Машина за хляб-34 част

• 84 961
  • 729
  •   1
Отговори
# 315
  • Има много детски смях.
Еми аз правя различни видове хляб, основно ръжени и многозърнести. Повечето рецепти ги взимам от книжката към хлебопекарната, с много редки изключения- рецепти от форума.
Въпросното брашно от Кауфланд беше на "Велико Търново".

Току що ми стана готов "Хлябът за сандвичи". Тъй като нямам вече от въпросния тип 700, сложих многозърнесто брашно, а не тип 500. Хлябът си бухна, както обикновено, изглежда перфектно (не съм го опитала още).
Просто навсякъде, където пише "пшенично брашно", без да се уточнява какво е, слагам тип 700 (когато имам такова). Недолюбвам тип 500 просто, затова. Дори тутманиците си ги правя с тип 700.

Рецептата ще ти я пратя на ЛС, защото си има отделна тема за рецепти за хляб, та да не ни се скарат.  Laughing

Последна редакция: вт, 07 сеп 2010, 16:07 от Umma

# 316
 smile3508  Брашно тип 700 е Добруджа. И аз искам рецептата. Давай я тук - няма проблеми.

# 317
Просто навсякъде, където пише "пшенично брашно", без да се уточнява какво е, слагам тип 700 (когато имам такова). Недолюбвам тип 500 просто, затова. Дори тутманиците си ги правя с тип 700.
Сигурно си случила на хубаво брашно. Дори от всички брашна тип 500 единствено харесах това на Софимел. С всички останали не се получаваше хубав хляб и спрях с експериментите.

# 318
Arina, ето рецептата за ябълков кекс:

3 яйца леко рзбити
1/2 чаша олио
1 ч.л.ванилия
2 чаши брашно
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 чаша захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийдко орехче (аз слагам съвсем малко)
2 ч.л. канела (слагам по-малко)
когато бибитне се добавя
1 1/2 чаша ситно нарязана ябълка

Моят стана страхотен, дано и твоя така Simple Smile!
По тази рецепта го прових,благодаря на авторката.

# 319
Благодаря на mamaR за рецептата за кейк, ще я пробвам Simple Smile.

Преди малко се върнахме от МЕТРО. Купихме поредния чувал с брашно, обаче има повишение на цената и сега 1 кг е около 70 ст. (пиша го информативно, защото в предишно мнение писах, че цената на едро е около 52 ст.)  Sick
Имам чувството, че половинката ни е чел мислите, защото искаше да купим типово брашно. Убедих го да купим няколко кг и да пробваме какъв хляб ще стане и тогава да вземем чувал от 25 кг.
Сега обаче трябва да проуча точни и сполучливи рецепти с типово брашно (гледах дали има тип 700, но не видях, може да съм пропуснала). Ще погледна в предишните теми и се надявам да намеря. Нямам нищо против да дадете линк към подобни рецепти или да напишете своя.  smile3523

# 320
Отдавна се каня да ви препоръчам едно брашно,но всеки ден правя вече хляб/домашните категорично отказват да ядат магазински хляб/ и не мога да намеря свободно време да ви пиша/но ви следя редовно/. Побутнаха ме вашите въпроси за хубаво брашно.

Това брашно просто естрахотно. Не съм имала никога провал с него. Хляба се надига та дори в повечето случаи залепва на капака и се налага да допичам горната коричка на грила в печката. Производство е на Софмел,но е пакетирано във Варненската фирма"Примера" и затова така се казва.
Ето ви и един токущо изпечен и допечен във фурната хляб/пак опря в капака/.
  http://bolqrka64.snimka.bg/cooking/i-az-moga.498997.20501988
  http://bolqrka64.snimka.bg/cooking/i-az-moga.498997.20502015
Забравих да ви напиша и цената. А тя е много приемлива -70ст.

# 321
  • Paris, France
Привет на всички. Искам да опитам да направя баница по тази рецепта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=340438.0

В рецептата не е указано количеството брашно и ми е трудно да преценя колко да сложа. Дали ще е удачно да измеся тестото в машината ми, която е за 750-1250гр хляб с хоризонтална форма newsm78, в смисъл, не е ли малко като количество? Благодаря предварително за отговорите.   bouquet

# 322

В рецептата не е указано количеството брашно и ми е трудно да преценя колко да сложа. Дали ще е удачно да измеся тестото в машината ми, която е за 750-1250гр хляб с хоризонтална форма newsm78, в смисъл, не е ли малко като количество? Благодаря предварително за отговорите.   bouquet

Много е малко това количество ooooh!. Аз бих направила двойна доза. Не знам колко брашно, но няма проблем за машината. За двойна доза да речем към 500г брашно, но това е съвсем ориентировъчно Peace.

# 323

В рецептата не е указано количеството брашно и ми е трудно да преценя колко да сложа. Дали ще е удачно да измеся тестото в машината ми, която е за 750-1250гр хляб с хоризонтална форма newsm78, в смисъл, не е ли малко като количество? Благодаря предварително за отговорите.   bouquet

Съотношението вода:брашно е 1:2 (приблизително). Ако водата е 200 мл, то брашното е около 400г. Една чаша (от 200 мл) брашно е 120 г.
Погледнах си рецептата за тесто за баница - брашното е 600 г, а водата е 300 мл (оцет, сол, захар по 1 ч.л., а олио 7 с.л.).
Сложих типов хляб да се пече. Много се чудих на коя програма да го пека. Избрах тази за пълнозърнест хляб. Малко се предоверих на рецептите в книжката и сипах 500 мл вода, а тя пое 785 г брашно, вместо очакваните 700, та ще видим как ще се изпече (и втаса).

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 11:09 от Анонимен

# 324
Съотношението вода: брашно ...
Hug

za syotnosheniqta, :

желателнитечности(%)...........56 ÷ 60 захар (%)........... … .....1 ÷ 1,5

(sory za latinitsata pisha ot imac,  ne bachka kirilizatora)

# 325
  • София

За тестото:

...
Започвате да прибавяте брашно, докато получите тесто, което можете да месите с ръце, без да ви се лепи много. Не се притеснявайте - и по-малко, и повече брашно да сложите - пак ще стане  Simple Smile
...

Така е написано от автора на рецептата, че се подразбира меко тесто. Няма как да улучите предварително колко е брашното. Добавяте постепенно докато получите гладка консистенция.

# 326
  • Paris, France
Благодаря ви polin_a и alys   bouquet. Ще пробвам скоро както ми казахте, двойна доза и 2:1. Даже се чудя, понеже в рецептата има и 2 яйца, дали да не намаля водата newsm78. Оооох.

Ердинч, мерси, ама мая няма да слагам. Все пак е тесто за баница  Laughing. Сега да измислят и машина, която точи......

дядо хаджия, трудно ми е да си представя колко да е меко тестото, защото аз по принцип хляба го меся мноооого мек, на минимум 70, даже 80 процента стигам в машината, ръчно и до 100. Такова тесто няма как да се разточи. Трябва да е на топка, без да маже и без да е суха топката, като на видеото ли? Все си мисля, че трябва да е по-твърдо.

# 327
Невена, намали водата, след като има яйца (едно яйце е средно около 50 г, мерила съм с везната Simple Smile). Нека машината да почне да меси и след 4 минути виж дали маже под лопатките (при мене след 5 минути месене следва 5 минути почивка, а после продължава да меси още 15 мин. и затова погледжам как е тестото или преди, или след почивката, става дума за ново тесто). Ако се замазва, добави още брашно. Ако е много сухо (рошаво), добави малко вода.

# 328
  • Paris, France
И аз отидох сега, да видя..... с везната....... и едното яйце излезе 54гр, другото 48 Joy. От различни кори са с различен размер, обаче. Явно ще пада мерене и налучкване. Сега отивам да метна един кекс в машината, вече счупих 2 яйца, тъкмо ще измеря и другите 5 и ще изкарам средно аритметично  hahaha Тези дни, като купя сирене, ще се пробвам и ще докладвам  Hug

# 329
  • София
Благодаря ви polin_a и alys   bouquet. Ще пробвам скоро както ми казахте, двойна доза и 2:1. Даже се чудя, понеже в рецептата има и 2 яйца, дали да не намаля водата newsm78. Оооох.

Ердинч, мерси, ама мая няма да слагам. Все пак е тесто за баница  Laughing. Сега да измислят и машина, която точи......

дядо хаджия, трудно ми е да си представя колко да е меко тестото, защото аз по принцип хляба го меся мноооого мек, на минимум 70, даже 80 процента стигам в машината, ръчно и до 100. Такова тесто няма как да се разточи. Трябва да е на топка, без да маже и без да е суха топката, като на видеото ли? Все си мисля, че трябва да е по-твърдо.

Оригиналната рецепта е с 1 яйце, след като удвоявате рецепта ще си сложите двойните количества. Щом е предвидено това яйце значи си има някаква роля (в случая придава вкус и увеличава еластичността на тестото да не се разкъсва). Ще добавяте брашно докато се получи консистенията и това е. Демек като спре да маже под бъркалките и се отдели от стените на контейнера - значи трябва да е готово.

Меко тесто ... това гоним не твърдо, че иначе ако стане твърдо после онова като изсъхне ще се озорите докато го разточите. Като го ощипете да е се едно си щипеш мекото на ухото.

Ако ще мине време до разточването, след омесването и направата на топките ги намажете с олио, че да не изсъхнат отгоре та да хванат кора.

Сега ... за да се разточи хубаво една кора и трябва време да се отпусне - демек по научному нишистето да се разтвори хубаво, че да може да се разточи. Значи така като го ощипеш там дето е си го шипала не се връща обратно ами си остава така с връхче. Те тогава нали тестото е готово за точене. Иначе има вероятност като го точим кората да се свива навътре.

За експериментаторите - добавете 1 - 2 супени лъжици пшеничено нишисте. Така кората ще ви се разточва дето се вика сама.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 11:36 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт