Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 345
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 105
Помощи от общината в случея изплащане на издръжка се получава само когато бащата се води в неизвестност и няма постоянен адрес. Четох в ДВ, но не помня в кой брой. При положение че не си водил дела, защото си се убедил в безмислието на целия този цирк и безсилието на държавата да задължи другия родител да си носи отговорността и да плаща изобщо някаква издръжка, тогава ми е странно защо при развод се присъжда бащата да плаща издръжка и после това ти виси из документите, а той и стотинка не е дал за детето. Говорих с адвокати тарифата е 200 лева. Няма безплатни услуги, но ми се обясни от една приятелка че е възможно сама да си водиш делата, макар че пак не се стига до желания резултат. Тя осъди своя бивш мъж, но до този момент не е изплатил и половината от това което й дължи. Жалко наистина. Много жалко, че няма оправия тук.

# 106
Ако не му мястото тук моля модераторите да го преместят на нужното място, защото още опознавам форума. Благодаря!

Мисля си, че е хубаво държавата да помисли за децата с двама родители и децата с един родител. Децата ни заслужават да растат в нормални условия. Има много майки, при които бащата припознава детето и изобщо не живее с тях. Питам се защо държавата смята, че като са припознати растат с двама родители? Смешно е също така когато се отиде за заем в банка например детските не ги включват като доход, нито издръжката - ако има такава, но ако се кандидатства за помощ от страна на държавата започват някакви унизителни сметки  и всичко включват като доход дори евентуалната издръжка/ ако имаш документ за нея, но изобщо не си я получавал с години/. В съвременното общество масово децата растат с един родител. Държавата и законите ни за съжаление са доказали, че са неспособни да реагират адекватно. Трябва да се промени цялата бюрократична система смазваща така жестоко всеки опит за по - нормален живот. Навсякъде по света децата и родителя/ родителите/ получават необходимото за отглеждане на детето,  а тук непрестанно ни подиграват и унижават, подтискат порива ни да имаме повече деца. Говоря по принцип. Срещала съм много хора, които нямат деца или имат само едно защото " България не била за раждане на деца!". И са прави. Казвам го с болка на сърце. Нима раждащите сами жени трябва да не искат името на детето от бащата само и само да получават нужното от страна на държавата? Нима няма начин механизма на управление да стане железен и всеки баща независимо с брак или без брак да е длъжен да дава необходимото на детето си? Трябва да има закон, който да решава това,  ане само да се водят осъдени и издръжка никога да не стига до детето например. Остава ни надеждата, че рано или късно някой ще се замисли, някой ще реагира, някой ще напарви нещо...
Нима това не сме ние? Нима всеки един от нас не заслужава по - добър и достоен начин на живот. В крайна сметка прекрасно е да се раждат деца. Те са гаранция, че няма да се затрие нацията ни. Те са една светлина, която ни води напред.

Дано държавата в лицето на президента и всички институций се замислят и решат проблемите на хората. И дано законите ни станат железни, а не начин за измъкване безнаказано.

Децата ни заслужават достоен начин на живот нали?

Аз ще бъда самотна майка, но ще настоявам бащата да си припознае детето, което не води до отговорност и грижа от негова страна. Сигурно има много такива родители, които системата е огорчила и мачка. Явно много ми е накипяло, за да ви занимавам с мислите си.

# 107
Не знам дали тука да задам въпроса си но... Трябва да тегля жилищен кредит и не съм наясно има ли банки, които да отпускат такъв с преферентна лихва? Имам предвид, че съм самотен родител или това тях не ги интересува? Уж попрочетох всичко,което пише в литературата, ама... не намерих нищо по въпроса:(

# 108
Аз ще бъда самотна майка, но ще настоявам бащата да си припознае детето, което не води до отговорност и грижа от негова страна. .........
за мен това е взаимно изключващо се, но нищо Rolling Eyes

# 109
Не знам дали тука да задам въпроса си но... Трябва да тегля жилищен кредит и не съм наясно има ли банки, които да отпускат такъв с преферентна лихва? Имам предвид, че съм самотен родител или това тях не ги интересува? Уж попрочетох всичко,което пише в литературата, ама... не намерих нищо по въпроса:(

Ами май не и е тук мястотот ама аз ще ти отговоря.Ако теглиш заем това 4е си самотен родител не ти дава никакви преференций пред останалите хора #Cussing out.проблема си е твой.Детските също не се взимат за доход понеже те се дават до време(на мен така ми обясниха)Ако слу4ай се докопаш до някой документ 4е донора ти плаща солидна издръжка,и този документ е нотариално заверен пак духаш супата #2gunfire.Абе от всякъде си прецакан.И трябва да се спасяваш поедени4но.Сори за езика ми ама се ядосвам на цялата ни държава (идиоти) bowuu.Аз преди време теглих заем и благодарение на това 4е съм в много престижна фирма и сме корпоративни клиенти на дадената банка взех кредит на супер лихва Hug.А това 4е съм самотен родител не важи в банките.Ако искаш ми пиши на ЛЧ мога и да ти помогна със съвет  bouquet

# 110
"за мен това е взаимно изключващо се, но нищо" цит.:  PolarFox

не разбирам кое е взамино изключвмащо се? newsm78

Искам детето ми да носи името на баща си,
но той категорично отхвърля всякаква идея за подпомагане в отглеждането на детето, каза че и стотинка нямал да даде и че това дете щяло само да му пречи да диша.  Не мога да го задължа, защото няма такъв закон. Или има аз не съм наясно? Та моля да ми обясните кое  е взамино изключващо се? Не желая детето ми да бъде без бащино име, и в това не виждам нищо нередно. За пояснение - самотни родители са всички които отглеждат и възпитават детето си сами, независимо дали имат развод или детето е припознато или не.

# 111
Аз ще бъда самотна майка, но ще настоявам бащата да си припознае детето, което не води до отговорност и грижа от негова страна. .........
за мен това е взаимно изключващо се, но нищо Rolling Eyes

"за мен това е взаимно изключващо се, но нищо" цит.:  PolarFox

не разбирам кое е взамино изключвмащо се? newsm78

Искам детето ми да носи името на баща си,
но той категорично отхвърля всякаква идея за подпомагане в отглеждането на детето, каза че и стотинка нямал да даде и че това дете щяло само да му пречи да диша.  Не мога да го задължа, защото няма такъв закон. Или има аз не съм наясно? Та моля да ми обясните кое  е взамино изключващо се? Не желая детето ми да бъде без бащино име, и в това не виждам нищо нередно. За пояснение - самотни родители са всички които отглеждат и възпитават детето си сами, независимо дали имат развод или детето е припознато или не.

необяснимо за мен е, че искаш детето ти да носи името на човек, който не желае да го обгрижва и смята, че е пречка за него.

Фактът, че детето е припознато, означава, че има баща, т.е. ти не си самотна майка.
От скоро чух, че това е променено в закона, което отнема доста от привилигиите на някои, но проверете си дали е така.

Вие си знаете, не искам да споря, не съм във вашата ситуация и не мога да погледна от вашите очи.
Да се стремиш да задължиш някого да признава детето си- това е равносилно някой да те изнуди да родиш от него без да го искаш.
А има закон- след ДНК експертиза, мисля че съдът взема решение по подобни въпроси.

# 112
 "необяснимо за мен е, че искаш детето ти да носи името на човек, който не желае да го обгрижва и смята, че е пречка за него.
Фактът, че детето е припознато, означава, че има баща, т.е. ти не си самотна майка.
От скоро чух, че това е променено в закона, което отнема доста от привилигиите на някои, но проверете си дали е така."

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
Допълнителни разпоредби
§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г.) По смисъла на правилника:
1. (отм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г.)

3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 113
От скоро чух, че това е променено в закона, което отнема доста от привилигиите на някои, но проверете си дали е така."

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
Допълнителни разпоредби
§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г.) По смисъла на правилника:
1. (отм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г.)

3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
Това не е отскоро. Винаги сме процедирали така-за самотен родител признаваме само тези, които живеят сами,а не тези, които живеят с мъж без да имат сключен граждански брек. Промяната от 2006 касае само тази част:
Цитат
.........както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

# 114
Не разбрах само,тези които са разведени като какви се водят и могат ли да ползват, примерно облекчението за детските градини -50% от таксата?! newsm78

# 115
Malvina, като самотни си се водят. Ако представиш документ за семейно положение от общината в яслите/градината можеш да ползваш облекчението.

# 116
Не разбрах само,тези които са разведени като какви се водят и могат ли да ползват, примерно облекчението за детските градини -50% от таксата?! newsm78

За това ,което питаш трябва да провериш в съответната наредба на общината какво е записано относно преференции за самотни родители по повод детската градина .

Самотен родител си разбира се ,легалното определение на самотен родител е в ППЗСП,който съм цитирала

Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод ..............

# 117
Самотен родител си разбира се ,легалното определение на самотен родител е в ППЗСП,който съм цитирала

Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод ..............
Малка корекция /не за случая на Малвина, а по принцип/, акцента според ППЗСП е:
"Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.........."
Защото лицето може да е разведено, но да живее с друг мъж. Тогава не се счита за самотен родител.
Малвина, доколкото знам, е достатъчно да представиш удостоверение за семейно положение в градината. Спациално за София от тази привилегия се възползват и майките, несключили граждански брак, независимо, че си живеят с бащите на децата.

# 118
И разведените и всички, които отглеждат децата си сами без брак, са самотни родители.

Дете припознато от бащата не означава, че има баща! Баща е когато полага необходимите гружи и отговорност за и към него. Иначе официално детето ще има име, но това не значи че ще има баща. Аз незнам да съществува дете без баща. Всяко заченото  дете  има биологичен баща. Когато бащата си припознае детето по собствено желание е все пак нещо положително. В нашата страна все още не сме дорасли, и все още има обръщението "копеле". Защо детето ми да бъде в тази категория? Не стига, че ще расте с един родител пък и трябва да търпи злобата на хората, защото за съжаление има и такива.

"Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.........."

Много често при развод, бащата цял живот не проявява грижа към детето си, това причина ли е майката да се откаже от името на детето?

Майките с припознати деца и неживеещи с другия родител също влизат в категорията   "самотен родител".

# 119
Майките с припознати деца и неживеещи с другия родител също влизат в категорията   "самотен родител".
За това няма спор. Имай предвид само, че после можеш да имаш усложнения с бащата. Например, ако решиш да излезеш зад граница с детето ти трябва разрешение от бащата. Виж, например тази тема:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=razvod&Number=1946178 … =1#Post1946191002
Каквото и да решиш, желая ти сили и кураж!

Общи условия

Активация на акаунт