Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 353
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 225
А разведените,които живеят на квартира,водят ли се самотни майки?
Някоя от вас получила ли е жилище от общината?

# 226
Ако нямаш собствено жилище или такова на твое име, може да кандидатстваш за апартамент в общината към която си в момента или към която живееш в настоящия момент. А това за отоплението от каде става?
Това със жилището как става?Специално за това не съм на ясно а съм чувала че може да се кандидатства за жилище?

# 227
Може би съм разбрала погрешно, но вие изглежда живеете заедно с таткото, който признава детето и записано на негово име. Не знам дали в този случай се водиш самотна майка. Дано и майките-юристки да се намесят.
Няма значение че живее заедно с бащата на детето.Единственото условие е да не са женени. Simple SmileАко нямаш брак а имаш дете се водиш самотна майка.Независимо дали живееш с мъж или не.Попълваш документите от социалните.Там има графа за съпруг но тя се попълва само ако имаш сключен брак. Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 май 2007, 14:45 от Stun

# 228
  • София
а предимство имаме ли за прием в детска градина, ако в акта за раждане е записано баща "неизвестен".... питам защото не сме приети в детската градина....

# 229
  • Sofia
а предимство имаме ли за прием в детска градина, ако в акта за раждане е записано баща "неизвестен".... питам защото не сме приети в детската градина....
Когато бащата е неизвестен,т.е. не е признал детето има предимство при прием в детската градина

# 230
  • София
до chocha благодаря ти много, има ли го записано в някой закон, защото доста рових в АПИС и интернет....

# 231
  • Sofia
Има го ,но не мога да ти цитирам точно в кой.По принцип самонтите родители имат привилегия при приема на децата им в ясли и градини.До началото на тази година за самотни се водиха всички,които не са сключили брак,но имат деца,независимо дали живеят с мъжете или не и независимо дали в акта за раждане пише баща неизвестен или детето е припознато. От тази година за да се водиш самотен родител,трябва в акта за раждане да пише баща неизвестен.

# 232
......... От тази година за да се водиш самотен родител,трябва в акта за раждане да пише баща неизвестен.

aко това е прието, направо не е за вярване, макар да е справедливо.
Сигурно за самотни се водят и вдовиците-майки, все пак.

# 233
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=4326

Момичета, препоръчвам ви тази статия. Определено много ми допадна. Казва се истината баш ама баш...

# 234
Може би съм разбрала погрешно, но вие изглежда живеете заедно с таткото, който признава детето и записано на негово име. Не знам дали в този случай се водиш самотна майка. Дано и майките-юристки да се намесят.
Няма значение че живее заедно с бащата на детето.Единственото условие е да не са женени. Simple SmileАко нямаш брак а имаш дете се водиш самотна майка.Независимо дали живееш с мъж или не.Попълваш документите от социалните.Там има графа за съпруг но тя се попълва само ако имаш сключен брак. Simple Smile
В много голяма грешка си. Според Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане
Цитат
"Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.

Единствено доходите на бащата не се търсят за детските, ако родителите нямат сключен граждански брак. Но за социалните помощи, за да бъде признато дадена майка за самотна, трябва наистина да си гледа детето сама.

# 235

Мацки,
единствената привилегия на самотните майки е да отглеждат сами децата си. newsm63

# 236
Аз съм вдовица и сама отглеждам детето си. Работя в държавния сектор и се оказва, че нямам право на детски надбавки тъй като брутният ми доход  на член от семейството малко надвишава 200 лв /с около 10-20 лв/. Като самотен родител нямам ли право да получавам все пак тези 18 лв?

# 237
Здравейте,мами!
Прочетох темата от начало докрай,въпроса ми е най-вече към Кати,защото разбрах че е социален работник.
Да кажа малко за ситуацията в момента:Един път съм разведена и имам 2 деца,минаха много години докато започнах да получавам издръжка от общината 105 лева,сега съм по майчинсво 180 лева,детето е припознато,но не живеем с бащата,взимам 58 лева детски надбавки за 3 деца.Живея на свободен наем и плащам 100 лева,който не се отнема от дохода,обаче реално месечен доход ми е 223 лева за 4 човека,като платя сметки остава почти нищо за храната.
Кандидатствах за общинско жилище не веднъж,този път като безимотна,многодетна,самотна,безработна и т.н.Когато получих групата бях трета в списъка,след това се подава молба до кмета за настаняване,всеки път отговора е почти един и същ и този беше ,че общината не разполага с достатъчно жилища,че да ми удовлетвори искането.
Зимата ми отказаха помощи за отопление,защото не съм осъдила таткото за издръжка,аз мисля няма такъв закон,който ме задължава да го правя.Имам си причини защо не.Таткото е към агенция за беженци и няма право на работа,докато не получи ЕГН,не се отказал да помага,но в момента няма никаква възможност за това и не се знае кога ще има.Оцеляхме защото намериха се отзивчиви хора тук и в продавалника да си поръчат спални комплекти,които изработвах по поръчка,също изпратиха дрехи,лекарства и др.Една мама се грижеше за АМ.Но вече се изчерпаха. Много съм благодарна за помоща.
Не мога да дам детето на ясла,защото били с предимство деца родени 2005 г.А моето е родено 2006 г.Обясних че съм многодетна и самотна,но като четох темата и аз не знам каква съм вече и разбирам че нямам никакви привилегии или шанс за помощи.
Виждам че има хора,които ако могат да се възползват от нещо правят го,използвайки хитрости,не ги осъждам,явно имат и те причини за това.
 Аз не искам да използвам държавата,но имам нужда от помощ наистина,та даже не пари а хранителни продукти или помощ за наема или помощ за двамата ученика,защото няма да могат да тръгнат на училище на есен.
Най-голямото момче днес беше на работа ношна смяна в една пекарня,той е на 16,работил е 15 часа и му платиха 5 лева.На какво прилича това?
Та въпроса ми е: има ли някакви помощи за човек в моята ситуация ?
Предварително благодаря   bouquet

# 238
до chocha благодаря ти много, има ли го записано в някой закон, защото доста рових в АПИС и интернет....

Има го - в Инструкция на СО, но за съжаление нямаш никакво предимство при прием. Виж тук - http://www.sofia.bg/template_oks.asp?ime=INSTRUKCIA%7D&title=ОБРАЗОВАНИЕ

# 239
В много голяма грешка си. Според Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане
Цитат
"Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.

Единствено доходите на бащата не се търсят за детските, ако родителите нямат сключен граждански брак. Но за социалните помощи, за да бъде признато дадена майка за самотна, трябва наистина да си гледа детето сама.
Мене ме водят самотна майка защото не съм омъжена;живея пре родителите си и отглеждам детето си без мъж.
Имам един въпрос към теб.Родила съм Януари.Забавиха ме с молбите за детски и майчинство и ме разиграваха до Март.Чак тогава ми го дадоха и ги пуснах.Губя ли правото на детски и майчинство за миналите месеци?Защото за първи път получих детските и майчинството Април месец и ми казаха че се взимат с един месецп назад.

Последна редакция: пн, 11 юни 2007, 14:59 от baby_188

Общи условия

Активация на акаунт