Въпрос относно акт за раждане

• 1 420
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте момичета! Аз пак да питам newsm78 .Делото ни мина и сега чакаме двете седмици за да си я вземем. В работата ми казаха, че мога да излезна по майчинство след като взема решението от съда и акта за раждане на детето.
Моля ви, кажете ми какво и кога трябва да направя за да извадя акта за раждане, излизане по майчинство, личен лекар и всичко друго за което се сетите, че трябва да направя. Голяма ми е каша #Crazy
Хубав ден на всички

# 1
  • София
Честито   bouquet

Не съм ползвала майчинство, затова някой друг ще ти отговори (имаше назад няколко теми, в които се описваха необходимите документи - можеш да преровиш).

За удостоверението за раждане - при нас ни дадоха от съда екземпляр за районния съвет. Мъж ми отиде там да подаде някаква молба, като носеше и моята лична карта. Удостоверението си го получихме около 10 дена след подаването на молбата от общината - дадоха ни телефон, на който да проверяваме, дали е готово.

Избор на педиарът - взехме формуляр за избор на личен лекар от районната здравна каса и когато стана готово удостоверението за раждане, го попълнихме и го занесохме на избрания от нас педиатър. После, когато записвах малката, Джи Пи - то имаше такива формуляри и не се наложи да взимам от здравната каса, така че най-добре питай педиатъра си.

# 2
На изписването от дома искай бележка, че на тази и тази дата детето е изписано от дома. С тази бележка отиваш в работата и попълваш формуляра за майчинство. Акт за раждане ще дадеш, когато го издадат. Съдебно решение няма нужда да носиш в работата, служебната бележка от дома за изписването е достатъчна. Тя показва от коя дата ще ти тече майчинството. Защото съдебното решение може да влезе в сила в понеделник примерно, а ти да си вземеш детето в петък. Майчинството тече от датата на изписване на детето.

За удостоверение за раждане не сме подавали нищо, от съда по служебен път изпратиха копие от решението в общината, ние просто отидохме да си го вземем след окоро десетина дни.

# 3
  • София
За удостоверение за раждане не сме подавали нищо, от съда по служебен път изпратиха копие от решението в общината, ние просто отидохме да си го вземем след окоро десетина дни.
Не само за удостоверението за раждане ни дадоха да занесем оригинал от решението, но ни дадоха да занесем и в дома и в Регионалната дирекция. Щеше да е готино, ако не бяхме занесли в регионалната дирекция - детето осиновено, пък те не знаят...

# 4
Зависи от съда. В нашия всичко си пращаха по съдебен път, ние нищо никъде не сме носили. То такава е и принципно процедурата.
Нас така и не ни посетиха социални, а двете години изтекоха преди три месеца.

Ох, пак оспамих темата.

# 5
  • София
Може да не са получили решението на съда и да издирват детето  Mr. Green

Аз пък мисля да се обадя на нашата социална и да я поканя на кафе  newsm78. Мисля, че за ситния ще е добре  Thinking

# 6
Аз пак нещо не разбрах:(. Последно трябва ли да ходя в общината за акта за раждане или ще го задвижат от съда? И десетте дена от датата на делото или от датата на,която сме взели буболина?
Извинявам се, ама днес съм станала тъпа Simple Smile)))

# 7
Сф гр.съд ни дадоха всички преписи от делото ние да си ги носим  и понеже ни трябваше спешно акта за раждане  Триадица направо пратиха мъжа ми в ритуалната зала за да се спести служебните препрещания.На 9 август изписаха детето на 12 август взехме акта за раждане.

# 8
  • София
Принципно би трябвало да го изпратят служебно, но както виждаш, има някои изключения. Десетте дни са ориентировъчен срок - имаше тема, в която пишеше, че осиновителката не е получила акта месеци поради някаква грешка в съдебното решение.

ПП И ние бяхме в СГС - явно там така процедират

# 9
  • Някъде в България
Хм, любимата ми тема...от21.04. взехме детето, а удостоверение за раждане получихме на 8.06., затова съветът на Кудку ми се вижда най-подходящ, т.е. да вземете служебна бележка от дома и да си подадеш документите за майчинство, а после ще приложиш и удостоверението. Аз си пусках отпуска за това време, но това беше поради некомпетентността на счетоводителката и защото не искаше да се обади до НОИ да пита. Сега трябва да връщам пари, защото ми коригираха отпуската, защото трябвало да съм по майчинство и така...стана мазало. 626d честита щерка от мен!

# 10
Тая наша счетоводителка, която изпълнява Личен състав съвсем ме замая. Акта за раждане и решението не и трябвали на нея, а да ги представя в НОЙ, защото иначе нямало да ми изплатят обещетението по майчинство. Има ли нещо такова?

# 11
  • София
Мисля, че се представят в НОИ чрез работодателя - поне при мен когато се роди дъщеря ми, дадох удостоверението за раждане в личен състав и те заедно с декларацията за майчинството и някакви си там справки, ги представиха в НОИ Peace

# 12
  • Русе
ЧЕСТИТО, МАЙЧЕ!!!  bouquet

Всички документи за получаване на обезщетения от НОИ за отглеждане на малко дете се предоставят на работодателя/осигурителя и той в три дневен срок е длъжен да ги подаде в съответната структура за промяна в осигурителния статус на майката.Изключение правят лицата,които се осигуряват сами. Счетоводителката да вземе да прочете малко нормативна база , ако я мързи да чете да направи консултация с експерти в НОИ и да не ти бърбори глупости…

# 13
Благодаря на всички Ви. Поизясниха ми се нещата, което не значи, че няма да ви тормозя с още въпроси Simple Smile))Приятна вечер на всички.

Общи условия

Активация на акаунт