Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 502
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Забрави за помощи,щом имаш движима и недвижима собственост,а пък и пари в банка Naughty

# 91
chocha, не толкова категорично, де.  Laughing Закона не е чак толкова строг, въпреки че е доста увъртян.
Значи, mousy, почвам едно по едно:
1-постоянният адрес. Помощите се отпускат само по постоянен адрес. Това означава, че трябва да си смените личните карти.
2-жилището не е пречка, ако е единствено за семейството. Колата също, само трябва да декларирате, че я ползвате за собствени нужди и не е източник на доходи.
3-дохода. С него е малко по-сложно. За семейство с 1 дете под 3 години границата е 203,50 лв. За твърдо гориво това трябва да е средномесечен доход за 6 месеца назад. Това означава, че за предните 6 месеца дохода ви трябва да е не повече от 1221 лв. Помощта се дава еднократно под формата на ваучер за 170 лв. За отопление с еленергия границата е същата, но дохода се отчита за предходен месец. Помощта е левовата равностойност на 450 квч еленергия и се плаща от ноември до март.
Значи, ако в някой от предходните месеци ти или мъжа ти сте нямали доход и влизате в границата, можете да попаднете за отопление с твърдо гориво. За еленергия с тези доходи не попадате за съжаление.
Ако имаш още въпроси, питай смело.  Peace
Допълвам за влоговете в банка-ако са по-малко от 500 лв. на член от семейството, не е пречка за подпомагане.

# 92
  • Sofia
chocha, не толкова категорично, де.  Laughing Закона не е чак толкова строг, въпреки че е доста увъртян.
Значи, mousy, почвам едно по едно:
1-постоянният адрес. Помощите се отпускат само по постоянен адрес. Това означава, че трябва да си смените личните карти.
2-жилището не е пречка, ако е единствено за семейството. Колата също, само трябва да декларирате, че я ползвате за собствени нужди и не е източник на доходи.
3-дохода. С него е малко по-сложно. За семейство с 1 дете под 3 години границата е 203,50 лв. За твърдо гориво това трябва да е средномесечен доход за 6 месеца назад. Това означава, че за предните 6 месеца дохода ви трябва да е не повече от 1221 лв. Помощта се дава еднократно под формата на ваучер за 170 лв. За отопление с еленергия границата е същата, но дохода се отчита за предходен месец. Помощта е левовата равностойност на 450 квч еленергия и се плаща от ноември до март.
Значи, ако в някой от предходните месеци ти или мъжа ти сте нямали доход и влизате в границата, можете да попаднете за отопление с твърдо гориво. За еленергия с тези доходи не попадате за съжаление.
Ако имаш още въпроси, питай смело.  Peace
Допълвам за влоговете в банка-ако са по-малко от 500 лв. на член от семейството, не е пречка за подпомагане.
Надявам се да е така,но много се съмнявам.Социалните винаги търсят под вола теле и го намират.Аз говоря за ел.помощи ,за другите нямам наблюдения.

# 93
Надявам се да е така,но много се съмнявам.Социалните винаги търсят под вола теле и го намират.Аз говоря за ел.помощи ,за другите нямам наблюдения.

Просто закона така е направен, ние само го прилагаме. Виж някои от изискванията:
Цитат
Чл. 10.  (1) Месечната помощ се отпуска, ако лицата или семействата отговарят и на следните допълнителни условия:
   1.  обитаваното от тях собствено жилище да е единствено и да не е по-голямо от:
   а) за едно лице - едностайно;
   б) за двучленно и тричленно семейство - двустайно;
   в) за четиричленно семейство - тристайно;
   г) за петчленно и по-голямо семейство - четиристайно;
   д) за всяко съжителстващо лице - една стая;
   2.  (изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;
   3.  (изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;
   4.  да не притежават движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството;
   5.  да не са сключвали договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане;  това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;
   6.  (доп. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) да не са прехвърляли жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години;
   6а.  (нова - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях през последните 5 години;
   7.  (изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) безработните лица да са регистрирани в дирекциите "Бюра по труда" най-малко 6 месеца преди подаване на молбата за социална помощ и да не са отказвали предлаганата им работа и включването им в курсове за квалификация и преквалификация, организирани от дирекциите "Бюра по труда".
   (2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) Изискванията по ал. 1, т. 1 не се отнасят за обитателите на собствени жилища, в които живее лице с трайно намалена работоспособност 50 на сто или над 50 на сто или тежко болен член на семейството, както и когато жилищата не могат да бъдат източник на допълнителни доходи поради невъзможност за отдаване под наем, лошо техническо състояние, здравни, хигиенни, социални и други подобни причини.
   (3) Не се изисква регистрация по ал. 1, т. 7 в дирекциите "Бюра по труда" за отпускане на месечни помощи на:
   1.  родител, полагащ грижи за дете до 3-годишна възраст;
   2.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) човек с увреждане с трайно намалена работоспособност 50 на сто или над 50 на сто;
   3.  лице, полагащо грижи за тежко болен член на семейството или за съжителстващо с него тежко болно лице;
   4.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) лица с психически заболявания, удостоверени от съответните специализирани лечебни заведения;
   5.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) лица над 18-годишна възраст, които се обучават в дневна форма на обучение в училищата от системата на народната просвета и в средните специални училища;
   6.  (нова - ДВ, бр. 46 от 2002 г.) бременни жени след третия месец на бременността.
   (4) Срокът по ал. 1, т. 7 не се отнася за лицата, които са се регистрирали в дирекциите "Бюра по труда" в едномесечен срок от:
   1.  изтичането на срока за отглеждане на дете до 3-годишна възраст;
   2.  навършването на 16-годишна възраст, ако не учат;
   3.  уволнението от наборна военна служба;
   4.  (изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) приключването на работа по програми за заетост или на сезонна работа;
   5.  освобождаването от местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода";
   6.  (доп. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) завършването на социално учебно-професионално заведение или специални училища;
   7.  (изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) получаването на разрешение за постоянно пребиваване в Република България, предоставянето на право на убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут;
   8.  (нова - ДВ, бр. 40 от 2003 г., изм., бр. 31 от 2005 г.) изтичането на срока на експертното решение на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), с което е определена 50 и над 50 на сто намалена работоспособност;
   9.  (нова - ДВ, бр. 40 от 2003 г.) отпадането на условията по ал. 3, т. 3.
   Чл. 11.  Месечна помощ по чл. 9 нямат право да получават:
   1.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., доп., бр. 40 от 2003 г.) пълнолетните лица до 30-годишна възраст, съжителстващи с родителите си, на които доходите на член от семейството надвишават трикратния размер на гарантирания минимален доход, освен в случаите, когато тези лица и/или техните родители са хора с увреждания с трайно намалена работоспособност 50 на сто или над 50 на сто;
   2.  лицата, чиито близки са задължени по закон да ги издържат;
   3.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) лицата, настанени за повече от 30 дни в лечебни, социални, учебни и военни заведения;
   4.  (доп. - ДВ, бр. 46 от 2002 г., изм., бр. 31 от 2005 г.) учащите се в редовна, задочна и вечерна форма на обучение във висшите училища, както и учениците от частните училища, с изключение на учащите се - хора с увреждания, бременните жени и родителите, полагащи грижи за дете до 3-годишна възраст, учащи се в редовна, задочна и вечерна форма на обучение във висшите училища;
   5.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) лица, санкционирани по установения ред за укрити доходи, за което има влязъл в сила акт и ако от влизането му в сила не е изтекъл срок 3 години;
   6.  (изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., бр. 40 от 2003 г.) лица, които са отказали оземляване или обработване на предоставената им от държавния или общинския поземлен фонд земя за съответната година, с изключение на лицата с намалена работоспособност, установена от лекарска консултативна комисия (ЛКК) или от ТЕЛК;
   7.  лица, пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца, с изключение на случаите за лечение на заболяване или във връзка със смърт на член на семейството.
Част от тях са леко неадекватни и неприложими, но за това трябва да благодарим на управляващите ни.  #Cussing out

# 94
НИКАКВИ.Според всички ние нямам нужда от нищо.Достатачно ходих да си търя правата.Ама само дето не ми се изсмяха,какви права търся.Да не съм паднала от Марс #2gunfire
Голям праз.Тонка,права си! ОТИДОХ И АЗ ДО СОЦИАЛНИТЕ С БЕЛЕЖКА-ДОХОД бруто 160.80 лв-казаха ми че не трябва да надвишава 170.50.Добре де,вмествам се-обаче оная ми слага наум и детските -18 лв. и вика-не става,надвишаваш с 8 лв.Щях да я удуша,овца загубена,предният път точно тя ми каза какво ми трябва,ама нищо не ми каза за детските?Как да е-значи -ядец,пак!

Е тука номера е да си вземеш някой и друг ден неплатен отпуск /ако се започнала работа де / та да спадне дохода ....... ...........трагично ама .............

# 95
Почти съм сигурна,че не е задължително да го съдиш,но трябва да покажеш документ,че не си го съдила и не получаваш издръжка от него.Т.е.,че нямаш допълнителен доход.Той се взима от Брачната колегия срещу 2лв.,акта за раждане на детето и твойта лична карта.Намира се малсо след 6-то Районно МРВ

Това да го осъдиш важи в случая ,ако са в брак и не живеят заедно/има някакво писмо на социалните по тоя случай сега не мога да го цитирам ,но съм го чела  / ,инъче ако са без брак няма нужда да се съдите ,не са го измислили това изискване -за сега де .
Само извинете сега какъв документ искат ,че не си го съдила /в случая без брак/ да не би да е съдебно удостоверение.............

# 96
  • Sofia
Почти съм сигурна,че не е задължително да го съдиш,но трябва да покажеш документ,че не си го съдила и не получаваш издръжка от него.Т.е.,че нямаш допълнителен доход.Той се взима от Брачната колегия срещу 2лв.,акта за раждане на детето и твойта лична карта.Намира се малсо след 6-то Районно МРВ

Това да го осъдиш важи в случая ,ако са в брак и не живеят заедно/има някакво писмо на социалните по тоя случай сега не мога да го цитирам ,но съм го чела  / ,инъче ако са без брак няма нужда да се съдите ,не са го измислили това изискване -за сега де .
Само извинете сега какъв документ искат ,че не си го съдила /в случая без брак/ да не би да е съдебно удостоверение.............
Аз го казвам от опит.Значи аз нямам брак и ми искаха документ ,че не съм съдила бащата за идръжка.Съдебно удостоверение не са ми искали

# 97

Аз го казвам от опит.Значи аз нямам брак и ми искаха документ ,че не съм съдила бащата за идръжка.Съдебно удостоверение не са ми искали

За тоя документ питам ,какъв ще е да не би да е някоя декларация ?Питам щото много се формализират за глупости . newsm78

# 98
  • Sofia
Аз съм обяснила какъв е и откъде се вади.От Брачната колегия

# 99
Аз съм обяснила какъв е и откъде се вади.От Брачната колегия

Ми да съдебно удостоверение от районния съд  ,че няма заведено дело за издрожка ,това питах мислех да не са измислили нещо ново . #Crazy

# 100
  • Sofia
Това беше миналата година.Тази могат да измислят още нещо   Confused

# 101
Това беше миналата година.Тази могат да измислят още нещо   Confused

Да бе затова питам ,щото понякога хората идват и питат мен ,ако от Социалните са им отказали или искали нещо и да си призная тая материя те я движат /социалните де/ с куп непубликувани писма ,няма ги нийде ,е освен в някоя правна програма ама не всичките .Явно са си за вътрешна тяхна си употреба  newsm78 и да си призная изпадам в небрано лози като ми кажат съгласно еди кое си писмо .............вий не го ли знайте че от де да го знам ,длъжна съм да знам това което е обнародвано в ДВ .......но някакви си писма ,дето и съда не ги признава много пъти щот са пълни глупости от къда да се снабдя с тях. Ужас Rolling Eyes

# 102
Какви документи се изискват, за да получавам 50 % намаление на детска кухня? Изобщо - каква е процедурата в този случай?

# 103
Ама смешно е...Как може да се счита за доход, като бащата не я изплаща? Тази държава съвсем се руши. Няма ли кой да защити наистина интереса на децата и майките? Преди една година и на мен не ми отпуснаха помощ, защото съм превишавала с 1лв.50 ст. дохода и този лев идваше от издръжка, която нито е актуализирана, нито изплащана някога. БЕЗУМИЕ!!!

# 104
Ама смешно е...Как може да се счита за доход, като бащата не я изплаща? Тази държава съвсем се руши. Няма ли кой да защити наистина интереса на децата и майките? Преди една година и на мен не ми отпуснаха помощ, защото съм превишавала с 1лв.50 ст. дохода и този лев идваше от издръжка, която нито е актуализирана, нито изплащана някога. БЕЗУМИЕ!!!
Презумпцията е, че има начин издръжката да се получава от общината. А относно това, че издръжката ти не е актуализирана и-може да се актуализира, като делата са безплатни. Изобщо идеята е, че преди държавата да дава помощ следва такава да се потърси от задължените по закон да я дават-в случая бившия съпруг на бащата на детето.

Общи условия

Активация на акаунт