Машина за хляб-34 част

• 83 877
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
boris25 и аз като Nevena Virolan смятам да изберете заедно с жена си  Mr. Green  Щом тя иска, значи се интересувала.
Мъже ми също направи подарък  Mr. Green Като видях не знаех да се радвам или да плача. Малко се разстроих  Rolling Eyes Машината ми е Мулинекс 2000 , не че ми е правила проблем , освен дето протича и не изпича горната коричка, но аз свикнах с това.  Сама бих избрала определено друга, с две бъркалки , хоризонтален контейнер.  Simple Smile

да покажа еди кренвиршки, които замесих от вечерта, втасах , оформих и сложих в хладилника. Сутрин изпекох и мъже ми ги взе за работа топлички  Mr. Green  

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 15:03 от Alyona

# 511
Цитат
Малц продават във всяка бирена фабрика, и без връзки може. Меласата в Карфур е на щанда за захар, до декстрози, фруктози и изкуствени подсладители. Малцовия екстракт е при подправките, до ядки, стафиди, набухватели и мая. В Карфур има и малц и меласа. Знам, че в София има Карфур, майка водила лятото децата. Някой по-назад питаше за челебитка или чорек. В София има на големия пазар, този, дето е от халите нагоре по една улица с магазини за обувки, не се сещам името. В будка за ядки имало.
.
Дано да си права и наистина  в карфур ги има тези неща, още тази седмица ще проверя, търсих преди около половин година (тогава още нямахме карфур) и нищо не намерих, да видим какво се е променило.

# 512
Alyona страхотни са   chef ,а може ли рецептата с повече подробности ,за новаци като мен. Praynig

# 513
Здравейте, записвам се да следя темата, тъй като преди няколко дни си купихме тази машина за хляб.

Засега съм опитала само бързия хляб и пълнозърнестия.

Направих и една грешка с пълнозърнестия, която след това разбрах от какво е, но доведе до преливане на тестото извън тавичката. Подари това машината отвътре има на няколко места леко почерняло покритие, но предполагам, че това не нарушава работата й така или иначе (или поне се надявам).

Нещо, което исках да попитам (извинявам се, но чета тази тема колкото мога назад, а предишните надали ще успея да прочета). Как съхранявате хляба след изпичането, за да не изсъхне или пък да не се намокри от конденз? В кърпа, в плик (найлонов/хартиен)? Веднага ли поставяте в кърпата/плика за съхранение или чакате известн овреме да изтине хляба?

Друго, което ми направи впечатление - в книжката на машината пише да се чака да истине един час хляба, но след час вече не е така приятно топъл. Аз вадя хляба веднага след изпичане, дали не трябва да остане известно време в машината преди да го извадя?

# 514
  • Русе/София
Alyona страхотни са   chef ,а може ли рецептата с повече подробности . Praynig

#Crazy

# 515
Здравейте, записвам се да следя темата, тъй като преди няколко дни си купихме тази машина за хляб.

Засега съм опитала само бързия хляб и пълнозърнестия.

Направих и една грешка с пълнозърнестия, която след това разбрах от какво е, но доведе до преливане на тестото извън тавичката. Подари това машината отвътре има на няколко места леко почерняло покритие, но предполагам, че това не нарушава работата й така или иначе (или поне се надявам).

Нещо, което исках да попитам (извинявам се, но чета тази тема колкото мога назад, а предишните надали ще успея да прочета). Как съхранявате хляба след изпичането, за да не изсъхне или пък да не се намокри от конденз? В кърпа, в плик (найлонов/хартиен)? Веднага ли поставяте в кърпата/плика за съхранение или чакате известн овреме да изстине хляба?

Друго, което ми направи впечатление - в книжката на машината пише да се чака да истине един час хляба, но след час вече не е така приятно топъл. Аз вадя хляба веднага след изпичане, дали не трябва да остане известно време в машината преди да го извадя?

След изпичането аз го оставям 10 мин в машината, след това 10 мин го оставям с контейнерчето вън. И чак тогава го вадя. Завивам в памучна кърпа, изчаквам 20 мин и ядем. А след като изстини го съхранявам в найлонова торбичка .

# 516
След изпичането аз го оставям 10 мин в машината, след това 10 мин го оставям с контейнерчето вън. И чак тогава го вадя. Завивам в памучна кърпа, изчаквам 20 мин и ядем. А след като изстини го съхранявам в найлонова торбичка .

