Майчинството счетоводно - 33

• 49 666
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Наистина родих по-рано, на 21.06, а термина ми беше за 05.07. Доколкото имам спомен 45 дневния ми беше издаден на 20.05.,в картона ми пише, че този от педито е за 64 дни. Само сестрата да не е объркала дните, че ... не знае какво и се пише. Ох, каквото и да е, но един път да подадем документите от 135-410, че изобщо не ми харесва, когато стане въпрос за този образц 1.  Sad

# 496
Въпросът ми е трябва ли да имам отработени определен бр. работни дни в тази фирма преди да изляза в отпуск по 164 КТ или е достатъчно на единия ден да подпишем трудовия договор, а на другия - да изляза в отпуск по 164 КТ ?

трябва да имаш 1 отработен ден

Благодаря, Elfita, и аз така мисля, но счетоводителката на фирмата, с която ще сключа договор, смята, че трябва дните да са повече от 1. Та ако ми кажеш къде е записано, ще съм ти двойно благодарна Hug

# 497
  • Пловдив
Pepsilight,преброи си дните от 5 юли до последния ден на болничния от педиатъра трябва да са 135.Ако има грешки,да се коригира навреме

ValeryM ,не мога сега да посоча текст къде е записано,но е така.Обаче фирмите,наемащи фиктивно предпочитат да се презастраховат като майките работят повече от един ден.

# 498
  • София
Здравейте, в майчинство съм от януари 2006г, което се застъпи с това за второто ми дете. След което ползвах полагащия се неплатен отпуск от 12 месеца(по 6  месеца за всяко дете). В момента
до края на декември 2010 г. съм в платен отпуск за периода от 2006 -2010г.
Бременна съм в трети месец- бих ли могла да изляза в болничен веднага след изтичане на платения отпуск до средата на март 2011 когато би трябвало да започне 45дневния отпуск за бременност и майчинство?
Неплатения ми отпуск ще се отрази ли на майчинството?
Много благодаря.

# 499
  • Пловдив
Бременна съм в трети месец- бих ли могла да изляза в болничен веднага след изтичане на платения отпуск до средата на март 2011 когато би трябвало да започне 45дневния отпуск за бременност и майчинство?
Неплатения ми отпуск ще се отрази ли на майчинството?
Много благодаря.

да,можеш след неплатения отпуск да излезеш в болничен докрая
неплатения ти се отразява,защото ще ти ги изчисляват месеците върху 240 лв,но в базата няма да имаш много месеци на неплатен
базата ти е март10-февруари11

# 500
моля,да ме извините ако въпросът ми не е за тук,но не знам къде да го задам,а тои е следния                                       родих на 25.07.2010г. а ощте несъм полу4ила еднократната помощ.Кога да я о4аквам.Благодаря придверително.

# 501
  • София-Младост
моля,да ме извините ако въпросът ми не е за тук,но не знам къде да го задам,а тои е следния                                       родих на 25.07.2010г. а ощте несъм полу4ила еднократната помощ.Кога да я о4аквам.Благодаря придверително.
А документите кога си ги подала?

# 502
към 10.08.2010г след полу4аване на акта за раждане.

# 503
Здравейте,дами.И аз искам да задам един въпрос.При осиновяване полага ли се еднократната помощ.Момиченцето ми е на 1 год. и 15 дни.

# 504
  • Пловдив
Здравейте,дами.И аз искам да задам един въпрос.При осиновяване полага ли се еднократната помощ.Момиченцето ми е на 1 год. и 15 дни.

да,полага се-може да срещнеш отказ,но ще обжалваш

ето това е пътя

1. Подава се молба за отпускане на помощта в районните социални грижи! При подаването й се изискват следните документи!

1.   Удостоверение за родствени връзки (получава се от служба ГРАО);
2.   Молба-декларация по образец (от соц. грижи до общината);
3.   Оригинален акт за раждане на детето;
4.   Лична карта на родителя

Забележка! “Удостоверение за родствени връзки” може да срещнете и като ”Удостоверение за родените от майката деца”

Ако имате шанса да попаднете на мислещи служители след дни си получавате помощта!
Ако пък срещнете чиновници Ви се отказва!

Някои от тях ще се вживеят в ролята на следователи и ще забележат голямата времева разлика между датата на раждане на детето и на издаването на акта му за раждане! Следва изпълнен с доволство извод: “Аха! Хванахме Ви! Детето е осиновено и следователно нямате право на тази помощ, защото не сте го родили!”…
Други пък без да си напрягат сивото вещество ще постановят: “Нямате право на тази помощ!”…
Или както беше в моя случай Директорката на ДСП гордо се тупна в гърдите: ”Досега при нас не сме дали тази помощ на нито един осиновител!”
Та при отказ в посочения в отговорът на институцията срок (обикновено 14 дневен):

2.ОБЖАЛВАТЕ СТАНОВИЩЕТО ИМ в по-висшестоящата инстанция- Регионална дирекция за социално подпомагане!
Обикновено тя потвърждава решението на районната (по местоживеене) Дирекция социално подпомагане – Гарван, гарвано око не вади!

3. В рамките на 14 дни след втория отказ обжалвате пред АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД на съответното населено място по реда на Административно процесуалния кодекс.

Последното ниво на обжалване казано иначе казано означава, че сте завели дело срещу Дирекция “Социално подпомагане” по местоживеене (които първи са Ви отказали помощта), в което Вие сте ищец, а те ответници!
Каквото постанови съдът това е!
4. Мисля, че също има срок за обжалване на неговото решение (в случай, че се налага- отговорът му не Ви удовлетворява)!

Въпросното дело СЕ ВОДИ БЕЗПЛАТНО! Единствено се внася такса от 10 (десет) лева!

# 505
  • София-Младост
към 10.08.2010г след полу4аване на акта за раждане.
Принципно в нормативите няма визиран срок на изплащане... обади се в АСП, за да попиташ...или просто чакаш.

Elfita към изброените документи се изисква и бележка за поредността на роденото от майката дете...как ще процедира жената в случая?

Последна редакция: ср, 29 сеп 2010, 10:31 от AnMary

# 506
  • Пловдив
Elfita към изброените документи се изисква и бележка за поредността на роденото от майката дете...как ще процедира жената в случая?

да,това е посочената точка 1-удостоверение за родствени връзки или за родените деца от майката-едно и също е

в това удостоверение осиновеното дете фигурира ,разбира се
както в акта за раждането му те са посочени като негови родители

знам,за осиновители,които са взели тази еднократна помощ-така че майката да дерзае

# 507
Но нали все пак е помощ при раждане.Много благодаря за отговора.

# 508
Здравей Елфита, искам да те попитам колко ще бъде горе-долу майчинството ми ако 5 м. съм се осигурявала на 314 лв. а 7 м. на  500 лв.??? Благодаря предварително!!!

# 509
  • Пловдив
Здравей Елфита, искам да те попитам колко ще бъде горе-долу майчинството ми ако 5 м. съм се осигурявала на 314 лв. а 7 м. на  500 лв.??? Благодаря предварително!!!

грубо 310 лв
имай предвид,че базата от 12 м не ти до термина,а до 45 дневния ти,като месеца,в който е издаден не влиза

Общи условия

Активация на акаунт