Плетка с песен в златна есен!

• 118 555
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Не обичам изкуствени материи. Като купувам прежди, избирам такива с минимум 50% естествени влакна. Акрила е най-нискокачес твен вариант за плетене, плета с акрил само в много краен случай.
Изобщо, качествената прежда подбрана внимателно за модела е половината майсторлък в плетивото.

Това трябва да се подчертае дебело, т.е. да се запомни!!! След като имаме възможност да избираме от толкова много видове прежди, защо да избираме изкуственяци?! и да се хабим да ги плетем?!

# 586
Здравейте,дами,помте ли ме  Mr. Green!
Аз не пиша,то и не плете де(е,по малко)!Но ви следя всеки ден и изкренно се възхищавам да вашите творения!
Помните ли блузката на малката от прословутото Ализе?Е,оплетох я вече  Hug,но преди малко я изпрах и очаквайте примиерата  скоро Mr. Green Утре мисля да започна една шапка(че днес е вторник),най-обикновенна лицева плетка и прост модел,но не знам как и по колко бримки да свивам  newsm78!Някоя има ли мерак и време да ме светне?БЛАГОДАРЯ!

# 587
Хриси, помня те, споко.

За шапката - мериш по главата и свиваш. Няма как да ти кажа правило.  newsm78

# 588
  • София
Утре мисля да започна една шапка(че днес е вторник),най-обикновенна лицева плетка и прост модел,но не знам как и по колко бримки да свивам  newsm78!Някоя има ли мерак и време да ме светне?БЛАГОДАРЯ!

Заповядай, Хриси
http://radikal.ru/F/s43.radikal.ru/i102/0904/15/2a367d8a3974.jpg.html
http://radikal.ru/F/s54.radikal.ru/i143/0904/f6/c567dd37e54e.jpg.html

или
http://radikal.ru/F/s43.radikal.ru/i102/0904/2b/d449e65a0e31.jpg.html
http://radikal.ru/F/s54.radikal.ru/i145/0904/1c/892c6fda61b6.jpg.html

# 589
  • Варна
а специално за преждите само акрилът ли е изкуствено?

# 590
Най-разпространените видове прежди са от естествени, изкуствени или смесени влакна.
  Преждите от естествени влакна са - вълна, ангора, мохер, кашмир, алпака, мериносова вълна, коприна, памук, лен.

Вълна : Като най-общо понятие под вълна се разбира овча вълна, а ако става дума за вълна от други животни - коза, камила, заек. Вълната запазва добре топлината и има средно добра еластичност. Недостъъците й са, че се степва и образува възелчета. За да се направи по-здрава към вълната се прибавя изкуствено или растително.

Ангора: Ангорската вълна се получава от ангорски зайци. Тя е много лека, пухкава, мека и топла. В чист вид почти не се използва, защото е доста скъпа и нееластична. Обикновено се смесва с акрилни влакна или друго вълнено влакно. Недостатъците й са, че се степва и се скубе лесно. Изделията от ангора е по-добре да не се перат или това да се прави много внимателно.

Мохер: Мохерът е прежда от ангорски кози. Той се багри прекрасно, лесно се чисти, но трябва да се пере внимателно. В преждите съдържанието на мохер не може да надвишава 85%, защото е необходимо да се смесва с вълнено или изкуствено влакно за издръжливост.

Коприна: Това е естествено влакно от копринената буба. Меко и фино на пипане, багри се прекрасно, здраво е, не се деформира, бързо поглъща влагата, запазва топлината. В чист вид за плетене почти не се използва. По-често е в смес до 30% коприна с вълна, памук, синтетични влакна

Памук : Естествено целулозно влакно, получавано от семената на памука. Преждата от него е натурална и мерсеризирана. Натуралният памук се багри само в бледи тонове, а след мерсеризация, може да се оцветява във всякакви цветове. Памукът е тежка плътна, нееластична прежда. Силно се свива, дълго съхне, но попива лесно, изделията от него са здрави и се поддържат лесно. Памукът често се използва в смес с вълна и акрилни влакна.

Лен : Лененото влакно се получава от стъблата на лена. То е два пъти по-здраво от памука. Багри се трудно, затова най-често се среща лен в естествен цвят. Изделията от него са много подходящи за горещо време, въпреки че са малко по-тежки, мачкат се и стоят по-твърди. Не задържа статично електричество, добре абсорбира. Понякога се смесва с памук или акрилни влакна.

