Майчинството счетоводно - 33

• 49 891
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Декларацията за промяна (Приложение 12) се подава в 3-дневен срок, не в 7-дневен. И би трябвало от следващия ден вече да ти изплащат 50% обезщетение, за което да си подала Приложение 4.
За санкцията - не знам, в писмото трябва да е описано.

# 256
Здравейте!Имам следното питане. Предстои ми да се върна на работа след изтичане на 410 дни, но освен на трудов договор се доосигурявам като самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е - трябва ли да подам някаква декларация(и каква) в НОИ в качеството си на самоосигуряващо се лице, че възнамерявам да започвам работа. И в какъв срок? Благодаря ви предварително!

# 257
Здравейте момичета. Имам следния въпрос: От октомври 2010г. излизам по майчинство, имам 100 дни неизползвана отпуска от 2007, 2008, 2009 и 2010 г. От министерството на труда и социалната политика ми отговориха, че според новите разпоредби няма да си загубя отпуската ако я взема наведнъж при отпадане на  причината за неползването му, т.е като реша да се върна на работа. Сега виждам , че има майки, на които са отговаряли, че § 3е от допълнителните разпоредби на КТ предвижда неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години да може да се ползва само до 31 декември 2011 г и че след този момент, вече старите отпуски да не могат да се ползват. Някой има ли информация дали тази разпоредба е вече приета, т.к доста майки ще изгорят със старата си отпуска.

би ли ми дала линк към тези отговори!

верният отговор, според мен, е този, който са дали на теб - чл. 176
(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.

Здравейте!Имам следното питане. Предстои ми да се върна на работа след изтичане на 410 дни, но освен на трудов договор се доосигурявам като самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е - трябва ли да подам някаква декларация(и каква) в НОИ в качеството си на самоосигуряващо се лице, че възнамерявам да започвам работа. И в какъв срок? Благодаря ви предварително!

щом не си подавала декларация за обезщетение след 410 дни, няма какво да подаваш като самоосигуряваща
просто ще започнеш да си внасяш осигуровки като такава (или ще подадеш декларация, че прекъсваш дейност)

в работата ще си подадеш документи за 50% обезщетение

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 22:12 от AnMary

# 258
Стики, благодаря ти за бързия отговор!

# 259
Стики, това е моят въпрос зададен към Министерството на труда и социалната политика и техният отговор:

От ноември 2010г. излизам по майчинство, имам 100 дни неизползвана отпуска от 2007 г. Майчинството ми изтича през ноември 2012 г. Мога ли да си прекратя майчинството началото на 2012г и да ползвам 100-те дни платен отпуск? Имат ли давност отпуските (в случая от 2007г.) или ще ги загубя? Какво мога да направя, за да не си изгубя отпуската?   Дата на задаване на въпроса:05.8.2010 г. 14:05:22    Уважаема госпожа Никифорова, Разпоредбата на чл. 176, ал.2 от Кодекса на труда (в сила от 30.07.2010 г.) предвижда, че ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му. Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му(чл. 176, ал.3 КТ). Следователно, ако веднага след изтичането на отпуските за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете ползвате натрупаните през този период отпуски няма „да ги загубите” СС

А това е въпросът на другата майка:

Петя Кацарова:-Предстои ми да ползвам отпуск по майчинство от 01.01.2011. Ще имам ли право като се върна през 2012 да си използвам натрупаната отпуска преди 01.01.2010 ( тази от 2010 ще я използвам до края на годината). Ако излезна в отпуск на 31.12.2010, как ще стои въпросът с натрупаната отпуска до 01.01.2010? Благодаря!    Дата на задаване на въпроса:25.8.2010 г. 11:57:07    Съгласно чл. 176, ал. 2 от Кодекса на труда /КТ/ ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му. Съгласно чл. 176, ал.3 КТ правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платения годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал.2 правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му. От друга страна § 3е от допълнителните разпоредби на КТ предвижда, че неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г. Изразът „само до 31.12.2011 г.” означава, че след този момент, вече старите отпуски не могат да се ползват. Поради това, по-добре е първо да ползвате натрупаните до 01.01.2010 г. стари отпуски, а отпуска за 2010г. - след изтичане на т. нар. отпуски за майчинство, в случай, че излезете отпуск по майчинство през 2010г. Но ако отпуската Ви по майчинство започне от 2011г. е необходимо до тогава да сте ползвала платения годишен отпуск и за 2010г. КС

# 260

alis80 как се доосигуряваш? защото и аз съм в същото положение.....имам трудов договор и освен това имам и за авторски права върху който искам аз лично да се самоосигурявам, така че ако изляза (дай боже) по майчинство, да си получавам обезщетение върху всичките доходи?

# 261
  • София
Здравейте,
прехвърлих в началото на годината майчинството на майка ми, но след 3 седмици тя се връща на работа, а детенце няма още 2 години. То тръгва на ясла, а аз продължавам да ходя на работа.
Каква е процедурата, какви документи трябва да попълним и аз, и тя?
Би ли следвало до навършване на 2 години на детето да получавам половин майчинство /120лв/, при положение че ще ходи на ясла?
Благодаря предварително! Hug

# 262
  • Майничка
Здравейте,
прехвърлих в началото на годината майчинството на майка ми, но след 3 седмици тя се връща на работа, а детенце няма още 2 години. То тръгва на ясла, а аз продължавам да ходя на работа.
Би ли следвало до навършване на 2 години на детето да получавам половин майчинство /120лв/, при положение че ще ходи на ясла?

Би следвало, да. И тя, и вие подавате декларация за промяна на обстоятелствата, а Вие подавате и заявление обр.4.

# 263
  • в ябълковата градина
Здравейте, в отчетната ни тема се коментира, че след навършване на 1г. на детето, когато майката се върне на работа, получава до навършване на 2г. на детето 120 лева към заплатата си?
Действително ли има такова нещо?
Аз не съм чувала за това, признавам си, а ако действително е така, е пропуск  Grinning
Благодаря много за отделеното време!

# 264
  • София-Младост
Здравейте, в отчетната ни тема се коментира, че след навършване на 1г. на детето, когато майката се върне на работа, получава до навършване на 2г. на детето 120 лева към заплатата си?
Действително ли има такова нещо?
Аз не съм чувала за това, признавам си, а ако действително е така, е пропуск  Grinning
Благодаря много за отделеното време!
Има го разбира се, подавате прил.4 за да получавате обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст. Simple Smile

# 265
  • в ябълковата градина
О, благодаря много за добрата новина!  Grinning
А това приложение на счетоводителката ни ли трябва да го дам?

# 266
  • София-Младост
О, благодаря много за добрата новина!  Grinning
А това приложение на счетоводителката ни ли трябва да го дам?
Да.

# 267
МАКСИМАЛНИЯТ СРОК ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ Е 180 ДНИ ПРЕЗ ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА

понеже лятото бях подложена на инвитро и личния ми лекар ми даде 10 дни болничен, а от началото на третия месец имам проблеми с бременността и ЛКК ми издава болнични без прекъсване.Преди това не съм ползвала други болнични
Искам да попитам тези 180 дни включват само тези дни, които се издават от ЛКК без прекъсване или изобщо всички  болнични издадени от личния лекар и ЛКК за съответната година

Знам , че въпросните 45 дни преди раждане не са включени в тези 180 дни

# 268
  • Майничка
МАКСИМАЛНИЯТ СРОК ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ Е 180 ДНИ ПРЕЗ ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА

понеже лятото бях подложена на инвитро и личния ми лекар ми даде 10 дни болничен, а от началото на третия месец имам проблеми с бременността и ЛКК ми издава болнични без прекъсване.Преди това не съм ползвала други болнични
Искам да попитам тези 180 дни включват само тези дни, които се издават от ЛКК без прекъсване или изобщо всички  болнични издадени от личния лекар и ЛКК за съответната година

Знам , че въпросните 45 дни преди раждане не са включени в тези 180 дни

Всички, без 45-дневния.
При необходимост, могат да се надвишат с ТЕЛК, ама там сега е мътна и кървава, та най-добре, ако надвишавате 180 дни, ползвайте платен отпуск.

# 269
Здравейте,
Майка Ви подава приложение 12 за промяна на обстоятелствата - прекратяване на майчинството. Вие подавате приложение 4 за 50% майчинство от датата на започване на детето на ясла.

Общи условия

Активация на акаунт