За 3 месеца е наддала само 1.300 кг, но пък 12 см!

• 1 965
  • 33
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, майчета!
Имам нужда от вашите компетентни мнения във връзка с едно мое близко бебенце.
Та бебката се роди 3.500 кг / 52 см. Днес навършва 3 месеца и е 4.800 кг / 64 см. Само на кърма е, изградила си е сама режим на 3 часа, нощем спи от 21:30 до 7:30 непробудно, весело, активно, спокойно бебенце е.
Майката има и по-голямо дете, което е кърмила навремето само 20-ина дни, защото "нямала кърма", пък си направила мастит... Rolling Eyes Сега много разчита на мен за съвет, но в случая не знам какво да й кажа! Педиатърката я съветва да започне да дохранва и я вика след 1 седмица на пробно кърмене. Бебката, както казах е много спокойна, не плаче, това за мен означава, че кърмата й стига, но пък за 3-тия месец е наддала само 200 грама... И още нещо - майката каза, че беба акала по 5-6 пъти на ден! А моите спомени от кърмаческия период на дъщеря ми са свързани с доста по-малко акане и дори с няколко 2-3 дневни запека на тази възраст.
Моля ви, кажете според вас нормално ли е да наддава толкова малко на ръст (и толкова добре на сантиметри)?! Ако някой е минал по този път да сподели има ли място за притеснение или наваксват мъниците?
Благодаря за отделеното време!  bouquet

# 1
  • София, св. Троица
Здравей,
Аз не съм специалист и едва ли моето мнение е много меродавно  но все пак ще споделя опит ако не друго. Моето бебе момче първия месец беше наддал около 200-  250 гр, но тогава май не го кърмих много правилно(давах му вода с капки за колики преди кърмене) и си беше бая кльощав, горкия. После оправихме кърменето и той започна да наддава постепенно. Относно акането  и до сега ака на всяко хранене или през хранене и четох, че за кърмените бебета това е нормално( всъщото време наддава доста добре). Така като гледам обаче разликата между вашето инашето бебе не е особено голяма нашия в момента е около 5.5кг и на 02.09.10 ще стане на три месеца. Роди се 3.100 а го изписаха 2.800. Мисля си че щом бебенцето ака редовно и пишка редовно и е спокойно и щастливо, а да не пренебрегваме факта че е 64см всичко е наред. Просто няма да е дебелана а ще е манекенка:))))

# 2
Относно ръстта-ОК си е бебето-това са по 4см на месец  Peace
Килограмите-сигурни ли са..на един и същи кантар ли е теглено?
Акането също е нормално за кърмаче (запек има ако изпражненията са твърди, топчести..)

# 3
  • Варна
Благодаря, че се включихте, момичета! Hug
За ръстта не ни е проблем, споменавам го само защото реално бебето расте, но не наддава на килограми. Килограмите са мерени винаги при един и същи педиатър на един и същи кантар. А относно акането при всяко кърмене, може и да съм позабравила вече как беше в началото, но си спомням, че имахеме до 3-4 месец на няколко пъти дни без да ака никак, но след това нямаше топчета, нормални бъркани яйца си бяха  Joy Та сега ми се видяха много тия 5-6 акания дневно, но явно аз греша.
Aidin, вашият младеж е наддал 2.400 кг за по-малко от 3 месеца, което си е идеално. Но тук са така: 1м - 0.600кг, 2м - 0.500кг, 3м - 0.200 кг... Затова са и притесненията на майката...

# 4
Малко е наистина за 3-и мес само 200гр Rolling Eyes
Сигурно ще се включат и консултантки по кърменето Hug, ..аз ще искажа само някои предположения ...кърменето от една или от двете гърди е на хранене (питам, защото ако е от двете гърди на хранене, има голяма вероятност бебето да приема повече "предно" (по-воднисто) мляко и ниския прираст на кг да се дължи на това.)
Друго освен кърма пие ли? (вода, сок..)

# 5
  • София
Здравейте, майчета!
Имам нужда от вашите компетентни мнения във връзка с едно мое близко бебенце.
Та бебката се роди 3.500 кг / 52 см. Днес навършва 3 месеца и е 4.800 кг / 64 см. Само на кърма е, изградила си е сама режим на 3 часа, нощем спи от 21:30 до 7:30 непробудно, весело, активно, спокойно бебенце е.
Майката има и по-голямо дете, което е кърмила навремето само 20-ина дни, защото "нямала кърма", пък си направила мастит... Rolling Eyes Сега много разчита на мен за съвет, но в случая не знам какво да й кажа! Педиатърката я съветва да започне да дохранва и я вика след 1 седмица на пробно кърмене. Бебката, както казах е много спокойна, не плаче, това за мен означава, че кърмата й стига, но пък за 3-тия месец е наддала само 200 грама... И още нещо - майката каза, че беба акала по 5-6 пъти на ден! А моите спомени от кърмаческия период на дъщеря ми са свързани с доста по-малко акане и дори с няколко 2-3 дневни запека на тази възраст.
Моля ви, кажете според вас нормално ли е да наддава толкова малко на ръст (и толкова добре на сантиметри)?! Ако някой е минал по този път да сподели има ли място за притеснение или наваксват мъниците?
Благодаря за отделеното време!  bouquet
  Много лесно и бързо мога да посоча проблема в случая. Решението също е много лесно и бързо.

