Майчинството счетоводно - 33

• 49 873
  • 737
  •   1
Отговори
# 315

Прочетох,че имам право на 135 дни болничен, а за остатъка се подава декларация.. Аз съм в непрекъснат болничен от 20.04.2010 г. като първият (ако има значение) ми е издаден от болницата където лежах 4 дена и общо беше 34 дни с домашното лечение. Последният ми болничен е до 20.09.2010 включително и утре трябва да ходя да го подновявам. Общо болничните дни ми се получават 154 до тази дата.45-ти ден преди раждането ми е 30 октомври и ми казаха че около 2 седмици нямат да ми стигнат и трябва да ме пратят на ТЕЛК. Правилно ли са ми сметнали,не разбирам дали дните в болница се смятат към тези 135 дни и ако не е така да очаквам ли да ми върнат болничният,който е вече подаден защото съм пресрочила дните?
Как да постъпя,време ли е вече да ме пратят на ТЕЛК и от кога?

да,180 те дни не ти стигат
броиш ги от 20 април до 29 октомври-45 дневния и другите ти болнични след раждането не се включват в полагаемите ти 180 дни

не се занимавай с ТЕЛК-пусни си платен отпуск за тези две седмици

Благодаря за отговора  Heart Eyes значи тези 135 дни са всъщност 180 на които имам право на болничен ли? Отпуска не мога да си пусна,осигуряват ме на малко,ще искат аз да си платя тази осигуровка,а и ще ми отрази после в изчислението на майчинството. Варианта ми е или ТЕЛК или да постъпя в болница както ми предложи моя лекар (не ми стигат 13 дни). Искам и да питам какво представлява издаването на болничен от ТЕЛК-ходи се и в друг град ли,изобщо нямам представа? А ако постъпя в болница оттам ли ще ми издадат болничен от ТЕЛК. Не искам и да си местя термина,така ще загубя половин месец.

# 316
  • София-Младост
Благодаря ти за пожеланието. Ами аз не знам,винаги съм си мислела,че се плаща предварително, на каква логика съм се основавала Laughing
Добе,че разясни и това. Hug
А информацията,  за присъствения състав на децата, към НОИ се подава вече след като изтече месеца нали така?
Нямам представа каква е връзката градина-НОИ.

# 317
Момичета, имам един спешен въпрос!   bouquet
Трябва да пусна малката на ясла, а е по-малка от 2 год. Въпросът ми е свързан с работата. Фирмата е почти в несъстоятелност и неможе да ме пусне в платен отпуск. За това искам да си взема неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст. Вярно ли е, че нямам право да получавам през това време, до навършване на детето на 2 год., половината майчинство, ако съм в неплатен отпуск?
Предварително благодаря!  Hug

# 318
  • София
Нали градината подава информация за децата, които са посещавали, и по този начин се хващат злоупотреби с майчинство, та мисълта ми беше директорката подава тази информация едва след като е свършил месеца или как, пак го написах завъртяно
да, сега видях,че си го написала.

# 319
  • София-Младост
Трябва да пусна малката на ясла, а е по-малка от 2 год. Въпросът ми е свързан с работата. Фирмата е почти в несъстоятелност и неможе да ме пусне в платен отпуск. За това искам да си взема неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст. Вярно ли е, че нямам право да получавам през това време, до навършване на детето на 2 год., половината майчинство, ако съм в неплатен отпуск?
Този отпуск се ползва слез ползване на отпуск по чл.164 и 165, т.е. след 2 годишна възраст на детето. Можеш да ползваш "обикновен " неплатен отпуск.

# 320
Този отпуск се ползва слез ползване на отпуск по чл.164 и 165, т.е. след 2 годишна възраст на детето. Можеш да ползваш "обикновен " неплатен отпуск.

ОК! А какъв е този по чл. 164 и 165? Въпросът ми беше, дали докато ползвам неплатен отпуск (какъвто и да е), мога да получавам половината майчинство? Аз имам право да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. за синът ми който е на 7 и не съм ползвала за него такъв до сега. Немога да се върна физически на работа, а по закон нали щом детето тръгне на ясла ми се спира майчинството до 2 год. възраст или бъркам?

От счетоводството на фирмата ми казаха, че трябва да съм на работа за да получавам половината майчинство. Значи ли това, че и при платен отпуск не се полага половината майчинство?

Предварително благодаря Ала Бала   bouquet

# 321
  • София
Здравейте,
Сигурно въпросът е разискван и предварително се извинявам   Embarassed
Ако по време на бременността съм в болнични без прекъсване, това ще се отрази ли на майчинството ми в последствие??   newsm78

# 322
Здравейте,
Сигурно въпросът е разискван и предварително се извинявам   Embarassed
Ако по време на бременността съм в болнични без прекъсване, това ще се отрази ли на майчинството ми в последствие??   newsm78

Не!  Peace

# 323
  • Leeds, UK
И аз се консултирах скоро по този въпрос за отпуската и 1/2 от майчинството. Щом си в платен отпуск, значи не си в майчинство, а си на работа и ти се полага обезщетение от НОИ за неизползвано майчинство, ако си на трудов договор т. е 120 лв. месечно докато си в платения отпуск и детенцето е до 2 г. Мисля, че не бъркам. Ако нещо греша, моля някой да ме поправи, за да не давам грешно инфо.

# 324
  • на североизток
Здравейте,
Имам въпрос за полагащия се на таткото 15 дневен отпуск при раждане на дете.
Случаят е такъв, че на 11.09.2010 се ражда нашата дъщеря, изписват ни на 15.09., но мъжът ми е в командировка от 13.09. до 21.09 включително. Как трябва да постъпи той, за да ползва тази отпуска? След като му свърши командировката, тогава ли да подаде документите, и дали ще загуби дни(защото така са му казали неговите счетоводителки) и събота и неделя влизат ли в тези 15, или не?Всъщност дали не сме закъснели с документите, или още има шанс?

Много ще се радвам на бърз отговор Praynig
Благодаря!

Според мен също ще загуби дните от 15 до 21.9. Ако не е пуснал молба предварително, да я пусне още днес по факс. Може да се договори с работодателя той да пусне отпуската към НОИ от 15-ти, а да му компенсира петте работни дни. Почивните дни влизат в 15-те дни, но не се заплащат. Не е късно да се оформят документите.
[/quote]

Благодаря за отговора, gargamela!
Какво имаш предвид с компенсирането на 5те раб.дни? Той така или иначе си се води на работа, освен това има и командировъчни...???Нещо не ми е ясно newsm78

# 325
  • София-Младост

ОК! А какъв е този по чл. 164 и 165? Въпросът ми беше, дали докато ползвам неплатен отпуск (какъвто и да е), мога да получавам половината майчинство? Аз имам право да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. за синът ми който е на 7 и не съм ползвала за него такъв до сега. Немога да се върна физически на работа, а по закон нали щом детето тръгне на ясла ми се спира майчинството до 2 год. възраст или бъркам?

От счетоводството на фирмата ми казаха, че трябва да съм на работа за да получавам половината майчинство. Значи ли това, че и при платен отпуск не се полага половината майчинство?

Изискването на чл.54 КСО е майката да е осигурена за ОЗМ. Така че по време на платен отпуск имаш право на обезщетение 50%. Ако ползваш "обикновен" неплатен, той се признава за осигурителен стаж без да се внасят осигурителни вноски само 30 работни дни, за тези дни имаш право на обезщетение, за остатъка нямаш.

# 326
  • София-Младост
Здравейте,
Имам въпрос за полагащия се на таткото 15 дневен отпуск при раждане на дете.
Случаят е такъв, че на 11.09.2010 се ражда нашата дъщеря, изписват ни на 15.09., но мъжът ми е в командировка от 13.09. до 21.09 включително. Как трябва да постъпи той, за да ползва тази отпуска? След като му свърши командировката, тогава ли да подаде документите, и дали ще загуби дни(защото така са му казали неговите счетоводителки) и събота и неделя влизат ли в тези 15, или не?Всъщност дали не сме закъснели с документите, или още има шанс?

Много ще се радвам на бърз отговор Praynig
Благодаря!

Според мен също ще загуби дните от 15 до 21.9. Ако не е пуснал молба предварително, да я пусне още днес по факс. Може да се договори с работодателя той да пусне отпуската към НОИ от 15-ти, а да му компенсира петте работни дни. Почивните дни влизат в 15-те дни, но не се заплащат. Не е късно да се оформят документите.

Благодаря за отговора, gargamela!
Какво имаш предвид с компенсирането на 5те раб.дни? Той така или иначе си се води на работа, освен това има и командировъчни...???Нещо не ми е ясно newsm78
[/quote]
Как точно хем ще ползва отпуск, хем да е бил на работа/командировка... Нали за този период ще получи обезщетение от НОИ, точно защото си е бил вкъщи и е помагал за бебето Simple Smile

# 327
  • Пловдив

Благодаря за отговора  Heart Eyes значи тези 135 дни са всъщност 180 на които имам право на болничен ли?-тези 135 дни ти започват от 45 дневния болничен преди раждането и нямат нищо общо с 180 те дни болничен,на които имаш право  Отпуска не мога да си пусна,осигуряват ме на малко,ще искат аз да си платя тази осигуровка,а и ще ми отрази после в изчислението на майчинството-отпуска няма да ти се отради негативно на обезщетението,но щом не искаш отпуск си пусни неплатен.ще я пуснеш през ноември и няма да ти се отрази на обезщетението. Варианта ми е или ТЕЛК или да постъпя в болница както ми предложи моя лекар (не ми стигат 13 дни). Искам и да питам какво представлява издаването на болничен от ТЕЛК-ходи се и в друг град ли,изобщо нямам представа?-минаваш през комисия в твоя град,но напоследък от НОИ оспорват болничните от ТЕЛК и се проточва една дълга проверка А ако постъпя в болница оттам ли ще ми издадат болничен от ТЕЛК. Не искам и да си местя термина,така ще загубя половин месец.-ако си в болница от болницата ще ти издадат болничния

А информацията,  за присъствения състав на децата, към НОИ се подава вече след като изтече месеца нали така?

да

# 328

Изискването на чл.54 КСО е майката да е осигурена за ОЗМ. Така че по време на платен отпуск имаш право на обезщетение 50%. Ако ползваш "обикновен" неплатен, той се признава за осигурителен стаж без да се внасят осигурителни вноски само 30 работни дни, за тези дни имаш право на обезщетение, за остатъка нямаш.

Дано не съм ти досадила Ала Бала, но да попитам, а неплатения отпуск за дете до 8 год. води ли се като осигурителен стаж?  Rolling Eyes

# 329
  • София-Младост

Дано не съм ти досадила Ала Бала, но да попитам, а неплатения отпуск за дете до 8 год. води ли се като осигурителен стаж?  Rolling Eyes
Да, признава се за трудов и осигурителен стаж.

Общи условия

Активация на акаунт