Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 249 122
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 840
  • Варна
Здравейте,
искам да попитам тези майки, които сами отглеждат децата си , но децата са им припознати, как се справят с детските градини? Няма предимства в този случай. Таях една слаба надежда, че може да ни излезе късмета на класирането днес, но уви.....пак не се случи. И сега не знам какво да правя. Вече изтече майчинството, трябва да се връщам на работа, а няма на кого да си оставя детенце. Трябва и да се яде нещо. Как се справяте вие?

Този проблем имат доста хора дори и с брак. Laughing
Кандидатствай по програмата "В подкрепа на майчинството", в БТ мисля че беше.

# 841
Очевидно много родители семейни или не имат този проблем, въпросът е, че самотният родител не може да разчита дори на заплатата на "половинката" си. А относно тази програма, някак ми звучи плашещо да си оставя детето и дома на съвсем непознат. Какво ли не ми минава през главата. Не мисля, че дори е алтернатива на яслите и детските градини. Наслушахме се напоследък на всякакви извратени истории.
За съжаление май няма много интерес към този проблем или просто всички се примиряват с положението, типично по български.

# 842
  • Варна
Очевидно много родители семейни или не имат този проблем, въпросът е, че самотният родител не може да разчита дори на заплатата на "половинката" си. А относно тази програма, някак ми звучи плашещо да си оставя детето и дома на съвсем непознат. Какво ли не ми минава през главата. Не мисля, че дори е алтернатива на яслите и детските градини. Наслушахме се напоследък на всякакви извратени истории.
За съжаление май няма много интерес към този проблем или просто всички се примиряват с положението, типично по български.

Какво значи "самотният родител"? Сама казваш, че детето е признато, защо мислиш че като има и сключен брак автоматично може да се разчита на половинката?
Относно програмата и аз не бих поверила детето си на непознат, но пък вероятно имаш безработни познати, които биха се съгласили да участват в програмата за детегледачки. Peace

# 843
Здравейте! Много се колебаех дали да пиша, но събрах смелост Simple Smile
Във форума има страшно много теми, които в момента чета и предварително се извинявам за въпроса ми, ако вече е задаван.
В момента съм бременна в 7м. и ми предстои да се гледаме с бебчо сами. Както повечето, и аз се чудя как ще стане това, разчитайки на едно майчинство. С бащата на детето нямаме официален брак , а и към днешна, както и към утрешна дата, той няма да припознае детето. В случая от него не мисля , че има какво да очаквам. По скоро ме интересува как би ми помогнала държавата ?
Пак се извинявам, ако вече има отговор на моето питане някаде из форума.
  bouquet

# 844
за нищо не можеш да разчиташ на държавата....
ако работодателят те осигурява на реалната ти заплата, както е при мен и детски няма да получаваш...
единственото което в момента ми е от помощ е това , че общината е решила "самотните родители"  да не заплащат детска градина, но до кога ли ще е така....
Успех и кураж ... ще се справиш надявам се да имаш добри приятели и родители

# 845
Здравейте, не съм юрист но съм самотна майка - това според държавата ни е
жена чието дете не е припознато и носи нейните имена.Всяко припознато от бащата дете не се води че е на самотна майка.
Превилегийте са - безплатни купони за детската кухня и 15% намаление от таксата за яслата и детската градина това е.
лично аз  не получавам помощи защото надвишавах дохода до сега със майчинството си.
За отоплението всяка година коефицентите са различни така че пак не се знае... с две думи държавата изобщо не я интересува и всички вие който като мен отглеждате сами децата си -
просто не губете кураж друго не ни остана

# 846
Здравейте, не съм юрист но съм самотна майка - това според държавата ни е
жена чието дете не е припознато и носи нейните имена.Всяко припознато от бащата дете не се води че е на самотна майка.
Превилегийте са - безплатни купони за детската кухня и 15% намаление от таксата за яслата и детската градина това е.

Зависи от Общината.
Някъде не се заплаща нищо, някъде е половин такса.

# 847
Здравей те,
До колкото знам има и някакъв вариант newsm78 да получиш общинско жилище като самотен родител ,като плащаш символичен наем и евентуално след време можеш да кандидатстваш за закупуване на жилището като ти приспаднат сумите които си внасяла през изминалия период.
Аз също съм самотна майка и синът ми се води но моето име  Simple Smile
Пожелавам на всички успех,много късмет и здрави нерви  Wink за напред

# 848
Това с общинските жилища е от умрял писмо, а толкова документи трябват, че....
Не става само с това, че си самотна майка.
Не трябва да имаш нищо на твое име, нито някога да си имала.
Също така трябва да получаваш минимална заплата и какво ли още не.

# 849
да си кажа и аз моето мнение. държавата с нищо не подпомага самотния родител. коефицентите за отопление са такива, че дори и да си на минимална заплата пак не можеш да вземеш помощи. аз имам друг проблем детето ми е на ясла и като напрви 3 години го изписват т.е.този месец, до септември когато ще тръгне на градина трябва някой да го гледа ,само че няма кой, ама съм. а какво ще ядем и как ще си плащаме сметките никой не го интересува

# 850
  • космополитно

Момичета, да се допитам до Вас за принципно положение , свързано с детските добавки, че трябва да подавам документи за продължаването им:

Доход по граждански договор(моя колежка се опитва да ме убеди, че не бил доход за обявяване!?) трябва ли да се обяви или се включва само този по трудов договор?

# 851
  • София и там където не се пуши
Включва се всичко, което е доход, наеми, хонорари и т.н.

# 852
Здравейте,
искам да Ви попитам какви документи трябва да си приготвя за 50% намаление на детска кухня?

# 853
Здравейте,
искам да Ви попитам какви документи трябва да си приготвя за 50% намаление на детска кухня?

Акт за раждане на детето, където да пише, че бащата е неизвестен.

# 854
Здравейте,

Акт за раждане на детето, където да пише, че бащата е неизвестен.
Бащата не е неизвестен, аз нямам сключен граждански брак с него.

Общи условия

Активация на акаунт