Съкратена лятна ваканция

• 18 137
  • 393
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Какво излезе сега? През зимата децата не могат да ходят на тренировки, не могат да си покажат носа навън от вкъщи и ще умират от скука, а през лятото като им се съберат по 100 дни при баба или при мама, която си е взела отпуска за да гледа детето някак си много се забавляват.

Глупости! И да не бяха при баба си, пак щях да съм на същото мнение! Предпочитам навън в хубаво време, отколкото през зимата в кишата! Лятно време едно дете може да прекара дълги часове в градинката, пък дори и да е в организиран градски лагер, а зимата къде игра навън, на кишата, студа и за някакви мизерни минути? Колко можеш да издържиш в София да играеш навън преди да ти пропуснат ботушите? Да не говорим, че много учители имат лошия навик да дават допълнителни домашни за през празничните дни, зимната и пролетната ваканция! Е, това каква почивка е? Все едно шефът ти да ти каже "я, уважаема, като си два дни в отпуска, да вземеш да довършиш тези преписки!" А и през зимата, дори през ваканциите, извънкласните занятия си вървят по обичайния график и децата са заети. Лятото е единственото време, в което са свободни за по-дълго време.

# 181
  • София
Глупости! За зимни спортове не си ли чувала? Зимата било киша - ами лятото да не би да не е жега? Ти на 40 градуса оставяш ли си детето да се мота по градинките?  Shocked

# 182
  • София
Andariel, говорим за допълнителни дни почивка примерно през октомври и после март, в голямите паузи между ваканциите. Каква киша, какъв студ.

# 183
Да не говорим, че много учители имат лошия навик да дават допълнителни домашни за през празничните дни, зимната и пролетната ваканция! Е, това каква почивка е?

Така в 4-ти клас математичката беше дала домашно (забележете!!!) за Коледната ваканция - 55 страници от сборника. На всяка стр. има по 5,6 задачи. Сметнете колко са и как са си починали децата, а то не е само математиката, тая по бълг.език и тя се беше престарала. Та те по-малко учат докато са на у-ще, отколкото са във ваканция.

# 184
Задължително се дават домашни през ваканциите през учебно време. А през лятната ваканция не се дават домашни. Така че  Съкращаването на лятната за сметка на ваканциите през учебно мреме не е удачен вариант, защото това означава удължена учебна година, но на някои родители
децата им пречат.

# 185
Да, и нашата госпожа миналата година даваше домашни за всеки почивен ден включително и за ваканциите. Зимата в един хотел във Венеция писахме диктовки и решавахме задачи. Доста сюреалистично беше.  Laughing

Против съкращаването на лятната ваканция съм. 15 септември е първият учебен ден в България от много години. Всъщност някой дали знае от колко точно? За първи път чувам, че децата чувствали дисбаланс, омръзвало им еднообразието на ваканцията и т.н.

# 186
Искам да припомня на някои родители, че началната степен е само 4 (четири!) години от общо 12 (дванадесет). Не си мислете, че в прогимназията или гимназията някой ще седне да ви тормози мамините сладки с домашни и задачки за упражняване през ваканциите.  Laughing
Знам, че и за началните учителки ваканциите са дяволско изобретение, чиято цел е да саботира усилията им и което налага да преподават още веднъж забравеното от децата, ама... Никой не ги е карал да стават начални учители. Да се преквалифицират в гимназиални.  Mr. Green

# 187
Знам, че и за началните учителки ваканциите са дяволско изобретение, чиято цел е да саботира усилията им и което налага да преподават още веднъж забравеното от децата, ама... Никой не ги е карал да стават начални учители. Да се преквалифицират в гимназиални.  Mr. Green

Глупости! Точно с домашните се подсигуряват, да не говорим, че се дава и такъв материал, който не е преподаден още, та в един момент излиза, че родителите вършат работата на милата учителка, а тя после само констатира кой колко е разбрал през ваканцията (ако може да се нарече такава).

# 188
  • Ямбол
Дават ги и ще ги дават домашните, защото от грипни ваканции и други непредвидени такива не им остава време за упражнения и тези упражнения ги дават за домашна, да се упражняват вкъщи. После само нови уроци, понякога и по няколко за да наваксат.
А за грипната ваканция дадоха ли ви домашна? Не искам отговор.
Знаете ли как изглеждат учениците декември месец, когато трябва да са най-стегнати и подготвени, защото започват класните? Виждали ли сте един цял клас как информацията минава покрай ушите им?

# 189
Аз доколкото знам всяка година си има заложен резерв за грипни и дървени ваканции и не е нужно наваксване на материал заради това.
А ако на някои учители им е по-удобно така да се оправдават и да си спестяват работа, това вече е друг въпрос.

# 190
  • Ямбол
Резервът е една седмица, но той недостига, защото изскачат поне още две непредвидени. След всяка извънредна ваканция има заповед на началника на инспектората по образование учителите да си преструктурират разпределенията и да ги предадат за одобрение на директорите. Това означава точно сбиване на материала и не е оправдание. Зная, че повечето родители си мислят как учителите са най-мързеливите, най-малко работят и всичко си изкарват на милите мамини дечица, но това е само защото има липса на уважение към професията и непознаване на работата им.

# 191
  • София
Глупости! За зимни спортове не си ли чувала? Зимата било киша - ами лятото да не би да не е жега? Ти на 40 градуса оставяш ли си детето да се мота по градинките?  Shocked

Зимните спортове пари струват, драга! Няма как да караш ски или кънки по улиците на София, докато лятно време може да се кара колело, ролери и всичко, което се сетиш!

Накратко, аз просто не вярвам, че нещата ще се направят както трябва с тези ваканцийки и накрая ефектът ще бъде, че на децата няма да им е по-лесно, а ще се удължи учебната година.След толкова много експерименти в тази система, вече предпочитам познатите недостатъци, отколкото да гоня Михаля! За мен въпросът вече е принципен!

# 192
най-големите ваканционни домашни се дават в гимназиите. писали ли сте проекти на Коледа? Решавали ли сте ваканционно по стотина задачи на ден, ако сте учили  в СМГ или Природоматематическата? За езиковите домашни да не говоря. Защо толкова си мразите децата, че искате удължаване на учебната година?

# 193
  • София

Накратко, аз просто не вярвам, че нещата ще се направят както трябва с тези ваканцийки и накрая ефектът ще бъде, че на децата няма да им е по-лесно, а ще се удължи учебната година.След толкова много експерименти в тази система, вече предпочитам познатите недостатъци, отколкото да гоня Михаля! За мен въпросът вече е принципен!

С това, за голямо съжаление, трябва да се съглася  Tired

# 194
  • Бу-у-урга-а-ас
Категорично подкрепям.

Едно време децата са се връщали късно в училище, защото активно са участвали в прибирането на реколтата. Било е нормално учебната година да започне дори октомври. След Кирил и Методий са ги разпускали пак поради тази причина.
Харесвам английската образователна система. Там учат до 22 юли и започват през първия понеделник на септември. През годината имат много почивки от по 2-3 дена и в никакъв случай не ги затрупват с такъв обем от информация.

Общи условия

Активация на акаунт