Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 810
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 75
  Здравейте !
 Аз също съм самотна майка на 27 години.  Детето ми е на 8 години и до сега не съм се интересувала какви са ми правата, и  имам ли шанс да получавам нещо. Срамувах се дори да попитам дали мога да вземам нещо. Препоръчаха ми да питам социалните, така и направих. Обадих се и им казах, че съм самотна майка, детето ми е припознато, и знаете ли какво ми отговориха " Какво искате тогава, ами че то повечето така наречени семейства така живеят без брак, а щом детето ви е припознато няма какво да искате от нас". Моят случай е малко по особен в смисъл аз живея в София с бащата, а по лична карта се водя в Сливен,не работя и нямам официален доход и ми казаха, че мога да получавам само детските за друго и да не мисля. Обясниха ми че се иска бележка от училището на детето, че посещава редовно училище; Акт за раждане; Трудовата книжка; и документ от общината че не съм омъжена. Искам да ви питам, / прочетох и видях, че сте доста запознати с тази тема/ имам ли шанс на някакви помощи и какво бихте ме посъветвали да направя. Предварително Ви благодаря!!! До колкото разбрах от прочетеното, ако подам молба за някакви помощи социалните ще идват на постояния адреса от личната ми карта за проверка т.е. в Сливен, а аз съм в София.  Не ми се ще да оставяме циганите да живеят от социални помощи/ предполагам знаете, че Сливен е един от градовете с най-много цигани/, а нас да ни е срам да си потърсим правата/колкото и нищожни да са те/. Какво бихте ме посъветвали да направя и къде по точно да отидя?   

# 76
violetah, щом живееш с бащата, ти НЕ СИ самотна майка.
Не ми се ще да оставяме циганите да живеят от социални помощи/ предполагам знаете, че Сливен е един от градовете с най-много цигани/, а нас да ни е срам да си потърсим правата/колкото и нищожни да са те/. Какво бихте ме посъветвали да направя и къде по точно да отидя?   
Колкото до аргумента с циганите, бих те запитала-не ти ли е обидно да се сравняваш с тях? И тук не става въпрос да си търсиш правата, а да излъжеш, за да получаваш нещо, което не ти се полага.
Освен това помощите се дават по постянен адрес. Ти не живееш на него. Също така трябва да полагаш най-малко 5 дни общественополезен труд по хигиенизиране и благоустройство. След като не живееш в Сливен, не виждам как ще го полагаш този труд. после-как ще обясниш, че кандидатстваш за подпомагане в Сливен, а детето ти учи в училище в София. Плюс всичко останало трябва да имаш поне шестмесечна регистрация в Бюро по труда пак по постоянен адрес /Сливен/.

# 77
Кати, ами по 99% от днешните самотни майки са такива Grinning. По-нагоре писах, че според мен е нелепо да се кандидатства за помощи в такъв случай.
А обществено полезен труд newsm78- това не е ли за безработните

# 78
Да, такива са, и е жалко за майките, които наистина сами отглеждат децата си.
А за обществено полезния труд - доколкото разбрах, тя няма да декларира доход. То иначе няма и да я огрее, де. Доходите й трябва да са до 91,25 лв., за да получава месечна помощ. От тях махаме 18 лв. детски и издръжката /да, ако детето е признато, трябва да бъде осъден и бащата за издръжка, за да  се подпомага/. Обикновено издръжката е 30 лв. Независимо дали се получава или не, тя се счита за доход. Така че обикновено остават 40-45 лв. Ако декларира и доход от трудово правотношение, няма да попадне. Значи трябва да се декларира като безработна и да полага труд.

# 79
 Да отговоря относно циганите  НЕ СЕ СРАВНЯВАМ С ТЯХ!!! Исках само да ви кажа, че те като че ли си знаят правата по добре от нас. Те не плащат нищо на тази държава, а само взимат и в това съм сигурна. 
 Както вече ви казах детето ми е на 8 гидини и до сега дори и детските, които ми се полагат не съм взимала.За какво "НЕЛЕПО" говорите бе хора? Никога до сега не съм и помислила, че имам възможност за някаква помощ, и тъй като видях ще ВИЕ сте доста запознати реших да попитам. Не съм очаквала, че може да сте така настроени срещу хора, които ви молят за съвет. Точно в този Форум прочетох, че и други майки живеят с бащите на децата си и реших че мога и аз да попитам, но за голямо мое съжаление май съм се заблудила. НИЕ"САМОТНИТЕ МАЙКИ ПО ДОКУМЕНТИ" НЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА ИЗЛЪЖЕМ ДЪРЖАВАТА И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ НЕЯ, НИЕ СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА.
 АЗ СЪМ САМОТНА МАЙКА, ДОРИ И ДА ЖИВЕЯ С БАЩАТА НА ДЕТЕТО СИ МИЛИ ДАМИ.
 Може да има такива хора, които не желаят да сключат брак само за да се възползват от тия така наречени помощи, но аз не съм от тях.

# 80
  АЗ СЪМ САМОТНА МАЙКА, ДОРИ И ДА ЖИВЕЯ С БАЩАТА НА ДЕТЕТО СИ МИЛИ ДАМИ.

извинявай, но кое точно те прави "самотна майка" след като живееш с бащата??
не ме разбирай погрешно -  нямам нищо против да успееш да вземеш нещо от държавата, която тя реално не дава, но ми е странно защо пък да си самотна майка?

# 81
  Ами мисля, че съм го написала  САМОТНА МАЙКА ПО ДОКУМЕНТИ!!!

# 82

Т.е. смяташ, че няма разлика м/у това да се грижиш за детето си заедно с баща му и това да се бориш да го издържаш и отглеждаш сама.  Thinking Важното е, че по документи си неомъжена. Много странна логика имаш.
Но щом толкова държиш, давай-осъди бащата за издръжка и кандидатствай. Търси си "ПРАВАТА". Желая ти успех!

# 83
................Но щом толкова държиш, давай-осъди бащата за издръжка и кандидатствай. Търси си "ПРАВАТА". Желая ти успех!
  202uu

# 84

Т.е. смяташ, че няма разлика м/у това да се грижиш за детето си заедно с баща му и това да се бориш да го издържаш и отглеждаш сама.  Thinking Важното е, че по документи си неомъжена. Много странна логика имаш.
Нали знаете, критерий за това кое е добро и кое лошо, е собствената ти съвест.  Peace

# 85
Искам да питам дали децата на самотните родители се приемат с предимство в ясла или детска градина и ако да къде го пише?
Чоча, коментирали сме го това много пъти, ама в коя ли тема беше.
Уж по документи се приемат такива деца с предимство, но на практика не.  Sad

# 86
  • Sofia
който са му отказали да си търси правата.

# 87
Zakona za socialnoto podpomagane kazva che za da poluchish pomoshti osven dohoda se gleda i obitavanoto jilishte i oshte kup drugi gluposti, pravi se proverka dali dvamata roditeli jiveiat zaedno. Istinata e che za da poluchish pomoshti triabva da si na ruba....

molia obache maikite koito jiveiat s bashtite na decata si da ne tvurdiat che sa samotni maiki.

razdelih se s bashtata na dushteria mi kogato biah bremenna v 4-tia mesec i ne mu pozvolih da dade imeto si. taka che samotni maiki sa jenite kato men.
spored direkciata po socialno podpomagane niamam pravo dori na detski, kamo li na neshto drugo, a ot godini sum s visoka zaplata i seriozni osigurovki...edinstvenoto koeto sum poluchila sa 200 lv. ednokratna pomosht pri rajdaneto i 50% namalenie za detskata kuhnia.

inache rabotia otnovo ot momenta v koito dushteria mi navurshi 1 1/2. ne chakam durjavata da mi pomaga, sama si pomagam

# 88
kogato malkta beshe na mesec i polovina imam v predvid.

# 89
Ще отговори ли някой компетентен и на мен? Много ще съм благодарна!
Живеем с бащата на детето ми без брак. И тук е интересното:
Моят постоянен адрес е в Русе, на таткото - в Стара Загора, а живеем на 10 км от Бургас - в с.Ветрен/2 години преди да се роди детето и преди да заживеем с таткото купих 1 дворно място във въпросното село и там имаше 1 малка стара къща, която я няма в нотар.акт на мястото, но я има на скицата като постройка - на 1 етаж е, не е масивна.
Тази пролет, докато бях бременна й направихме голям ремонт и малко преди да родя се преместихме / дотогава живеехме на квартира в Бургас/.
Аз имам регистрация за временно пребиваване в с.Ветрен, заедно с детето, таткото няма.
Всичко - мястото, тока, водата - се води на мое име.

Интересува ме какви документи трябва да подам, за да получа помощ за отопление през зимата?
Има ли изискване за пари в банка /щото имам банкова сметка освен дебитната карта за майчинството/ - в смисъл, това да е ограничение?
Имам също и кола на мое име /16 годишна, но е кола Wink/

На работа ме осигуряват на 190 лв, но понеже нямам 6 месеца стаж във фирмата, за 135-те дни пак вземам 160 лв.
Таткото го осигуряват на 160 лв, той има и друго, по-голямо дете - също без брак, но майката е починала и го гледат бабата и дядото.
Моето дете е на 2 месеца.

Май много сложно стана! Дано някой да може да ми отговори, много ми е трудно пътуването сама с детето до Бургас, а няма кой да се заниимава с тези въпроси вместо мен...А и малката има много колики и като тръгнем някъде - реве, та се къса...

Общи условия

Активация на акаунт