Съкратена лятна ваканция

• 18 246
  • 393
  •   1
Отговори
# 105
на фона на 3 месеца ваканция, тези 2 седмици по-малко изобщо няма да се усетят от децата
О, напротив. Децата са много наясно колко дни ваканция имат и си ценят всеки един от тях. По-рядко чувам за деца, които чакат с нетърпение да тръгнат на училище, но това не е болшинството. Особено сред по-големите ученици(5-6 клас), които обаче могат и сами да се гледат вкъщи. Неразумно е да се съкращава лятната ваканция и дължината й постепенно да се уеднаквява с няколко други ваканции през учебната година. Лятната ваканция е голямата почивка след завършен клас и има смисъл да е дълга. Дори предпочитам варианта лятната да е 3 месеца, една сравнително дълга зимна ваканция, пролетна (или Великденска) няколко дни и дотам. 2 месеца ваканция нищо не е - тъкмо си се осъзнал, че си в почивка и след 2 седмици си пак на училище ooooh! Постоянното излизане по дребни ваканции би подействало много по-объркващо и би довело до повече неорганизираност, отколкото 2-3, но ясни и дълги ваканции. Тъкмо си се настроил да учиш - бум, ваканция! Това са деца все пак, те ценят времето за игра и почивка. Възрастните не си представяме да седим и да "безделничим" 3 месеца, но за децата свободното време има смисъл и те си го оценяват. Училището трябва да е част от живота им, но не и такава, в която са постоянно. Част от живота означава, че от време на време се отърваваш от нея и усещаш това отърване. В работата и отглеждането на дете няма момент с "отърване" за повече от 2 седмици, но децата още се развиват и не им трябва постоянно някакво натоварване. Те натрупват информация и по други начини, не само като слушат в клас уроците и ги учат после вкъщи. Една почивка на морето или излизане в планината или дори само излизане с най-добра приятелка учат на много неща и предлагат много преживявания, при които децата развиват социалните си умения, натрупват опит, забавляват се и не осъзнават, че "учат". Не им трябва винаги да са на училище сега или най-късно до няколко дни пак да започват, независимо на коя дата се запитат "Кога съм на училище?".

# 106
  • София
бърди,
Те може да не стоят физически в своето училище по дванайсет часа, но я да сметнем  какво става с един петокласник, например! От осем сутринта до почти два часа имат редовни часове - ето ти ги 6 астрономически часа "на работа". Ако ходи на някакви курсове по език или нещо подобно, ето ти ги още един-два часа! И то без да смятаме подготовката за следващия ден!
Децата до четвърти клас масово са на занималня и като започне сутрин училище от осем до дванайсет или един часа, после остане в училище на заниманля или го заведат на друго, пак закрито място на занималня, та го приберат в шест вечерта! Е, не са дванайсет часа, ама са десет часа стоене в училище или учебна обстановка. А когато зимата не могат да стоят сами вкъщи, пак са по занималните и пак са затворени по цял ден. Така че, ако удължат почивките зимата, децата няма да са физически в родното си училище, а ще са по занимални на закрито, защото навън е киша и могат да излязат за половин час. Поне лятно време въпросните занимални са на открито и децата играят в градинките, което е пъти по-добре от класната стая!

Ако аз трябва да решавам нещата, не са проблемите във ваканциите, а в количеството материал, който е заложен по програма! Ако тя се олекоти откъм съдържание и децата получават по-малко суха информация, но я усвоят стабилно, на финала ще излязат с повече знания отсега! Пък и кога се е чуло и видяло в нашенската система нещо да се прави в улесняване на ученето! подозирам, че не само няма да се преразпределят тези две седмици като ваканция през зимата, а ще бъдат изядени от иддиотски предложения за зелени училища и прочие.

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 09:32 от Andariel

# 107
И защо всъщност, непрекъснато се коментира темата за гледането на децата, че било имало или нямало кой да ги гледа. Ами то това засяга децата до около 13 г. Защото децата, които са във ваканция и не е нужно някой да ги държи за ръцете докато ходят до тоалетна или се хранят са поне толкова, колкото и тези, които се оправят сами. Моите (и техните съученици) масово след 6 клас вече чакат да свърши тази "отегчителна" ваканция. Самите деца - тези, които са по-големи и вече могат да мислят по-самостоятелно искат по кратка лятна ваканция за сметка на други през срока. Дори и да отидат на море - 7-8 до 10 дни са това. Да добавим за тези, които имат вила или село  - още 20тина. И какво правят после в големите градове и особено в София. Ами тъпеят. Ами ако и родителите не могат да си позволят тези 10тина дни на море или лагер..... Наистина ми е странна категоричността на някои против, при положение, че сами казват - нямам деца, или моето не ходи още на училище ама съм против....... Аргументи от типа - детето ми трябва да има детство не са същите за децата от 14 нагоре. Къде са клубовете по интереси в училища или т.нар. кръщоци,които да ги ангажират през свободното време? Да ги карат да творят и градят? Защото всички курсове са доста солидно платени и ако няма човек възможност да ги плати??? Затова и министерството е против, защото ще им се сецне рахата от дълга почивка. Дори и да са на работа лятото, дали имат 8 часов работен ден - пробвайте да проверите в някои училища поне. И не са виновни учителите, а системата. Но си е мое лично мнение това.
п.с подкрепям Андариел в частта за натовареността на програмата - безкрайно много ненужна теория, без грам практическа насоченост.

# 108
  • София
ама, то, тъпеенето е до характера и самоорганизацията на човека, а не до ваканцията! Като им е скучно, да вземат да поработват, а? А не само да лежат и да чакат някой друг да им организира ваканцията! официално имат право да работят от 16-годишни, та дори и 14-годишните могат при определени условия! Кой е казал, че все трябва да са по курсове и други платени занимания? Ами, да седнат и да свършат нещо за себе си според интересите си, вместо да киснат по моловете! Дори вкъщи могат да поработят, та да помогнат на майките си! Но иманещо, което много трудно и родителите си го презнават - не са поощрили децата си сами да се организират и да си създават интереси, хобита, а винаги ИМ ГО организинат, къде сами, къде прехвърляйки това на учители и прочие! и после, когато децата бъдат оставени сами на себе си, са в шок, защото не знаят какво да си правят времето и нямат идея как да се забавляват неорганизирано!

# 109
Има много деца, занимаващи се със спорт, които цяло лято не са спирали тренировка. Отделно участват в различни турнири и състезания в страната и чужбина. Не им е леко, но не им е и скучно. Други пък през цялата ваканция посещават разни школи. Повечето деца са така. И вярвайте ми тези 2 седмици без ангажираността в училище са добре дошли за тях, защото след 15.09. се продължава в същия дух плюс уроците и домашните.
 По-малко са тези, които "скучаят"(жалко за тях) и не мисля, че трябва болшинството да се съобрази и да им съкрати скуката.

# 110
ама, то, тъпеенето е до характера и самоорганизацията на човека, а не до ваканцията! Като им е скучно, да вземат да поработват, а? А не само да лежат и да чакат някой друг да им организира ваканцията! официално имат право да работят от 16-годишни, та дори и 14-годишните могат при определени условия! Кой е казал, че все трябва да са по курсове и други платени занимания? Ами, да седнат и да свършат нещо за себе си според интересите си, вместо да киснат по моловете!

E, Andariel, ти меко казано се изхвърли. С какво се занимават твоите деца цяло лято, което не им е организирано (и това да си в бабин дом също е своего рода организирано) и което е облагородяващо? Какво свършиха те за себе си, което да се различава драстично от това, което вършат и през годината ? Не се заяждам.  PeaceПросто дай пример, че ми стана любопитно. Какво може да прави един ученик самостоятелно и най-вече неорганизирано? Спане - за 2 месеца вече са си отспали, ТВ - все една и съща през годината (лично за мен пълно губене на време), интернет (в това число слагам гледане на филми) - и той омръзва, четене - не е обвързано изрично с ваканцията, кино – ако има какво да се гледа, пък и струва пари, басейн - ако има къде, с кого и с какво, колело/ скейтборд/ ролери и т.н. – интересни са през първия месец, при момчетата мач - отново необвързано конкретно с ваканцията, срещи със себеподобни - е да де, ама при тези срещи мястото е едно и също, заниманията са едни и същи. Какво толкова ще свършат и вкъщи?  А ти как си прекарваш отпуската ако си останеш вкъщи?
Случвало ми се е по новогодишни празници да си остана десетина дена вкъщи.  Накрая пощръклявах и си казвах „хайде да тръгвам на работа”. Ако си в движение (което пък е платено и организирано удоволствие), тогава е друго.

