Машина за хляб-34 част

• 84 388
  • 729
  •   1
Отговори
# 420
  • USA
Nevena Virolan, страхотен разбор си направила на рецептата ми, много ми беше полезно, благодаря ти  bouquet! Американския хляб е сладък и този беше такъв, но като нямам опит, слагам каквото пише в рецептата Embarassed ooooh!. Твоя хляб ми изглежда доста апетитно, би ли ми дала линк към рецептата, a може и този с маслините да пробвам! Благодаря отново  bouquet!

И да се "похваля" с голям провал Embarassed. Правих от една рецепта моя, който си беше станал супер преди, но сега вместо вода, сложих айран, добавих доста ленено и сусамено семе и имах смлени зърна киноа, които сложих към брашното и така не разбрах от кое не ми се получи хляба, предполагам, че многото семена newsm78, не можеше да се омеси, а се разделяше. Иначе е вкусен, но на вид е нещо страшно Mr. Green Laughing. Ще го хапнем с дъщеря ми, няма къде да отиде, но поне ще ми е за урок да не слагам толкова много семена.

# 421
  • Paris, France
Ох, не помня къде и кога писах рецептата, но не е проблем да я напиша отново. Последният път го правих от:

400 гр. брашно тип 55 (all-purpose flour е при вас)
100 гр. фин грис (Durum wheat Semolina - fine)
350 gr. хладка вода
3-4 супени лъжици зехтин
мая за машина за 500 гр брашно
1 ч.л готварска сол.

Намажи с част от зехтина бъркалките и стените на съда. Това е трик да не остава тесто по стените. Сложи водата със солта, брашното и гриса и маята. Нормална програма, около 3 часа, за 750гр. Избирам средна кора. Малко преди да почне да пече, след последното премесване, сипвам брашно върху дъска, изливам тестото върху брашното, махам бъркалките и го овалвам от всички страни. Това, освен че дава добър външен вид на хляба, помага да го извадим по-лесно.

Грис - придава пухкавост и плътност и понеже поема много вода, хлябът, макар и не особено мек в началото, се запазва мек по-дълго. Можеш, ако ти се вижда много, да го замениш със същото количество брашно или поне част от него. Понеже грисът не поема водата веднага, тестото стои като каша, доста течно и маже под бъркалките. Това да не те притеснява. Ще забележиш, че с всяко следващо замесване тестото става все по-твърдо.

брашно - задължително пресяваш, също и гриса.

зехтин - дава лъскаво еластично тесто и аз не го пестя.

аскорбична киселина - вит. Ц. Много подобрява качеството на тестото. При вас се продава насипен и една лъжичка прави чудеса. Не е и вреден

захар - сега си погледнах и книжката, няма рецепта за нормален хляб с повече от една чаена лъжичка захар, хем машината ми е немски евтинджос, а те си умират за сладко. Няма проблем да сложиш чаена лъжичка, даже 2, но не повече? Подобрява вкуса и кората.

електронна везна - този уред го препоръчвам на всеки, който мисли да си купува машина за хляб. И мериш всичко в грамове.

Би ли ми казала каква марка и модел е машината ти за да изчисля приблизителния ТХ? Така ще е по-лесно.

Разгледах сладкиша ти. Не знам дали си давала рецептата, но на пръв поглед ми се видя смачкан и с твърди кори.

брашно - тип 45 тук или pastry flour при тебе. Обикновеното брашно не може да даде фината структура на сладкиш, още по-малко ако е с какао. Задължително брашно за сладкиши. С пръдня боя не става  hahaha.

кората - аз кексовете ги печа на по-долен грамаж и на най-бледата кора, така не седи загоряла и даже чисто какаовите десерти стават ОК, можеш да погледнеш след хлаба, на последните 3 снимки.

бакпулвер - смес от основа и киселина в твърдо състояние, която при контакт с течност реагира и отделя въглероден двуокис (освен соли и други). Заседналия в кекса газ дава набухването. Кексове с набухвател се слагат да се печат веднага след разбъркване за да не "избяга" въглеродния двуокис. Какво става в машината? Тя бърка прекалено дълго и изкарва тези газове. На моята машина програмата за бъркане на кекс е 15мин и пече около час. 15 мин може да са прекалено много за течна смес (за тежки с масло ми е недостатъчна). Има машини, които бъркат и по 20-25-30 мин сместа. Решение е да добавиш бакпулвера максимум 4-5мин преди края на програмата. Мисля, че това е основния проблем в този случай. Содата, понеже продължава да се окислява от брашното, донякъде е помогнала.

Уго Чавес, с чеснов пълнеж ли го искаш, от типа на масло+сол+чесън+може и магданоз или друго или чесъна да е в тестото. И само с чесън или и със зеленина може?

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 07:16 от Nevena Virolan

# 422
  • USA
Nevena Virolan, супер Party! Машината ми е тази http://www.amazon.com/Zojirushi-BBCCX20-Bakery-Supreme-Machine/dp/B0000T6J3I. A колко чаени лъжички мая е за 500 гр. брашно? А за по-малък грамаж(за хляб) така и не срещнах как да печа, никъде не е написано в книжката, а на машината няма такава опция newsm78. Ще трябва да попитам в сайта им newsm78. Кексовете печа на програмата за кекс.

# 423
  • Paris, France
Nevena Virolan, супер Party! Машината ми е тази http://www.amazon.com/Zojirushi-BBCCX20-Bakery-Supreme-Machine/dp/B0000T6J3I. A колко чаени лъжички мая е за 500 гр. брашно? А за по-малък грамаж(за хляб) така и не срещнах как да печа, никъде не е написано в книжката, а на машината няма такава опция newsm78. Ще трябва да попитам в сайта им newsm78. Кексовете печа на програмата за кекс.

За маята - не знам как е при вас, тук е на пакетчета, 1 пакетче е за 500 гр. Виж какво пише на пакетчето. Няма как да се измери с лъжичка, зависи от големината на гранулите и не искам да те подведа.

Не знам какъв и е грамажа на машината ти, не виждам копче за грамаж като на моята. Пробвах да и видя книжката, ама само за твоята искат да се свърже човек с тях със седемцифрения номер. Много е ексклюзив  Joy Joy. Я кажи, наистина ли прави закваска за 2 часа, то това е наи-интересната опция, ама нещо не вярвам newsm78. Редактирах си 2 пъти предния постинг, извинявай, не мислех, че ще влезеш веднага  Peace

Редактирам и добавям: Погледнах книжката на уреда ти - количествата вода са наистина миниатюрни newsm78, незнам какво да мисля. Видях, че пише да се слагат по 2 супени лъжици мая, което е огромно количество, и също, че препоръчват "брашно за хляб" или  bread flour, което в Англия е high gluten flour. Понеже не познавам американските маи и брашна, ще те помоля да изчакаш преди да правиш рецептата докато се включи познавач на марката и брашната. ТХ от 25 много, много ме очудва. Значи пробваме с брашно за хляб а не "ол пърпъз". И ще помисля, но тук тези машини ги няма и нямам кого да питам  Hug

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 07:44 от Nevena Virolan

# 424
  • USA
Ами това за двата часа е така, но се ползва различна мая- втората и третата са такива. Тук едно пакетче мая е 7 гр.(2 1/4 ч.л.).
Машината ми пече 2 паунда (почти 1 кг.), но в книжката има и рецепта за 750 гр., и белия ми хляб е по такава рецепта.
Много благодаря за информацията, ще запомня всичко и смятам, че ще е полезна и за други "новобранци" като мен  bouquet!

# 425
Цитат
Уго Чавес, с чеснов пълнеж ли го искаш, от типа на масло+сол+чесън+може и магданоз или друго или чесъна да е в тестото. И само с чесън или и със зеленина може?

Приемам всичко  bowuu

# 426
Здравейте,не знам дали на правилното място задавам въпроса си ,но ми протече казанчето на машината мога ли да купя само него и къде.Благодаря много. newsm78

# 427
  • Paris, France
Уго, предлагам 3 варианта.

1) правиш малки хлебчета по успешна рецепта по избор, може да погледнеш и моята по-горе. След изпичането и изстудяването ги цепваш и ги пълниш със смес от:

-125 гр прясно не солено масло на стайна температура
 -2 -3 избелени, с отрязан връх и опашка и счукани скилидки чесън
 -50 гр смелен магданоз
 -5 гр черен пипер

Сгряваш фурната на 220°Ц и печеш около 10-15 минути, колкото да се разтопи маслото. Това са предпочитаните от мене. Хлебчетата са от тесто 800 гр и рецептата за пълнежа е горенаписаната в удвоено количество.

