Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 851
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 60
права си... само, че темата за въпросите се появи след тази и затова и двете са активни

# 61
...до скоро получавах и за ток но незнам какво ги прихвана тея хорица от социални и от януари ми ги спряха,защото ми се вдигнал дохода който е 160лв.разбрах сащо че има вазможност самотните майчета да получават помощи от социални докато детето стане на 3години.как обаче става това не можах да разбера,аз бях към социални само 1 год,после намерих фирма която ме води на работа и от там излязох в майчински и сега взимам 160лв,а не 100 от социални.
Защото тия 160 лв. се считат за дохдо и надвишаваш защитения минимум.

# 62
  • Sofia
...до скоро получавах и за ток но незнам какво ги прихвана тея хорица от социални и от януари ми ги спряха,защото ми се вдигнал дохода който е 160лв.разбрах сащо че има вазможност самотните майчета да получават помощи от социални докато детето стане на 3години.как обаче става това не можах да разбера,аз бях към социални само 1 год,после намерих фирма която ме води на работа и от там излязох в майчински и сега взимам 160лв,а не 100 от социални.
Те се считат за доход,но не надвишават минимума,който е 170,45лв.Когато се сумират с детските,тогава се надвишава минимума,защото стават 178,45лв и естествено социалните гледат да прецакат всички

# 63
Може би съм разбрала погрешно, но вие изглежда живеете заедно с таткото, който признава детето и записано на негово име. Не знам дали в този случай се водиш самотна майка. Дано и майките-юристки да се намесят.
води се Mr. Green, имаше тема доколко е морално и не тежи ли на съвестта на тези жени да вземат помощи.
Според мен е срамота.

# 64
Виж ся, и мъжа ми ме остави в 3ти месец бременна ... па никой не поставя въпроса колко е морално.
Па ти ми говориш за некви 20 кинта икономия от детската ясла. Да влачат бе, кат са опрели до 20 кинта да влачат....

# 65
дразня се просто от таквиз хитреци на дребно.
Имам познат, свестен мъж иначе, който ме каза, че нямало да се женят, за да ползвала жена му привилегии те на самотна майка. Нищо не трябвало да се пропуска в тоя живот Shocked.
С риск да ме освиркат, пък и наистина има най-различни случаи, щом детето си има баща, който го е признал, тези помощи не е редно да се вземат.
Друг е въпроса с издръжката в действителност. Confused

# 66
  • Sofia
Момичета нека да спазваме заглавието на темата да споделяме за привилегиите на самотните майки и да оставиме всеки сам да решава за себе си кое е морално и кое не,защото темата май хваща друг път.

# 67
При дете признато от бащата, но аз си живея при моите родители на какво имам право??? Едва сега взех документ за 50 % от кухнята , досега си плащах цялата сума. В момента не работя и дохода ми са 18-те лева детски.
Провери в социални грижи дали имаш право на социална помощ.Със сигурност си имала право на помощ за отопление през зимата,но тя свърши,за другия сезон документи се подават октомври месец.
Благодаря за отговора! smile3525

# 68
Те се считат за доход,но не надвишават минимума,който е 170,45лв.Когато се сумират с детските,тогава се надвишава минимума,защото стават 178,45лв и естествено социалните гледат да прецакат всички
И детските са доход. Виж Допълнителните разпоредби от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Там  си пише кое се счита за доход и кое - не. Така че не са те прецакали  социалните, ами милите законодатели. Уверявам те, че на нас не ни е никак приятно да правим откази, защото лично аз съм наясно как със 180 лв. се плащат сметки и се живее, ама кой ме пита...  Извинявам се за отклонението от темата.

# 69
При дете признато от бащата, но аз си живея при моите родители на какво имам право??? Едва сега взех документ за 50 % от кухнята , досега си плащах цялата сума. В момента не работя и дохода ми са 18-те лева детски.
Трябва да съдиш бащата за издръжка и после имаш право на месечно подпомагане. Издръжката и детските се считат за доход. Размера е около 50-60 лв. в зависимост от размера на издръжката. Плюс е, че докато те подпомагат, ти плащат здравните осигуровки за сметка на държавния бюджет.
А ако не го съдя, той дава каквото може, а ако взема да го съдя ще побеснее и това което дава ще го хване липсата.

# 70
  • Sofia
Почти съм сигурна,че не е задължително да го съдиш,но трябва да покажеш документ,че не си го съдила и не получаваш издръжка от него.Т.е.,че нямаш допълнителен доход.Той се взима от Брачната колегия срещу 2лв.,акта за раждане на детето и твойта лична карта.Намира се малсо след 6-то Районно МРВ

# 71
Майките,които са разведени и също отглеждат детето си сами,те ползват ли привилегии.Те не влизат ли в графата самотни майки? newsm78

# 72
  • София
Майките,които са разведени и също отглеждат детето си сами,те ползват ли привилегии.Те не влизат ли в графата самотни майки? newsm78

Аз така и не разбрах какви привилегии имат самотните майки, освен 50% от дет-кухня и дет.градина. Мисля, че и за разведените важат същите намаления. Виждам, че тук има дискусии за помощи за отопление и т.н., но става дума за доходи до 160-170 лв.
А какви привилегии имат самотните майки, които работят, но заплатите им не са кой знае колко големи? Май е на принципа - да се оправят както могат..... И по тази причина аз също, както и други мами тук не съм съдила "донора" за издръжка, понеже дава повече от законополагащото се! Абсурдистан и това си е! Малко офф - в Австрия наистина не искат да се женят точно заради привилегиите на самотните майки............. newsm78

# 73
  • Sofia
Искам да питам дали децата на самотните родители се приемат с предимство в ясла или детска градина и ако да къде го пише?

# 74
преди 2 години и аз се пробвах с помощите за отопление, мислех, че отговарям на всички условия, събрах необходимите документи, но се оказа, че с детето живеем в прекалено голям апартамент (2 стаи и кухня, без значение, че по това време втората стая беше необитаема и недоремонтирана).накратко - посъветваха ме да дам едната стая под наем!!! и така да си осигуря допълнителен доход, с който да си плащам парното. повече не съм си губила времето с това.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт