ДЕКЕМВРИ 2009

• 40 564
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Дисни, права си за подлагането и пиенето директно от чаша. Така също успява да пие и му е интересно. Дори и кашата тази сутрин накрая като се втечни му я дадох така да си я допие.

# 286
Колибри пробва ли с пипетата от Панадола да дадеш вода?При нас се получава че и моя хич не иска вода , и като беше запечен и всички ми мрънкаха ти си виновна че не му даваш вода  и затова е запечен, пък аз му давам а той като не иска!Е оказа се че не е от това защото едно и също яде и пие и сега като си има режим на изхождане не се е запичал(пупу)!!
Да питам имате ли проблем с косопада , при мен се появи по късно преди няколко месеца и мислех че ще мине от само себе си но явно ще трябва да се вземат мерки!От кой продукт сте доволни има ли ефект!
Вчера Емо изяде половин кашкавалка, като ме гледаше как ям и му давам и така му се усладии , та вече имаме въведен и кашкавал  Laughing

# 287
  • sofia
Колибри, мисля, че ще ти е трудно с гърнето. Дамянски е много пъргав и активен. Няма да му се седи. Трябвало е по-рано, когато още не е бил толкова напред с материала. Но пробвай и кажи резултата. Peace

Аз не съм от най- работливите, дори напротив  - особено с второто го карам направо през просото. Но за гърнето изобщо не се замислих, че трябва да го науча. Не ми е коствало кой знае какво.  

За водата - и моят не пиеше. Сега пие малко. Но аз не съм спирала да му предлагам. Той не пие - аз му давам, той не пие ... и веднъж пи малко, после пак и така. Не му е любимо, но понякога пие.
И водата и гърнето, и биберона и много други неща са въпрос на навик, и свикване. Когато му се предлага нещо всеки ден в един момент то става познато и той го пробва, без да се страхува. Разбира се  при всяко дете е различно.

Заравих- от вчерашната консултация - 9500гр, 74 см.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2010, 16:38 от allba_a

# 288
  • София
Здравейте, днес времето се развали и темичката малко се оживи! Ей, чак на рима го докарах. Не знам как са вашите бебоци, но Коки стои милият пред вратата, плаче и удря по нея. Аз го забаламосам с нещо друго, но за около 5 минути и пак там отива. Как ще изкараме зимата не зная. Излизахме с колата на разходка, пак е нещо.
За водата, ами всеки ден предлагам, а той всеки ден си мисли че си играем и ми се хили насреща. Даже се сърди като го погледна строго и се опитвам да обясня, че това е за пиене, не за игра. Но не се отказвам. Не ми изглежда дехидратиран, явно си набавя нужното количество от другите храни и АМ.
Снощи, докато се е катерил върху крос-тренажора се е ударил по бузката, тази сутрин видях малка синина, ама иначе упорит - пак там отива. Сега е модерно да се опитва да се изправя сам, без да се опира никъде. Много е смешен, нагъзва се и лека, полека си прибутва крачетата до ръцете и след това се изправя, стои около 5 секунди и тупва на дупето и се смее. Ама много упорити тези деца, не се отказва и отново и отново....
Това от нас, лек и приятен ден на всички!

# 289
Елени, оправи ли се?

# 290
Ава,малко по добре съм.Все още мястото е болезнено и усещам леко уплътнение,но е по-малко болезнено от вчера.Продължавам да пия лецитин,правя масажи и я слагам по често на гърда.Надявам се до утре да съм ок.Благодаря на всички ви за загрижеността Hug

# 291
Елени, дано скоро премине това  Peace
Колибри за водата не знам какъв съвет да ти дам. Моя Иван взе да пие още от лятото доста и сега като му предложа си пийва, но разбираемо вече в по - малки количества. Дано и Дамян скоро пропие, че си спомням с Веси голям проблем имах и до 2 години и мерех какво количество изпива на ден  Tired
За гърнето аз също я карам по мързеливата, но и Иван не желае да седи на него. Слагала съм го няколко пъти като последния път беше преди 10 дни.
milenaeneva аз имах проблем с косопада след като родих и мина от само себе си  Peace
Времето днес е ужасно, подтискам се като си помисля за зимата, хубаво, че днес се разходихме до майка ми и малкия успя да глътне въздух макар и за кратко.
Лека вечер

# 292
Относно дечицата, които не искат да пият вода
Това са най-често изцяло кърмени бебета и те не искат да пият вода най-вече, защото сукането от биберон изисква доста по-различни умения и е по-трудно от сукането от гърдата, а не толкова, че не харесват вкуса на водата.
Статистиките показват, че почти всички дечица пропиват вода до навършването на 1г., а тя преди това така или иначе не им е жизнено важна.

