Съкратена лятна ваканция

• 18 142
  • 393
  •   1
Отговори
# 210
Е, то и училищните автобуси са ни безплатни. И закуската.
Но, данъците са 4-цифрени.

То и на скандинавците много неща са им безплатни, но данъците са до 60 и кусур процента.  Laughing

# 211
  • гр.Варна, сега Германия
Тъй като много се говори за училищната система на запад, я някой да обясни там каква им е програмата? В колко започват сутрин? Какви предмети учат? И ред други подобни въпроси. Пък след това нека се сравняваме с тези страни.

Преди 5 години (синът ми беше 2-ри клас) дете от класа ни замина с родителите си в Америка и писал на класната р-ка писма, в които споделил, че се чувства като вундеркинд между съучениците си, а таблицата за умножение се изучавала чак в 7-ми клас. Ние понеже сме "по-учени" тук, та я изтеглиха във втори клас и успоредно с това се учи и деление.
Не знам дали е така, но това ни го каза учителката тогава.

E чак в 7- ми клас ми се струва пресилено. Мога да кажа как е в Германия. Дъщеря  ми е 3- ти клас, започват сутрин в 8.15, учат немски, английски, математика, околен свят или нещо подобно, спорт, музика и религия по избор. Таблицата взеха във 2 клас. Домашни от петък за понеделник няма никога, както и през ваканцията Laughing По темата- лятната ваканция е 6 седмици и всяка година е по различно време.

# 212

Преди 5 години (синът ми беше 2-ри клас) дете от класа ни замина с родителите си в Америка и писал на класната р-ка писма, в които споделил, че се чувства като вундеркинд между съучениците си, а таблицата за умножение се изучавала чак в 7-ми клас. Ние понеже сме "по-учени" тук, та я изтеглиха във втори клас и успоредно с това се учи и деление.
Не знам дали е така, но това ни го каза учителката тогава.

Естествено, че не е така. Започва се в 3-ти клас.

п.п. Дори, според справка в интернет - 2-ри клас. Това и аз не го знаех.  Simple Smile
http://www.321know.com/grade2.htm

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 01:14 от Кейси

# 213
Естествено, че не е така. Започва се в 3-ти клас.

п.п. Дори, според справка в интернет - 2-ри клас. Това и аз не го знаех.  Simple Smile
http://www.321know.com/grade2.htm

Ако детето или класната са излъгали, значи и аз ви лъжа  Peace

# 214
O, гледам и климатичните условия коментирате вече.Значи, зимата-натикани на парно-може, лятото-не може.Навремето Бягах от училище, за да мога да отида на ски, защото после юли на ски няма как да отида.Въобще-странна работа сте това хората-всеки дърпа към неговата.Едно тренирало нещо си-не можело, друго-друго.Истината, както винаги е някъде там-че Всеки Ще направи Компромис, но и за Всеки ще има.Ако Почивка Има за Всеки сезон.Не само лете.Сега, моето дете пък тренира плуване и лятото не му се е отразило пагубно.Но 4 месеца дойдоха повече.Само след два месеца училище обаче-ще е капнала.Ако започнат сега, и след два месеца има малка пауза е много по-добре.Всичките, които се събират на площадката са от училище и броят дните...от месец време вече.Самите деца изкукуригват толкова време, въпреки усилията ни да обхванем адекватно този период с различни забавления.Моите деца не са се спрели, имах късмета тази година да Мога да им съдействам и се скъсаха от Почивки, Пътувания, Басейни, Забавления.Като резултат-от месец се повтаря като мантра-кога започваме......а и също-тотално свикване с един друг режим.Да я питам сега как ще става 3 часа по-рано и то месеци наред.Това е по-голям бич за организма.Не може 4 месеца да навикваш на едно и после за ден-месеци наред-друго.

# 215
  • Sofia
 Определено съм ЗА съкращаването на лятната вакнация!
 Споделям изцяло мнението на Jizzlobber . Наистинът стресът на децата от рязката смяна на режима , както и натовареността в училище няма да им се отрази положително.
 Само ще добавя , че тези от нас, които имат пораснали деца / от 4 кл. нагоре/, знаят много добре какъв е материалът в учебниците. Много теми , лошо поднесени , с невъзможност за достатъчно преговор и упражнения.
 Резултатът е , че всяко дете , което учи съвестно по всичко , участва в състезания и олимпиади , много бързо " грохва".
 Просто ваканциите трябва да бъдат рапределени правилно , за да могат децата да си " поемат дъх" през натоварената учебна година.
 И тук не говоря за парно , болести и дали има кой да гледа децата. Става въпрос за наистина огромно натоварване , което трябва да бъде намалено по някакъв начин!

# 216
Една адекватно разпределена почивка дава възможност на Всички-да тренират и да учат според желанието и потребностите,позволява освен това на децата да усвояват по-добре,т.е. да не се Уморяват и да нямат нужда от чак 4 месеца релакс, защото са се скапали през годината.Също ще даде и едно приятно усещане са плавен преход, достатъчно време за материала и спокойствие и нещо много важно-много деца може да спрат да наричат училището–мъчилище.

# 217
  • Бу-у-урга-а-ас
Знаете ли как изглеждат учениците декември месец, когато трябва да са най-стегнати и подготвени, защото започват класните? Виждали ли сте един цял клас как информацията минава покрай ушите им?

Добре е всички привърженици на предългата лятна ваканция да прочетат и вникнат внимателно в това. Аз като логопед подкрепям, че това е най-трудното време за работа с децата. Заекващите не могат и малкото си име да кажат. Другите гледат с невиждащи погледи. Същото е и преди пролетната ваканция.

# 218
Абе все не мога да се начудя какви са тези деца, които броят дните до започване на училище?! От моите няма нито едно такова, сред децата на познатите ми - също няма, навремето и аз не бях такава, нито пък моите съученици... А смея да твърдя, че децата ми са добри ученици (завършиха 10 клас  с 6.00), така че не става въпрос, че не им се учи. Вярно, изморяват се през годината, но за нищо на света не искат да се намали лятната ваканция. И без това тази година се чувстваха ощетени, защото учиха до 01.07. И не съм забелязала да има липса на контакт с приятелите от училище. Те непрекъснато се събираха по парковете цяло лято - е, разбира се, не в пълен състав всеки път, но винаги е имало достатъчен брой от компанията им, за да се съберат. Намираха си какво да правят: разходки, купони, пикници с пица в Борисовата градина..... Не е имало ден без нова идея. Мисълта ми е, че децата, стига да искат, сами могат да си измислят занимания и да не скучаят през ваканцията, при това не е задължително да са скъпо струващи. Вярно, говоря за големите, които вече са самостоятелни, но това важи и за малкия им брат (на 7 г.). В къщи си играе с играчките, прави невероятни неща с прости "строители", понякога играе и на компютъра. Навън винаги се намират приятели в градинката - с тях се играе на футбол, катерят се по катерушките, пързалките и люлките... На него му се е случвало да скучае, но рядко.
И ето днес, на 01.09., и той, заедно с по-големите си брат и сестра, брои дните, но не защото бързат да се върнат на училище, а защото само толкова им остава до края на ваканцията.
И тримата си я искат такава, каквато е (ако може и малко по-дълга....  Mr. Green).

Аз също защитавам позицията, че трябва да се преразгледа обемът на учебния материал, да се подбере най-важната част от предметите и да се изхвърли излишната информация, с която са пълни учебниците. За сметка на това трябва да се остави повече време за преговор, за да може да се запамети и затвърди материалът. Наясно съм с необходимостта от всестранно обучение, но това само по себе си изключва задълбоченото изучаване на всеки предмет. В началния курс може и трябва да се изучават повече предмети, но на ниво обща култура. В подробности трябва да се навлиза на по-късен етап, когато всеки ученик е в състояние да избере предмети, които желае да изучава задълбочено. Така е в много образователни системи на запад (как мразя да употребявам тази дума!). По този начин ще се намали натоварването на децата и ще се освободи време за редовни почивки всеки ден, а не само през ваканциите, които никога няма да са достатъчни и в подходящото за всички време.

# 219
Веднага ти казвам-писала съм и горе-наслоява се умора и в горните класове Спират да Броят дните.Ако липсва тази умора и спомена за умората-както е при по-малките още-ще броят и пушек ще се вдига. Mr. Green
Идеята е да имат възможност да Играят и да Правят Невероятни неща и през останалото време на годината. Wink

# 220
Знаете ли как изглеждат учениците декември месец, когато трябва да са най-стегнати и подготвени, защото започват класните? Виждали ли сте един цял клас как информацията минава покрай ушите им?

Добре е всички привърженици на предългата лятна ваканция да прочетат и вникнат внимателно в това. Аз като логопед подкрепям, че това е най-трудното време за работа с децата. Заекващите не могат и малкото си име да кажат. Другите гледат с невиждащи погледи. Същото е и преди пролетната ваканция.

Проблема не е в липсата на почивка по това време, а в обема на материала и препускането от едно на друго без да бъде затвърдено. Мозъците на децата блокират-истина е, но не ваканцията от една седмица ще ги оправи.

# 221
Напротив.Проблемът е именно Липсата на почивка.Не може 9 месеца да си на педал.И възрастен се уморява.Две седмици със сигурност ще помогнат, както е и с нас, възрастните-взимаме си две седмици отпуск и заминаваме на почивка най-често.Обаче пак най-често имаме възможност само и единствено лятото, за да се съберем цялото семейство.През останалото време децата нямат толкова дълъг период за една адекватна зимна почивка.Ако имат-то е защото се застъпват празници около Коледа.Което не е едно и също.

# 222
  • София

Ето за това говорим.

# 223
Добре, де. Имаме още една ваканция - някъде през октомври-ноември например. Прекрасно. И какво правим с по-малките деца? ОК, някои разполагат с баби - щастливци (дали?). Други имат възможност да запишат детето си на организирани занимания срещу заплащане - чудесно (но какъв процент са те?). Някои имат отпуски за изчистване или пък имат по-малки дечица, заради които са в отпуски по майчинство, или пък не ходят на работа - и те ще могат да се занимават с 7-8-9 годишните деца през ваканцията (и те какъв процент са?). А останалите (те дали не са най-големият процент?)? Задавали ли сте си въпроса колко от тези деца ще останат затворени в къщи през тези 1-2 седмици, защото няма кой да ги изведе навън? И няма да са затворени в една стая заедно със съучениците си, а съвсем сами. Кое е по-добре? И какво им остава на тези деца - телевизията, компютърът? Дали ще четат книги или ще ровят из нета? Да, те са уморени и трябва да се наспят. Добре, ще спят до обяд, а после?
Нещо не ми се връзва.

# 224
О, не завъртай пак колелото, че сега те емнаха....
Правим ги каквото ги правим и 4 месеца..... Mr. Green
Същия процент са 4 месеца лятото нон-стоп.
Едно е да си взимаш Някакви Отпуски, макар и неплатени-разпокъсано, равномерно през годината, съвсем друго е като кажеш-сори, ма 4 месеца не ме търсете...хаааааааааааахахаха...
Познавам родители, които не заведоха децата дори за 5 дена на море, а 4 месеца децата  прекараха Затворени у тях с едва подвижна баба.Единствения наличен вариант за придружител на детето.4 месеца.....

Общи условия

Активация на акаунт