Майчинството счетоводно - 33

• 49 666
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
изчисленото среднодневно се изплаща за работните дни в месеца т.е всеки месец сумата варира според работните дни
А така изчисленото среднодневно възнаграждение ще се преизчислява ли всеки месец? Питам, защото за част от по-далечните месеци осигурителния доход ми е значително по-нисък.
Не се преизчислява, смята се веднъж и остава опстоянно до края на болничният лист.

# 481
Искам да попитам при болничен работодателя колко дни изплаща?Конкретно:болничен 7 дена/в 1 месец/ от ,които 2 събота и неделя.След проверка от моя страна чрез ПИК код разбрах,че са ми изплатени само 2 дена,не би ли трябвало да са повече?

# 482
Здравейте Simple Smile
Въпросът ми е следния:
В момента съм по майчинство, но искам да се върна на работа, като веднага /или почти веднага/ ми се ще да излезна в платен отпуск. Имам да ползвам такъв от предишни години плюс това, което ми се е събрало по време на бременността и майчинството. Та!
1. Имат ли законово право да ми откажат да ме върнат сега, докато съм по майчинство?
2. Ако напусна, за да работя на друго място, какво се случва с отпуските, които съм натрупала? Могат ли да ми ги изплатят?

Преди известно време казаха, че няма работа и по-добре да си стоя по майчинство, но това положение вече е невъзможно по финансови причини, разбира се Confused

# 483
Здравейте момичета!

Имам следният въпрос .
В момента съм в 3 м от бременността ,интересува ме как стоят нещата с болничните.
Имам идея да работя и целият октомври,ноември месец да си го взема като отпуска - платена.
И от декември до февруари да си взема болнични.
Началото на март излизам 45 дни в болнични.
Осигуряват ме на пълната ми заплата ,ще имам ли голяма разлика после в майчинството?
Имам 1 г стаж назад осигурявана на голяма заплата.

Благодаря!

# 484
  • Пловдив
Искам да попитам при болничен работодателя колко дни изплаща?Конкретно:болничен 7 дена/в 1 месец/ от ,които 2 събота и неделя.След проверка от моя страна чрез ПИК код разбрах,че са ми изплатени само 2 дена,не би ли трябвало да са повече?

зависи точна как ти почва болничния-в понеделник ли започва
работадетлят плаща първите 3 дни

# 485
Здравейте! Виждам, че тук има много компетентни майчета, надявам се някоя от вас да може да ми помогне. Започнах нова работа, досега сама съм внасяла здравните си осигуровки. На трудов договор съм, но на половин работен ден. Незнам обаче как дали трябва да ходя в НАП и да довнасям някаква сума, как стоят нещата с 4-часовия работен ден? Във фирмата нямаше кой да ми обясни. Нещо знаете ли по въпроса?

# 486
  • Пловдив
Здравейте! Виждам, че тук има много компетентни майчета, надявам се някоя от вас да може да ми помогне. Започнах нова работа, досега сама съм внасяла здравните си осигуровки. На трудов договор съм, но на половин работен ден. Незнам обаче как дали трябва да ходя в НАП и да довнасям някаква сума, как стоят нещата с 4-часовия работен ден? Във фирмата нямаше кой да ми обясни. Нещо знаете ли по въпроса?

няма нужда да довнасяш
осигурена си здравно нищо,че си на  4 часа

# 487

Не .Болничният ми е от 22-29.07.10г./четвъртък-четвъртък/.Бях чула,че работодателя поема 1 ден.Или това е по-старому?
Ако е така върху същата сума ли която ми платиха от НОИ?

# 488
  • В полите на Пирин планина

Не .Болничният ми е от 22-29.07.10г./четвъртък-четвъртък/.Бях чула,че работодателя поема 1 ден.Или това е по-старому?

Работодателят поема / заплаща първите три дни - работни - от болничния лист. 70% от трудовото възнаграждение.

# 489
  • София-Младост

Работодателят поема / заплаща първите три дни - работни - от болничния лист. 70% от трудовото възнаграждение.
Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.
Би трябвало при всички случай при по-дълъг болничен работодателя да си плаща три дни според мен, или бъркам? Пише работни, а не дните от болничния...

# 490
  • Варна
На мен ми изникна още един въпрос. Болничният, който се издава от педиатъра нали е за 64 дни, включват ли се почивните дни и празниците? Като се подаде болничния с декл.1 за август, за септември месец плащането от НОИ ще бъде ли обвързано пак с подаването на декл.1 вече за септември?

# 491

А останалите дни от болничния от кого се изплащат и как се изчисляват?

Referimente, не мисля че болничния ще окаже влияние върху майчинството, ако изхождаме от тази информация, но не знам до колко е актуална:  Thinking
"Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на дванадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели."

# 492
  • София-Младост

А останалите дни от болничния от кого се изплащат и как се изчисляват?

Referimente, не мисля че болничния ще окаже влияние върху майчинството, ако изхождаме от тази информация, но не знам до колко е актуална:  Thinking
"Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на дванадесетте базови месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението. А не сумата, която са ви превели."

Останалите дни се плащат от НОи, изчисленията са както до сега на база 6/12 месеца назад.

# 493
Здрасти пак! Веднъж питах за моето положение, отговорихте ми мн. добре, за което благодаря. Сега накратко: без трудов договор съм в момента (изтече поради срочност и не ми подновиха) , но по силата на чл.52 КСО ми се плаща обезщетение за бременност и раждане по чл.163 КТ. Търся си вариант за втората година на детето - да взема отпуск за отглеждането му по 164 КТ, та за тази цел ще сключа договор с фирма. Въпросът ми е трябва ли да имам отработени определен бр. работни дни в тази фирма преди да изляза в отпуск по 164 КТ или е достатъчно на единия ден да подпишем трудовия договор, а на другия - да изляза в отпуск по 164 КТ ?

# 494
  • Пловдив
На мен ми изникна още един въпрос. Болничният, който се издава от педиатъра нали е за 64 дни, включват ли се почивните дни и празниците? Като се подаде болничния с декл.1 за август, за септември месец плащането от НОИ ще бъде ли обвързано пак с подаването на декл.1 вече за септември?

при всяка майка е различен болничния от педито-трябва трите болнични /45-42-от педито/ да правят 135 дни.като се взима предвид и по-ранното ти раждаен или по-късното
плащането на  болничните е обвързано с подаването на обрцз 1 всеки месец.вече при дните 135-410 не е така-ще ти ги плащат до 5 число всеки месец

Въпросът ми е трябва ли да имам отработени определен бр. работни дни в тази фирма преди да изляза в отпуск по 164 КТ или е достатъчно на единия ден да подпишем трудовия договор, а на другия - да изляза в отпуск по 164 КТ ?

трябва да имаш 1 отработен ден

Общи условия

Активация на акаунт