Съкратена лятна ваканция

• 18 243
  • 393
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
Ето какво казват нашите компетентни органи със следната наредба: НАРЕДБА № 24от 5.09.2006 г.за здравните изисквания при изготвяне …  учебните занятия
Много важни неща има в тази наредба, но дали стига до родителите не е ясно, защото товарят/някои/ децата си допълнително с всевъзможни школи и курсове непосредствено преди/след учебните занятия в училище.

# 121
Ако се започва от 1 сеп, тъкмо като станат два месеца учене - септември и октомври може да се вмъкне 1 седмица ваканция началото на ноември (или края на октомври), мисля че добре ще им се отрази на децата, стига да не вали нищо не им пречи да са навън да ритат топка и т.н.....точно както през лятото
От 15 сеп до 24 дек са три месеца и отгоре без прекъсване.

# 122
Како Сийке, у нас винаги експертите/специалистите са пристрастни и защитават знам ли чий интерес. Според мен въпрос като този би трябвало да се реши чрез стабилно консултиране с обществото. А не с препис на някоя си европейска документация.
Ако успоредно с това се реши въпроса и въобще защо децата ходят на училище, чудно би било.  Grinning

А аз си мислех, че трябва да се прецени внимателно след куп изследвания на здравословното и психичното състояние на учениците.
Колко съм била загубена. Нали у нас все я караме на принципа - да товарим магарето, докато падне. Що да не работи и за децата ни?

# 123
Како Сийке, ако искаш ме чети през ред, или през два, все едно.  Peace

Лиляна, благодаря ти за наредбата.   bouquet

# 124
  • out of space
Има много деца, занимаващи се със спорт, които цяло лято не са спирали тренировка. Отделно участват в различни турнири и състезания в страната и чужбина. Не им е леко, но не им е и скучно. Други пък през цялата ваканция посещават разни школи. Повечето деца са така. И вярвайте ми тези 2 седмици без ангажираността в училище са добре дошли за тях, защото след 15.09. се продължава в същия дух плюс уроците и домашните.
 По-малко са тези, които "скучаят"(жалко за тях) и не мисля, че трябва болшинството да се съобрази и да им съкрати скуката.

Това е и нашият случай. Дъщеря ми цяло лято е ходела по 2 пъти дневно на тренировки. Имаше 3 състезания. Дали й е било скучно? Сега ще си починем 2 седмици до училище на море. Синът ми цяло лято е бил на Балкана. Дали му е било скучно?

Не желая зимата да си взимам отпуска, за да се гледаме с децата пред телевизора.
Ако на децата ви им е скучно през лятото- намерете им занимание!!! През зимата възможностите са много по-малко.

# 125
  • Ямбол
Не само заради скуката е това предложение, но явно само тя се откроява. Не е ли важно почивките да са по-уравновесени и по-равномерни?

# 126
Како Сийке, ако искаш ме чети през ред, или през два, все едно.  Peace

Внимателно те прочетох и в по-голямата част съм съгласна с теб.
Реагирах на "стабилно консултиране с обществото". (Ако питаш обществото, според него децата трябва да стоят заключени в училища и градини 24/7, за да не му се пречкат из краката и да не му създават грижи. Няма деца - няма проблеми.)
От колко почивка и как да е разпределена тя не е проблем на обществото, даже родителите не би трябвало да имат основно думата, освен да изискат най-доброто за децата си. Има си специалисти, на които точно това им е работата. Нямам предвид така наречените "експерти" в министерствата. Говоря за истински специалисти, които да съобразяват степента на натоварване и почивките с физиологичните, здравословните и психологичните нужди и особености на децата.
Кодексът на труда изрично забранява да се работи повече от максимално допустимото време без нужната почивка, а децата може да учат над 3 месеца без никаква ваканция?
Да не говорим за натоварването през учебно време - там уж има предписания, но никой не ги спазва. На практика "работният" им ден е много по-дълъг и натоварен от този на родителите им.

# 127
ПРОТИВ! Безсмислици и празнословия с цел да се избегнат наболелите всъщност въпроси! Децата имат нужда от игри и почивка лятотои докато е топло! Мерси, че зимата ще стои затворен като .... в къщи

# 128
Како Сийке, хората, дали предложението, са точно такива специалисти.  Peace

Кодексът на труда изрично забранява да се работи повече от максимално допустимото време без нужната почивка, а децата може да учат над 3 месеца без никаква ваканция?
Да не говорим за натоварването през учебно време - там уж има предписания, но никой не ги спазва. На практика "работният" им ден е много по-дълъг и натоварен от този на родителите им.

Наистина ли не стана ясно, че съм ЗА удължаване на междусрочните ваканции плюс вмъкването на една есенна? Thinking

Анкетата поне допреди малко беше 50:50, така че май не цялото общество гледа да се отърве от отрочетата си. Wink

# 129
ПРОТИВ! И аз не мога да си представя дете, на което му е омръзнала ваканцията. Може би по-големите нямат търпение да се видят със съучениците си. Друго обяснение нямам.
На моето дете две ваканции да му дадат, няма да му е скучно. Няма да изброявам конкретните занимания, но не включват никакви школи и занимални. Те почват заедно с учебната година. 

# 130
Какво излезе сега? През зимата децата не могат да ходят на тренировки, не могат да си покажат носа навън от вкъщи и ще умират от скука, а през лятото като им се съберат по 100 дни при баба или при мама, която си е взела отпуска за да гледа детето някак си много се забавляват.

# 131
  • Ямбол
Не, през лятото са навън или при баба, просто не са им пред очите, а през зимата ще трябва да ги прескачат.

# 132
  • София
Стига с тая скука, бе, хораааааааааааааааааааааааа!!!

Говорим кое е по-правилното разпределение между време за учене и ваканции, а не за скука, курсове, занимания, кой ще гледа децата и показват ли си или не носа навън през зимата.
Баланс между учене и почивка се търси!

# 133
  • out of space
Какво излезе сега? През зимата децата не могат да ходят на тренировки, не могат да си покажат носа навън от вкъщи и ще умират от скука, а през лятото като им се съберат по 100 дни при баба или при мама, която си е взела отпуска за да гледа детето някак си много се забавляват.

Представи си, има спортове, които няма как да се упражняват нито есента, нито зимата, нито пролетта!

# 134
Защо трябва да спорим точно за спортовете незнам, има достатъчно които да се тренират и през зимата ако става въпрос за тренировките като за уплътняване на времето, а има и такива които точно лятото не могат да се тренират....

Общи условия

Активация на акаунт