ДЕКЕМВРИ 2009

• 40 611
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Да ви покажа, на който му е интересно какво упорито стрелче си имам.

Всъщност Мишел 10 мин. се мъчи да си извади топката и не се отказа и е чист късмет, че точно, когато реших да я филмирам тя успя да завърши операцията по изваждане на топката и се вмести в рамите на видеото (1мин.).  Wink

П.П. Извинете, че така се тресе камерата, но просто на оператора му беше много смешно!  Laughing

# 106
Добър вечер.
Jennie, много готино клипче, браво на Мишел  Laughing
Моя Иван и той обича кабела на лаптопа и самия лаптоп разбира се, но него рядко се разрешава да е обект на игра.
За уменията му не са кой знае какви още, но когато не иска да яде повече просто завърта главата или въобще не отваря устата.
От два дни показва колко голям ще стане и е много смешен, защото не изчаква да започнем даже въпроса и вдига ръцете  Laughing
Говори кака, гага, гого, баба и само кака е смислена дума, защото когато види Веси или някое друго момиче тогава какосва.
Норка, Колибри много хубави снимки, аз също обнових малко албума тези дни.
Лека вечер

# 107
Мили момичета, много благодаря за прекрасните пожелания!   bouquet
Като добавка получих и един релаксиращ рейки сеанс под завуците на пеещи делфини (май в любовен период  Laughing).

С две ръце съм за среща в зоопарка!

Както каза oska приспиването е енигма  Laughing Преди време ми попадна един линк, който може да представлява интерес: http://babysleepnoise.com/download.html Това, според авторите на сайта, са любими бебешки звуци.
Йоанчо обича музиката. Понякога му пускам някоя рейки мелодия или тибетска мантра и сама се изненадвам на резултатите. Ако някоя от вас има желание, готова съм да ги пратя (включително и любовната песен на делфините  Laughing)

Free Will, пчеларство, оригами, шах...малиииииии, имаме си малък гений в отбора! Сладурко!  Heart Eyes А моят пък забелязах, че има рефлекс да хваща топка с ръчички и се захласва както по огромните ми песове така и по някоя муха, кацнала близо до него. Сигурно няма да мога да го изкарам от зоо-то. А види ли телефона ми - сякаш слънцето изгрява за него.  Mr. Green

Сори за глупавия въпрос, но какво е "плазмонски сирена"?  newsm78
Домашното сирене, елфче, е трудна работа (личен опит).  Кози има от къде да ти намеря, ама ще се научиш ли да правиш сиренце и заради мен?  Rolling Eyes

Krasoni, вие поне си имате кака, а моинкият няма, ама затова пъм мен и по-често татко си ни какосва.  hahaha

# 108
  • Варна
За уолкърите щях да пиша вчера и забравих , та купих такъв
http://img520.imageshack.us/img520/4103/k6670azp7.jpg
за Агафия ... ами не проходи с него, само се пребиваше качествено.
Да не го вземате този модел, ужасно бързо се движи и за нестабилно
дете си е направо опасно. Може да има по-добри модели, други
майки , ако са ползвали да споделят.
Джема http://www.kolko.bg/bg/amazon-hrana-c2967/list-by-popularity?sid … 3fcac6c19a9c70a5b
ей тези са плазмонските сирена има Моцарела, Пармезан, Ементал ...

