Майчинството счетоводно - 33

• 49 940
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Имам едно въпросче.
Как стои въпросът с майчинството, когато бебето е недоносено и не е изписано вече почти 3 месеца?
Аз родих в края на юни. Болничният, който ми издадоха от болницата беше до 6-ти август. От там нататък ми казаха, че трябва другия болничен да ми се издаде от педиатъра на бебето. Но педиатър може да изберем, когато бебето бъде изписано. Т.е. в момента няма как. Всички вдигат рамене и ми казват - ми не знаем. Сега единият болничен ми е изтекъл, а другият трябва да ми бъде издаден със задна дата?   Дали ще има някакъв проблем?  newsm78

Благодаря ви предварително.

Ето как стоят нещата в твоя случай според наредбата за Медицинска експертиза:
Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване
Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
2. за 42 календарни дни непосредствено от раждането – от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение – от личния лекар;
3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):
а) след изписване от болничното лечебно заведение – от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
б) в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение – болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете.
(2) Когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист по ал. 1, т. 3 не се издава.

Пожелавам ви скоро бебчо да е в къщи  Hug

# 226
Мислих,мислих и реших и аз да си задам въпроса,който ме интересува.
В момента съм безработна и мисля да се запиша на платена борса.Това,коего ме вълнува е:ако се окаже,че съм бременна и ме назначат във фирма(за да се водя на работа и да ми се внасят осигуровките) няма да имам 12м. стаж в нея-ще получавам ли 2год. майчинство?До момента през живота си имам две години и половина осигурителен стаж!

2години и половина осигурителен стаж е повече от 12 месеца Simple Smile Имаш необходимото, за да получаваш обезщетение. За сега нормативите не изискват стажа да е положен непосредствено преди раждане или бременост.
Благодаря за отговора.Много се радвам,че се намери един човек да ми разсее колебанията.

# 227
  • в кукувиче гнездо
Добър ден момичета, искам да ви попитам нещо. Бременна съм в средата на петия месец. Общо в трудовата си книжка имам стаж от пет години. Проблемът ми е, че последните месеци имам прекъсвания и не знам дали ще имам право на майчинство. Миналата година ноември и декември съм осигурявана на 171 лв и 4 часа работен ден, после януари и февруари не съм осигурянава, март, април, май съм с осигуровки върху 360 лв. и от юни се осигурявам върху 1000 лв. като аз сама си дплащам разлигата от 360 до 1000, защото работодателят не иска. Та въпроса ми е, ако имам тези прекъсвания януари и февруари ще имам ли право на майчинство или си плащам на държавата и само се набутвам.. Като пак казвам, имам в трудовата си книжка стаж натрупан предишни години. Благодаря предварително

# 228
  • София-Младост
Добър ден момичета, искам да ви попитам нещо. Бременна съм в средата на петия месец. Общо в трудовата си книжка имам стаж от пет години. Проблемът ми е, че последните месеци имам прекъсвания и не знам дали ще имам право на майчинство. Миналата година ноември и декември съм осигурявана на 171 лв и 4 часа работен ден, после януари и февруари не съм осигурянава, март, април, май съм с осигуровки върху 360 лв. и от юни се осигурявам върху 1000 лв. като аз сама си дплащам разлигата от 360 до 1000, защото работодателят не иска. Та въпроса ми е, ако имам тези прекъсвания януари и февруари ще имам ли право на майчинство или си плащам на държавата и само се набутвам.. Като пак казвам, имам в трудовата си книжка стаж натрупан предишни години. Благодаря предварително
Имаш право на обезщетение и за бременост и раждане и след това на майчинство. За месеците без осигуряване за база се взима МРЗ.

# 229

Да, ще вземаш обезщетение, независимо от прекъсванията - 12 месеца е нужен стан изобщо, а не непосредствено преди излизане в болничен за бременност и раждане. За месеците без осигуряване се взема МРЗ за база.

# 230
Здравейте!

Питам за приятелка. Наладага й се да излезе платена отпуска за 2 месеца(иска да използва всичката натрупана отпуска). Преди седмица беше преназначена на друга длъжност и съответно с друга заплата.

Въпросът е как ще се изчисли сумата на платената отпуска - дали средноаритметично от всички заплати за тези 2 години или само от последната заплата? Ако е само за последната заплата, има ли значение, че само 1 седмица е работила на такава заплата(и длъжност съотвенто).