А това с работата го приемам като чесане на клавиатура. То възрастните нямат работа, та децата ще си намерят. Пък и има деца в различна възраст от 16-18 години.

Подкрепям напълно поста на Krische. По-големите деца търсят разнообразие като нас възрастните. Аз не бих яла мусака всеки ден с удоволствие Wink

na_ga , ти пак говориш за посещение на школи...

Вярно, че има хоря всякакви. Аз лично ползвам годишната си отпуска на три пъти - през лятото, през зимата и около Гергьовден. Така хем не ми омръзва, хем ми е разпределена относително по равно.

# 111
Темата е много важна за всички и се включвам и аз: ПОДКРЕПЯМ напълно по-кратка лятна ваканция за сметка на по-дълга зимна и пролетна.

Моето дете не е от нези които скучаят, напротив. Три пъти в седмицата играе тенис, два пъти ходи на плуване. Но вече копнее да се съберат приятелите в УЧИЛИЩЕ. Зимата пък е толкова заета, че малко отдих ще дойде добре.

Тези дни явно са обсъждали по скайпа темата, защото ми каза- И най-слабите ученици искат вече да тръгваме на училище. (Не коментирам, че след 20 дена училище ще се чудят как са могли да искат подобно нещо- такива са децата)

Моля ви давайте мнение САМО МАЙКИ С ДЕЦА КОИТО ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ
Тези, които си спомнят, как е било или са спецове по всичко..... е знаете си....

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 10:38 от kessy

# 112
Прочетох статията...да нямам нищо против да почват на 1 септември...но да имат по-дълги пролетна и зимна ваканция...или да ги разпределят равномерно...няма да сме единствените които са на този принцип.Не виждам какво ви притеснява.Може би големите ученици които вече са си свикнали с дългата ваканция...да не са съвсем съгласни..то децата по принцип казват ,че им се ходи пък на 15-искат още дни ваканция. LaughingКато го решат-решат!
Малките ученици не вярвам да имат нещо против.
Как беше когато решиха да се учи и 12 клас...на първите по тази система им беше клриво...пък сега си е нормално...така че всяко нещо с времето си...сега ни вълнува..после няма да ни прави впечатление.

# 113
  • София
Играят моите, играят! Защото са деца и това им е присъщо! И спят когато искат и колкото искат! Досега не съм видяла момче, на което ритането на топка да му е омръзнало, нито на някое момиче да скача на ластик или да играе на топка! играят на федербал, футбол,, народна топка, ако има други деца, ходят по детските площадки, през почивните дни на плаж. Четат, когато им се чете, играят когато им се играе, ядат когато им се яде, помагат, падат си по готвенето, помагат на баба си и дядо си каквото им кажат, което е и възможност за общуване между пколенията, тъй като и без друго се виждат веднъж в годината за по-дълго време. Това свършиха за себе си - почувстваха се абсолютно свободни! дори оставам много изненадана какви игри могат да си измислят като умовете им останат свободни от учене! ако щеш, сещат се за старите си играчки, които не пипват цяла година, изведнъж преоткриват легото и правят фантастични неща. Не им се налага да спят, ядат и изобщо да правят всичко по часовник през цялата година. А и понякога се случва да имат летни ангажименти покрай извънкласните си дейности. Реално учебната година за моите деца свършва в края на юни, началото на юли. Да, моите са привилигеровани, че имат баба и дядо в провинцията, но пак са в голям град! Ваканцията им е като на типично градски деца, разликата е, че в провинцията е по-чисто и по-спокойно. Снощи като се чухме казаха, че искат още ваканция. И не че не обичат да ходят на училище, просто предпочитатт ваканцията!

