Има ли все още надежда за успешно кърмене или е късно вече....

• 1 225
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте.Родих преди 2 месеца - секцио по медицински причини.Бебето ми го дадоха на 3-тия ден да го кърмя, тъй като имах алергия към атибиотиците, които не преминават в кърмата и трябваше да изчакам 24 часа от последното вливане преди да го къмя.Тогава не се оказа проблем, че вече беше захранен с адаптирано мляко и веднага започна да суче.Докато бяхме в болницата съм му давала когато поиска да суче, а не през 3 часа на режим.Когато се прибрахме у дома педиатърката ме посъветва да го къмя на 3 часа по  20мин. и то само от едната гърда след това да се изцеждам и да го дохранвам с изцеденото, защото ако "стои" повече от 20мин. ще ми разрани зърната /Само да кажа че в болницата е стоял и по 30мин. и не ме е боляло, нито имам някакви разранявания,подготвях се последните 2 месеца от бременността за кърменето/.Около  2 седмици след раждането започнаха коликите - от начало бяха по-поносими, после станаха много силни.Бебето след няколко минути сукане започваше страхотен рев, дори и от шишето отказваше да яде.Ходихме и при друга педиатърка и тя каза ,че детето е със много силни колики и трябва да мина на диета - без мляко, масло,сирене,извара,кашкавал, телеко месо, боб,леща,грах,карфиол,броколи,зеле,газирано и т.н. да не ги изреждам всичките храни.Минах на диета и наистина бебето стана по-спокойно - вече половината от млякото е от гърдата, а другата половина е от шишето / преди диетата беше около 150 грама от гърдата дневно , а останалото - от шишето/.Сега бебето ми е на 2 месеца и пак се храним така -първо на гърдата, после дохранвам с изцедена кърма.Не иска да стои повече от 10мин. на гърдата и това е.А понякога стои само и по 5 мин.на гърдата и губи интерес.На ден изяжда около 550-600 гр. кърма /имаме везна и го мерим преди и след всяко хранене/ което също ми се вижда много малко.Не мога да му осигуря такава струя като от биберона, въпреки че използвам най-малкия с една дупка за новородено.Пробвах и с компресия на гърдата - има някъкъв ефект, но пак го дохранвам.Предлагала съм и другата гърда, но се дразни че трябва да посуче малко докато "слезе" млякото и не му се чака.Прекарвам по 3 часа и повече в цедене на ден, не ми пречи но това време можех да го отделя за него.Изследвах си кърмата и се оказа с много добри показатели.Има ли надежда да се храни само от гърдата или вече е прекалено късно?Блаодаря предварително на всички  bouquet

# 1
Здравей Моника,
Поздравления за добрия старт на кърменето, въпреки перипетиите и затрудненията. Поздравявам те и за това, че си силно интуитивна и информирана като майка и се стараеш да осигуриш най-доброто за детето ти.

Надежда винаги има  Peace Бебето ти е още малко и това, че суче от гърда, въпреки по-лесния начин да си получава храната, от шишето е чудесно. Никак не е късно внимателно и с много търпение да се насочи към храненето само от гърда.

Би ли разказала малко по-подробно какво точно наложи дохранването от шише? Правилно ли съм разбрала, че след изписването от болницата момченцето ти се е хранило добре само от гърда или и тогава се налагаше дохранване? На какъв интервал се кърмите сега и как протича едно кърмене? Как преценяваш дали е гладен след кърмене и колко добавка да предложиш? Как наддава през първите месеци? Даваш ли нещо друго освен кърма? Продължаваш ли да спазваш диета и толкова ли е строга или си се захранила вече с някои храни от "забранените"? Започнах с разпит, но така се надявам максимално да съм полезна с идеи точно за твоето бебе.

По принцип на два месеца много бебета чудесно се нахранват и за по-малко от 10 минути. Но е много индивидуално. Предполагам, че претегляш бебето за да разбереш дали е изяло достатъчно. А вариант ли е да опиташ да инициираш още няколко кърмения в денонощието? Идеята е момченцето ти да изсуква повече кърма на по малки дози. Можеш да опиташ, когато той започне да суче по-вяло или да не преглъща, да прилагаш компресия.
Може да помогне да засуче по-охотно от втората гърда, ако към края на кърменето, докато той суче от първата, леко да поизцедиш на ръка втората за да се задейства рефлекса на потичане. Пробвай също да експериментираш с пози, в които гърдата да е над него, да помага и гравитацията за по-силната струя.

