Машина за хляб-34 част

  • 83 813
  • 729
  •   2
Отговори
# 645
  • Мнения: X
Алис, маята е гъбичка и се размножава лесно. Аз слагам около 1/3 от кубчето жива мая за хляб около 1500 гр. Всичко зависи обаче колко време ще оставя тестото да втасва  Peace Аз го оставям да удвои обема си поне.
  
Благодаря ти. Ползвам само машината за хляб, времето за цялата програма е 3:25 ч. За този хляб 1500 г колко брашно слагаш (или не го мериш)?
За мене е учудващо, че от различните марки мая се получава различен резултат.
Сега се сещам, че не съм пускала снимки. Ето две от миналата година. Така ми се получава, когато брашното е хубаво, а маята като количество е добре.





Последна редакция: пн, 20 сеп 2010, 10:00 от Анонимен

# 646
  • Мнения: 3 428
По отнояение на маята - аз слагам 1/4 от кубчето жива мая, за хляб от 1кг и нямам нито една издънка. Баща ми навремето имаше фурма за хляб и от него знам, че ако хляба се получи с калпаче отгоре или се пукне маята е била в повечко.

# 647
  • Мнения: 2 220
Да се похваля  Mr. Green
Вчера направих първия си хляб. Правих рецептата с кисело мляко от първата страница, но добавих сушени зеленчуци и смятам, че се получи чудесно  Grinning Ето снимка

# 648
  • Мнения: 2
Аз ползвам брашното на Била марка "Клевър" и се получава хубав хляб.Но понеже не правя бял хляб,го смесвам с типово или пълнозърнесто "Панино". 400г бяло и 300г пълнозърнесто.На програмата за пълнозърнест хляб 3ч42 мин.Добавям сусам и белени слънчогледови семки.Следващия път ще го снимам и покажа.И кексовете ги правя с такова брашно.До сега не се е случвало да не стане.Но може би зависи и от пъртидата.Аз скоро не съм купувала.
Само не успях да направя царевичен хляб.Пробвах всички рецепти,които има тук,попарвах брашното,но не става.Приемам съвети,от някой по-вещ

# 649
  • София
  • Мнения: 8 503
...
Само не успях да направя царевичен хляб.Пробвах всички рецепти,които има тук,попарвах брашното,но не става.Приемам съвети,от някой по-вещ

Какво точно не му става на царевичния хляб ?

# 650
  • Мнения: 2
Дядо Хаджия,знам,че Вие сте най-добрия майстор тук.
Та царевичния хляб не втасва добре и става един тиклав,спаднал в средата.Мисля да сменя брашното(царевичното),но не знам каква марка точно да купя.Машината ми е Мулинекс5000.Ще Ви бъда много благодарна,ако ми посочите рецепта,която сте изпробвал.

# 651
  • София
  • Мнения: 608
Аз имам същия проблем с 5кг. брашно на София МЕЛ. Три пъти прави хляб на 3 - часова и на бърза програма и все не бухва добре.

И при мен брашното в синьото чувалче от 5 кг. на София Мел въобще не бухва Naughty Преди ползвах същото в 2 кг пакети и не съм имала проблеми... Мислех да пробвам с Клевър - имах спомен, че съм чела добри отзиви в темата - ама щом са го развалили и него, не знам какво да взимам Confused

# 652
  • Мнения: 3 379
Виждам, че сте подхванали темата за брашната, та да се включа и аз с бърз въпрос. От какво пълнозърнесто брашно сте доволни?

Аз взимам два пъти вече на Техра готовата Многозърнеста смес и пробвам два вида хляб и не съм доволна от резултата. На първият досложих бяло брашно и ми превтаса, та се разля тестото, а на втория - правих по рецептата от плика на брашното и стана един никакъв хляб, твърд, сякаш невтасал. На рецептата от плика пише да се пусне на програма за 2.30 ч., но аз такава нямам, всички са за над 3 ч и се зачудих дали в този случай трябва да намаля маята?  newsm78

Прочетох за лютеницата, аз имам една страхотна рецепта от баба ми, по която правя лютеница вече 10-тина години (в началото под вещото ръководство на баба ми, сега вече тя само опитва резултата). Та ако някой има желание, довечера ще я препиша тук. Съставките са чушки, доматено пюре (слагам готово) и патладжани плюс сол и захар, но не помня наизуст пропорциите.

# 653
  • Мнения: 224
Аз имам същия проблем с 5кг. брашно на София МЕЛ. Три пъти прави хляб на 3 - часова и на бърза програма и все не бухва добре.

И при мен брашното в синьото чувалче от 5 кг. на София Мел въобще не бухва Naughty Преди ползвах същото в 2 кг пакети и не съм имала проблеми... Мислех да пробвам с Клевър - имах спомен, че съм чела добри отзиви в темата - ама щом са го развалили и него, не знам какво да взимам Confused
Взимам 2-ри такъв чувал от 5кг и всичко ми е 6 явно си попаднала на лоша пртида или лошо съхранявано брашно. Моето го взимам от Метро2 в София

# 654
  • София
  • Мнения: 608
И при мен брашното в синьото чувалче от 5 кг. на София Мел въобще не бухва Naughty Преди ползвах същото в 2 кг пакети и не съм имала проблеми... Мислех да пробвам с Клевър - имах спомен, че съм чела добри отзиви в темата - ама щом са го развалили и него, не знам какво да взимам Confused
Взимам 2-ри такъв чувал от 5кг и всичко ми е 6 явно си попаднала на лоша пртида или лошо съхранявано брашно. Моето го взимам от Метро2 в София

И моето е оттам точно ooooh! Началото на август го купувах мисля...

