Майчинството счетоводно - 33

• 49 872
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • Leeds, UK
Благодарение на вас се справих из джунглата на майчинството и безкрайните документации и изчисления още преди да родя. Сега се обръщам към вас отново с молба да ми разясните някои неща и предварително ви благодаря!
На 23.11.2010 г ми изтича първата година на платеното майчинство. На 24.11 трябва да се явя на работа. Имам над 100 дни платен отпуск. Имам и заместник. Ако ми се отвори парашутът детето трябва да тръгне на ясли през юли 2011 г.  Grinning
Та въпросите ми са следните:
1. Мога ли да си пусна платения отпуск от 24.11.2010 г. или поне част от него, без да отработвам дни /не държа/.Разбирам, че няма да имам актуализиране на заплатата и ще ми се плаща върху сумата от месеца, в който имам поне 10 отработени дни.
2. Какво се случва с моя заместник? Остава ли на работата или трябва да си отиде, ако аз си пусна платен отпуск примерно за 3 месеца? Питам от чисто хуманна чувства и заради него /въпреки, че не го познавам/ и заради колегите ми, които са натоварени много и човек по-малко на работа не е добре за тях.
3. След като приключи платения отпуск, предполагам мога да си подновя майчинството до навършване на 2 г. на детенцето.
4. Като съм в отпуска се подава Прил 12 за промяна на обстоятелствата и  Прил 4 за 50 % от майчинството за втората година?
На държавна работа съм и въпреки, че трябва всички права да са спазени и да се чувствам спокойна, в никой случай не ми е приятно да ме гледат накриво като че ли взимам от чуждото.  Ако се спазваше всичко, не трябваше да имам толкова натрупана отпуска. Не е било по мое желание да не си почивам!!! И съм сигурна, че и с всички други майки е така! Ядосвам им се, защото всички работодатели са такива, вкл и държавните - ако може да им работиш без почивка и да не ядеш най-ще са доволни.
Моля да ми отговорите и да ме посъветвате как да не си загубя дните - почти съм сигурна че са около 130, но трябва да питам. Това си е половин година добре платено майчинство + 50% от обезщетението, в моя случай ще прави над 700 лв, а не мизерните им 240 лв. Е, не е все едно  Grinning, нали?
Приятен ден и очаквам да ми отговорите!  bouquet

# 271
Благодарение на вас се справих из джунглата на майчинството и безкрайните документации и изчисления още преди да родя. Сега се обръщам към вас отново с молба да ми разясните някои неща и предварително ви благодаря!
На 23.11.2010 г ми изтича първата година на платеното майчинство. На 24.11 трябва да се явя на работа. Имам над 100 дни платен отпуск. Имам и заместник. Ако ми се отвори парашутът детето трябва да тръгне на ясли през юли 2011 г.  Grinning
Та въпросите ми са следните:
1. Мога ли да си пусна платения отпуск от 24.11.2010 г. или поне част от него, без да отработвам дни /не държа/ да, можеш .Разбирам, че няма да имам актуализиране на заплатата и ще ми се плаща върху сумата от месеца, в който имам поне 10 отработени дни.
2. Какво се случва с моя заместник? Остава ли на работата или трябва да си отиде, ако аз си пусна платен отпуск примерно за 3 месеца?  зависи от работодателя. По принцип може.Питам от чисто хуманна чувства и заради него /въпреки, че не го познавам/ и заради колегите ми, които са натоварени много и човек по-малко на работа не е добре за тях.
3. След като приключи платения отпуск, предполагам мога да си подновя майчинството до навършване на 2 г. на детенцето.
да, можеш
4. Като съм в отпуска се подава Прил 12 за промяна на обстоятелствата и  Прил 4 за 50 % от майчинството за втората година
? подаваш само Приложение 4. Няма какво да променяш, за да подаваш приложение 12. След като изтече платения отпуск ще подадеш приложение 12 за спиране на 50% майчинство и ще подадеш приложение 3 за 100% майчинство
На държавна работа съм и въпреки, че трябва всички права да са спазени и да се чувствам спокойна, в никой случай не ми е приятно да ме гледат накриво като че ли взимам от чуждото.  Ако се спазваше всичко, не трябваше да имам толкова натрупана отпуска. Не е било по мое желание да не си почивам!!! И съм сигурна, че и с всички други майки е така! Ядосвам им се, защото всички работодатели са такива, вкл и държавните - ако може да им работиш без почивка и да не ядеш най-ще са доволни.
Моля да ми отговорите и да ме посъветвате как да не си загубя дните - почти съм сигурна че са около 130, но трябва да питам. Това си е половин година добре платено майчинство + 50% от обезщетението, в моя случай ще прави над 700 лв, а не мизерните им 240 лв. Е, не е все едно  Grinning, нали?
Приятен ден и очаквам да ми отговорите!  bouquet

# 272
  • Leeds, UK
Viva, благодаря ти за бързия отговор!   bouquet  Страхотна си! А аз си мислех, че преминаването от майчинство към платен отпуск е промяна на обстоятелства...и се засилвам да подавам 12-ката... Grinning

# 273
Viva, благодаря ти за бързия отговор!   bouquet  Страхотна си! А аз си мислех, че преминаването от майчинство към платен отпуск е промяна на обстоятелства...и се засилвам да подавам 12-ката... Grinning

Да уточня, че това, което съм писала е за след 410 ден. Той изтича на датата, на която е бил термина и в повечето случаи не съвпада с навършване на годинката. Например: термин 24.11.2009, 410 дни изтичат на 24.11.2010г.

# 274
Здравейте, искам да попитам какво обещетение дължи фирмата, ако се върнеш на работа след една година от майчинството и искат да те уволнят? Всъщност какви са правото ми и какво мога да направя?Как да изчисля кога трябва да се върна на работа като родих на 16.12.2009 а термина ми беше на 03.01.2010г.? Кога трябва да подам молба за прехвърляне на майчинството, ако реша да го прехвърля и кога мога да ползвам платения отпуск който ми се е натрупал?

# 275
  • на североизток
Здравейте,
Имам въпрос за полагащия се на таткото 15 дневен отпуск при раждане на дете.
Случаят е такъв, че на 11.09.2010 се ражда нашата дъщеря, изписват ни на 15.09., но мъжът ми е в командировка от 13.09. до 21.09 включително. Как трябва да постъпи той, за да ползва тази отпуска? След като му свърши командировката, тогава ли да подаде документите, и дали ще загуби дни(защото така са му казали неговите счетоводителки) и събота и неделя влизат ли в тези 15, или не?Всъщност дали не сме закъснели с документите, или още има шанс?

Много ще се радвам на бърз отговор Praynig
Благодаря!

# 276
  • Майничка
Здравейте, искам да попитам какво обещетение дължи фирмата, ако се върнеш на работа след една година от майчинството и искат да те уволнят? Всъщност какви са правото ми и какво мога да направя?Как да изчисля кога трябва да се върна на работа като родих на 16.12.2009 а термина ми беше на 03.01.2010г.? Кога трябва да подам молба за прехвърляне на майчинството, ако реша да го прехвърля и кога мога да ползвам платения отпуск който ми се е натрупал?

Зависи по кой член искат да ви уволнят. Вариантите са от нищо до уговорено обезщетение в размер на не по-малко от 4 брутни заплати. Дайте повече инфо.
По принцип майка на дете до 3г. се ползва със закрила при съкращаване, то може да стане само с разрешение на Инспекцията по труда, но тази закрила не е абсолютна и приложима при всякакви случаи.
410-те дни изтичат на 2.01.2011, т.е., на 3.1. трябва да сте на работа.
Можете да ползвате натрупания платен отпуск още от 3.1., молба за прехвърляне на майчинството не подавате Вие, а лицето, на което ще го прехвърляте 10 дни предварително, от Вас е само декларация.

Здравейте,
Имам въпрос за полагащия се на таткото 15 дневен отпуск при раждане на дете.
Случаят е такъв, че на 11.09.2010 се ражда нашата дъщеря, изписват ни на 15.09., но мъжът ми е в командировка от 13.09. до 21.09 включително. Как трябва да постъпи той, за да ползва тази отпуска? След като му свърши командировката, тогава ли да подаде документите, и дали ще загуби дни(защото така са му казали неговите счетоводителки) и събота и неделя влизат ли в тези 15, или не?Всъщност дали не сме закъснели с документите, или още има шанс?

Много ще се радвам на бърз отговор Praynig
Благодаря!

Според мен също ще загуби дните от 15 до 21.9. Ако не е пуснал молба предварително, да я пусне още днес по факс. Може да се договори с работодателя той да пусне отпуската към НОИ от 15-ти, а да му компенсира петте работни дни. Почивните дни влизат в 15-те дни, но не се заплащат. Не е късно да се оформят документите.

# 277
  • София
Здравейте,

моето питане е следното :

на 09.11.2009 ми изтичат 410 дни. имам 30 дни платен отпуск, ако го пусна от 10.11.2010 то той изтича на 21.12.... как да оформя документално нещата тъй като уговорката ми е да се върна от 10.01.2011, за периода ще бъда в отпуск за гледане на дете или какво?

януари и февруари ще съм на 4 часа и от март на пълен работен ден, през времето на 4 часа ще получавам ли също 50 % майчинство?

благодаря предварително!

# 278
  • Пловдив
Здравейте,

моето питане е следното :

на 09.11.2009 ми изтичат 410 дни. имам 30 дни платен отпуск, ако го пусна от 10.11.2010 то той изтича на 21.12.... как да оформя документално нещата тъй като уговорката ми е да се върна от 10.01.2011, за периода ще бъда в отпуск за гледане на дете или какво?-в периода може да бъдеш в отпуск за гледане на дете или на работа,или уговори още отпуск,за да закърпиш до 1 януари.просто така дупка не може да остане

януари и февруари ще съм на 4 часа и от март на пълен работен ден, през времето на 4 часа ще получавам ли също 50 % майчинство?-да

благодаря предварително!

# 279
Здравейте! Четох, четох, но не можах да намеря отговор на вапроса си, извинявам се предварително ако се повтарям. Значи родих август месец, но не могат да почнат да ми изплащат болничните, защото нямам необходимия осигурителен стаж. Навършвам го януари месец и вапроса ми е болничните и те тогавали ще ми ги изплатят заедно с майчинството и на колко пари е болничният при положение че се осигорявам на минималната работна заплата? Благодаря предварително!

# 280
  • Пловдив
Здравейте! Четох, четох, но не можах да намеря отговор на вапроса си, извинявам се предварително ако се повтарям. Значи родих август месец, но не могат да почнат да ми изплащат болничните, защото нямам необходимия осигурителен стаж. Навършвам го януари месец и вапроса ми е болничните и те тогавали ще ми ги изплатят заедно с майчинството и на колко пари е болничният при положение че се осигорявам на минималната работна заплата? Благодаря предварително!

ще започнат да ти плащат обезщетение от февруари.дотогава опитай да взимаш социално майчинство
болничните няма да ти ги платят,нито времето след тях до януари,защото няма изискуемия стаж
щом си на минималната от февруари 2011 до 2 г на детето ти ще взимаш 240 лв на месец

# 281
Имам 2 въпроса пак:

- документите за изчисляване на размера на майчинството счетоводителя на фирмата ти ли ги подава в НОИ или от НОИ сами си вадят тази информация от осигуровките, които си плащал 1 година назад?

- ако съм осигурявана цялата 1 година на една и съща сума, пр. 1000 лв. - ще взимам 90% от тази сума, т.е. 900 лв., нали така ( а не от сумата без данъците)?

Благодаря предварително!!!

# 282
здравейте.някой може ли да изчисли какво майчинство ще получавам в случай че до сега бях по майчинство за първо и получавах 240 лв,а до излизането ми в болничния за второто майчинство ще съм осигурена 3 месеца на 550лв,нямям никакво прекъсване.БЛАГОДАРЯ

# 283
Имам 2 въпроса пак:

- документите за изчисляване на размера на майчинството счетоводителя на фирмата ти ли ги подава в НОИ или от НОИ сами си вадят тази информация от осигуровките, които си плащал 1 година назад? ти представяш болничния на фирмата. Те на НОИ. НОИ изчислява размера на обезщетението въз основа на подадени ежемесечно данни за дохода ти /декларация обр. 1

- ако съм осигурявана цялата 1 година на една и съща сума, пр. 1000 лв. - ще взимам 90% от тази сума, т.е. 900 лв., нали така ( а не от сумата без данъците)? размера е 90% от брутното, но не повече от нетното, така, че няма да са 900 лв.

Благодаря предварително!!!

# 284
  • Пловдив
здравейте.някой може ли да изчисли какво майчинство ще получавам в случай че до сега бях по майчинство за първо и получавах 240 лв,а до излизането ми в болничния за второто майчинство ще съм осигурена 3 месеца на 550лв,нямям никакво прекъсване.БЛАГОДАРЯ

270

Общи условия

Активация на акаунт