# 109
  • София
Момичета мерси за комплиментите за снимките!
И също да отбележа, че несебърските са чуднички! То голяма веселба било там..Вие сте си направили детска градина. Как ги опазихте толкоз лапетии да не си извадят очите?!
Джени, Мишел е голяма хубавица и мнго доволна от постиженията си. Явно много последователно я окуражаваш и обучаваш. Simple Smile
За храненето - пак не съм обяснила добре. Тези неща, които не съм ги въвела ги изредих за контраст. Просто са си такива, които мился да въвеждам след годинка, две, че и три (за гъбите чета все по дълги срокове за изчакване) Сега като се замисля мога още 15тина да се сетя (свиня например...), които си чакат дневния ред. Въвела съм 28 неща със все подправките (разрешените за възрастта). Аз съм Косе-Босева привърженичка и си следя да не направя гаф или да не поемам рискове. Демек въведох каквото лятото и възрастта позволиха - замразих един ред кубчета и бурканчета с варени на пара или пресни (пюрирани) начални храни и сега си имаме ябълки, моркови, картофи, тиквички, чушки, праскови, зел. боб, цвекло и след въвеждането на попарка и прасешко май ще почина с новостите Simple Smile. Кисело мляко въвеох миналата седмица - на Хармоника. Масло на Президент, по съвет на Денерис. Някои плодове и зеленчуци съм ги поръчала от Слънце луна (Май органик), че имам магазин в квартала, други са пюрета, други - от градини на приятели.
Джема, това са сиренца в бурканчета на марката Плазмон. Аз ги открих в Пикадили. Бях решила млечни Стара планина да чакам, но ми се изчака чакалото. За сега само меса са се появили в Пикадили. (оп, Ели ме е изпреварила)
Приятен мрачен уикенд...Бягам да поизчистя, че нещо време не остана тази седмица...

# 110
  • София
Аз сиренце давам на МАджаров.Мисля, че е добро.Така чувам и от други майки.Плазмонските не съм ги пробвала.
Страхотни снимки, страхотни деца.... Hug
За уокърите аз преди седмица сглобих нашия.Е.....използва го за натиска копчалъците, но не го кефи за върви с него.Личното ми мнение е, че е една излишна вещ.
От кога мислите да давате на децата да се опитват сами да се "хранят".Збан, че Бубето практикуваше нещо подобно по едно време.Има ли други?
То времето му беше май сега докато е топличко, че да ги събличаме по памперс, че и по без памперс, и да им даваме да се мажат.А като се уморят, да си ги нахраним ние.
Абе като цяло от кога мислите, че О.К. да се дават такъв тип права на децата?Имам позната с дете на 1.7години и още не знае какво е да държи лъжичка (защото не го е правила никога, де), пък и не посяга.Според мен това си е вече късно.КАк мислите?

# 111
  • София
Добро утро Hug
На бързо някои неща докато ги помня Wink
Оска има голяма логика в желанията на синковеца ти - значи аз поне така ги виждам нещата - за основната професия ясно, но покрай нея, може да си скицира находките /художник/, да ги описва /писател/, да се катери на трудно достъпни места /алпинист/ и разбира се да си готви сам нейде из пустошта Mr. Green. Много си е в час детето, всичко е обмислило Heart Eyes В цялата тази картинка обаче аз поне снаха не виждам Thinking
Бамби - яжте си банани на воля. Ставаше въпрос само за алергични дечица, че не е желателно да се консумират продукти, които съдържат хистамин, защото по този начин алергията се провокира допълнително. Щом му се хапва на детенце и няма проблеми, нека си яде Hug
Джема аз думата "не може" не я знам какво значи. Щом искам нещо, значи нямам спирка. Подсигури козите, пък за другото не се притеснавай, ще спретнем набързо една манифактурка Peace
Нора хубави ли са продуктите на Хармоника, гледах ги в Слънце и луна, но все пак мнението на някой ползвал ми е по-важно Simple Smile
Приятен ден от мен Grinning

П.П. За Маджаров също мога хубави неща да кажа, познавам технолозите им - честни хора Wink

# 112
  • София
Елфче, открих ги като марка докато четях за по-натам яйца от къде да си набавям.И не знам какво да ти кажа - кисело мляко като кисело мляко. Има си цвик (ли се казваше?). Не разбирам много. Иначе ето таблица за млека, за сирена и за масла. (вътре хармониките ги няма)

# 113
Благодаря ви за отговорите за прощапулника.
Радвам се, ако клипчето ви е харесало.  Wink

Оска, впечатли ме твоя палеонтолог! Добре, че го сподели на страниците на форума да го има документирано, че да не забравиш какво е казало детето. Никак няма да е странно, ако си го осъществи!  Simple Smile

Норче, чудесни снимки. Виждам от там да надничат едни много любопитни очички!  Wink
Несебърските снимки също са прекрасни. Носят изключително топъл заряд и ще са незабравим спомен за мамите със сигурност!

А относно Мишел. Аз не я уча чак толкова много, не и целенасочено. Вероятно си я уча по инерция (професионално изкривяване имам демек  Laughing) Ама то детето си попива и ме изненадва ежедневно. Но вярвам това важи за всяко дете.
Всъщност повечето неща, които е научила са от плейгрупите.
Казва от доста време - тате, дай, баба, ам-ам (така си иска млякото) Не, Да и мама в последните 2-3 дни. (Казват, че щом казало първо Тате детето, второто бебе ще е момче!  Laughing)

Мишел също знае доста бебешки  номерца като Дай Боц, Правим Биип на нослето (на своето и на събеседника), Маха за Чао и Здравей, Пляска за Браво. Сега сме на вълна Къде ми е нослето, но го показва, когато си поиска, та още не го е усвоила напълно. Много по-добре се справя като показва с поглед разни неща като Лампата например. Напоследък започва да сочи и с пръст. А последните 2 седмици направо ме изуми като на песничката Sleeping Bunnies, която пеем на една от плейгрупите (с по-големи деца, а не само с бебета) като сама си легна на пода и се готви да се преструва на заспала. А преди аз никога не съм я слагала да ляга на тази песен. Просто я държа на крака и чакаме децата да се събудят и да скачаме с тях, та затова така се изненадах!  Simple Smile

За уокърите да кажа, че тук се ползват само за вече проходили деца. Аз лично мисля, че повърхността, на която ще се ползват е важна, защото на паркет направо летят, а на килим тип мокет не вървят. Поне този, които Free Will e показала го има една приятелка и не го ползваше у дома, а само навън на асфалт и то с вече проходило дете.

Елица11, Мишел се храни сама от около повече от месец вече. Така ме посъветваха на консултацията по хранене. Първо си слагаше сама трохи и парченца и дори пюре колкото може да загребе. Сега аз й натоварвам лъжицата, асистирам до устата и тя прави последното движение и лъжичката попада в устата. Давам й да опитва съвсем сама и почти се справя. После си пляска за Браво! Но мазалото е голямо, а тя лигавници не търпи. Маха ги на първата секунда. Имаме си за целта 3 бодита, с които яде и тя знае, че са за ядене и пак се опитва да ги махне от себе си.  Laughing

Красони, дай линк към албумчето, че нещо не го намирам, а ми се иска да видя обновените ви снимки!

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 15:31 от Jennie

# 114
  • София
Ехееее, Жени супер.Ама Мишел наистина много "номера"знае.Аз моя Ади се мъча да го уча и на "боц" и на "чао" и "браво" да казва като си изяде всичко примерно ама за сега само "боц-а" горе-долу ми се получава.
ЗА прощъпулника забравих.Тук една майка прави 2.Единия е като се пусне за 2-3 крачки само детето.Той се казвал малка питка.Прави се питка и се търкулва ама имаша разлика в търкулването между този прощъпулник и истинския си вече като е проходило детето.Ще питам и ще ти кажа.
Аз и на гърне още не го слагам моя Убавец.Купих такова на чико ама като започна да го слагам и се изпъва като дъска иска да става, започва да плаче, не му харесва.Хем стоя и аз с него седнала на земята-не и не.Пробвах 5-6 пъти и за сега съм в пауза.Не ми е много ясно как ще стане номера  Rolling Eyes

# 115
Джема, човека иска да си има явно кака  Wink
Джени, браво за наученото от Мишел, моя Иван си е със собствено мнение и не иска много да учи показаното от мен, но има време и това ще стане.
Джени Ето линк към албума
Лек ден на всички и по - малко дъждовен да е!

# 116
  • тук
Ели, Агафия много пораснала и много се е променила  Hug
Елфче, аз много харесвам продуктите на хармоника - купувам редовно и по някаква интуиция им вярвам  Blush
но за Алекс вземам сирене БЕЕ, което е БИО козе; същият производител има МЕЕ, което е овче - тези сирена са доста твърди (и вкусни) и при обезсоляване не стават на каша  
за Маджаров знам същото, което казваш и ти, от шефката на Агенцията по контрол на храните (познавам я случайно, но поддържам връзките с нея  неслучайно Grinning  - държа да знам какво ям просто ); считам, че качеството на техните продукти е добро за общото състояние на пазара, но им нямам доверие за бебето си
Норче, на мен са ми малко странни тези тестове - маслото Аро да е толкова добро, пък в мл.кото на Данон да има най-много живи клетки  #Crazy ; или аз не съм разбрала какво ми казват или не им в.рвам Grinning

последно за мамите от София - ако някой има желание, възможност и т.е., препоръчвам http://www.gymboreeclassesbulgaria.com/ ; днес с Алекс бяхме за час в този клуб и съм много доволна, а той беше много, ама много щастлив; цялото оборудване е подходящо за пълзящи и прохождащи деца и е удоволствие за всички - не като у дома или в стандартните помещения, където всичко е по-скоро опасно

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 21:13 от portman

# 117
  • София
Джени, наистина вече в детските им очички гори любопитсво към всичко! Борил не е толкова напред с материала и за сега само му посочвам мама и татко и се обръща към нас, подава си цялата ръчичка за "боц" и понякога си пляскаме с ръце. Казва всякакви комбинации от гласни и съгласни и е почнал, преди месец някъде, да "шепне" на играчките и да им се обяснява. Казва баба и кака (въпреки че няма такава наоколо) и от два дни тати. Мисля, че не е осъзнато. Мама ще му е най-трудно май. Най често казва "ка" и "ку", което е всичко наоколо и "га" и "го", което е всичко готино Simple Smile
Ели, аз също го измъчвам на същото гърне горкия, но и той се пъне. Вече успявам да го задържа и всеки път се изпишква (кога в очите на майка си...) и два пъти се справи с тежката артилерия.
Портман, готино изглежда Джъмборето. Трябва да пробвам да го социализирам малко човека, че колкото и да искам не мога да го науча да си играе толкова успешно и креативно, колкото с други деца и в по-разнообразни условия.
За млеката и маслата - права си информацията е непълна, например аз като неспециалист идея си нямам кое е полезното съотношение на бактериите булгарикус и термуфилус? Вижда се, че са обратнопропорционални... За маслата - в таблицата не се вижда, дали са обработвали маслото за омекотяване с втвърдени растителни мазнини, което не било полезно и други такива работи. Аро си е най-странното да е начело. Но пък сигурно има най-високо маслосъдържание щом казват...все пак - цитирам "производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама транс изомери има в самия продукт и каква част от мазнините ползвани за произвеждане на продукта са такива" така че смятай наредбите ни колко са смотани като за начало...А дори може да си измисля някой таблици, но нямам по-достоверен източник на информация.
Джема, забравих да кажа, че преслушах звуците и искам "любовни делфини". Ще ми пишеш ли на лични? Борил си заспива без звуци, но ще ги пратя на един новороден бубик. Делфини искам за нас (хихи)
Ето и от мен нещо, което може да е полезно на майките първескини като мен - една плейлиста с песничките, които помня като текст от моето детство. Не че не е пълно навсякъде и сигурно сте се подсигурили, но тази поне е видео и е подредена. Имам и с патриотични Simple Smile , но не е за всеки ден. Я да добавя и етно приспивните..
Красони, разгледах почти всички снимки и пак се умилих, колко малки мишки бяха всикчите Simple Smile Страхотен е Иван. И той е един учуден и любопитен.
И последно за да не ви писна с дългите постове един тематичен поздрав покрай лошото време - дъжд.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 23:43 от nora_di