Ако искаш опитай така, предлагаш първата гърда, когато спре да преглъща активно прилагаш компресия. После преди да предложиш втората гърда, леко изцеждаш с ръка и когато усетиш рефлекса на потичане или видиш, че стуйките се засилват, да предложиш и втората гърда. Ако има някой около теб, който може да ти помогне, би могъл междувременно да смени пелената на момченцето ти или да подържи за да оригне. Това допълнително ще го разсъни. Ако по този начин е склонен да засуква и от втората гърда, можеш и там да приложиш компресия. Щом посуче от втората гърда, ако е спокоен, заспи или не е видимо гладен, би могла да опиташ да не му предлагаш добавката или да предложиш в по-малко количество добавка. Идеята е да огладнее по-бързо и пак да го сложиш на гърда. Постепенно и бавно можеш да намаляваш добавката, особено в часовете, когато усещаш, че гърдите ти са най-пълни или бебето суче най-активно.

Вероятно първите дни ще са хаотични и изморителни, може да си иска доста често да суче, но това е посоката да започне да изсуква повече от гърда и да се налага по-малко дохранване. При повечето майки, най-удачен се оказва този вариант, с постепенното намаляване на добавката и зачестяването на сукането от гърда, защото рязкото спиране на добавката често изнервя бебетата и ефекта може да е обратен. Вариант е да опиташ да предлагаш гърдата малко преди бебето ти да е прегладняло, преди да се е разплакал от глад. Първите признаци на глад са въртенето на главичката, търсенето, махането с ръчички, лекото промрънкване. Плачът често е късен признак и бебетата понякога са много изнервени, за да бъдат нагласяни на гърда и да положат усилия да дръпнат млякото.

Важен момент от връщането на бебето към гърда е и начина на дохранване. Сама си усетила, че храненето от шише, било то и с най-малката дупка на биберона, може да обърка кърменето. Често бебетата предпочитат този лесен достъп до млякото и отказват гърда. А и пиенето от шише много се различава от сукането от гърда, а това може да създаде объркване. Добре е да ограничиш до минимум ползването на шише и даването на биберон залъгалка. Вариант ли е да опиташ да даваш добавката по алтернативни на шишето методи? Лъжичка, капкомер, спринцовка или спринцовка - дозатор, мека чашка, система за дохранване с тръбичка са някои от методите, които работят при много бебета, при които се налага дохранване. Те определено са по трудоемки от храненето с шише, но помагат на бебето да запази способностите и интереса си да суче от гърда. Можем да ги обсъдим по-подробно.

За да се ориентираш дали бебето ти хапва достатъчно, един от най-ясните показатели е броя на мокрите пелени за денонощие. Ако сменяш между 6 и 8 мокри пелени и около 2-5 наакани, при условие, че бебето приема само кърма, без АМ, вода, чай или друго, значи кърмата му стига. Други показатели са плавното и постоянно наддаване, добрия цвят и тургор на кожата (еластичност, като щипнеш кожата да си връща бързо цвета и формата), мокрите лигавици, активността на бебето, когато е будно, силния и ясен плач.

Склонна ли си да опиташ за известно време да не теглиш преди и след всяко хранене, а примерно на периоди от няколко дни, даже седмица. Постоянното претегляне е малко като взирането в предмет от прекалено близо, може да се изпусне лесно цялата картина. А и може да създаде напрежение и стрес и у най-уверената майка. Точно напрежението и стреса сега са най-малко желани. Предполагам си чела, че хормона, отговорен за рефлекса на потичане на кърмата (окситоцин) е пряко свързан с емоционалното състояние на майката. Ако тя е притеснена или под напрежение и стрес, отделянето на хормона може да се блокира и слизането на кърмата да се забави. Обратно, позитивните мисли, усещането за щастие, любов и спокойствие отключват процеса и хормона се отделя. Можеш да опиташ да помогнеш и на това ниво като преди кърмене се настроиш колкото се може по-положително, като си намериш приятно и удобно място където и двамата да се чувствате комфортно. Можете да легнете на спалнята, да се погушкате (най-добре голички, за да има контакт кожа до кожа), да поиграете малко и да си помислиш колко щастие ти носи малкото създание, с каква любов те изпълва. Можеш също да си направиш едно приятно питие, чаша чай, сок или нещо, което те отпуска (разбира се без твърд алкохол  Wink ) и да седнеш удобно с малкото си момченце в ръце и да му предложиш гърдата. Може и когато имаш време да вземеш приятен топъл душ преди кърмене, това също действа зареждащо.

Ако имаш още въпроси, питай на воля  Peace

# 2
Здравей Шаманка!Благодаря ти много за отговора!  bouquetСега да отговоря на въпросите.Още в същия ден от изписването от болницата ни посети педиатърката да прегледа бебето.Тя ми каза да го храня така - първо на гърда 20 мин. и след това да дохранвам с шише с кърмата,изцедена при предшното хранене.А аз си мислех да го храня само на гърда- както ми казаха и в болницата, а изцеденото да замразявам.Но спазих нейните съвети.Сега се кърмим на 3 часа, като вечер интервалите са по къси - някъде на 2 часа и половина.Преди да го храня го меря на електронна везна ,след това на гъдата стои колкото има желание - обикновено 5-10мин., после пак го меря да видя колоко е изял и давам изцедената кърма, която предварително е леко притоплена в хладка вода.Изцедената кърма в шишето е около 100мл. но той почти никога не я изяжда.На ден поема кърма около 530-665мл. най-много.Като цяло няма много апетит.Случва се когато е изял 60мл. от гърдата да няма интерес към шишето и общо взето с голямо нежелание изпива още 30-40мл.Първия месец наддаде около 800-900гр.,а втория - 800гр.Няма много апетит , дали не е заради коликите?Иначе всеки ден ми остава излишна кърма - имам вече над 10 литра.Аз не исках да му давам друго освен кърма, но педиатърката ми каза че трябвало и вода да се дава Shocked.За коликите му давам и чай от копър - пие го с голямо желание, капки био гая и еспумизан.Диета спазвам с надеждата да е по-спокоен и да стои повече време на гърдата.Кърмя  го сенала в лелото - така ме е най-удобно.Мисля че позата е добра.Тези 5-10мин. когато е на гърдата го наблюдавам и го чувам как прелъща на големи глътки.Имах само един случй в който не пожела добавката от кърма - една сутрин във втория ден от диетата  за 13 мин. беше изгълтал 100мл. от гърдата и не пожела изобщо шишето.През нощта се събужда само веднъж и го  свикнах някак да яде само от гърда - вече знае че когато е тъмно няма шишета.но това е за през нощта - тогава той яде малко 50-60мл. и явно му е достатъчно.През нощта обикновено хапва и запива на гърдата,но има случаи да остане буден още 1 час.Компресия прилагам, има някъкъв ефект но пак отказва след малко.Другото което ме притеснява е че той е много активен - спи само по около 15-15,5 часа на ден,доста време е буден иска да си играе.Струва ми се че това не е типично за едно бебе на 2месеца.не употребявам нищо, което би го накарало да будува.по време на хранене е често неспокоен , мърда с ръчички и крачета и трудно бих го нахранила с лъжичка.Струва ми се подходящо със системата Лактейд, разбрах че е на фирма Медела, но не можах да открия къде се продава.Когато е буден е много весел, иска да си играе.Когато има колики плаче много.Сега от вчера бебчо е с разтройство и е на лечебна хумана - съответно от шише.Надявам се да не се отбие.Това допълнително ми създава напрежение и много притеснения.Ще опитам твоите съвети и дано постигна успех.Благодаря ти много  bouquet

# 3
Здравей отново Моника,

Наистина е много объркващо, когато съветите и препоръките на медицинските лица около теб се разминават. Няма майка, на която да не се е наложило в даден момент да стои пред въпроса "Кой да слушам?". Но тъй като бебетата са много индивидуални, а майките са тези, които ги познават най-добре, а и ги усещат на много нива, интуицията е тази, която подсказва правилната посока.

Много е добре, че момченцето ти е засукало, въпреки забавянето и в болницата са ти дали добри насоки. Неприятното е, че храненето от шише често може да обърка кърменето и на по-късен етап. Храненото от шише бебе може да се накара да изпие повече течност, течността просто се излива в устата му, особено ако бебето е легнало и шишето е по скоро вертикално, отколкото хоризонтално. Това може да създаде погрешна представа, че бебето се нуждае от повече добавка. А колкото повече добавка приема, толкова по-малко ще изсуква на следващото кърмене.

Искаш ли да опиташ още нещо, вариант ли е да предлагаш гърдата на приблизително 2 часа или така, че да се получат около 10-12 кърмения в денонощие? Както ти писах в предишния си пост, можеш да предложиш едната гърда, а когато я изсуче добре, след компресия също, може и другата. Можеш ли да опиташ да мериш бебето не на всяко хранене, а на интервал от поне 24 часа? Така като знаеш с колко си намалила добавката, ще виждаш и как върви за един по-голям период от време.
Когато усетиш, че след кърмене е още гладен, можеш да предложиш и мъничко добавка, но опитай да не е чак 100 мл., а по-малко, например 50 или даже 30мл. Ако след като е сукал от гърдата е спокоен, игрив, спинка или не изглежда гладен, можеш и да не му я предлагаш. Ако огладнее по рано, чудесно, тъкмо ще го сложиш на гърда за да суче пак. За твое спокойствие, можеш да не даваш добавка или да даваш съвсем мъничко първо в тези части от деня, когато е най-спокоен. Постепенно би могла да намаляваш с още добавката, като липсата и той да компенсира на гърда.

Това количество, което имаш като изцедена кърма ме кара да мисля, че и доста сериозно цедиш. Можеш ли да споделиш какво количество кърма средно изцеждаш на ден и по колко пъти се цедиш? Възможно е в момента от толкова много цедене, да произвеждаш много повече кърма от колкото е необходима на твоето бебе и това да създава дискомфорт и други трудности. Възможно ли е бебето ти да се храни предимно с предното мляко и това да предизвиква дискомфорта в стомахчето му? Кърмата, която се отделя за едно хранене условно се разделя на предно и задно мляко. Предното е по-воднисто, служи по скоро за задоволяване на жаждата на бебето, а в течение на кърменето, млякото става все по-мазно и богато (задно мляко) и към края е най-наситено.  За да е напълно балансирано храненето на бебето, то трябва да получава пълната гама от предно и задно мляко.
Ако майката изцежда в големи количества, тялото и получава сигнали, че има много голямо потребление и прави още и още мляко. На този принцип една майка може да кърми както едно, така и две или три бебета едновременно. Възможно ли е твоето тяло да произвежда много повече кърма от нуждите на бебето ти и поради това, то да не успява да изсуче гърдата до край?
Ако мислиш, че има такава вероятност, може би не е лоша идея постепенно да намаляваш количеството на изцежданото от теб след кърмене и да продължиш с прилагането на компресия на гърдата, за да може бебето ти за по-кратко време да получава повече кърма и да стига до задното мляко.

Споменаваш, че те притеснява активността на момченцето ти. Бебетата са много различни, те са хора като нас, големите и си имат своите особености и желания. Би било нечестно да ги слагаме под общ знаменател, да очакваме да покриват някакви точни норми, защото те са индивиди, също като нас и най-нормалното нещо е да имат различно поведение. Щом момченцето ти се чувства добре с толкова сън, щом иска да играе, активен е, това е най-типичното поведение за твоето двумесечно бебе. Активността е добър показател, активното бебе в тази възраст е за предпочитане пред непробудно спящото часове наред бебе.
Можеш да опиташ да намериш състоянието, в което той ще се чувства най комфортно. Дали ще е в количката и на разходка или гушнат в мама или друг член на семейството, или носен в слинг , важното е много да се гушкате и наслаждавате един на друг.

Разбирам, че доста неща са ви предписали за коликите, можеш ли да ми кажеш по колко чай изпива за денонощие? Забелязала ли си тези лекарства дали му помагат? Вариант ли е да спреш или да ограничиш до минимум чая (и водата ако пие), поне докато бебето ти не започне да суче изцяло от гърдата?
Можеш да опиташ няколко прости техники, които са помогнали на много родители в този труден период на коликите. Едно от нещата, които облекчават е носенето на бебето или просто гушкането с опряно коремче до твоя (или на друг член на семейството) корем. Топлината, лекото полюшване и подрусване, близостта до мама са все неща, които помагат за облекчаване на болката. Можеш също да поставяш длан върху коремчето му и леко да го масажираш. Има една хубава статия за масаж против колики, където е показана и една поза за носене на бебето, която помага в такива моменти. Сукането също е едно от нещата, помагащи на бебетата по-лесно да се справят с болката.

За наддаването, тук също е важно да се има предвид, че децата са индивидуални и се развиват по различен начин. Твоето момче наддава добре и в норми. Минимума на седмично наддаване на кърмачета в тази възраст е 110-200 гр., което за месец приблизително прави 440-800 гр.

