Машина за хляб-34 част

• 84 322
  • 729
  •   1
Отговори
# 495

Малц може да се вземе от бирената фабрика ако имаш връзки.
Нямам връзки, пък и едва ли ще ми дадат малко количество.
Ще гледам за меласа по големите вериги магазини и ако видя, ще дам знак. В зависимост от рецептата някои наистина заменят меласата с глюкоза или мед, но ясно е, че няма да се получи тъмно на цвят. Не съм пробвала, защото съм срещала меласата само в рецептите за черен хляб, но без малц не мисля, че ще се получи като руския. Пекла съм ръжен хляб с кисело мляко (ръжено и пшенично брашно 1:1), вкусен стана, но ако някой ден се сетят да внасят малц, ще опитам по руските рецепти.

П.П. Ето тук видях, че се продава (поне така пише) меласа - има адреси и телефони.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 22:28 от Анонимен

# 496
  • София
Меласата съм я замествал с глюкоза и затова я препоръчвам. Е...стават малко по бели и жълти ама ние у нас рядко му гледаме цветът.

# 497
  • USA
Сега мисля да направя кекс в машината, купих овесено и ечемичено брашно. Мога ли с тях да заместя бяло брашно?

# 498
  • Paris, France
Маймун, сакън! Ако в рецептата пише да се сложи бяло брашно, такова сложи! Ечемиченото и овесеното брашно са по-хигроскопични, с тях се ползуват други програми. Следвай рецепрата точно! Аз с ечемичен грис правя едни плоски питки, но нещо не се харесват на домочадието.

# 499
  • USA
Nevena Virolan, сложих вече ooooh! Laughing( микс овесено, ечемичено и малко спелта), даже се пече. Нищо, нали така човек се учи. Ако стане добре , ще докладвам. Аз имах въпрос към теб, но е в по-горен пост, може би не си видяла.

# 500
От марката брашно което ползвам има и "тип 400". Та въпросът ми е, за какво може да се използва този тип брашно и дали става и за машината? Простете за тъпите въпроси Embarassed,но ми е любопитно а и няма кого друг да попитам. Благодаря предварително.  bouquet

# 501
  • Paris, France
Nevena Virolan , имам въпрос към теб, на 5 чаши брашно какво количество заквакса ми трябва? И другия ми въпрос е: мога ли  докато направя истинска, готова закваска да я захранвам  не със 100мл. вода и 100 брашно, а например с 50 вода и 50 брашно? След като съм заделила в хладилника готова , смятам че може с какво да е количество да се захрани, но сега докато я правя newsm78? Благодаря предварително  bouquet!

Много извинявай, не е нарочно. Видях въпроса, но се отплеснах. Ще ти отговора на базата на моя кратък опит и това, което съм чела. Надявам се да се включат и други.

Захранване - захранвам с количество, равно на количеството, което захранвам. Ако захранваш 200мл закваска (от 100/100мл брашно/вода), слагаш 200 мл. Добавеното брашно трябва да е равно на това вътре за да го изхрани. Затова в много рецепти се изхвърля половината, което за мене е кощунство, все пак е живинка  hahaha. Може и да може с по-малко, не съм пробвала. В тази връзка, намирам количествата, с които се започва за огромни, особено в рецептите, където се храни всеки ден. Аз (е, не аз, децата  Laughing) започвам с 15-20гр брашно. Става същото, както и с повече и не се налага да изхвърлям. И даже става по-бързо, защото има по голяма повърхност и съответно допир с въздух. ако е много, разделям в 2 буркана на поредното захранване и гледам единия да го свърша. Ще те посъветвам да следваш рецептата точно, като няма проблем да променяш пропорционално, но от самото начало. Ако искаш я пусни да я видя.

Съотношение закваска/брашно - теглото на кваста, добавена в тестото трябва да е между 20 и 40 % от теглото му. Като вземем предвид, че закваската е 50/50, е видно, че заквасеното брашно трябва да е между 10 и 20 % от прясното. За 5 чаши брашно newsm78, какви са ти чашите????, много ми се вижда за машина. Абе, за 500гр брашно слагаш между 100 и 200 гр. квас, не повече, не по малко. После можеш да отделяш малко от тази смес за следващия път, затова аз, за по-лесно яйца и масло не слагам в хляба, да не гранясат и мухлясат до следващия път (още не съм пробвала).

Ето много полезен калкулатор за количества закваска, брашно, тесто и сол, казахме, че е важна солта Laughing.

http://www.opain.com/opain-fr/index.html/kod/calculopain.htm

Попълвате горните две полета, където пише ТH и eau (litre), като водата я пишете в мл, а ТХ е желаната от вас влажност. Влажността е различна за различните брашна и, доколкото зная, за различните машини. Калкулаторът ви изчислява колко брашно, сол и закваска да сложите и грамажа на тестото. Малко превод farine - брашно levain - закваска pate- тесто и sel- сол. Маймун ще трябва да си изчисли приблизително ТХа на машината първо  Mr. Green.

Има и тема за закваските и там е по-вероятно да ти отговорят хора с опит.

bolqrka64 , тип 400 е за сладкиши и кроасани, за хляб като американския сладък на маймун също може.

Малц продават във всяка бирена фабрика, и без връзки може. Меласата в Карфур е на щанда за захар, до декстрози, фруктози и изкуствени подсладители. Малцовия екстракт е при подправките, до ядки, стафиди, набухватели и мая. В Карфур има и малц и меласа. Знам, че в София има Карфур, майка водила лятото децата. Някой по-назад питаше за челебитка или чорек. В София има на големия пазар, този, дето е от халите нагоре по една улица с магазини за обувки, не се сещам името. В будка за ядки имало.

Hug

# 502
  • USA
Nevena Virolan, аууу, много беше изчерпателна, благодаря  bouquet! Всички рецепти в машината са ми в чаши, някъде четох, че 4 ч. са 500 гр. , и в моята машина максималното количество е 5ч.
В темата за закваската не пиша, защото явно не се посещава в последно време и последните два въпроса "висят".
А за кекса ми с трите типа брашно не се наду както обикновено, но пък не стана тиклав, добре беше. Обаче го направих със стафиди , които паднаха на дъното и изгоряха Sick. Доколкото знам, за да се избегне това, се набрашняват, но това за кексове правени на ръка, а в машина как се процедира? Ще се радвам който знае да ми отговори Praynig Hug.

# 503
  • София
...Някой по-назад питаше за челебитка или чорек. В София има на големия пазар, този, дето е от халите нагоре по една улица с магазини за обувки, не се сещам името. В будка за ядки имало.

Става дума за Женския пазар. За по-сигурно го има в арабските магазини там (или поне там са ми казвали, че са го намирали).

# 504
Здравейте, бихте ли ми дали съвет каква хлебопекарна да взема на жена ми за подарък, че много иска такова нещо и да я изненадам.
Немога да преценя каква да е, дали да е мулинекс, нео, таурис или някакава друга. Казват че всичките работят на един и същи принцип и еднакво приготвят нещата, само в марката на хлебопекарната била разликата и от там в цената.

# 505
  • Бургас
...Някой по-назад питаше за челебитка или чорек. В София има на големия пазар, този, дето е от халите нагоре по една улица с магазини за обувки, не се сещам името. В будка за ядки имало.

Става дума за Женския пазар. За по-сигурно го има в арабските магазини там (или поне там са ми казвали, че са го намирали).
Моя милост питаше, ама там ми е леко далечко Whistling Иначе благодаря  bouquet

# 506
Благодаря Nevena за отговора.  bouquet Тогава от него ще се опитам да спретна един козунак. Мъжът ми по погрешка взел от него един пакет и сега ще трябва да се оползотвори за нещо.