# 655
  • Мнения: X
Виждам, че сте подхванали темата за брашната, та да се включа и аз с бърз въпрос. От какво пълнозърнесто брашно сте доволни?

Прочетох за лютеницата, аз имам една страхотна рецепта от баба ми
Не купувам пълнозърнесто брашно. Добавям си разни трици, ленено брашно, сусам, ръжено брашно (бих добавяла и ядки, но половинката не иска), вероятно би било добре и пшеничен зародиш да се добавя, но не съм пробвала.

Дай лютеницата. Нашите тази година правиха полуготова (печен патладжан, печени чушки, сурови домати, сол - после стерилизираха) в буркани.

# 656
  • София
  • Мнения: 8 503
Дядо Хаджия,знам,че Вие сте най-добрия майстор тук.
Та царевичния хляб не втасва добре и става един тиклав,спаднал в средата.Мисля да сменя брашното(царевичното),но не знам каква марка точно да купя.Машината ми е Мулинекс5000.Ще Ви бъда много благодарна,ако ми посочите рецепта,която сте изпробвал.

Най-добрите майстори за съжаление спряха да пишат в тази тема, та ги няма.

За царевичния хляб:

1. Има няколко варианта:

В единия царевичното брашно се добавя едва ли не само са вкус. Даже като се оформи хляба за печене го овалват в царевично брашно за придобиване на по-силен вкус. Та тук царевичното брашно е не повече от 15 % от общото количество на брашното. Хляба си бухва нормално и си е подобие на нормалния хляб с подсилен вкус на царевица.

Другия вид си идва от времето, когато хората се били бедни и са търсили варианти за хляб с по евтини продукти. Там царевичното брашно е около 30 - 35 % от общото количество на брашното. Тук се иска много повече втасване и не са чак толкова бухнали като обикновения хляб.

Третия вид е само от царевично брашно. Тук обаче не говорим вече за хляб а за питки защото тестото е много тежко и не подлежи на никакво втасване. Всъщност тук се полза сода, защото маята няка за какво да се закачи и е безсмислено да я мъчим. Този хляб е хубав докато е топъл, а пък за мезе го правят тънки като палачинки и го препичат (викат му тортиля) и в него има много подправки (даже и пикантни).

Иначе следващия път направете консистенцията на тестото малко по мека (не мокра) и не втасвайте много дълго. Тук даже ако се дигне да 45-50 % отгоре (а не 100% както е при другите тестени изделия) спрямо първоначалния обем е добре и печем.

# 657
  • Мнения: X
бях попаднала на твоя рецепта за козунак,ако не греша ,беше писал ,че е на баща ти.

заповядай

 Hug

Ердинч, днес изпробвах рецептата на баща ти за козунак. Сложих фруктоза, 21 г жива мая, иначе не съм променяла количествата на продуктите, добавих напоени в ром стафиди и орехи, ванилията беше с аромат на портокал и добавих лимонова кора (към цялата рецепта така, както е дадена). Месене и втасване (донякъде) - в машината, а после сплетох и сложих в три форми (на Факелман са) върху хартия за печене. Сложих ги във фурната на 50 градуса да втасат, а после намазах, поръсих и превключих на 140 градуса с вентилатор (не ми се играеше да пробвам как би се изпекъл козунакът в машината). Изпекоха се перфектно (цвят, коричка, отвътре) и вкусът е невероятен! БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВАТА РЕЦЕПТА!   bouquet
Имам един въпрос към рецептата - накрая си едитнал с ръчни настройки. Те за програмируема машина ли са и градусите приложими ли са за обикновена фурна?
Между другото, за първи път пека на по-ниски градуси и съм много доволна!

# 658
  • Мнения: 1 461
Здравейте момичета ,с радост се записвам в вашата тема  Hug ,вече и аз имам машина за хляб модела е този 
http://www.lacocinera.com/pedidos/productos.php    тук пише че е 500 евро ,но аз си я взех втора употреба за 28 евро ,едните тавички липсват но не мисля че е фатално ,в момента правя първия си козунак дано да стане за снимка

# 659
  • Мнения: 383
БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВАТА РЕЦЕПТА!   bouquet
Имам един въпрос към рецептата - накрая си едитнал с ръчни настройки. Те за програмируема машина ли са и градусите приложими ли са за обикновена фурна?

да, за програмируема машина са  Hug,  за градусите не съм пробвал, но интересното е че при бащата на ръчна настройка регулируемата топлина е  от 160Ц и най много до 200Ц, а при мене е от 0 до 150Ц, за това той пече на 170 а аз 120 и резултата е горе долу същия , е ся въри го разбери  newsm78

FRESA, честита придобивка,  мнооого интересна машина,  дано да си я купила със книжката и приборите заедно  Hug



Общи условия

Активация на акаунт