Майчинството счетоводно - 33

• 49 731
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
здравейте . не знам дали тук му е мястото на моя въпрос ..... Shockedно не знам къде да питам .и понеже досега винаги сте ми помагали пак питам
в болничен съм до 5 септември( който още не изплатен по различни причини го връщат 3 пъти )а след това трябва да съм в отпуск по майчинство та въпроса ми е кога мога да очаквам изплащане на  обезщтетение  за майчинство  зависи от работодателя кога оформи документите или от нои на определена дата
дано сте ме разбрали какво искам да попитам Embarassed

# 421
  • Майничка
здравейте . не знам дали тук му е мястото на моя въпрос ..... Shockedно не знам къде да питам .и понеже досега винаги сте ми помагали пак питам
в болничен съм до 5 септември( който още не изплатен по различни причини го връщат 3 пъти )а след това трябва да съм в отпуск по майчинство та въпроса ми е кога мога да очаквам изплащане на  обезщтетение  за майчинство  зависи от работодателя кога оформи документите или от нои на определена дата
дано сте ме разбрали какво искам да попитам Embarassed

Под отпуск по майчинство разбирате до 410-те дни или втората година?
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя. Във втория случай - ок.2 седмици след като работодателя начисли осигуровките за предходния месец.

# 422

за първата година става въпрос . много благодаря за отговора

# 423
  • Варна
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя.
Може ли документите да си ги подам аз, а не работодателя? И ако не, има ли някакви условия (осигуровки и т.н.), за да ми ги подаде? Питам, защото с болничните ми се изчака чакането. И освен заявление-декларация и копие от акта за раждане на детето, друг документ трябва ли?

# 424
  • София-Младост
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя.
Може ли документите да си ги подам аз, а не работодателя? И ако не, има ли някакви условия (осигуровки и т.н.), за да ми ги подаде? Питам, защото с болничните ми се изчака чакането. И освен заявление-декларация и копие от акта за раждане на детето, друг документ трябва ли?
Условието е да е подадена декл.1, в двудневен срок след това се подават и болничните. Сама не можеш да си ги подадеш. Придружаващите документи зависят от самия болничен.

# 425
Здравейте!
Ползвам болнични от 14 г.с. и така възнамерявам да бъде до края на бременността.Работодателят ме осигурява на толкова, колкото получавам.Болничните са 90 на сто от БТВ, доколкото съм запозната. Въпросът ми е това ще окаже ли влияние върху размера на майчинството? Благодаря предварително!

# 426
  • Пловдив
Здравейте!
Ползвам болнични от 14 г.с. и така възнамерявам да бъде до края на бременността.Работодателят ме осигурява на толкова, колкото получавам.Болничните са 90 на сто от БТВ, доколкото съм запозната. Въпросът ми е това ще окаже ли влияние върху размера на майчинството? Благодаря предварително!

ползването на болнични докрая няма да ти намали обезщетението за бременност и раждане
обикновения болничен е 80 процента,за бременност и раждане 90 процента,но и в двата случая обезщетението не може да ти е по-голямо от нетното
така че получаваш нетната си заплата

# 427
Имам въпрос - ако се прехвърли майчинството на някоя от бабите или на дядовците, които все още не са пенсионери и работят, те ще получават майчинството, т.е. 90% от заплатата ми, а аз като се върна на работа ще си получавам заплатата? Така ли е?

# 428
  • Пловдив

не

бабата/дядото имат право да поемат майчинството от втората му година,когато е твърда сума от 240 лв
ти си работиш през това време и получаваш заплата

# 429
И аз имам въпрос: бременна съм в 24-та седмица. От два дни съм в болничен. През последните 4 месега се осигурявам върху 800 лв. и сама съм си работодател. Преди тези месеци обаче съм била безработна и знам, че за оформяне на майчинството месеците без работа ще ги хванат на база минимална работна заплата. Ка ще ми повлияе на майчинството сега обаче този болничен?  Към момента на излизане в болничен аз нямам 6 месеца назад с еднакъв осигурителен доход. Ще намали ли това драстично сумата за майчинство, която ще получавам? Иначе ми казаха, че спокойно мога да излизам в болнични до края на бременността, но е необходимо да го прекратя няколко дни преди излизането в 45 дневния болничен за раждане, за да не повлияят болничните на оформянето на сумата за майчинство? Врно ли е това? Знам, че много объркано го обяснявам, но не знам как по-ясно да го формулирам. Благодаря на всички, които ще отговорят!!! :
Не знам дали съм те разбрала правилно, но ще ти споделя резултатите от своите проучвания - оказва се, че като самоосигуряващо се лице, което е с повишени осигуровки едва от третия месец на бременността, нямам никаква полза от болничните (дори се принудих да анулирам издаден вече болничен за повече от месец), напротив - за да получавам по-добри пари за 410-те дни, трябва да си внасям максимално дълго високи осигуровки. Така че напълно се отказах от болничните, докато дойде време  за 410-те дни.
Все пак, при твоите условия е по-добре да си направиш точната сметка, защото определено са различни от моите. Видях, че тук имам много компетентни майки, помоли ги за съдействие!
Успех!  newsm10

# 430
Здравейте!
Имам два  въпроса относно болничните. Ако изляза в непрекъснат болничен (180 дни преди термина, който е на 29.04.2011) кои месеци ще се вземат за изчисляване на майчинството - 12м. преди термина или 12м преди месеца в които съм излязла в непрекъснат болничен (01.ноември)? И  ако този болничен бъде прекъснат от отпуска, например, тогава кои месеци ще се имат предвид при изчисляване на майчинството?

# 431
  • Пловдив
Здравейте!
Имам два  въпроса относно болничните. Ако изляза в непрекъснат болничен (180 дни преди термина, който е на 29.04.2011) кои месеци ще се вземат за изчисляване на майчинството - 12м. преди термина или 12м преди месеца в които съм излязла в непрекъснат болничен (01.ноември)? И  ако този болничен бъде прекъснат от отпуска, например, тогава кои месеци ще се имат предвид при изчисляване на майчинството?

абсолютно винаги,при каквито и да е обстоятелства 12 м са ти преди 45 дневния като месеца,в който е издаден 45 дневния не ти влиза

независимо дали си ползвала платен,неплатен или болничен,или си работила,базата за всички бременни е еднаква

# 432
Имам въпрос - ако се прехвърли майчинството на някоя от бабите или на дядовците, които все още не са пенсионери и работят, те ще получават майчинството, т.е. 90% от заплатата ми, а аз като се върна на работа ще си получавам заплатата? Така ли е?

ами ако съм се върнала на работа преди 1-та година, това не важи ли?

# 433
  • Пловдив
ами ако съм се върнала на работа преди 1-та година, това не важи ли?

ако се върнеш преди 6 я месец на бебето,получаваш само заплата,без обезщетение и не можеш да прехвърлиш на друг обезщетението

ако се върнеш след 6 я месец на бебето и си прехвърлила обезщетението на бащат,получаваш заплаат,бащата обезщетение според неговата заплата

ако се върнеш на работа след 6я месец и не прехвърлиш на таткото /на друг нямаш право/,получаваш само и едниствено заплата,без обезщетението докато ти изтекат 410 те дни

# 434
Elfita, благодаря за бързия отговор!   bouquet
Сега пък ми хрумна друг въпрос, базата която ще се взима за болничен ще бъде ли причислявана, ако ползвам непрекъснатия болничен от 180 дни? За болничен се вземат 6 м назад, нали? И ако майчинството бъде прехвърлено на бащата, след навършване на 6м на детето, какво майчинство ще взема той ( същото което е вземала майката, или спрямо неговите осигуровки, 12м назад)?

Общи условия

Активация на акаунт