Отговори
# 750
антонина, ние не сме лекари, според мен решението на лекарката ти е адекватно, ако искаш потърси второ мнение. Ти защо толкова упорито предпочиташ Достинекс, когато не си пробвала с Бромокриптин?
Спазихте ли всички правила, когато изследвахте пролактина?
Мисля, че трябва да пуснеш и репродуктивни хормони.

П.П. Графиката ти не показва да е имало овулация все още.

# 751
антонина, ние не сме лекари, според мен решението на лекарката ти е адекватно, ако искаш потърси второ мнение. Ти защо толкова упорито предпочиташ Достинекс, когато не си пробвала с Бромокриптин?
Спазихте ли всички правила, когато изследвахте пролактина?
Мисля, че трябва да пуснеш и репродуктивни хормони.

П.П. Графиката ти не показва да е имало овулация все още.

Здравей,Chin!Благодаря ти за вниманието!Да,разбира се,съгласна съм,че не сте лекари- но съветите в тази тема ми се струва,че са доста добри и за това държах на мнение.Със сигурност ще потърся второ мнение на друг ендокринолог,още следващата седмица.За Достинекса настоявах,защото от информацията,която чета в този форум и на др. места ,разбирам че е много по пречистен като медикамент,няма странични ефекти и действа по-бързо и по дълготрайно.За Бромокриптина чета само лоши коментари,относно страничните ефекти /е,тук там има и добри коментари/ и честно казано просто ме е страх да го почна   Sad
За изследването на Пролактина спазих всички условия -даже при първото изследване лежах 15 мин. преди вземането на кръв.
От репродуктивните хормони за сега съм изследвала само Прогестерон /на 22 ден от МЦ-гинеколожката така го искаше/ и Тестостерон.Първия беше много близо до долната граница,а втория малко над горната.За останалите хормони чакам да ми дойде и тогава да ги изследвам.
А за графиката-отдавна не съм я попълвала.Всъщност от както открих високия Пролактин и спряхме опитите за беб.Знам че трябва да я попълвам,ама.... Embarassed

# 752
Не можеш да четеш и да се самонавиваш. Всеки се повлиява различно от лекарства, докато не опиташ, няма как да знаеш със сигурност!
За тестостерона, като добавим и пролактина, това си говори за поликистоза.
Прогестерон се изследва 7 дни след доказана овулация.

# 753
Тя е права, че не можеш да пиеш Достинекса когато забременееш, но е пропуснала нещо важно. Бромокриптинът се дава, доколкото съм запозната, на тези с хормоносекретиращ аденом, защото от повишените количества пролактин през бременността, аденомът може да нарасне. Но в твоя случай не се знае дали ще се налага да го пиеш през бременността, защото нямаш направен ЯМР. В този случай според мен по-адекватно беше да ти пусне направление за ЯМР и ако имаш аденом, тогава да ти изписва Бромо, а не Достинекс.
Щом ти е нередовен цикълът, а той е такъв от нивото на пролактина, нормално е прогестеронът да е нисък, защото няма овулация.
И още нещо, това за високите нива на пролактина през бременността и опасността за бебето ми се струва малко измислено, защото те нивата през бременността така или иначе се качват много и дори на хора с аденом не се прави профилактично пролактин, защото не са показателни стойностите (завишени са при всички бременни). Затова и лекарство се налага само, за да се спре аденомът.
Успокой се и отиди при друг лекар и му обясни всичките си страхове  Hug

# 754
Да,така е права си -докато не опитам няма как да разбера...и въпреки това много ме е страх...такава съм  Sad от вчера съм купила Бромокриптина и се навивам да го започна.
За поликистозата - на мен ми я откриха 2009 год. и оттогава пускам хормони всяка година -едва сега  вече хормоните са се разбутали,така да го кажа.
За Прогестерона вече го бях пуснала изследването,когато на много места прочетох,че се прави 7 дни след доказана овулация.Но явно гинеколожката ми ена др. мнение и го искаше на 22-ри ден.За напред ще го изследвам както си му е реда.