# 118
Нора  Hug
Вярно е това, мишките растат и стават малки любопитковци за всичко около тях, да са живи и здрави всичките.
За гърнето трябва и аз да го пробвам тези дни, че преди време като го сложих Иван на него крачетата му бяха във въздуха.
П.П. Нора припомних си редовното опикаване от Иван при смяната на памперса му  Crazy

# 119
Krasoni, много хубави снимки. И аз ги разгледах всичките и направо невероятно колко малки бяха и колко бързо растат!  Simple Smile

За гърнето - аз писах преди, че пробвах няколко пъти и имаше успех, но Мишел започна да ака съвсем накрая на яденето и не ми се бърза да я стресирам и с гърне. Не стига, че не яде достатъчно, ами и да дебна дали не й се ака и да я прехвърлям от стола за хранене на гърнето. Та мисията е отложена във времето!  Laughing

Имам питане за обувките. В петък купихме първите обувки на почти 10 месечното си бебе, което до сега си живееше босоного!  Wink
Понеже тук не се ходи на ортопед, та се консултирах с педиатърката и тя каза, че най-подходяща е меката и гъвкава подметка и обувката да е леко по-голяма. Вие какви правила спазвате при покупка на детска обувка?

Относно бебешките номерца се замислих напоследък и дори си ги записах какво и кога за пръв път е направила Мишел, че лесно се забравя. Мислих  си, че на английски знам около 30 песнички с действия за подражание, които и Мишел знае и почти във всички участва. Все още е бедно и подражанията й са да си пипа главата и пръстите на краката в песничка за частите на тялото примерно, да пляска с ръце в песничка "Какво правят частите на тялото", да си закрива лицето за Peek-a- boo (бълг. вариант е Игра на Дзак), да дава въздушна целувка (това е с моя помощ , но е видимо, че чака да й взема ръката и да й я сложа на устата - подава ми ръката си и чака  Laughing.
А на български май и да се напънаа не се сещам за повече от 3-4 песнички от типа "Хей ръчички". Казвайте вие, ако знаете!

Между другото забравила съм да се похваля за нещо, за което днес се сетих като селектирах снимки за фейсбук (не съм качвала там от около 3 месеца и близките в БГ много негодуват.) Баба ми най-много ги чака тези снимки и понеже има РД скоро и си е поканила приятелки, днес качих от 3 месеца назад. Станаха доста, но да има с какво да запълнят партито бабите!  Laughing  
Ето го албума, за който от вас му е итересно!  Wink

Та Мишел участва в едно изследване на развитието на детската реч и музикални способности провеждано от Университета на Торонто. Получи диплома и тениска с логото на проекта.

Изследването беше интересно и за мен, и за нея. Професорката каза, че до момента са тествани 30 деца, а ще бъдат тествани общо 50 и също, че Мишел е с най-добри резултати до момента. Всъщност на мен не ми стана много яско какво точно измерват. Бяха ми сложили слушалки с музика и не чувах нищо от това какво й звучи на нея наоколо. Всъщност тя гледаше няколко минутни видеа и трябваше да отговаря с поглеждане в правилния екран след свършване на виедеото, но всичко това е било съпътствано с музика и речеви звукове, които аз не чувах, за да не мога да повлиявам на детето.

Когато изследването приключи, ще ни уведомят за всички места, където е публикуван проекта и ако е в списания, учебници или е филмиран получаваме копие за спомен. Имената на децата не се публикуват, но казаха, че за филма ще използвак кадри с някои деца и е вероятно една от тях да е Мишел, защото по техни думи е показала много активно отношение към проекта и това трябвало да се отрази!  Simple Smile

Не мога да скрия, че много се зарадвах!  Wink

С пожелания за приятен ден ви поднасям един видео-поздрав Усмивките на Мишел

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 03:45 от Jennie

Общи условия

Активация на акаунт