2) В смес от хляб добавяш счукан чесън и други на вкус, оформяш и печеш. Аз веднъж пробвах с рецепта от нета, но не харесах вкуса, миришеха на загорял чесън. Друг може би ще се включи.

3) Правих по тази рецепта, но не ни хареса вкуса на пармезана вътре. Иначе са хубави и може да се направят без пармезан. Ако си ги харесаш ще преведа рецептата, но ще отнеме време, стават 24 хлебчета в машина, тестото е на програма тесто, после навън  Laughing:

http://albijos.blogspot.com/2009/03/petits-pain-lail-et-parmesan.html

BOBIVO1, питай в сервиза! Би трябвало да могат да ти поръчат. Каква марка и модел е машината ти?

маймун, ще погледна маите после. Наистина, мисля, че има грешка в степента на оводняване и трябва да пробваш поне на 50. Разгледах моделите. Твоята няма настройване на тегло, защото е само за между 750 и 900 и разликата не е от значение. Дори машините в по-голям диапазон променят незначително само някои параметри като:

печене: с 2 до 5 минути
месене: минута или 2 повече
топлене: до 5 минути повече

Не го мисли повече, наистина няма значение. Тази сутрин пратих мъжо в Лидъл да вземе готови смески и синът ми замеси хляб с 500гр готова смес за чабата, 370гр вода, може и повече и доооста зехтин. Тестото стана много меко, маже, на второто месене все още не оформя топка, на третото може и да стане, снимах като меси за да ти покажа консистенцията. Ще снимам и готовия хляб в разрез за да видиш и ако ти хареса те съветвам да започнеш така. Това ще ти даде възможност да усвоиш лесно месенето с добавяне, да започнеш да усещаш машината. Ще ти напиша и съставките да видиш, че не са лоши, поне не по-лоши от сухо, неразмесено сурово брашно  hahaha.

Уго, да превеждам ли?

# 428
  • София
Божеееее писали сте писалииии, че чак не мога да ви насмогна да ви прочета бе хораааа.

Да обърна внимание, че тази тема има блог (ще го видите в заглавната страница). Бая неща са изписани там и за маята и са ронливото тесто. Ако прочетете темите вътре ще намерите отговорите на почти всички въпроси дори и на този кога и колко мая да слагаме да не говорим да пропорциите вода:брашно и с какво трябва да се съобразяваме, когато добавяме семена или други небрашнени добавки.

Деси ако ще печеш чеснов хляб в самата машина - разтвори си чесън на прах в топла вода (част от течностите по рецепта) и си го добави после още преди самото месене. Имай предвид обаче, че при печенето после чесъна се обезмирисва. Другия вариант е да си го направиш на малки питки, после когато станат готови отгоре да го намажеш с разтопено масло и чесън (тогава аромата се запазва най добре) и да ги загънеш с една кърпа па да ги оставиш там да изстинат. Докато пишех и редактирах моето мнение гледам, че Невена е дала подобни препоръки.

За ароматите - този втория вариант, който предложих на Деси е много сполучлив за всякакви аромати. Другия вариант е всякакви ароматни подправки (без ванилията и готовите есенции) от сорта на чубрица, босилек и т.н. добавяйте в тестото като извлек от попарване с вряла вода. Сетне оставете отварата да се охлади и добавете към тестото още в началото. Водата, с която сте попарвали подправките трябва да е част от течностите за тестото.

За везните - пак срещнах тук коментар, моето мнение вече няма да го повтарям. Ако някой наистина все пак ми даде едно приемливо обяснение за какво са ви необходими при хлебопекарните, може пък да си променя мнението.

За содата и бакпуловера - ползвате ги само там където няма продължително месене - иначе файда няма оти то въглеродния двуокис почва да се образува още при продължителното месене и ефекта става почти нулев. Впрочем при един чисто царевичен хляб (а той моля обърнете внимание винаги е на питки) вършат страхотна работа (тооо там маята няма какво да прави де, виж закваската особено ръжената може и да се пробва).

Втасването - Значи времето и процесите на машините е усреднено. Вие обаче работите с брашно с различна влажност. Помните ли през пролетта на тази година даже обсъждахме как едно и също брашно от една и съща марка и една и съща партида реагира различно. Даже да напомня че тогава коментирахме за различните ситуации от Габрово, па от Бургас, че даже и една мама се обади от Смолян. Тогава се юрнахме тука с една дама да четем разни материли и останахме изненадани, че брашното колкото и да е добре опаковано поема влага и после тестото си играе с нас (бургазлийката до морето беше направо хипнотизирана). Стигнахме и още по далеч, оказа се, че при различните надморски височини и различния климат маята реагира различно (тук смолянката разбра защо и трябва повече време за втасване). Е няма как хора производителите на машините да заложат и тези параметри. Затова ... пак повтарям то хубаво да си имате машинка и да разчитате само на нея ама няма начин ... ХЛЯБА ОБИЧА ДА МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ, па да си го ухажвате, па да му се усмихвате. Та в тази връзка следете си втасването и спазвайте основната максима ако тестото удвои обема по-рано от предвиденото време за втасване, спирайте програмата и пускайте тази за печене.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 10:51 от дядо хаджия

# 429
невена благодаря   bouquet

Цитат
Уго, да превеждам ли?
От тук блоговете не се отварят и не знам ,на кой език е  newsm78 ,така че,моля за превод  Praynig,защото ,ако е на френски няма да се справя. Embarassed

дядо балгодаря и на теб   bouquet

# 430
  • София
...

дядо балгодаря и на теб 

А ти няма ли да споделиш малко опит и рецепти от вашия край (където живееш). Там сте виртуози на тестените изделия.

# 431
  • Където е сърцето
Сигурно сте го писали хиляди пъти ама сега нямам време да прочета всички страници.Моля за тези които имат хлебопекарната на Нео.В книжката която ми дадоха с рецептите няма рецепти за 700 и 900 гр.Има само един вид и не е упоменато за кой грамаж хляб е.Снощи правих първия си хляб всичко беше добре ама вътре остана малко недоопечен(тиклав,както викат старите хора).Моля тези които имат тази хлебопекарна да ми пуснат успешната рецепра за бял хляб.

# 432
  • Paris, France
1 чаша вода
3 чаши обикновено брашно (като тип 500)
1 ½ ч.л сол
1 ½ с.л масло
3 с.л захар
2 с.л сухо мляко
1 ч.л чесън на праха
1 ч.л  магданоз
2 ч.л суха мая за хляб в машина

Продуктите се слагат в този ред в машината и се избира програма тесто (без печене, но със загряване, програмите са над час, не програма 10-15мин само месене). Вадита, издърпвате да стане 60см накъсвате 24 топчици и ги нареждате в намазнена с олио тавичка (около 13 на 9). В малка купичка смесвате:

1/4 чаша стопено масло
1 скилидка смелен чесън
2 2 с.л сирене пармезн
1 с.л магданоз

и заливате топчиците. Оставате на топло (в рецептата е във фурна, леко загрята, аз ги отавих навън) 30-45 минути до удвояване и печете 18-20 минути в загрята на 177°Ц фурна. Ето ги готови:

дядо хаджия,   bouquet наистина, много си прав, че чесъна на прах само вмирисва кухнята, с пресен е по добре. Също изпечен предварително хляб и намазан с масло, чесън и друго е в пъти по-вкусен от замесен с чесън.

За везните - много от рецептите в нета са в грамове и така е по-лесно вместо да се чудя колко чаши, вилици или лъжици да сложа. Има рецепти, особено меките в средата кексове с какао, за които грамажа е от изключително значение.

mdr, ами, сметни си грамажа! Прибави теглото на всеки компонент и готово. Ето ползата от везните  Laughing
 Hug

# 433
  • Където е сърцето
Ами хубаво да сметна ама везна нямам,а и едната чашка незнам колко грама е не пише а само е дадено като чашка и като милилитри newsm78

# 434
  • Paris, France
Напиши рецептата да се пробваме! Аз не зная как се преизчислява. Помня, че като си написах първата рецепта, едно момиче тук ми каза колко е в грамове.

Общи условия

Активация на акаунт