# 507
Ще се ходи до този Карфур, щом има вероятност да намеря малц. Благодаря за инфото на Невена.   bouquet
За закваските - това, което съм си записала е, че се слага 1/3 част от тестото закваска, а останалото брашно. За 450 г брашно - 150 г закваска (така го разбирам). Е, ще се доизкусури после при месенето.
Да кажа и на boris25 - само не купувай Нео и Аляска. Не знам тук дали продават програмируеми машини - ето такава бих си купила. Гледай контейнерът да е хоризонтален, да е с две бъркалки и да има капацитет за 1500 г тесто. И да се похвалиш после!  Simple Smile
Невена, как да определя ТХ, като никъде в инструкцията не пише нищо препоръчително? От рецептата, на която съм се спряла за бяло брашно излиза, че ТХ ми е 60%.

Последна редакция: вт, 06 авг 2013, 23:24 от Анонимен

# 508
  • Paris, France
Привет,

маимун, кекса от книжката на машината ли беше hahaha? Проблемът е, че твоята машина меси мноооого дълго. Следващият път, пусни програмата, да си меси на празен ход 10 мин, и чак тогава спри за малко (за тия пари би трябвало поне да помни), сложи продуктите и я пусни пак. Стафидите ги набрашни и ги пусни последни. Няма ли начин да я програмираш да меси само 10-15 мин, примерно newsm78

брадата, ако някой ходи в София, помоли го да ти купи! Не тежи Mr. Green. Трябва ти много малко. Аз с 200 грама карам цяла година, а често я ползувам. В арабските магазини нямаше лятото, аз ходих да питам. Но пък имаха анасон. Ако нямаш възможност а ти трябв

Мерси  bouquet, дядо, верно, че е женския пазар, голяма съм квачка.

bolqrka64, козунакът се прави с обикновено, но силно глутеново брашно. Не съм пробвала с тип 400, но ми се струва, че няма да стане. В рецептата има много захар и мая. Нека и други се включат, но аз не бих хабила такова брашно за козунак.

boris25, мисля, че е по-добре да си поговорите с жената. Да не стане изненадата неприятна. Идете заедно и разгледайте. Аз познавам доволни от Аласка хора, така, че.... Не гледай толкова марката, по-скоро модела. Аз познавам силно недоволни от Мулинекс хора, даже от сервиза им, а са френска марка!!!!! Не всички машини на Мулинекс са добри. Аз по-скоро бих си купила програмируемата машина на Карфур отколкото някой модел на Мулинекс, например, с което не искам да обидя притежателите на Мулинекс, много са си хубави машинките им. Хубавото на Мулинекс е, че имат машини с голям капацитет и в тях може да се меси тесто с 1кг брашно (моята не може). Аз си купих машина на суперите Лидл - 35 евра, до 1250гр, хоризонтален контейнер, 12 програми, 3 години гаранция, бонове за допълнителни бъркалки и контейнер за по 12 евра. В магазина, отвреме навреме пускат и двойни контейнери за този модел. Купих я случайно, търсех машина, четях, но като отидохме, децата се нахвърлиха. Казах си, че поне ще пробвам и посла ще купя по-добра. Сега не бих я сменила за друга, дори Домо. Но! Ако сега си купувах, бих си купила програмируемата на Карфур. Оня ден я видях на промоция за 50 евра. Разходете се до Карфур, струва си!

# 509
  • Където е сърцето
Здравейте, бихте ли ми дали съвет каква хлебопекарна да взема на жена ми за подарък, че много иска такова нещо и да я изненадам.
Немога да преценя каква да е, дали да е мулинекс, нео, таурис или някакава друга. Казват че всичките работят на един и същи принцип и еднакво приготвят нещата, само в марката на хлебопекарната била разликата и от там в цената.

И аз от много чудене накрая взех най-евтината Нео за 89 лв.За сега се справя добре за после ще видим.Иначе ако не те притеснява грамажа можеш да вземеш и по-евтина.

Общи условия

Активация на акаунт