За дохранването, системата не мога да кажа къде се предлага, но тя е сравнително проста и може да се направи от тръбичка (сонда за хранене на бебе от санитарен магазин, дебелина около 0,8мм.) поставена в шише през разширена дупка на биберона. Добре е, ако има помощник по кърмене или ЛЛЛ лидер в твоя град, да ти покаже как да се използва.  Още информация има и тук, на английски и клипчета тук[url=http://и [/url=http://www.youtube.com/watch?v=sHj4xuOPa7 … v=sHj4xuOPa7k]тук.

Можеш да опиташ също и дохранването да става със спринцовка или спринцовка дозатор. Много майки споделят, че им е удобно да използват дозаторите от сиропчетата против температура, ако имате такова, можеш да опиташ. Обикновена спринцовка с по мек спусък също върши работа. Добре е млякото да се изстиксва по мъничко и странично на устата, за да не се задави бебето.

Много неприятно е това, че момченцето ти е с разстройство, дано мине бързо. Би ли описала какво е акото, колко често ака, има ли подобрение? Вариант ли е да се консултираш и с детски гастроентеролог или друг педиатър за необходимостта от даване на лечебна хумана? Ако се налага, можеш ли да даваш и хуманата с алтернативен на шишето източник?

Ако още нещо те притеснява, пиши и питай  Peace

# 4
Здравей Шаманка!Благодаря ти много, че отново се включваш с полезни съвети!  bouquet
Бебчо от вчера вече е по-добре - ака само 2 пъти за целия ден-много гъста консистенция /иначе разстройството беше жълто на цвят със слуз/ и педиатърката каза , че може вече да приема  и кърма /60мл. кърма + 60 мл.хумана /.Веднага реших да изпробвам дали не може да приема кърмата не от шише , а по друг начин.С лъжчка нищо не стана - даваме му така капите против колики и не пожела да преглътне млякото.Имам капкомер за лекарства - с него беше още по-зле - давахме му едно неприятно лекарство за гъбички в устата /а се оказа после, че бебчо няма гъбички, ама трябваше на още един лекар да отидем/ и има явно неприятен спомен, дори тръгна да прави позиви за повръщане.А бях много внимателна като му го давах, ама...Нищо важното е че опитах.Единствено проработи  малко това с допълнителното кърмене - беше много неспокоен и го сложих на гърдата да се успокои малко.Последва 5 мин. много активно сучене и после заспа.Но аз съм много щастлива дори това да е малко като за цяло кърмене, все пак е нещо.надявам се че е приел поне 40мл.Днес ще пробвам пак.
Случва се да е спокоен и игрив, дори се смее като е бил на гърдата ,но възможно ли е да се нахрани с 60мл.?Иначе си мисля , че все пак достига до "задното мляко", тъй като при цеденето след като е хапнал поне 50мл. млякото, което ицеждам вече не е воднисто.И на мен ми направи впечатление, че отначало тръгва по-прозрачно мляко - това е когато цедя гърдата, без да е сукал.Иначе добавката от кърма в шишето е главно от "задното мляко".
Сега да ти кажа за количествата кърма.На денонощие цедя около 650-820мл./това е общо с това което той суче от гърдата/.Не знам дали са много, според мен не са ама аз не съм специалист и може да греша.Видях някъде в един от форумите ,че други майки цедят по 1-1,5литра което ми се вижда наистина много.Къмата която съм замразила е такова количество може би защото той не яде много.И всеки ден ми остава.Цедя се 5-6 пъти на ден.Случвало се е поради липса на време при 4 изцеждания на ден количеството на кърмата да намалее значително.Сутрин и до към обяд имам повечко кърма, след това намалява.Той като е изсукал 60мл., после изцеждам малко - около 40мл. а понякога и по-малко.
Още нещо ме притеснява.Сега аз правя така:Храня от едната гърда и след това я изцеждам.Другата остава за следващото хранене - т.е. гърдата от която получава мляко се пълни 6 часа.Първия месец изцеждах и двете гърди на 3 часа.Ама така получавах от двете по малко и общото количество пак беше същото като сега.Помислих си ,че ако в гърдата има не 50мл. а 100мл. ще има повече желание да суче.Гърдите не ги оставям да се препълнят за да не му е тудно да захапва.Сега ако предлагам и двете гърди на всяко кърмене после и двете ли да ги цедя?И дали ще се събере достатъчно мляко за след 2 -2,5часа до следващото хранене?
Възможно ли е да иска вода защото млякото ми е малко по - гъсто от нормалното?Горната граница за сухото вещество е 13,8 а при мен е 14,01.Водата я пие след като вече е отказал тотално шишето с мляко.От банката за кърма не казаха, че може да е проблем че сухото вещество е в повече.
Чай мисля вече да не давам.Иначе пие чай около 50мл. на ден , но е имало дни в които е ипивал по 100мл.За водичката идеята ми е само да си изплакне устата да не остава мляко /страх ме е да не хване гъбички/.Благодаря ти много  bouquet

# 5
Здравей Моника,

Радвам се, че момченцето ти вече е по-добре. Кърмата определено е най-добрете храна за бебето, особено в такива моменти, когато има някакъв здравословен проблем.

Чудесно е това, че е проработило допълнителното кърмене, това е посоката. Опитай да инициираш колкото можеш повече такива допълнителни кърмения за сметка на дохранване от шише. Опитай да не следиш грамчетата, а просто да даваш все по малко добавка, за да може бебето да огладнее по-рано.

До колкото разбирам, притесняваш се, че ако предлагаш гърда на по-често, няма да има време гърдите да се напълнят достатъчно?
Има нещо много общо между кърменето и Мечо Пух и то е, че и в двата случая важи принципа "Колкото повече, толкова повече!". Колкото по-често и ефективно се изсукват гърдите от бебето, толкова повече кърма се произвежда от тях. Гърдите ни не са контейнери, кърмата в тях не се събира с чакане, те са по скоро предприятия, като поточна линия, трябва да се работи за да има. Точно този простичък, но гениален принцип позволява на една майка да кърми както едно, така и повече бебета, а също и спомага кърмата постепенно да намалява при липса на стимулация и да спре постепенно, когато детето се отбие.
Кърмата се произвежда и в процеса на сукане, нови дози кърма "слизат" няколко пъти в рамките на едно кърмене.
По принцип рутинното доизцеждане след кърмене е излишно и няма особен смисъл, а често води и до проблеми свързани с хиперлактация, запушвания и бучки в гърдите. Но предвид, че дохранваш, докато това се налага можеш да доизцеждаш само от гърдата, която е останала по-пълна.

За водата, едва ли кърмата ти е толкова гъста, че да се налага допълнително даване на вода, но ако все пак предпочиташ да предлагаш, нека да е чиста вода, без захар или да не е чай, който е сладък. За предпочитане, предвид това, че се опитваш да го върнеш на гърда е водата да се дава с лъжичка, а не с шише и да е в малки количества.

Правилно ли усещам, че нямаш пълно доверие в преценката на лекаря, който е педиатър на детето ти? Обмислили ли сте вариант да потърсите такъв, който ще споделя вашите възгледи и ще му имате повече доверие?

Ще се радвам да пишеш пак как вървят нещата при вас

# 6
Здравей Шаманка!Все още не съм загубила надежда и то благодарение на теб!  bouquetПри нас нещата не са се променили.Много надежди възложих на системата за дохранване на гърда.Но и с нея не се получи.Малкия веднага разбира , че има нещто "чуждо" и се отказва.Пробвахме да сложим тръбичката по различни начини, включитело и по време на хранене и не става.А тръбичката е много мекичка и не мисля ,че трябва да го дразни но...Купих си системата на Медела за дохранване на гърда, не съм се и опитвала сама да си я направя, но не се получи.Остава ми една малка надежда ,че като отминат коликите може нещто да се промени.А до тогава с помпата и така.
Сега от няколко дни не иска и от шишето да яде,предпочита да си смуче ръката, а като му подам шишето не иска да яде.Дали не са зъбки?Иначе е много весел и жизнен,енергичен, мърда непрекъснато с ръце и крака, смее се, но много малко се храни.Някак насила успявам да го накарам да изяде около 100мл.Все още яде и през нощта - само от гърда, с голям апетит хапва 50-60мл. и заспива.Всякакви опити да го събудя да хапне още малко не дават резултат.Това е от мен, ще пиша пак като има някаква промяна.Поздрави и Благодаря Heart Eyes

# 7
Здравей Моника,

Съжалявам, че системата за дохранване не е имала успех при вас. Но това, че момченцето ти суче от гърда през нощта е чудесно. Можеш ли да издебваш и през деня да го кърмиш винаги, когато е полузаспал или недосъбуден, когато е спокоен и е склонен да засуче? Ползва ли биберон-залъгалка сега? На какъв интервал предлагаш гърда сега?

Искаш ли да кажеш от кой град си и ако имаш желание някой от нас (стига да има помощник или лидер в града)  да те посети и да поговорите на живо?

Общи условия

Активация на акаунт