Майчинството счетоводно - 33

• 49 952
  • 737
  •   2
Отговори
# 210
Здравейте!
Ако започна работа с изпитателен срок за 6 мес, могат ли да ме освободят без причина по всяко време, въпреки че имам дете под 3 г? Иска ли се разрешение от Инспекцията по труда в този случай(тъй като детето е под 3г.)?
Благодаря предварително.

# 211
  • В полите на Пирин планина

Здравейте момичета. Аз съм от Декемврийките и имам едно въпросче относно изчисляването на майчинството.
До април месец включително ме осигуряваха на 320лв.
От май месец включително ме осигуряват на 1000лв.
Термина ми е на 27 декември.
Може ли да ми кажете ако излезна в болничен от 1.10 или 4.10 колко ще ми е майчинството на месец?
Благодаря предварително

Имам впредвид непрекъснат болничен

Може ли да погледнете и моето въпросче? Много благодаря предварително.

Начинът на изчисляване е указан на първа страница на темата.

Благодаря Hug
Но честно казано четох, четох и пак не можах да разбера дали ще ми се отрази на размера на майчинството ако ползвам 1 месец непрекъснат болничен преди да настъпят 45дни преди термина???

[/quote]

В твоя случай - да, защото е имаш един месец на 320 лева в базата за обикновения болничен.

# 212
Привет.
Моля за помощ.
Работя по един трудов договор на 8-часов работен ден и ме осигуряват на 800 лв.
Идеята е да започна по втори трудов на 4-часов работен ден, където сама ще внасям осигуровките на 1200 лв.
Въпросът ми е какво ще получавам, след като родя?
Предварително благодаря.
  bouquet

Зависи колко месеца ще се осигуряваш на тази сма.

ОТ 01.10.2010 започвам да се осигурявам на 1200. А на 800 ме осигуряват от август 2008 г.
Сумата, която впоследствие се получава, сбор ли е от двете /2000 лв./?

Това добре, но е важно и кога ще излизаш в болничен.

Приблизителн около 20-23 февруари 2011

Следователно ще имаш 4 месеца на 2000 лева и 8 месеца на 800 лева. Ще получаваш около 950 лева.

# 213
Привет.
Моля за помощ.
Работя по един трудов договор на 8-часов работен ден и ме осигуряват на 800 лв.
Идеята е да започна по втори трудов на 4-часов работен ден, където сама ще внасям осигуровките на 1200 лв.
Въпросът ми е какво ще получавам, след като родя?
Предварително благодаря.
  bouquet

Зависи колко месеца ще се осигуряваш на тази сма.

ОТ 01.10.2010 започвам да се осигурявам на 1200. А на 800 ме осигуряват от август 2008 г.
Сумата, която впоследствие се получава, сбор ли е от двете /2000 лв./?

Това добре, но е важно и кога ще излизаш в болничен.

Приблизителн около 20-23 февруари 2011

Следователно ще имаш 4 месеца на 2000 лева и 8 месеца на 800 лева. Ще получаваш около 950 лева.

Безкрайно благодаря за търпението и отговора.
Спокоен следобяд  bouquet

# 214
Здравейте!
Ако започна работа с изпитателен срок за 6 мес, могат ли да ме освободят без причина по всяко време, въпреки че имам дете под 3 г? Иска ли се разрешение от Инспекцията по труда в този случай(тъй като детето е под 3г.)?
Благодаря предварително.

Да, това е смисълът на изпитателния срок - да се прецени дали лицето отговаря на изискванията за длъжността и по всяко време може да бъдеш освободена по преценка на работодателя.

# 215

Здравейте момичета. Аз съм от Декемврийките и имам едно въпросче относно изчисляването на майчинството.
Може ли да ми кажете ако излезна в болничен от 1.10 или 4.10 колко ще ми е майчинството на месец?
Благодаря предварително

Благодаря Hug
Но честно казано четох, четох и пак не можах да разбера дали ще ми се отрази на размера на майчинството ако ползвам 1 месец непрекъснат болничен преди да настъпят 45дни преди термина???

В твоя случай - да, защото е имаш един месец на 320 лева в базата за обикновения болничен.
[/quote]
Lady Brinne а с по-малко или повече от 50лв. на месец?
Благодаря предварително за търпението Blush

# 216
  • при моите любими
Имам малко спешен въпрос. От 19.08 ми изтече майчинството и реших да започна  да се самоосигурявам на 2000 лв. Обаче докато изчислим и нагодим нещата с моито счетоводители изпуснахме 10 то число на месеца. Мислех утре да ги преведа, но сега ми се обадиха, че някъде в закона пише, че в случай, че се изпусне тази дата, независимо каква сума напишеш, че се осигуряваш, те ще го смятат на минималния осигурителен доход. Мога ли да направя нещо по въпроса да не стане така и какво. Надявам се да сте ме разбрали. Ще чакам отговор.

# 217

Благодаря предварително

Благодаря Hug

[/quote]

Около 10-15 лева ще се намали месечното обезщетение.

# 218

Благодаря предварително

Благодаря Hug

Около 10-15 лева ще се намали месечното обезщетение.
[/quote]

Много ти благодаря  bouquet

# 219
Здравейте. Имам едно въпросче.
Как стои въпросът с майчинството, когато бебето е недоносено и не е изписано вече почти 3 месеца?
Аз родих в края на юни. Болничният, който ми издадоха от болницата беше до 6-ти август. От там нататък ми казаха, че трябва другия болничен да ми се издаде от педиатъра на бебето. Но педиатър може да изберем, когато бебето бъде изписано. Т.е. в момента няма как. Всички вдигат рамене и ми казват - ми не знаем. Сега единият болничен ми е изтекъл, а другият трябва да ми бъде издаден със задна дата?   Дали ще има някакъв проблем?  newsm78

Благодаря ви предварително.

# 220
Здравейте!
Извинявам се предварително за вероятно тъпия въпрос, но наистина ми е ужасно неясно. От този месец станах "съдружник" в една фирма, за да се осигурявам останалите ми три месеца на разликата, която имам до 2000 лв., тоест на 1300 лв. Дотук добре, сега знам, че трябва да попълня декларацията за самоосигуряване, което обаче ми изглежда адски непосилна задача, просто нищичко не ми е ясно  Blush Има ли някъде някакъв сайт или нещо, което описва като за малоумници какво точно трябва да се прави.  Blush Гледах указанията в менюто на сайта на noi.bg, обаче не ми се просветли особено  ooooh!
Или може би просто трябва да отида в НОИ и да питам какво трябва да правя, и те ще ми обяснят? newsm78
И другото- фирмата е със седалище в София, но моята адресна регистрация е във Видин- има ли значение, т.е дали ще трябва да се разкарвам до териториалното поделение на НОИ във Видин в такъв случай?
Много благодаря предварително   bouquet   bouquet

# 221
Имам малко спешен въпрос. От 19.08 ми изтече майчинството и реших да започна  да се самоосигурявам на 2000 лв. Обаче докато изчислим и нагодим нещата с моито счетоводители изпуснахме 10 то число на месеца. Мислех утре да ги преведа, но сега ми се обадиха, че някъде в закона пише, че в случай, че се изпусне тази дата, независимо каква сума напишеш, че се осигуряваш, те ще го смятат на минималния осигурителен доход. Мога ли да направя нещо по въпроса да не стане така и какво. Надявам се да сте ме разбрали. Ще чакам отговор.

За този месец нищо не можеш да направиш. Евентуално ако те устройва можеш да започнеш от следващия месец. Наистина вече не признават по-висок доход ако вноските са внесени след 10-то число.

Здравейте!
Извинявам се предварително за вероятно тъпия въпрос, но наистина ми е ужасно неясно. От този месец станах "съдружник" в една фирма, за да се осигурявам останалите ми три месеца на разликата, която имам до 2000 лв., тоест на 1300 лв. Дотук добре, сега знам, че трябва да попълня декларацията за самоосигуряване, което обаче ми изглежда адски непосилна задача, просто нищичко не ми е ясно  Blush Има ли някъде някакъв сайт или нещо, което описва като за малоумници какво точно трябва да се прави.  Blush Гледах указанията в менюто на сайта на noi.bg, обаче не ми се просветли особено  ooooh!
Или може би просто трябва да отида в НОИ и да питам какво трябва да правя, и те ще ми обяснят? newsm78
И другото- фирмата е със седалище в София, но моята адресна регистрация е във Видин- има ли значение, т.е дали ще трябва да се разкарвам до териториалното поделение на НОИ във Видин в такъв случай?
Много благодаря предварително   bouquet   bouquet

Декларацията се подава в НАП. Няма нищо сложно. Важното е да отбележиш, че се осигуряваш за всички социални рискове, за да имаш право после на болнични и да ти се вземе този доход за база. Подава се по седалище на фирмата.

Здравейте. Имам едно въпросче.
Как стои въпросът с майчинството, когато бебето е недоносено и не е изписано вече почти 3 месеца?
Аз родих в края на юни. Болничният, който ми издадоха от болницата беше до 6-ти август. От там нататък ми казаха, че трябва другия болничен да ми се издаде от педиатъра на бебето. Но педиатър може да изберем, когато бебето бъде изписано. Т.е. в момента няма как. Всички вдигат рамене и ми казват - ми не знаем. Сега единият болничен ми е изтекъл, а другият трябва да ми бъде издаден със задна дата?   Дали ще има някакъв проблем?  newsm78

Благодаря ви предварително.

Няма да има проблем за късното издаване, но мисля, че щом бебето е в болница третия болничен трябва да се издаде от там. Няма как болничен от личен лекар да се издаде докато има хоспитализация. Не съм много сигурна. По-добре задай въпроса направо в НОИ.

# 222
Мислих,мислих и реших и аз да си задам въпроса,който ме интересува.
В момента съм безработна и мисля да се запиша на платена борса.Това,коего ме вълнува е:ако се окаже,че съм бременна и ме назначат във фирма(за да се водя на работа и да ми се внасят осигуровките) няма да имам 12м. стаж в нея-ще получавам ли 2год. майчинство?До момента през живота си имам две години и половина осигурителен стаж!

# 223
Здравейте момичета. Имам следния въпрос: От октомври 2010г. излизам по майчинство, имам 100 дни неизползвана отпуска от 2007, 2008, 2009 и 2010 г. От министерството на труда и социалната политика ми отговориха, че според новите разпоредби няма да си загубя отпуската ако я взема наведнъж при отпадане на  причината за неползването му, т.е като реша да се върна на работа. Сега виждам , че има майки, на които са отговаряли, че § 3е от допълнителните разпоредби на КТ предвижда неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години да може да се ползва само до 31 декември 2011 г и че след този момент, вече старите отпуски да не могат да се ползват. Някой има ли информация дали тази разпоредба е вече приета, т.к доста майки ще изгорят със старата си отпуска.

# 224
  • София-Младост
Мислих,мислих и реших и аз да си задам въпроса,който ме интересува.
В момента съм безработна и мисля да се запиша на платена борса.Това,коего ме вълнува е:ако се окаже,че съм бременна и ме назначат във фирма(за да се водя на работа и да ми се внасят осигуровките) няма да имам 12м. стаж в нея-ще получавам ли 2год. майчинство?До момента през живота си имам две години и половина осигурителен стаж!

2години и половина осигурителен стаж е повече от 12 месеца Simple Smile Имаш необходимото, за да получаваш обезщетение. За сега нормативите не изискват стажа да е положен непосредствено преди раждане или бременост.

Общи условия

Активация на акаунт