Благодаря предварително.

# 231
Здравейте!

Питам за приятелка. Наладага й се да излезе платена отпуска за 2 месеца(иска да използва всичката натрупана отпуска). Преди седмица беше преназначена на друга длъжност и съответно с друга заплата.

Въпросът е как ще се изчисли сумата на платената отпуска - дали средноаритметично от всички заплати за тези 2 години или само от последната заплата? Ако е само за последната заплата, има ли значение, че само 1 седмица е работила на такава заплата(и длъжност съотвенто).

Благодаря предварително.

Възнаграждението за платен отпуск се изплаща на база заплатата от предходен месец, в който има отработени поне 10 дни.

# 232
Здравейте!

Благодаря предварително.

Чл. 177. (1) от Кодекс на труда: За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 233
Здравейте  Hug Имам въпроси към вас и се надявам,че ще ми отговорите,за което ви благодаря предварително.

Имам детенце на 2годинки навърши ги на 25август.Сега чакаме второ дете и имам въпроси относно осигуровките ми през останалите месеци.Сега съм в 11г.с. Изчислявахме с моя приятелка и една счетоводителка е на същото мнение,че ако през следващите 5месеца ако се осигурявам на 1000 лв,ще плащам осигуровки по 380лв,а останалите са си от майчинството минималните. През първата година ще получавам около 500лв на месец,а втората година минималното майчинство.

Правилно ли сме се ориентирали и има ли по добър вариант от този,ако е вярно сметнатото???

# 234
Здрaвейте.Имaм въпрос
Полaгaемото ми се мaй4инство-2г изте4е.Към моментa смятaм дa се зaпишa нa трудовaтa борсa.Можете ли дa ми обясните плюсовете и минусите и къде то4но трябвa дa отидa.Мисля,4е нямaт офиси във всякa общинa.Блaгодaря предвaрително

# 235
  • София-Младост
Здрaвейте.Имaм въпрос
Полaгaемото ми се мaй4инство-2г изте4е.Към моментa смятaм дa се зaпишa нa трудовaтa борсa.Можете ли дa ми обясните плюсовете и минусите и къде то4но трябвa дa отидa.Мисля,4е нямaт офиси във всякa общинa.Блaгодaря предвaрително
Плюсовете са, че макара и за кратко получаваш някакви пари,. Осигурена си здравно за месеците с обезщетение. За минуси не мога да отговоря, освен че всеки месец трябва да ходиш да се разписваш. Кажи за кой град питаш, за да пусна търсене за адрес на БТ.

# 236
Зa София и квaртaл Белите брези.
aлa-бaлa много ти блaгодaря

# 237
Здравейте, аз съм държавен служител, детето ми  е на 2 годни и половина, взела съм си всичката платена отпуска и искам 1 месец неплатен. Въпроса ми е могат ли да  ми откажат и колко време предварително трябва да си я пусна? Благодаря ви предварително

# 238
Здравейте ! Да питам и аз тук :
От август месец съм втора година майчинство . До сега в сайта на НОИ ми излизаше всеки месец сума върху която ме осигуряват за всички осигурителни рискове. Сега за месец август срещу месеца пише работните дни и 0лв осигурителен доход. Липсват и подадени декларация 1 и другите  документи, че съм втора година по майчинство. В счетоводството казват,че са подали документите. Може ли да са объркали нещо ? Документи няма подадени според сайта на НОИ. Нямам и превод за август.

# 239
Здравейте,

Бих искала да се посъветвам с вас по един както мисля сериозен проблем. Планираме да си имаме бебче, но се наложи се да си сменя работата и уж за по-добра, само че нещата се оказаха малко по-различни.
2 седмици след като започнах работа ми дадоха да си разпиша договора и с ужас видях, че става въпрос за трудов договор за малка сума и договор за авторски права за останалата не-малка сума. По договора за авт. права, както разбирате не се плаща нищо освен 10% ДОД.
Та питането ми е дали мога да направя нещо, в смисъл да се осигурявам сама за тази сума или нещо друго, така че ако изляза по майчинство да си получавам реално това за което съм работила? Или нещо друго?

Общи условия

Активация на акаунт