Благодаря!   bouquet

# 517
От марката брашно което ползвам има и "тип 400". Та въпросът ми е, за какво може да се използва този тип брашно и дали става и за машината? Простете за тъпите въпроси Embarassed,но ми е любопитно а и няма кого друг да попитам. Благодаря предварително.  bouquet
в книжката към моята машина има  рецепти за бял хляб  с брашно тип 405.
твоето е 400 . незнам дали е толкова съществена разликата  Grinning
аз лично не съм правил хляб с такова брашно - просто не съм го срещал по магазините.

# 518
Alyona страхотни са   chef ,а може ли рецептата с повече подробности ,за новаци като мен. Praynig

Радвам се че ви хареса.  Hug Много харесвам тези рецепта. Сигурно около 15 пъти вече правих тези кренвершки.
Рецептата е на Марабу   bouquet
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300—320 г брашно

За плънка: кашкавал, кренверши

. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10—15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
После се оформят кренвершки, покриват се и се оставят да втасат за 20 минути.
Вътре с кренверш разрязан на 2, кисели краставички и кашкавал  Heart Eyes

# 519
Благодаря ви Nevena и bongo_2007.   bouquet
Nevena искаш да кажеш че от тип 400 ще мога да направя кекс или сладки?  Thinking
bongo не знам къде се подвизаваш,но във Варна има тип 400 и от време на време се среща и тип 450. Ако не ти представлява трудност би ли ми пратил на личния/за да не спамим в темата/ рецептата за хляба с тип 450.   Praynig
Реших! Ще направя  хляб и нещо сладко. Ще докладвам.

# 520
  • USA
Невена, благодаря  bouquet! Машината ми ако я изключа помни, но не ми се играе, просто следващия път ще набрашня стафидите и ще ги сложа в последната минута!
Alyona, кремвиршките изглеждат страхотно, ти в машина за хляб ли правиш тестото? Мисля да ги пробвам след няколко дни Party.

# 521
Alyona Благодаря   bouquet  bouquet  bouquet .Имам един въпрос,моята машина е със затопляне,трябва ли  предварително да разтворя маята или може директно да се сложи в машината. newsm78
Това са питки за хамбургери ,по форумска рецепта.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 22:04 от Уго Чавес

# 522
Альона, обра точките с кремвиршките на Марабу (ще погледна при Марабу дали е обяснила красивия и ефектен начин на сплитане)! Обаче има един проблем - не ядем кремвирши и наденици, нито луканка.  Crazy С какво мога да заменя плънката? Тази красота трябва да се направи поне веднъж. Помня как се бях зарибила да правя козунак с 4 и 6 фитила (голяма занимавка, но ако тестото не е с подходяща консистенция, след изпичане се губи ефектът.

Друго, което ми направи впечатление - в книжката на машината пише да се чака да истине един час хляба, но след час вече не е така приятно топъл.
Често се случва да попаднем на лош превод или просто да има грешки, както в една от цветните книжки към Мулинекс с багети.
За съхранението на хляба - след изпичане, ако съм си у нас, вадя веднага контейнера, оставям няколко минутки да постои вътре (иначе не може да се извади), след което прибирам хляба във фурната на печката върху решетката. Ако не ми трябва фурната, там си стои докато го изядем. Ако ми потрябва, слагам в найлонов плик.
Гледах в МЕТРО, че има брашно тип 00 и още не съм го пробвала, което отчитам като грешка. А брашното тип 400 сигурно доста се доближава до тип 500, така че всичко бих направила с него (успех на болярка64).
Още нещо - защо има някакъв страх от това къде ще се сложи маята? Само за отложен старт маята трябва да е най-отгоре върху брашното. Иначе не виждам проблем да се ползва жива мая, разтворена във вода или мляко - тогава тя е най-отдолу.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 22:55 от Анонимен

# 523
  • София
... С какво мога да заменя плънката? ...
Още нещо - защо има някакъв страх от това къде ще се сложи маята? Само за отложен старт маята трябва да е най-отгоре върху брашното. Иначе не виждам проблем да се ползва жива мая, разтворена във вода или мляко - тогава тя е най-отдолу.

Плънката може да бъде например от пилешко с лук и гъби... и изобщо всякакви импровизации.
...
Защото за маята така са писали в почти всички упътвания за машините и от там се е създало нещо като традиция в този форум.

# 524
Момичета, Марабу по друг начин оформя тези кренвершки.
Бях пускала някъде как се оформят тези , но не мога да намеря къде .

ето няколко стари снимки , не помня дали ги показвах  newsm78

руло със сладко , по рецепта на кузуначено тесто, но не записах на кого е рецептата.

maimun разбира се  в машина меся  Mr. Green иначе няма да се хвана  baby_neutral

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 00:52 от Alyona

Общи условия

Активация на акаунт