Коноп : Естествено влакно от растението коноп. Най-висококачествените влакна се правят от конопеното растение Cannabis Sativa. Влакното е три пъти по-здраво от памука, абсорбира добре, устойчиво е на слънчево греене, мухъл, плесен и гниене; лесно се багри. След всяко пране материята става все по-мека без да се намалява здравината на влакното, но въпреки това остава по-грубо от останалите влакна и затова се използва в смес с памук, коприна, вълна, полиестер. Лесно се мачка.

Полиамидните влакна: найлон, силон, капрон, перлон са здрави, еластични влакна, устойчиви на триене и усукване. Те обаче са недостатъчно хигроскопични и прекалено бързо натрупват статично електричество.

Полиакрилнитрилните влакна, познати ни като ПАН, имат свойства близки до тези на вълната, устойчиви са на светлина. Изделията от тях стоят добре, не се свиват. Използват се често в смес с вълна в различни съотношения - 30/70, 45/55 и др.

Полиамидни влакна - получават се чрез полимеризация и поликондензация на лактами. Тези влакна имат голяма механична якост и добра устойчивост на химични реактиви, но са недостатъчно хигроскопични и прекалено бързо натрупват статично електричество. Използват се като висококачествени заместители на естествената коприна. Влакната се използват и за производство на чорапи, корд на автомобилни гуми и др. Търговското наименование на полиамида е найлон, срещано още като силон, капрон и перлон.
Типичен представител на полиестерните влакна е полиетилентерефталат, от неговата стопилка се предат влакна, които се отличават с голяма механична якост, висока еластичност и малка чувствителност на светлина и атмосферни агенти. Полиестерните влакна са заместител на вълната. Тъканите от полиестер се мачкат трудно и се свиват незначително. Техен недостатък е, че силно се наелектризират и са остри влакна. Търговското наименование използвано в България е ямболен.
Полипропилен - получава се чрез полимеризация на пропилен при определени условия. Влакната се използват главно за технически тъкани и  килими.
Полиакрилнитрилните влакна се получават по мокрия диметилформамиден метод на предене. Използват се главно за изработването на фини трикотажни изделия и имат свойства близки до тези на вълната, устойчиви са на светлина. Търговското наименование на призвежданото в България влакно е булана.

Изкуствени влакна : Изкуствените влакна се получават главно на основата на целулозата.Но в дървесинната целулоза макромолекулите за ориентирани успоредно. Химичната преработка на сървесината е свързана с получаването на разтворими целулозни производни. В разтворите,наречени предилни разтвори, макромолекулите се движат свободно.
Вискозно влакно : За да се получи предилен разтвор, целулозата се ожработва с концентриран разтвор на натриева основа  и серовъглерод. Овлакнява се , влакната се фиксират с разтвор на сярна киселина. Вискозните влакна са най-евтините изкуствени влакна. Те представляват възстановена целулоза. В сухо състояние са здрави, еластични, багрят се добре.
От изкуствените в най-големи количества се произвеждат вискозните и ацетатните влакна, получени чрез преработка на  целулоза /С Н  О  /  , и намират широко приложение в текстилната 6 10 5  n промишленост. Имат по-ниска топлина на изгаряне в сравнение с тази на синтетичните, по-ниските им температури на възпламеняване и лесното им запалване ги правят пожароопасни.
Ацетатно влакно: Според химичния си състав то е ацетилцелулоза. Плътността му е 1300 - 1350 кг/куб.м. При о нагряване 240 - 245  С започва да се разлага. Лесно се запалва от пламъка на кибритена клечка.Температурата му на о о възпламеняване е 320 С, на самовъзпламеняване - 445 С,о на тлеене - 290 С. Топлината на изгарянето му е 18,765 MJ/кг.   При горенето му се отделят токсичните продукти въглероден окис, въглероден двуокис, ацетон, метилов алкохол, оцетна и мравчена киселина,и др.

