеделски министър! Подкрепям с две ръце! Аз откога и разправям на Вили, че има управленческа дарба и дар слово! Да знаеш, че не само аз, но и цялата ми рода биха гласували за теб!
Куркума и той стартира с нов бизнес - поздравления  bouquet Ако нещо не достига за кошницата, ще помагам, да знаеш. Картофи, лукове, праз, тикви и боб - в изобилие!
И гости ще имам - заповядай, Люлин! Само виж да е по "свинско" време, та да се отсрамим. И винцето е готово. Hug А на нашия пазар има мицел от кладница, искаш ли?
Дедо, проявяваш ли интерес към червенолистна джанка?

# 670
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Вес, а ябълките от Източното ви крайбрежие не зная дали са били органик. Може би полу-  Laughing, знам ли, така разправяше мацката. Вземали се с мъжа И и щерката, отиват там, наберат си ябълки, мъжът хвърли въдицата във водоема на фермера, малката потърчи, опекат някоя пържола, хапнат, напекат се. Приберат се вечер в мегаполиса, сипят си винце, турят дребната да спи, па нали посъбрали енергия и е имало магданозец, уважат се, и толкоз. Бютифул дей. И найт.
При нас отлична ябълка, средно  Wink органична взех от един комшия с градина в Сливенско, по лев за килограм. На прИмоция. Имат малко петна (абе малко - като леопарди са Grinning), но пък са сочни, ароматни, вкусни и едрички. В съботата купих една касетка - излезе 17 кила, и вече половината ошмулиха домашните гювечоунищожители, кръв да им стане!

Аз садя балучки сега, vili__66, и прорасли луци. За зелено по-рано напролет, пък и като гледам и за след седмица. И вярно никнат - и нагоре, и надолу с главата, и настрани. Коренчетата с нарастването си лека-полека завъртат луковицата. Поне тъй съм виждал.
Арпаджик - през март слагам, ако може де. Предполагам, че и Merry сее балучки. Но пък и арпаджик да е, здраве. Ще разкаже.

Претакате ли зелето, ей. В тая жега ще се поускори процеса. Малко ми стават дерт суджуците, не ги купувам още, че топло за съхненето, а пък ми е мерак до Коледа да станат. Миналата година по незнаен начин получиха благородна плесен по обелката, много търговски вид имаха. Ще видим тая есен.

За тенекиите lady_Blu:
Нека направим уговорката, че вместо тенекия може да се ползват и красиви съдове - керамични, плетени от клонки и сламки или пластмасови. Малко са скъпи, но това си е преценка на градинаря. Дума да няма, че е много по-красиво със някоя засукана саксия. Особено за двор.
На мене специално са ми скъпички, та затова използвам отпадъчни тенекии, а и защото нямам достатъчно площ в градината.

Тенекиите поставям върху места, които не са земеделски. При мене това са разни боклучави кьошета, но според случая може да са тераси, покриви на гараж, разни плочници, бетонирани повърхности и прочее непроизводителни терени. Важно е да се знае, че почвата в тенекия се нагрява мнооого повече спрямо почвата в градината, особено ако е пряко огрята от слънцето. Почти навсякъде в България лятото е горещо, и трябва да се помисли за някакво засенчване на съда.
Виждал съм да увиват мушама - чудесно приложение за старата мушама, да не ходи на сметището веднага, а пък може да се прояви и творчество. Увиват велпапе, подпират разни плоскости. В моя случай около тенекиите се случи комшийският риган, той пази, пък и не са огрявани целодневно.
Дупча с 5 мм боргия тенекията отдолу 10-15 дупки. Вътре редя: половин лопата чакъл, малко пясък, после към педя компост (или угнил оборски тор), отгоре покривам с около 5-10 см горска пръст (угнили борови иглички, а ако не - обикновена градинска почва). Мисля, че обемът на една тенекия е около 15 литра. Всичкото това с времето се сляга, та подсипвам впоследствие.

Препоръчвам за "съдово" засаждане по-топлолюбиви култури: патладжан, капии, бамя, краставици. Не съм пробвал с бамя, ама май ще стане. И с вейков фасул би трябвало да стане, но за него ще да се приготвя по-лека почвена смес.
Влажността в такива съдове се поддържа малко по-лесно. Торене: шербетувах през десетина дена с разтвор (около 1:25) на пресен птичи тор, по около литър на всяко подхранване за тенекия. Туй то.
Патладжаните бидоха ометени с ярост, печени на скара или съставни на гювечи и имамбаялдъ.
   

# 671
  • Мнения: 0
Ани  Hug ,  намерих си амарант - дори сортов  Embarassed - Алегрия  да видим догодина какво ще поникне от него. Още веднъж ти благодаря за отзивчивостта преди време.

Мицел кладница казваш продават на пазара? Или някакъв специализиран магазин. Когато питах в една агроаптека ме изгледаха чудейки се. Дали пък ако искам не трябва да търся директно от производител?

Много хубаво е времето навън - само за работа. Така ме сърбят ръцете. Ще използвам почивката да отскоча до железарския магазин да питам дали ще се намери вила за обръщане... Защо така се случва, когато питам за нещо което съм си намислила, че ми трябва, повечето пъти или няма, или никога не е имало. Само при мен ли са такива ситуациите ...  Embarassed

Веселче, ще си пазя стевийките в къщи - страх ме е пък и не са толкова големи, че да преживеят навън - нямат вдървеняла част изобщо. Дано да презимуват, ако не - догодина пак. И аз опитах няколко листенца - приятна сладост  Simple Smile

Хората претакват зелето (браво   chef) - някои хора още не са го сложили. Късно ли е вече?  Shocked

# 672
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не е късно, geripe. Тамън, дет' се казва. Ако не удари някой зъл студ, ще има зеле до декември. Малко ще се изтеглят зелките, топло е. То  проблемът е, че някак през фервуари на човек спира да му се яде кисело зеле, та затова е добре да си го почне малко преди Коледа. Ако го сложиш тези дни, ще стане дотогава. Да не забравиш главичка цвекло! Ако нямаш място или бидонче, може да си приготвиш в по-голям буркан, колкото за едно готвене.
Аз със вила копая, когато е кално, но с тия топли ветрове май изпръхнаха почвите, ще се получи и с бел. Или може би ти се иска да запиазиш почвената структура по-добре?

А патладжан, Merry, се гледа лесно (колко лесно, умнико? Grinning), Писах за тенекиите или други съдове. В градината обикновено се отглежда без опори (виждал съм и на опори веднъж), иска си поливане, торене, като почти всеки зеленчук. Поне моите наблюдения са, че боледува по-малко от доматите.  Обича топличко, а там при тебе си е Албион, но сигурно си имате приспособени сортове. Ама какво те спира да опиташ, ние тука ще ръсим мозък  Grinning, ако нещо те зачуди.
Нещо ме е хванала графоманията май, простете.

# 673
  • Мнения: 30
geripe, непременно да го покажеш, като цъфне догодина! Сигурно ще е красавец!
Има един човек, Гошо китката му казват. Обича си цветята човекът, сее, размножава и продава на пазара. Оттам- и прякор му излязъл. Та той произвежда и мицел на кладници, дори два, три вида. Продава ги в едни пластмасови шишета, около литър вместимост. Съдържанието е млечнобяло и си  мирише на гъби. Купувава съм от него, и брахме, и ядохме. Изпробвана марка! Ако искаш, ти или някой друг, мога да проверя за цената, нещо около 5, 6 лв. май беше. Към мицела човека прилага и листовка с указания за отглеждане.
Снощи готвих сърмички с кисело зеле. Ммм, вкусотия! Почти е готово, май ще му слагаме стабилизатор.

# 674
  • Мнения: 1 751
Ана, замислих се, да го обсъдя с "милото" и да взема да се пробвам гъбарка  hahaha Само кладници ли, аз като че ли не я знам тази гъбка  Blush

Общи условия

Активация на акаунт