# 755
Тиквичка и аз за това исках да ми се направи ЯМР ,но жената беше твърде заета за да ме изслуша и да отговори на всичките ми въпроси.А на тези които отговори-отговорите бяха съвсем кратки.Вече съм си набелязала др. лекар,който се надявам да ми обърне повече внимание!
На теб благодаря за вниманието!   Hug

# 756
  • София
antonina84
Според мен подхода на  лекарката  е правилен  . Проведи си лечението и направи контрола.

ТСХ ти е високо - показва хипофункция на ЩЖ.
Добре е да е под 2, а когато правите опити и под 1.0 

# 757
  • София
Здравей Антонина,аз също съм с висок пролактин и съм на терапия с бромокриптин.няма страшно само смъква кръвното,но с повече течности всичко се оправя.Аз сам говорила с моята лекарка и за Достинеска,но ми каза,че с бромокриптина по схема може лесно да се коригира нивото на хормона.Успех.

# 758
Момичета , аз искам да питам за тоя прословут прогестерон , с който много жени имат проблеми. Все още не знам дали и моите зацапвания (които станаха доста чести вече) се дължат на ниските нива на този хормон , утре ще ходя при специалист и ще видим какво ще каже , кога да изследвам хормоните , но понеже четох  , че много момичета са пили Дуфастон и Утрогестан и файда никаква от тези лекарства , какво друго алтернативно лечение може да се приложи за този хормон ? Не искам никой да изписва лекарства , защото аз дори не посмях Дуфастона да пия изписан ми от лекар. Искам първо да видя стойностите на прогестерона и тогава . Просто се чудех след като прочетох как много момичета с или без Дуфастон пак си имат зацапвания и няма полза от него какво се прави в такъв случай.

# 759
  • София
Elizabett  Няма друго алтернативно лечение, освен прием на синтетичен прогестерон /прогестин/ , при ниски нива на прогестерона Той допълва липсващото кол-во.

Не е вярно, че няма  полза от тях /прогестините.

Всеки има право на мнение и избор.
Ако има зацапване причината не винаги е ниска нива на Прогестерона  и съответно лечението с него няма да помогне.
За всеки проблем трябва точния медикамент  в точната доза в точното време. Ако някой нещо е объркал - проблема не  е в Прогестините.

И последно - не  е редно ти да си поставяш диагноза и  да избираш лечение  - това е работа не лекаря след обстоен преглед и съответните изследвания.
Да се обменят диагнози и лечения - не е редно

# 760
denis_d , мерси.
Аз диагнози и лечение не съм си назначавала - лекар ми изписа въпросните лекарства уж съмнявайки се за прогестеронова недостатъчност и само до там. С предположения , обаче не става за това реших да се допитам и до друг специалист все пак. Лечение определено не съм искала да ми се назначава , просто исках да знам какви алтернативи има за справяне с недостига на този хормон. Утре ще мина преглед и пак ще пиша.

# 761
  • София
За поликистозата - на мен ми я откриха 2009 год. и оттогава пускам хормони всяка година -едва сега  вече хормоните са се разбутали,така да го кажа.
Хормоните може да се разбутат и от пролактина, много често високите нива на пролактин водят до показчване на ЛХ и от всичко останало се размества, като разрешиш проблеми с пролактина, би трябвало и другите хормони да влезнат в норма  Rolling Eyes

# 762
  • София
Здравейте, моля за коментар по моите хормонални изследвания.
LH 4.7 U/l (2.4 - 12.6)
FSH 6.2 U/l (3.5 - 12.5)
Пролактин 166 mIU/l (127 - 637)
Естрадиол 154 pmol/l (46 - 607)
Тестостерон 0.8 nmol/l (0.2 - 2.9)
FT4 13.53 pmol/l (12.0 - 22.0)
Правени са на 3 ден от цикъла.
Имам правен и преди няколко месеца:
TSH 2.51 uIU/ml (0.27 - 4.2)
Като минат 7 дни от овулацията ще направя и прогестерон, но засега ако може да коментирате горните. Виждам, че всички са в норма, но знам, че това не е достатъчно. Благодаря на отзовалите се Simple Smile

# 763
  • София
Felis  
Добре са .
ТСХ може да е по-ниско.
Лекарите предпочитат дори под 1.0
Не е голям проблем Simple Smile

# 764
  • София
denis_d благодаря Simple Smile Отзивчива както винаги Wink

Общи условия

Активация на акаунт