Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 640
  • 862
  •   1
Отговори
# 450
И баща ми като го попитам как е,все казва че не му е добре.А не може да обясни какво точно чувства,понякога казва,че не е добре с главата,горкия.

# 451
  • София
Преди майка казваше, че й е нервно, напрегнато, плаче й се и не знае защо. Даваха й разни антидепресанти, които не мисля, че помагах. Предполагам това се дължеше до някъде на това, че тя съзнаваше от части какво става с нея. Сега е просто празна - не изглежда доволна, но и не е напрегната.

Днес сутринта се изпусна на два пъти. До сега не го е правила.. надявам се да е инцидентно.

# 452
Баща ми си е от мълчаливите. Преди години беше казал веднъж "Нещо става с главата ми, не съм добре" и до там. После мълчеше, но се усещаше, че страда и не е добре. Явно му е било напрегнато, но той все навътре ги тикаше емоциите. Аз даже все си мисля, че от това се разболя. А след това вече не разбираше дали е добре.

# 453
  • София
Исках да попитам, майка ми, като се влоши,непрекъснато казва,че не й е добре, че й е нервно или лошо. Постоянно смята,че ще умре,че няма да й мине.Вашите родители имат ли такива оплаквания, говорят ли така?

Нашия старец е железен,никога не се е оплаквал, че е зле, че му е лошо, нервно или каквото и да е.
Само се оплаква, че забравя.
Даже май си мисли, че почти нищо му няма и прави глупости - лятото излезе в най-голямата жега, на 15 август, да ходи на църква и е припаднал.
Все още излиза редовно, май се губи понякога, но не си признава.
Е, откакто взима лекарствата е по-добре.

# 454
Исках да попитам, майка ми, като се влоши,непрекъснато казва,че не й е добре, че й е нервно или лошо. Постоянно смята,че ще умре,че няма да й мине.Вашите родители имат ли такива оплаквания, говорят ли така?

Нашия старец е железен,никога не се е оплаквал, че е зле, че му е лошо, нервно или каквото и да е.
Само се оплаква, че забравя.
Даже май си мисли, че почти нищо му няма и прави глупости - лятото излезе в най-голямата жега, на 15 август, да ходи на църква и е припаднал.
Все още излиза редовно, май се губи понякога, но не си признава.
Е, откакто взима лекарствата е по-добре.
Те са като малки деца и мисля, че трябва да ги възприемаме като такива. Бихме ли оставили малкото си дете да се разходи само? Надали, защото по всяка вероятност ще се загуби. Аз разсъждавам така. Още повече, че едно от тия излизания може да е и фатално. Майка ми окончателно спря на баща ми излизанията като го видя как пресича точно пред една кола пред къщи и замалко да го сгази. Те загубват не само представа за пространство и къде се намират, а и за случващото се около тях. Не се изненадвам, че е излязъл в най-голямата жега. Така че...аз не бих била много спокойна ако някой е почнал да се губи. Най-малкото една бележка с адрес и име му сложете, та да го върнат ако го намерят, а той не успее. Дано наистина с лекарствата се оправят нещата при вас.

# 455
Не знам, явно само при майка ми протича с толкова нервност, при нея първото влошаване и първата диагноза бяха тревожно депресивно разстройство, тогава лекаря ми каза до 1 година да идем при невролог в Александровска, но така и не стигнахме до там. Все лекуваме депресия. Две  години беше много зле и после един психиатър я върна към живота, ама сега от 2-3 месеца, всякак въртим лекарствата много е зле. Изпитва невероятна нервност и той ми каза, че смята, че няма мозък затова не й действат лекарствата. Тя пиеше мемигмин, но той го махна като се влоши, и накрая при смяна на антипсихотик тя направи психоза. Затова минахме на халоперидол и лепонекс,сермион си пие от година .Лошото е,че при по високи дози халоперидол тя получава халюцинации и бърка думите,абе ужас, пробвахме да го намалим -изчезват халюцинациите, започна да говори добре- обаче става нервна,и всеки ден става все по зле. Пак пробвахме със стария антипсихотик, и депакин- изобщо не действат.Такива паники прави,побърква ни всички. Принудих се да се връщаме към халоперидола и лепонекса с тях поне спеше по 24часа.Което пак не е добре, но иначе не се издържа. Тя самата не издържа само се моли за лекарства. Въобще не знам, дали има смисъл в момента от лекарства като Аксура, при нея проблема е крайна нервност. Но скенера си показа преди 3 години корова атрофия. Дали нещо бъркаме или и аз не знам....