Цитат
Само на кърма е, изградила си е сама режим на 3 часа, нощем спи от 21:30 до 7:30 непробудно, весело, активно, спокойно бебенце е.
  Кажи на майката задължително да добави едно дори две нощни кърмения в този интервал. И на всяко от храненията по принцип да предлага и двете гърди. След една, две седмици отново да отиде на контролно мерене, сигурна съм в добрият резултат.
   Обикновенно бебетата се нуждаят около осем кърмения за денонощие. Реално бебчето спи 10!!!! часа непрекъснато, остават 14 часа с кърмене през три часа това прави около 5-6 кърмения най-много, което в повечето случаи не е достатъчно. Отделно големите паузи особено нощните се отразяват пряко на количестовто кърма. При по продължителен интервал без изпразване в гърдите се отделя специален инхибиторен хормон, който дава сигнал за намаляване на производството. Нощем нивата на хормона пък пролактин отговорен за производставто на кърма са най-високи и затова именно тогава е много важно да има поне едно нощно кърмене. С кърменето нощем се осигурява и достатъчно мляко денем. Допустимо е да има една 4-5-6 часова пауза, но не и 10 часа, особено предвид наддаването.
   Ако майката си ляга по-късно може да и предложиш да накърми бебчето по своя инициатива поне веднъж към 12 часа. По-добрият вариант е някъде посредата обаче.

# 6
  • Варна
Знаех си, че ще намеря тук отговорите и някоя от вас ще се притече на помощ! Simple Smile Много много благодаря! Hug
Сега пак поред:
1. Бебето суче от едната гърда именно с цел да не пие само предно мляко - това е била и грешката на майката при първото дете и затова е било вечно гладно, предполагам. Аз я посъветвах да чака бебка сама да се нахрани от едната и ако заспи след минимум 20 минути да я остави без да я прехвърля на другата. Ако обаче малката е будна и след половин час усилено дърпа, без да се чува гълтане, да я премести. Това им се беше случвало само няколко пъти до сега. Просто защото куклата се наяжда и заспива, после проплаква, че е гладна след близо 3 часа.
2. За нощното хранене - аз лично съм кърмила нощем до 13 месеца, като на моменти съм имала и по 9 кърмения нощем, но обиновено бяха 2-3. За мен беше голяма изненада, че има такива бебета, които спят по цяла нощ на тази крехка възраст и просто защото не съм се сблъсквала с това, мислех че не е проблем, а по-скоро късмет Grinning
Ведна ще звънна да предам вашите съвети! Безценни сте - благодаря!  bouquet

# 7
  • София
   При недостатъчно количество кърма и ниско наддаване рядко проблема е в приема на предно мляко. Проблем може да  е повечето предно мляко единствено при хиперлактация, но тогава бебетата наддават обикновенно много, но са по-нервни и изпитват дискомфорт поради многото лактоза която поемат. В гърдите няма ясно изразено предно и задно мляко, просто към края става малко по-мазно, като при някои жени разликата е минимална, при други по-значителна. Все пак колкото и по-хранително да е реално 1 капка задно мляко, но може да се сравнява с още 30-40 мл кърма, затова при изпразване на първата гърда винаги е от полза да се предложи и втората, като на следващото кърмене се започва от гърдата, която е била предложена втора предишният път.
    За мен основният проблем е в огромната бих казала нощна пауза, наред с предлагането на едната гърда.
    Предвид че детето и така е наддало с предлагането всеки път и на двете гърди, втората след като е изсукало първо хубаво първата и включването на нощно хранене много скоро ще подобри значително наддаването и количеството кърма.

# 8
  • София, св. Троица
Аз кърмя от едната гърда, само вечер кърмя от двете защото искам да ме изпразни преди да заспим. Нашия също спи от 23.00 до 07.00. Така и не разбрах кое е по правилно  - да предлагам двете гърди на хранене или само едната и каква е разликата, всъщност?

# 9
  • София
Аз кърмя от едната гърда, само вечер кърмя от двете защото искам да ме изпразни преди да заспим. Нашия също спи от 23.00 до 07.00. Така и не разбрах кое е по правилно  - да предлагам двете гърди на хранене или само едната и каква е разликата, всъщност?
   Ако бебенцето се нахранва само от едната и е спокойно и наддава добре няма никакъв проблем да си останете на този режим. Когато наддаването е ниско за да има засилена стимулация на гърдите и по-голям прием на мляко една от първите мерки, които могат да се приложат е на всяко кърмене да се предлагат и двете гърди. Всъщност и ти може да го правиш, като първо следиш както и сега да изсуче добре първата гърда, след което може да го оригнеш и да предложиш и втората. Ако бебчето е още гладно ще хапне и от нея, ако не е гладен или ще откаже изобщо да я поеме или ще сукне един, два пъти и ще я пусне. На следващото хранене се започва от гърдата която не си предлагала или която си предложила втора, ако е сукало и от двете гърди. Реално с по-честото изпразване и стимулация се увеличава количеството на кърмата, отколкото със запазването на едната гърда и реално шест часов интервал на предлагане на конкретната гърда.
    От профила ти не се вижда колко е голямо бебчето. По принцип нощната пауза и при вас не е малка, но това не е непременно причина да има пробеми с лактацията, количеството кърма или наддаването. Били ли сте скоро на консултация и как е наддаването при вас? Ако има нещо което те притеснява, съветите по-долу спокойно важат и за теб, а именно предлагането всеки път и на двете гърди и въвеждането на една нощно кърмене или изцеждане.

# 10
Ние сме вече на 6 месеца и беба сучеше от едната гърда на едно хранене и от другата на друго и надаваше по 1-1,5кг. на месец,но в жегите явно искаше повече предното мляко и сучеше и от двете по малко!В резултат на това може би този месец не сме надали и грам,но на консултацията ни казаха ,че заради жегите и други деца са така с килограмите!Щом е весело детето мисля че всичко е наред!Аз започнах да кърмя беба през 2 часа за да навакса,иначе сучеше през 3ч.!Започнах и да я захранвам на 5 1/2месеца иначе беше само на кърма!

# 11
Мнението ми е като на Aila.Нека майката включи 2-3 кърмения през нощта като ги разпредели в интервала от 3 до 8 часа.Ако бебето,въпреки изградения режим,позволи да го кърми не на 3 а на около два часа.А за пробното кърмене смятам,че е излишно да си прави труда.Бебетата изсукват различно количество мляко на всяко кърмене,така че е безсмислено,а и бебчето може да се разсее в тази обстановка,майката може да се притесни за това какъв ли ще е резултата и това да блокира рефлекса на потичане.

# 12
Моята дъщеря беше 4,800 на 3 месеца и също беше пораснала с 12 см. Да ви кажа моето мнение: Не, не е нормално да наддава толкова малко. Изписаха ни от болницата 2,700 и първия месец наддаде 1 кг., после 500г и после 400 г. Също беше много спокойна. Не плачеше, отказваше вода и адаптирано мляко (както ме посъветва педиатърката да предлагам след кърмене). Понеже имах кантарче забелязах, че пие по 70 г на хранене на всеки 3 часа. Като стана на 3 месеца няколко дни я теглих преди и след хранене и установих, че приема 420 г на ден !!!! Ужасих се и я заведох на друг лекар, пуснаха стерилна урина и се оказа, че има инфекция на пикочните пътища.
Според ме е крайно ненормално да наддава толкова и да е спокойно бебето (да отказва друго). Търсете лекар и не се заблуждавайте, че е от кърменето. Мен това ме убеждаваха 2 месеца. Това разбира се е личен опит - доста горчив при това.

# 13
  • София
Цветка Петка наистина е възможно поради уруинфекция бебето да не наддава достатъчно дори при добър прием на мляко.
В случая обаче предвид 12 часовата пауза нощем и малкото съответно на брой хранения денем при това от едната гърда е напълно възможно и реално проблема да е просто в по-нисък прием на кърма. Ако след тези мерки, включване на нощно кърмене и предлагане на двете гърди, бебенцето отново не наддава е много добра идея да се пусне стерилна урина във всеки случай. Засега обаче не смятам, че има нужда да се плаши майката, въпреки че е разумно да се знае и за този сценарии.

# 14
Единственото което ме навежда на мисълта, че случая е като нашия, е че бебето е спокойно. Ако то искаше храна, щеше да се събужда по-често и да плаче от глад. Това че то си поддържа режим на 3 часа и е спокойно, означава че това количество му е достатъчно, което е притеснителното всъщност.
Ако бебето поема жадно биберон или вода, значи че е гладно и кърмата не стига. Ако не поема, значи проблема е другаде

Общи условия

Активация на акаунт