Тук на деца на около 9-10 месечна се предлага да пият от сламка или от такава чашка. И в двата случая усилията за пиене са подобни на тези, които детето полага при кърмене.
За децата, които са на АМ се препоръчва млякото през деня да се предлага в показаната чашка вместо в шише с биберон.
Ето този тип чашка пък се ползва след 6тия месец, но не се препоръчва детето да остане на тази чашка или на шише доста дълго след 1г. Тази чашка също изисква повече усилия. На Мишел й отне доста време да се научи, а и до сега не пие с охота от нея, та затова и не й я предлагам много често.

Днес бяхме пак на консултация по хранене и се оказа, че Мишел се справя отлично. Наддава нормално. Беше 8200 на 9 месеца, а сега е 8500. Пие 500 мл. (5 пъти по 90-120мл.) АМ на денонощие, което е нормата за тази възраст. Има 4 твърди хранения и си се храни сама с удоволствие.  Wink

Ето така приблизително изглежда денят ни:
Сутрин (9:30)- зърнена закуска за бебета или овесени ядки с плодово пюре.
Плейгрупа (10:00 - 11:30)
На обед (12:00) - гозбичка.
              (12:30) - АМ
Обеден сън от около 1:00 до 4:00
Следобедна закуска (4:00)- сурови плодове - най-обича настъргана ябълка с авокадо.
Разходка (4:30 - 6:30)
Вечеря (7:00) - гозбичка + паста, хлебче или ориз. Вечер е най-гладна и по-капризна, та не иска само гозбичка.  Laughing
             (8:00) - АМ
Сън - до 8:30 е заспала.

Нощем пие мляло в просъница около 12 и  4 и около 8 сутрин пак в просъница.
Буди се в 8:30 и се гушкаме още половин час, а преди бързаше да става.  Simple Smile

Да отбележа всъщност, че на твърдо хранене Мишел не изяжда много, но аз съм повече от доволна, че изобщо яде. Проблемът е, че не мога да вместя и твърдата храна и млякото през деня, за да не се буди за хранене нощем. Опитах да давам млякото първо и после твърдата храна, но така не иска да яде изобщо твърда храна и в резултат е още по- гладна нощем.

Иначе откакто давам лекарството за облекчаване на дискомфорта от рефлукса Мишел си спи много спокойно.

След месец се местим в ново жилище и ми се искаше да я отделя в собствена стая, но с това хранене нощем ще ми е малко трудно. Сега преди да си легна около 12часа си приготвям шишето и дори да съм заспала, като промърда просто й го предлагам, а не ставам да го правя. После като се събудя по някое време за тоалетна правя следващата бутилка и пак така - не ставам, когато промърда и поиска да пие. Та местенето в собствена стая е отложена за сега мисия.  Wink

Вашите бебчета спят ли вече в отделна от вашата стая?
Знам, че много пъти споделяхме режимите на децата си, но сега вече са по-големи и ще ми е интересно да науча при вашите малчовци как е подреден денят?

Видях на снимките от Gamboree, че и в БГ има вече подобни на тукашните плейгрупи. И дори по тукашен маниер бебета и мами седят на пода!  Wink
Това е много хубаво! Дано има все повече и повече такива занимания и да са достъпни за повече бебета и мами, защото времето прекарано в забавления и самите занимания с детето са много приятни сами по себе си, а и са изключително важни не само за психомоторното съзряване на бебето, но и за развитие на емоциите.  Party

П.П. Днес Мишел се сдоби с ожулен нос, защото просто не се спира на едно място.
Какво правите за раните? Лекарката от консултацията каза, че е най-добре да се сложи лепенка, защото е нужна влажност, за да се излекува по-бързо раната и да не остане белег, но как да сложа лепенка, като тя може да си я махне и дори да я лапне, а и да се задави с нея. Дано мине бързо и да няма белег. А като си помисля колко ще пада от сега нататък, особено ако прилича на мен.  Laughing

Ако някой е имал търпението да ме изчете, а и още повече ако се включи с коментар, ще съм много благодарна!   Hug

# 293
сукането от биберон изисква доста по-различни умения и е по-трудно от сукането от гърдата....

сламка или от такава чашка. И в двата случая усилията за пиене са подобни на тези, които детето полага при кърмене.
Ти чуваш ли се какви глупости говориш? Недей, че доста хора тук, които не те познават, ти вярват на измишльотините. Как усилието от чаша или сламка ще е по-трудно от сукането от гърда???? По твойта логика значи не трябва да се кърми когато се учат на чаша, че ще вземат да откажат чашата. А къде остана факта, че всъщност минималното усилие при шише може да отбие детето когато му представя един много по-лесен начин на хранене/пиене с повече количество излято в устата?

На Мишел й отне доста време да се научи, а и до сега не пие с охота от нея,
Странно че й е отнело доооста време при условие, че е толкова схватливо и умно дете. Мислих, че вече се храните с прибори - вилица, лъжица... с коя ръка държи ножа?

Видях на снимките от Gamboree, че и в БГ има вече подобни на тукашните плейгрупи. И дори по тукашен маниер бебета и мами седят на пода!  Wink
Емммм дааа, видяхме как правят в Канада и копирахме в БГ (или може би от твоите наставления тук си дала някому идея).
Приятно преместване в новото жилище, надявам се на новото място да си намериш най-накрая и реални социални контакти!

# 294
  • София
Здравейте момичета!
Жени, много ме заинтригума това, което си споделила.
Аз също се замислям за отделяне в дуга стая, но засега, поради причината описана от теб ще изчакам. Моята лекарка е на мнение, че трябва да махна лека полека храненето в 5,30 часа сутринта.
Нашия режим е горе долу следния:
5,30 около 210 мл АМ
9,30 попара или каша с плод
13,30 гозбичка - зеленчуково или месно-зеленчукова
17,30 каша с плод
21,30 210 мл АМ
Спи от 21,30 до към 8-8,30 часа със ставане в 5,30 за мляко.
предиобяд спи от 12,00 до към 12,30 и след обяд от 15 до към 17-17,30 часа.
Мисля да му променям режима с цел по-рано заспиване за следобенен сън.
Рани засега няма, само синини и нищо не им правя. Аз пък зная, че след като се спре кръвта е по добре раната да е открита, за да заздравее по-бързо. Не съм се замисляла как ще процедирам в такива случаи.
Успех в местенето!

# 295
  • Варна
Добър ден!
Снимки, от циганското лято:http://december2009.snimka.bg/baby/varna-esen.530816.20852856
За водата да припея и аз в хора, че нито чаша , нито лъжица,
нито NASA technology продукти вършат работа при моя син.
Ще отправя запитване по въпроса към Институт-а по педиатрия,
след като мине критичната възраст от 12 месеца безводие.
Режим нямам нерви да пиша, не е особенно променен през
последните 2 месеца. Нищо интересно.
Да кажа за варненки , че Център „Родители и деца” подновяват
занимания от 05.10. изпратили са ми мейл. Може да ги навестим.
За първа помощ по благословено лекарство от Арниката нЕма!
За раните  да стоят мокри, както се казва за сефте, го чувам,
ама климата зад океана е друг, така че може, може...
Хубав ви ден!

# 296
  • София
Привет и от мен.
От доста време не съм се разписвала, ма то няма и време, че сега основно се занимавам с първолачката Mr. Green
Лилия си пие много вода от самото начало, засега от биберон, възнамерявам скоро да я уча на чаша.
С гърнето търпя пълен провал, мрази го и не иска да седи на него, голям зор е. Аз си мислех, че щом научих каката на 7 мес да ака само в него, а на годинка и малко изцяло махнах памперса, и с дребното ще е така, но уви Cry
Режим особен няма, денем спи по мноооооого малко, нощем още си пийва по веднъж млекце.
От другите храни съм въвела всички групи, слава богу хапва с апетит. Нишесте и кисел също правя, но с АМ.  Два пъти пие мляко, другите 3 са различна храна.

Има едни гадни червеникавиобриви около нослето и устата, както се оплаках преди време, които мазах с какво ли не, но не искат да изчезнат .Вчера педи ми препоръча да я оставя 5 дни само на ориз и картофки, но не виждам как ще стане, тя и без това не е дебеличка, та хептен ще изпосталее. Ако някой има идеи и мнения по този въпрос, моля да сподели Heart Eyes

# 297
  • Sofia
Привет най-после и от мен  Hug
Да се включа на бързо:
За гърнето - седи на него, но нищо не прави. Ако го държа над легена няма проблем, веднага се изпишква и другото ...
За водата - пие вода без проблем и от биберон и от шише подобно на тези които Жени пусна.
За раните - Жени аз също мисля, че ако е отворена минава по-бързо. Даже при често миене раната зараства по-бързо. Това от личен опит.
Marleen Дано скоро ви се оправят обривите. На Петър от време на време му се появяват такива, но от дерматита и аз мажа с Атопиклеар - минава, доволна съм.
 Free Will много хубави снимки разгледах.  Peace
Аз да се оплача Петър на обяд заспива само на ръце, откакто се научи да се изправя в леглото не остава легнал и за секунда  ooooh! Вече не знам какво да правя  newsm78
Жени успешно преместване в новото жилище  Peace

# 298
Ти чуваш ли се какви глупости говориш? Недей, че доста хора тук, които не те познават, ти вярват на измишльотините. Как усилието от чаша или сламка ще е по-трудно от сукането от гърда???? По твойта логика значи не трябва да се кърми когато се учат на чаша, че ще вземат да откажат чашата. А къде остана факта, че всъщност минималното усилие при шише може да отбие детето когато му представя един много по-лесен начин на хранене/пиене с повече количество излято в устата?

Дарлин, никак нямам време в момента, а и ако беше само до теб бих те игнорирала и просто нямаше да ти отговоря, но със сигурност щях да си кажа наум едни думички по по твой адрес.  Sick
Налага се обаче да отговоря заради останалата аудитория дори с риск да досадя!  Sad 

Никъде не казвам, че да се пие от посочената чашка или от сламка е по-трудно, отколкото от гърдата. Напротив - казвам, че изисква подобно усилие, т.е. е еднакво лесно, макар това никак да не означава, че се влага същото умение. В случая на детето трябва да му се даде време да се научи на новото умение.
Та за 10 месечно кърмаче, което отказва да приеме шише с биберон, защото му е трудно, е много по-лесно да пропие вода от посочената чашка или от сламка, защото усилието е същото като това на гърдата.

Да не говорим, че щом не искат да пият, значи нямат нужда и ще пропият когато му дойде времето, но чашката и сламката могат да се ползват, когато майката го закъса с кърмата и детето упорито не приема шишето с АМ.

Това всъщност не е никаква НАСА технология, ами си е прийом от на бабите ни времето, когато не са имали кой знае какви шишета и специални накрайници за пиене и едногодишните са можели да пият от чашки.  Wink

Също пиша, че сукане от шише с биберон е много различно като умение, отколкото сукането от гърда, което в контекста на нашите 9-10 месечни бебета, които са изцяло кърмени, се явява много трудно упражнение. Те все пак имат 10 месечен стаж на гърдата.

Ако беше новородено, което трябва да избере да суче от гърда или от шише, е от ясно по-ясно, че шишето, което му се излива в устата ще бъде предпочетено и се възприема като по-лесната алтернатива! Но към момента в нашата тема не виждам да има останали едномесечни и всички са на по 9-10 месечна възраст.
Струва ми се излишно да го подчертавам, когато коментирам!   

И още, но ти всъщност трябва да го знаеш това като ти гледам титлите, с които си се накичила , струйката на гърдата се променя с времето и уменията на бебето се променят. Точно затова на едномесечното бебе му е нужно 30-40 мин. време, а понякога и повече, за да се накърми и да си напълни малкото стомахче, а на 10 месечното му коства 5 мин., а изпива много по-големи количества мляко.
Именно затова на 10 месечния кърмак му е лесно да суче от гърда и му е трудно да пие от биберон.

Иска ми се да кажа, че се надявам да си ме разбрала, но май ми е все тая, ти какво точно схващаш и какво не! 

Ето първият попаднал ми линк относно раните и влагата. Съжалявам, че е на английски, но гугъл преводача върши чудесна работа.

Прилагам един цитат, част от който явно е от 1962 година, ама климатът зад океана сигурно, не се е променял от тогава щом и нашата лекарка вчера така посъветва.  Laughing

Scientific research has shown that a moist healing environment is beneficial for wound healing. Wounds heal 50% faster if kept moist (Winter, 1962)
Moist wounds enhance the regrowth of new skin (epithelialisation). Other studies have shown that a moist wound prevents tissue dehydration and cell death.
И още:
What is the best way to heal from a wound?
The best way is by keeping it clean and moist. Don't let it dry because the cells need a moist environment.

Тоест трябва си им влага на раните!  Wink

Ето цитат и на българси за раните и влагата , макар основната идея от линка да е малко по-различна:

С "течните лепенки“ се  избягва  търкането или допира на раните до външи предмети. Те  имат и друго важно достойнство - помагат и за по-лесното образуване на микросреди, необходими за зарастването на раната и заличаването на белега.

Тинитка, Мишел спеше преди и около 11 часа, но с много мъка я приспивах, а после следобедния сън беше назад в деня. И спеше по по-малко и двата пъти, но откакто взех да не я слагам да спи преди обед, детето определено се чувства по-добре!  Simple Smile

Меззатр, тя нашата рана така или иначе остана отворена, но дано не остане белег! Sad
А за изправянето в леглото какво да ти кажа - и Мишел имаше такъв период. Оставях я да си се изправя, че нали я отучвах от "на ръце". Почнах да я слагам да спи само когато съм сигурна, че й се спи и тя спря да се разхожда из леглото. Дано скоро и при вас отмине!

Между другото вие мислите ли за вашите 9-10 месечни малчовци като за бебета? Аз определено мисля за Мишел като за детенце и за малко момиченце и като че ли не я виждам като бебе вече!  baby_neutral

# 299
  • Sofia
Жени ще последвам съвета ти, дано да отмине този период.
А нашите 9-10 месечни бебета все повече си стават малки хитри дечица. Разбират все повече и повече  Wink

Общи условия

Активация на акаунт