# 456
Само за протокола преди 3 дни вкъщи й направихме сами теста MMSE, има 21 точки от общо 30. Но тя не е спокойна, лошо й е ,зле й е.Все си мисля, че ако се чувства по -добре ще има повече точки.До преди 3 месеца си пътуваше сама по влака,шиеше,чистеше, абе беше си добре.

# 457
  • София
Може ли да го видя този тест?
И други тестове? Онзи с часовника какво представлява?

# 458
Elea Lea да ти кажа честно, освен коровата атрофия не знам какъв друг симптом има майка ти, който може да е деменция. Аз до тук не прочетох нищо подобно. Не забравя, не е объркана. Само е нервна и прави паник атаки. Това може да се дължи на 100 неща и не мисля, че може да е свързано точно с деменция. Може би си е наистина с тежка депресия или тревожно разстройство. Пък те някои лекарства могат и съвсем нормален човек да го направят да изглежда, че е с деменция.

# 459
  • София
Да ми е честито, майка се подмокри днес за 3-ти път. Дали това значи, че трябва да слагаме памперси или има надежда да е нещо временно? Принципно всеки ден я разхождам, вземам я и когато прибирам детето от училище с колата. Тази седмица обаче съм болна и никъде не е излизала, нито някой е идвал - цял ден реди и търка монети. Може от този режим да са се влошили нещата... Трудно ли се минава на памперси? Има ли някаква особеност?

# 460
Теста с часовника,го правих на майка миналата година, идеята е да нарисува кръг и да разположи вътре арабските числа, после да го направи,обаче да е с римските числа.Майка това миналата година си го правеше. Другия тест е за една минута да напише, колкото се може повече животни( градове, може имена),но трябва да са думи от една семантична категория. Инструкцията е да назове колкото се може повече имена на животни за една минута.Времето се засича, когато човека е разбрал и е готов.
Оценка: гранична стойност за патология - от 12 до 15 думи.Сигурен когнитивен дефицит- резултат под 10.
А за часовника имаше едни картинки, ако ги намеря ще ги кача.

# 461
Всъщност, майка ми стана объркана при смяна на антипсихотик и завишени дози.Блокира й мозъка, зацикли на една дума, непрекъсното се моли за хапче.Док. каза амнестичен синдром.Тя беше така,преди 3 год.,бяхме по болници, беше си неадекватна,като делир.Сега,като пи януари халоперидол,стана по спокойна, но имаше халюцинации,намалихме халоперидола,няма халюцинации,говори разбираемо,обаче става нервна, непоносимо, ревяща,молеща се за хапчета.Снощи я върнахме на халиперидол и лепонекс. Днес заваля говора,провлачен стана, надявам се поне да се успокои.Теста го правихме преди 3 дни, беше малко по - спокойна .

# 462
Ох, да се оплача. Върнахме се на халоперидил,лепонекс,акинетон, втори ден все още не е спокойна майка ми.Побърква ни. Търси да й даваме ривотрил, тя си търпи състоянието само,ако спи. Ще чакаме, не смея да увеличавам дозите, но ако се наложи. Цял доктор станах- по неволя. Няма такова тежко състояние. От халоперидола и лепонекса така започва да фъфли , и май пак зацикля и започва по - малко да разбира.
Обаче, като не е добре, нямаме друг избор.
Боже, ако можеше някой да ми помогне. Никой не споделя така да протичат нещата. Какво й има на майка ми?

# 463
  Лекси,мила спокойно!Може да е простуда...А памперси има удобни,лесни за обуване,ама дано не е дошъл моментът.Стискам палци,да е временно.

# 464
Ох, да се оплача. Върнахме се на халоперидил,лепонекс,акинетон, втори ден все още не е спокойна майка ми.Побърква ни. Търси да й даваме ривотрил, тя си търпи състоянието само,ако спи. Ще чакаме, не смея да увеличавам дозите, но ако се наложи. Цял доктор станах- по неволя. Няма такова тежко състояние. От халоперидола и лепонекса така започва да фъфли , и май пак зацикля и започва по - малко да разбира.
Обаче, като не е добре, нямаме друг избор.
Боже, ако можеше някой да ми помогне. Никой не споделя така да протичат нещата. Какво й има на майка ми?
На мен ми е доста объркана вашата история. Според мен майка ти или не е диагностицирана правилно или лекарствата не са подходящи. Освен това тя очевидно има вече абстинентно състояние, защото тези молби за лекарства и това усещане, че полудява без лекарства...явно е пристрастена и не трябва рязко да й ги спирате и сменяте.

Общи условия

Активация на акаунт