Отговори
# 255
       Кажете къде да прочета за приготвянето на бъза?!

Това ли търсеше?

На мен днес ми казаха и друга рецепта. Бъза след като се измие, подсуши и орони, се смачквал през сокоизстисквачка, или на ръка през марля. Така се получава гъст нектар без семки / семка, ако попадне има газиращ ефект и гърми/. След това се смесва със захар 1:1 и се разбърква докато се разтопи. Прибавяло се и лимонтузу за консервант и се налива в стъклени бутилки или бурканчета и се държи на хладно в маза/ който има такава/, а който няма - в хладилник. Можело да се дава и на децата по малка лъжичка, най-добре в прясно мляко.

Ако е същото, то другият  вариант е:  

300 г сушени плодове  от тревист бъз (от аптеката ), 1 л вода и 1 кг захар  се смесват и накиснат за около 7- 14 дни. Периодично се разбърква до разтваряне на захарта.  След това течността се прецежда, добавя се пакетче лимонтузу и съхранява на хладно.  

Студеният начин на извличане съхранява ензимите и не води до денатурация на солите, които са във водоразтворим вид.

Последна редакция: нд, 19 сеп 2010, 18:44 от elenex

# 256
  • София
Момичета, много ви моля да спазвате правилата на форума.
Писането с големи букви се приема като крещене!

# 257
  • у нас - на брега на морето
Извинявай,Хули! Явно забележката е към моят пост с рецептата, която elenex е цитирала. Честно казано не съм знаела за такива правила по форумите, защото този е единствения, в който пиша. Ще го имам впредвид и няма да използвам големи букви. Embarassed

Последна редакция: пн, 20 сеп 2010, 09:35 от Амазонка

# 258
        Силванке, вече се притеснявам ,не ми вдигаш, не те виждам да пишеш  newsm78

Няма място за притеснение,скъпа! Просто бях извън страната и затова не ти вдигнах,от съображения за сигурност...към сметката ти за телефон... Joy Joy
Направихме си едно кратко пътуване до Истанбул. Много ми хареса ,да ви кажа! Прибрахме се преди около час и нямам сили да пиша повече! Утре ще кача и снимки!

Честит празник на Надетата ,малко със закъснение,но от сърце! Да са живи и здрави! Останалото се нарежда от самосебе си!  bouquet
И синчето ми Илиянчо имаше рожден ден на 17.09.! На мама хубавеца,да ми е жив и здрав!  bouquet

# 259
  • у нас - на брега на морето
Сиссс, да ти е живо и здраво синчето и много, много да те радва, и да бъде твойта гордост! Роден е на голям празник. Нека го закрилят не само св.Илия, но и св.София и нейните дъщери! На колко годинки стана Илиянчо на тЛи ли?  bouquet Като си починеш, напиши, моля те, трябва ли да се цеди вече бъза?

# 260
  • София
Сис, целуни Илиянчо и от мен! Да ти е жив и здрав!

# 261
  • В царството на игрите:)
Силванке да ти е жив и здрав! Някой по напред питаше дали е достатъчно бъза да седи от 28.08. Да, достатъчно е . И моят е оттогава и вече го прецедих и почнах да го пия. Всичко вкъщи пак стана в червено, но поне го приготвих. Hug
Поздрави на всички!

# 262
Сиссс, да ти е живо и здраво синчето и много, много да те радва, и да бъде твойта гордост! Роден е на голям празник. Нека го закрилят не само св.Илия, но и св.София и нейните дъщери! На колко годинки стана Илиянчо на тЛи ли?  bouquet Като си починеш, напиши, моля те, трябва ли да се цеди вече бъза?
  bouquet Praynig Peace

# 263
И синчето ми Илиянчо имаше рожден ден на 17.09.! На мама хубавеца,да ми е жив и здрав!  bouquet

на мама синчето Илиянчо,
малък сладък калпазанчо,
весели да бъдат детските игри,
да се сбъднат твоите мечти,
гордост в очите на мама да свети,
радост в сърцето  да трепти,
дълги години, на мама щастието да си ти....

Силванке, да ти е живо и здраво момчето. Само да те радва, да ти носи щасти е и гордост през целия си съзнателен живот. А ти само, да му се радваш...

# 264
Сис, да ти е живо и здраво Илиянчо!
Да се гордееш с този юнак! Щастливо детство и любов в семейството!  bdbaloni  bigdance2  ura newsm51

# 265
За да ни видите колко сме Убави Mr. Green

http://www.facebook.com/album.php?aid=312797&id=805464971

# 266
  • София
Честито на празнуващите! И все тъй да има хубави поводи!!!  bouquet
  Миленка,ама много си лъчезарна, усмивката ти е номер едно!!! Някой сме заспали,но само на снимката де... Laughing Но, всички сме си  хубави момичета ,нали!!! Simple Smile

# 267
Здравейтееее ето ме Миленкааааа Hug. Вярно е зачезнах не съм писала от доста време .
Жив и здрав да е Сисееее и да го слушаш детето    bouquet
Кога е имало събиране и къде ? Красавици   - хубави снимки  Hug
При мен едно и също ходя на работа същевременно и на София за вливане . И да ви се оплача от главната сестра Галя (Миленка ти я знаеш ). Май се е заяла с мен , всеки път ме кара да се прибирам у дома , дори не ми позволява да нощувам в клиниката ................и така пътувам два дни   . Толкова нерви събирам с нея ......
Другата седмица ще се явявам на ТЕЛК.Направих всички необходими изследвания .
 Сега съм на работа и ще ставам чеее  Laughing

# 268
Лалева, е сега те убих, че не ни се обадила.  #2gunfire Толкова хора сме в София!! Срамота #Crazy Как може да се разкарваш по два пъти? Следващия път да ми се обадиш, чу ли! А, и...за Галя, аз нямам коментар ooooh!

# 269
Наде, Честит празник на патерица ,скъпа! Да си жива и здрава!  bouquet

Айде да ви пусна малко снимки от последното ми пътуване!

http://sisko77.snimka.bg/travel/istanbul-17-19-09-2010.535497

Общи условия

Активация на акаунт