На мен отпуската ми е когато децата са лятно време в провинцията.

Последна редакция: вт, 31 авг 2010, 10:53 от Andariel

# 114
Питах моите ученици. Големите, които се скапаха от учене през последната година (завършиха 10 клас) и излязоха във ваканция чак на 01.07., заявиха, че са съгласни да започват по-рано, НО да свършват по-рано, т.е. вместо повече почивка през зимата, искат учебната година да свърши 2 седмици по-рано, за да използват повече свободни дни през летните месеци.
Малкият, който още е неориентиран (сега ще бъде във 2 клас), но е от ходещите на занималня (т.е. прекарва цял ден в училище), предпочита малко повече ваканция през зимата, защото тогава ги държат в класните стаи и не ги пускат навън. Ако е в къщи с някой от нас, вероятността да излезе навън е многократно по-голяма. НО това е само в случай, че има някой на негово разположение - иначе пак остава затворен в къщи. Ако го запиша на организирани занимания през зимната ваканция (въпрос на пари, уви!), няма да бъде сам, но пак ще бъде затворен. Обаче през лятото излизането навън е гарантирано. Хем тогава ние си вземаме отпуските, хем и в занималните ги извеждат навън.
Та в този ред на мисли, май е по-добре нещата да си останат така, като са.
Гласувах ПРОТИВ.

П.П./ Току-що големият ми син каза: О, те докато го решат, аз ще завърша училище!

# 115
na_ga , ти пак говориш за посещение на школи...

Ами говоря, защото тук се изтъкна и причина, че на някои децата скучаели. Е, аз дадох пример, че повечето не скучаят, а са си достатъчно ангажирани и без училището и си имат нужда от тези две седмици въздух (и в прекия и в преносен смисъл), защото след това натовареността им става двойна, а въздух зимата няма. Ти сама казваш, че около Коледа-Нова година ти омръзва затворена вкъщи. И при децата не е по-различно. Защо мислиш, че ваканцията тогава, ще е по-ползотворна от септемврийската?
Да не говорим, че през изминалата зима бяхме три седмици (не последователни) във ваканция заради заледяванията по улиците и непочистения сняг. И това всяка зима - я грипна, я дървена.  Нали не мислиш, че предполагаемата ваканция ще съвпадне с някое от тези събития. Мисля, че ще им дойде в повече и още седмица планувана такава.

# 116
Защо мислиш, че ваканцията тогава, ще е по-ползотворна от септемврийската?

Не твърдя, че ще е по-ползотворна от септемврийската от гледна точка на занимания, а по-полезна от гледна точка на здравето и психиката на децата. Съдя по дъщеря ми, естествено. Когато е първа смяна, а тя досега винаги първи срок е била първа смяна, след около месец, месец и половина, започва да ходи като зомби. Не си доспива, уморена е, но не си дава сметка за това.  Като й се натрупа умора става и по-раздразнителна. При по-чести ваканции недоспиването и умората ще компенсират.

# 117
Защо говорите само за удължаването на зимната ваканция?  Rolling Eyes Би могло да има есенна такава, миналата година например имахме хубава и дълга есен, децата бяха достатъчно навън.  Peace

Това са координатите на хората, предложили промените. Познавам двама лично и знам, че биха обърнали внимание на чуждо мнение.
http://www.edufest.info/contact.php

# 118
Добре, а дали родителите и децата са тези, които трябва да кажат колко да са дълги и как да са разпределени ваканциите? Ясно е, че на всички едновременно не може да се угоди.
Толкова ли няма специалисти, които да определят това? Лекари, психолози... Те защо мълчат?
Ако у нас няма кой, поне в другите страни не може да няма такива изследвания, върху които да са структурирани  учебното време и ваканциите.
Ей, никога няма да изпълзим от килийното училище...  Confused

# 119
Како Сийке, у нас винаги експертите/специалистите са пристрастни и защитават знам ли чий интерес. Според мен въпрос като този би трябвало да се реши чрез стабилно консултиране с обществото. А не с препис на някоя си европейска документация.
Ако успоредно с това се реши въпроса и въобще защо децата ходят на училище, чудно би било.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт