Майчинството счетоводно - 33

• 49 771
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, по време на бременността /сега съм в 6-ти месец/ ползвах болничен 2 пъти - веднъж за 37 дни след хоспитализация и още веднъж за 23 дни като между двата болнични и след това си бях на работа и още работя. Въпросът ми е ще имам ли промяна и каква в сумата, която ще получавам през 1-та година след раждането?

# 376
Въпрос.
Болничният ми трябва да се продължи.Ако в него пише, че трябва да се явя в събота или неделя на работа, ако следващият болничен е с понеделнишка дата за продължение ли се смята или за нов болничен ( и ще трябва първите 3 дни пак да се поемат от работодателя)?

Благодаря предварително!  Hug

# 377
  • Пловдив
Свекървами на колко време платено майченство ще има право. Бяха ми споменали до навършване на три години на детето?

ако от работа излезе в майчинство-до 2 г на детето
имаше нещо до 3 г по социална програма /трябва да е регистрирана на БТ/,но май вече не функционират-питай в социалните

# 378
  • Пловдив
Elfita А как стои въпросът с ползването на обикновен болничен в такъв случай. Представям го на основният си работодател ли? И същавременно ако изляза болничен за майчинство, пак ли къв основният работодател.......или пък трябва и на този дето ще ме назначи на 4 часа  newsm78 Странно......
Мерси предварително  Hug

като имаш два ТД представяш болнични на всеки от тях
декларациите за обезщетението и за отпуска за гледане на дете до 2 г се представят само от основния ти работодател

Въпросът ми е ще имам ли промяна и каква в сумата, която ще получавам през 1-та година след раждането?

няма да имаш промяна,ако 6 м преди първия болничен си осигурена на едно и също
ако не си-разликата в обезщетението ще е толкова голяма,колкото ти е разликата в осигуряването

# 379
Въпрос.
Болничният ми трябва да се продължи.Ако в него пише, че трябва да се явя в събота или неделя на работа, ако следващият болничен е с понеделнишка дата за продължение ли се смята или за нов болничен ( и ще трябва първите 3 дни пак да се поемат от работодателя)?

Ако новият болничен започва в понеделник пак ще се отделят 3 дни за с/ка на работодателя. Ако новият болничен е издаден като продължение трябва да започва задължително от неделя.

# 380
Значи не става веднага, така ли?  Confused  мисля, че не става веднага А кога да отида? Когато ми започва 45 дневния болничен (т.е. 27ми) или може и утре примерно?  Rolling Eyes иди утре като си носиш и личната карта А и те как ще разберат кога аз излизам в болничен? Да не трябва да се представи такъв от АГто? не ги интересува кога излизаш в болнични. Те попълват кога придобиваш необходимия стаж

Но в това удостоверение се иска не само кога придобивам необходимия стаж, ами и какъв стаж имам към датата на излизане в болничен  Confused

Цитат
и няма право на обезщетение по чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Придобит осигурителен стаж: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(месеци/дни)
към дата ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...,

Това "към дата" ми казаха, че трябва да е към 27.09 - излизането ми в болничен.

В НОИ ще направят справка от Регистъра какъв стаж имаш към момента и ще ти го запишат. Можеш да си носиш и трудовата книжка.

# 381
  • Майничка
Въпрос.

Може да е издаден от ЛКК с дата понеделник или по-късна, но да започва от събота/неделя. Ако започва от понеделник, ще го върнат - при първичен болничен трябва да има поне 1-2 работни дни между него и предходния.

# 382
Здравейте, можете ли да ми дадете телефон на НОИ, където да задам  въпросите си относно прехвърлянето на майчинството и връщане на работа?

# 383
Здравейте, имам две въпросчета. Бременна съм в 22 седмица. На 20-ти този месец се явих на комисия и ми дадоха един месец болнични. Искам да попитам болничният лист в какъв срок трябва да се предаде на работодателя за да не стане късно и защо лекарите от комисията се заяждат? Държаха се много грубо, задаваха едни въпроси, които нямат никаква връзка със състоянието ми, въобще съм отвратена, такава селяния сред лекари не съм виждала. Имаше реплики като "и ко прайм, искаш болничен, а?", "и що искаш болничен", "кво работиш", "туй къдей", "кво ти има" и т. н.  Shocked Нищо не разбирам вече. Ако някой има идея ще се радвам да ме светне. Благодаря ви.

# 384
  • София-Младост
Здравейте, имам две въпросчета. Бременна съм в 22 седмица. На 20-ти този месец се явих на комисия и ми дадоха един месец болнични. Искам да попитам болничният лист в какъв срок трябва да се предаде на работодателя за да не стане късно и защо лекарите от комисията се заяждат? Държаха се много грубо, задаваха едни въпроси, които нямат никаква връзка със състоянието ми, въобще съм отвратена, такава селяния сред лекари не съм виждала. Имаше реплики като "и ко прайм, искаш болничен, а?", "и що искаш болничен", "кво работиш", "туй къдей", "кво ти има" и т. н.  Shocked Нищо не разбирам вече. Ако някой има идея ще се радвам да ме светне. Благодаря ви.
В срок от 2 до 3 дни трябва да го предадете на работодателя.

Здравейте, можете ли да ми дадете телефон на НОИ, където да задам  въпросите си относно прехвърлянето на майчинството и връщане на работа?
Влизаш в сайта им и на контакти има и телефони. Но по-добре е да си напишеш въпроса, за да имаш отговора черон на бяло.

Последна редакция: чт, 23 сеп 2010, 10:41 от AnMary

# 385
  • Пловдив
Здравейте, моля да ми помогнете със сметките относно майчинството на 1 приятелка  Praynig Базата й е януари 2010- декември 2010. Има общо 12 месеца осигурителен стаж.
Момичето е било 7 месеца без работа - от януари до юли. Август и септември е на трудов договор на 350 лв. бруто.

Какво майчинство ще взима при 7 месеца без осигуровки и 5 месеца на 350 лв. бруто?

И другият вариант - 7 месеца безработна, 2 месеца на 350 лв. и 3 месеца на 2000 лв.?

И още нещо, колко са общо удръжките от работодател и работник на 2000 лв.?

Благодаря предварително   bouquet

# 386
Здравейте момичета, незнам дали ще си формулирам правилно въпроса, но ще се опитам... Simple Smile

Бременна съм в петия месец, от вторият съм в болнични , миналият месец се върнах за 2 седмици на работа и след това си пуснах платеният годишен отпуск/до 4-ти октомври/, от когато пак ще изляза в болнични до края на бременността. Последният болничен ми е бил до 25-ти август значи. Към средата на октомври ми предстои подписване и ще си сменя бфамилията съответно, та същинският ми въпрос е следният - ова по някакъв начин ще ми се отрази ли на болничните? Трябва ли пак да попълвам декларация със банковата сметката? И в единия болничен като фигурирам с една фамилия, а вече в следвашия - с друга, няма ли да е проблем? И ще има застъпване, най-вероянто болничният със старата фамилия ще взеле във времето, когато вече съм с нова - няма как точно до този ден да е, и след това следващият/малко завъртяно го обясних, дано ме разберете какво имам предвид... Blush/

# 387
  • София-Младост
Здравейте момичета, незнам дали ще си формулирам правилно въпроса, но ще се опитам... Simple Smile

Бременна съм в петия месец, от вторият съм в болнични , миналият месец се върнах за 2 седмици на работа и след това си пуснах платеният годишен отпуск/до 4-ти октомври/, от когато пак ще изляза в болнични до края на бременността. Последният болничен ми е бил до 25-ти август значи. Към средата на октомври ми предстои подписване и ще си сменя бфамилията съответно, та същинският ми въпрос е следният - ова по някакъв начин ще ми се отрази ли на болничните? Трябва ли пак да попълвам декларация със банковата сметката? И в единия болничен като фигурирам с една фамилия, а вече в следвашия - с друга, няма ли да е проблем? И ще има застъпване, най-вероянто болничният със старата фамилия ще взеле във времето, когато вече съм с нова - няма как точно до този ден да е, и след това следващият/малко завъртяно го обясних, дано ме разберете какво имам предвид... Blush/
Заради фамилията ти се налага смяна налична карта. Когато стане готова уведомяваш в счетоводството и те започват да подават декл.обр.1 с новата фамилия. ОТ там насетне взимайки болничен казваш нея и нямаш проблем Simple Smile Все пак ЕГН не си променила Simple Smile

# 388
Значи чак като стане готова новата карта тогава? Не веднага след подписа? Това ще е месец след това...

# 389
  • София-Младост
Значи чак като стане готова новата карта тогава? Не веднага след подписа? Това ще е месец след това...
Преди смяна на личната карта само можеш да уведомиш счетоводството.

Общи условия

Активация на акаунт