Синтетични влакна.  Синтетични текстилни влакна - получават се чрез овлакняване на синтетични полимери.
Синтетични текстилни влакна са два вида - неорганични и органични. Неорганичните обикновено са стъклени влакна (селикатни) и се използват за създаването на оптични кабели. Органичните влакна, в зависимост от строежа на полимерите също се разделят на два вида - карбоверижни и хетероверижни.
Карбоверижни са полимерите, чиято основна верига е изградена само от въглеродни атоми - полиетилен, полипропилен, поливенилхлорид (PVC), поливенилацетат. Когато в изграждането на основната верига участват повече от един вид елементи, полимерите се наричат хетероверижни - полиамид, полиестер, целулоза, полиуретан.
Формирането на структурата на основните видове природни влакна се извършва в процеса на растежа и протича едновременно със синтеза на полимера.
Структурата и свойствата на синтетичните влакна се определят от:
- методите и условията на тяхното получаване (процеси на формиране на стопилки, разтвори или полимерни смеси)
- ориентационно разтягане
- термическа обработка
Не всички синтетични полимери са влакнообразуващи. Структурата характерна за влакната е периодичност на строежа, обусловена от законномерно разположение на мономерните звена в макромолекулите и подреденост в разположението на последните в надмолекулните образувания - кристални и аморфни. Важни фактори за влакнообразуването се явяват температурата, състава на утаителната вана при получаване от разтвор, наличието на нискомолекулни вещества и продължителността на механическите въздействия.

Напоследък все по-широко се използват еластичните полиуретанови влакна - Spandex, Licra, Elastan, Durlastan, Tuplon и др., добавени в различно съотношение към основното влакно (памук, лен, полиестер, полиамид, вискоза), от което е изработено изделието, за да му придадат повече еластичност. Те възстановяват първоначалната си дължина.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 19:50 от big pufana

# 591
  • Варна
Биг Пуфана,мерси за инфото!

# 592
Пуфанче като енциклопедия си Hug Hug Hug

# 593
# 594
някой питаше как се свива за шапка,ако плетеш саммо лицево или опаково става мн.лесно,като решиш че  е достатъчно дълбока свиваш 2х2 ,изплиташ един ред,свиваш още веднъж 2х2 ,пак един ред и си готова Simple Smile.Става лесно,ако не стане от първия път ,р5азплиташ и ще стане от втория.Ако искаш избери някоя ефектна прежда,където и да свие ,както и да свиеш не си лици и става страхотно.Пример е Мечо Пух или Йори на Статекс.Успех Simple Smile.

# 595
Здравейте моми4ета,искам да ви попитам дали някоя от вас има тези джаджи за плетене .
Искам да си ги купя но ги намирам само в щатски сайтове които пък не доставят до Европа ooooh!

# 596
Започнах вече нова блузка , но и аз трудно нагаждам наличната ми прежда към интересен и лесен модел . Имам купс списания и доста преобръщах докато намерих 2 модела , които бих могла да направя  Hug
Аз също не ползвам изкуствени материи и главно фобията ме хвана след една японска документация в която японците се фукаха как преработват пластмасовите бутилки ... та миеха ги, топяха ги , правиха някакви гранули и от там нататък разни суровини . Като готови продукти показваха страшно красиви блузки , шапки, панталони ... викам си и сега какво може да ме стопли бутилката от минерална вода  newsm78

# 597
  • най-шареното място
Ох, и аз от отбора на търсещите добра прежда... а то просто не се внася... Моят основен проблем, че тънка вълна няма, чиста вълна няма и шарена прежда няма, както и чорапена.  Ако не е з апуловер и не си съгласен да е 50% поне акрил.. прежда просто няма. А памукът е в 2 дебелини - ако имаш късмет Wink

ПС вискозата е естествен материал, но изкуствено създаден във вид на влакно.
ПСС Найлон е мисината - не издржа на УВ, а чистата вълна е много издържлива и може да се обработи така че да се пере успешно.

# 598
  • Варна
Art Mama, тънка 100% вълна има, не на нашия пазар разбира се, но мога да ти препоръчам Paton Wool - 100%, обработена, защото се пере е пералня, и се плете на 3.00 мм, но ако искаш можеш и на 2.75 мм. Точно от нея оплетох черни ръкавички на съпруга ми, станаха като купени. Не е скъпа, поносима е, не си спомням точно колко, но си избрах изгодна цена в ибей още през пролетта.

2ри избор - Аляска на Дропс, 100% вълна, мека, не боде, плете се на 3 мм, мисля че беше 1.50 паунда за 50 гр. Не съм плела с нея, но съм я виждала в сайта на scandinavianknitting

3ти избор - шала ми е плетен от 90% вълна с 10% найлон, тънка прежда, плете се на 2-2.75 мм (въпреки че аз плетох на дебели куки) - Lorna shepherd muti sock.

A BG вариант, видях че са пуснали едно тънко мерино де лукс на ярн арт, плете се на 3 мм, но е смес с акрил, но пак става.

# 599
за вълнениете прежди-на ализе кашмира-100%,предлага се бълг. прежда камгарна 70%,но не се сещам на коя фирма беше,на места може да се намери естествена вълна един кат-тънка.Но какво лошо има да е с малко акрил Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт