Майчинството счетоводно - 33

• 49 714
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • при моите любими
При мен се получи, точно така в 7 ми месец. При мен обаче се наложи смяна на лекар следящ ме по ЖК. Когато отидох при новия, той си ме пита на ново за последна М и тъй като при мен няма такава, се определя термин само по ехограф. Аз обече го помолих за фиксиране на такъв , който за ми измести термина с няколко дни, за да мога да изляза в 45 дневен на 1 ноември.
да,не е много законно,но вече е късно за това

все пак да пита АГто
Мисля, че не е късно, има варианти, тъй като винаги може да се получи изоставане на плода или корекция на термина по други причини...
Според теб, ако се получи при АГ-то, ще мине ли и в НОИ?

Елфита е права, късничко е вече. Преди 4-5 години ставаше и в 8-ия месец, но сега лекарите от ЖК подават на твърде много места (и всеки път) датата на термина, та едва ли някой ще си вкара таралеж в гащите.

Къде се предава някаква информация за термина на родилката преди да е издаен болничен?

# 466
  • Пловдив
в здравната каса се подава инфо

все пак питайте АГ то дали може сега да се смени термина

# 467
  • Майничка
...Къде се предава някаква информация за термина на родилката преди да е издаен болничен?

Във всеки амбулаторен лист при преглед в ЖК.

# 468
  • София
Много ви благодаря за отговорите Simple Smile Hug
За мен не е проблем, че ще изгубя тези дни, защото аз така или иначе ще се върна на работа преди да изтече цялото майчинство и в крайна сметка ще изгубя повече от тези 10 дни.
PS: А и не обичам подобни шашми Embarassed Embarassed

# 469
  • Варна
В първия случай - около 15 работни дни след като работодателя подаде документите (което ще стане най-рано в началото на октомври), но пък след това ще ги получавате в началото на всеки месец без да се чакат данни от работодателя.
Може ли документите да си ги подам аз, а не работодателя? И ако не, има ли някакви условия (осигуровки и т.н.), за да ми ги подаде? Питам, защото с болничните ми се изчака чакането. И освен заявление-декларация и копие от акта за раждане на детето, друг документ трябва ли?
Условието е да е подадена декл.1, в двудневен срок след това се подават и болничните. Сама не можеш да си ги подадеш. Придружаващите документи зависят от самия болничен.
Благодаря!  bouquet
Но нали след 135-я ден не се издава болничен от лекар или съм в грешка? Не са ли само документи, които трябва да подготви счетоводителя? И ако може да ми кажете, какъв е пълния набор от документи, че колежката ми не е много запозната и да не стане някакъв проблем, тъй като ще ги пращам от един град в друг.

Хванала съм въпроса кэм края и не знаех , че питаш за периодът след 135-ти ядне. Да, болничен не се издава. За 135-410 дни се подава        заявление-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 2 със задължително попълнените данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения. В самата декларация на края са изброени съпътсващите я документи. Това се подава в счетоводството от майката, а счетоводителя само я носи в НОИ след подаване на декл.1 за периода.
И последния ми въпрос, изплащането на майчинските ще зависят ли от понататъшното подаване на декларация 1?

# 470
  • В.Търново
Майчета,искам да попитам ако документите ми за майчинството (от 135 до 410 ден) бъдат представени в НОИ от счетоводителя до края на септември,ще получа ли през октомври полагащото ми се майчинство за септември?

# 471
  • Пловдив
Майчета,искам да попитам ако документите ми за майчинството (от 135 до 410 ден) бъдат представени в НОИ от счетоводителя до края на септември,ще получа ли през октомври полагащото ми се майчинство за септември?

да

И последния ми въпрос, изплащането на майчинските ще зависят ли от понататъшното подаване на декларация 1?

за дните 135-410 не зависи от обрз 1

# 472
  Здравейте . Искам да попитам възоснова на каква база се изчислява болн. 45 дена преди раждане , на каква този след раждане и вече отделно майчинството след тях?Кое е 6м. и кое 12 м назад ?

# 473
  • Пловдив
  Здравейте . Искам да попитам възоснова на каква база се изчислява болн. 45 дена преди раждане , на каква този след раждане и вече отделно майчинството след тях?Кое е 6м. и кое 12 м назад ?

всичко е на 12 м
от 45 дневния нататък ти се прави едно среднодневно и то ти се изплаща през всичките 410 дни
не се разделят нещата на това всеки болничен да си е отделно и т.н

# 474
   Значи това което вземам като сума за 45дневния болн. ще вземам и по време на майчинството т.е . този болн. не се изчислява като болн. за общо забол.  а като майчинството?

# 475
  • Пловдив
   Значи това което вземам като сума за 45дневния болн. ще вземам и по време на майчинството т.е . този болн. не се изчислява като болн. за общо забол.  а като майчинството?

да

изчисленото среднодневно се изплаща за работните дни в месеца т.е всеки месец сумата варира според работните дни

# 476
  • Пловдив
...Къде се предава някаква информация за термина на родилката преди да е издаен болничен?

Във всеки амбулаторен лист при преглед в ЖК.
Здравейте, искам да попитам и аз нещо във връзка с по-горе коментираното за смяна на термина. В момента съм в 4-ти месец и досега съм била на 2 ЖК по Здравна каса. Крайно недоволна съм от лекарката и мисля да я сменям. Въпросът ми е, мога ли, като отида да се запиша при новия лекар, да му кажа друга дата на последна редовна менструация, малко по-късна от истинската, с цел да се измести терминът и вместо на 27.01.2010 да се издаде болничния на 01.02.2010. Т.е. става въпрос само за 5 дни, заради които няма да влезе януари в базата за изчисляване на майчинството. Би ли имало някакви неблагоприятни последици за мен или лекаря. Това, че първият лекар е определил един термин, задължава ли и втория да се придържа към него, или той може да го промени?

И още нещо, всички лекари ли определят термина по ПРМ? Възможно ли е да иска да ми го определи по ехограф и да го измести 2 седмици напред, например?

Знам и за варианта да продължа да работя и да представя бележка от работодателя, с която да ми издадат по-късно болничния, но ми се струва по-сложно, защото не знам доколко ще получа разбиране от основния работодател и съответната бележка.

# 477
  • Майничка

По принцип, при смяна на лекар по ЖК, личният лекар дава направление, на което отбелязва, че е преиздадено. Тогава би трябвало вторият лекар по ЖК да Ви иска "досието", т.е., 2-та амбулаторни листа от първата консултация, в които е отбелязан вероятният термин.
По-добре говорете направо с лекаря и му обяснете какво искате.

# 478
  • Пловдив

По принцип, при смяна на лекар по ЖК, личният лекар дава направление, на което отбелязва, че е преиздадено. Тогава би трябвало вторият лекар по ЖК да Ви иска "досието", т.е., 2-та амбулаторни листа от първата консултация, в които е отбелязан вероятният термин.
По-добре говорете направо с лекаря и му обяснете какво искате.
Всъщност не е писала никъде термин, написа ми го на 1 хвърчащо листче, след като изрично я попитах. В амбулаторните листове пише само дата на ПРМ 06.06 и отговаря на срока на аменореята.

# 479
изчисленото среднодневно се изплаща за работните дни в месеца т.е всеки месец сумата варира според работните дни
А така изчисленото среднодневно възнаграждение ще се преизчислява ли всеки месец? Питам, защото за част от по-далечните месеци осигурителния доход ми е значително по-нисък.

Общи условия

Активация на акаунт