И наесен, пак с песен - Франция 26

• 41 058
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • NICE,FRANCE
Здравейте,
Боби,и моят мъж е навит да учи български и даже започна покрай малката да проговаря някоя и друга дума,но сме далеч и нямаме превоз за да се организира нещо евентуално.А също така имаме бг телевизия в къщи и от там пак се прихваща от езика.
Лека и успешна седмица на всички  bouquet

# 76
чумби, моите деца са нон стоп в българоезична среда като се приберат в къщи, може би затова така смело правя изявления! Ще видим след две години, сега да атакуваме френския правопис и четене, което хич не е лека задача... Все пак като сме в Бг, хора , които не ни познават не могат да предположат, че децата живеят в чужбина-добре се справят с българския, да си ги похваля аз bowuu
Успех с начинанието ви желая!

Gogko отпечатай и попълни този формуляр, после го дай на лекаря да го подпише и подпечата. Занасяш го в здравната ви каса и готово!
 http://www.ameli.fr/fileadmin/user_upload/formulaires/S3704.pdf

# 77
eho, mami!nqkoi moje li da mi kaje kak e izvara na frenski?blagodarq vi ....

# 78
Хеййй медам вече с нова тема  Peace на мен още ми е лятно и ми е трудно да се настроя на есенни и ученически истории, нали и аз ще съм учениче за 3 месеца  Laughing записах се в алианс франсез за ДЕЛФ поне да поддържам нивото, че ухото ми нещо взе да се разстройва от френските гами  Laughing Да ви кажа нещо интересно докато разглеждах едни документи на фирмата, с която работим, случайно попаднах на един адрес в Льо Мон, забележете - улица България  Wink хе хе Много искам да се запознаем, но с тези парижки срещи сте ми много далече когато съм във Франс  Cry, а и има изгледи да се местим още по-нагоре на океана в Бретан Confused заради работата на мойто момченце.

# 79
Олеле Боби направо ти съчувсвам за свекървата,особенно ако е като моята Mr. Green

Мария според мен така е правилно-децата трябва да знаят майчиния си език.Имам познати на които децата не знаят български независимо,че са с двама родители българи.А имам близка приятелка омъжена за испанец,живее в Испания,децата са едното на 4,другото на 3 и двете знаят български.На майка си и на българо говорящи говорят на български.По между си говорят на испански,но те са испанци и са в такава среда.Въпреки това майка им ги научи да говорят на двата езика и така проговориха като малки.Благодаря за информациятя за семейните лекари
Абе хора как се оправяте с тези детски градини и ходите на работа-ето сега в четвъртък пак са стачка.Не ми стига акъла как ще се оправям когато си намеря работа newsm78

# 80
eho, mami!nqkoi moje li da mi kaje kak e izvara na frenski?blagodarq vi ....

Според мен това, което е най-близо до изварата, е "La Brousse"

Боби, слуша ли свекървата?  Hug

Gogko, трудна работа наистина с тези стачки - нашите досега не стачкуваха, но сега за четвъртък са се записали, поне Сашовото училище, при малката нещо не са по стачките откакто имат нова директорка. По принцип трябва да осигуряват все пак някакъв вариант за децата, чиито родители работят - да ги сложат в друга група, даже май и кметствата би трябвало да помагат, но навсякъде е различно на практика. Заинтересувай се дали предлагат нещо

Мария, вярно е за френския правопис и четене че не са лесни ( и аз се просвещавам допълнително покрай Сашо, сега си правим един на друг диктовки), но децата са невероятно възприемчиви на тази възраст и нищо не им пречи да учат и двете азбуки едновременно.

В училището в Екс май са само деца на смесени двойки. Не можете да си представите колко беше симпатично отриването - с две бебета в колички на първите чинове. Леа на Боби - на два месеца, и вече ученичка! - и много слушаше и внимаваше

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 12:56 от chumbi

# 81
Gogko, Чумби, много ме ядосва свеки - прави това, което тя си е наумила (буди бебето да го вдига, светка със светкавицата да я снима като и казвам всеки път...), но ще се справя, търпелива съм Wink не и спестявам забележките, де, защото е за доброто на детето.

Второ нещо да споделя - фалира фирмата, където работи мъжа ми, ще видим сега процедурата ... много му е мъчно и казва, че го било срам да иде на борсата , не знам как да му помогна.ю  Sad

И още нещо - братовчедите ми във Валансиен търсят спешно да купят малка кола (тип 206), до 150 000 км и 3-3500 евро. Ако някой има чуе нещо да свирка, моля!

Лека седмица на всички!

# 82
И аз вчера полудях като чух за стачката в четвъртък. Излизат ми над сто евро на ден за нуну, това е абсурд просто.

А аз тази събота съм поканена на много селект соарé и трябваше да инвестирам в loup vénitien  Grinning
Разбрах от един от организаторите, че един от присъстващите ще е Фредерик Бегбеде. Миам... Mr. Green

А за Париж още не знам какво да кажа  със сигурност, в момента шефката ми се чуди кой от нас да вземе на изложението, всички и се подмазват като ненормални.

# 83
  • пак на Рив Гош
Добър ви вечер!

Боби, кураж със свекърва ти  Hug! И кураж на мъжа ти в тези нелеки времена! Дано да си намери нова работа, докато текат процедурите по закриването на фирмата.

Мистикова, покрай теб научих какво е "лу венисиен"  Grinning, досега такъв вид вълк не бях срещала  Laughing. Бегбеде казваш, ммм?  Wink. (между другото, редовно го засичах в едно кафене близо до Сен Жермен, докато работех в региона, явно там някъде живее...).
Не знам дали ще успееш да наминеш към Париж, ама аз тази вечер резервирах хотел накъмто вашия регион  Grinning - близо до Колмар, в едно населено място с непроизносимо име  Laughing, да отидем на марше де Ноел (баш преди Никулден, че ми липсваха тълпите  Mr. Green).

Gogko, добре дошла във Франция  Grinning. В нашето училище май няма да стачкуват (поне досега не са казали нищо).

Между другото, в събота сутрин сме на родителска среща. При вас почнаха ли тези мероприятия? И понеже е без деца, ще командироваме Камбанката от петък вечер при баба и дядо. С малко повече късмет, може дори да дават още "Inception" на ВО, та да се доредим с Роцев най-накрая да го гледаме.

Я да ви питам нещо - понеже тази година вече съм се зарекла да се пробвам на кисело зеле на балкона и да омириша качествено околностите, класифицирани като исторически монумент  Mr. Green - някой да знае откъде мога да си купя някое не много голямо бидонче (за 4-5 зелки). Миналата събота търсих в Касто, но не намерих... Освен да пробвам в някой Трюфо?  newsm78

Zlat1980, "извара" на френски е "Le caillé".
Чумби те е посъветвала какво може да използваш на нейно място, аз ще добавя само, че успешно се замества в рецепти и с рикота (ако ти трябва за рецепта)  Peace.

# 84
merci beaucoup za barzite otgovori...struva mi se 4e la brousse napodobqva pove4e na bg izvarata...ricotata q polzvam osnovno za cheese cake.imam oshte edno vapros4e na koeto nadqvam nqkoi shte mi otgovori... newsm78Nakade ,i kak , kam koi priemnik se naso4va 4iniqta za bulsat com..tazi godina si zakupih ot bg s nadejdata tova da spomogne za zapoznavaneto  na moite deca s bg ezika..no uvi zabravih da popitam kak stava instaliraneto i nai ve4e kam koq posoka bi trqbvalo da e naso4en..blagodarq vi v avance..

# 85
Здравейте!
Какво е венециански вълк, все пак? Mr. Green
В случай на стачка кметството осигурява така наречения "минимален сервис" за родители, които нямат вариант да гледат децата-събират ги в сборни групи, при нас в сградата на центъра, където ходят в сряда.
Утре при нас едното има стачка, другото не. Ама вече се уговаря да стачкува Joy, как така ще се мине да иде на градина като сестра му е в къщи...До обяд са с една позната, след обяд с мен, че и ние затваряме заради стачката.
Роца, при нас срещите минаха още първата седмица. Аз на втората бях с двете деца, въпреки изричната забрана, но разбрах за ситуацията в последния момент и нямаше как да реагирам. Имаше и други деца и наистина беше ужасно (за мен, но моят хубостник е малък все пак), тръгнахме си по-рано. Единственото, което разбрах ново, е че ако иска човек да иде някъде на почивка извън ученическите ваканции , трябва да пише молба до инспектора, дори и за детската градина ooooh!
 Боби, дано мъжът ти бързо намери работа Hug А за свеки-нали не у вас за постоянно? Надявам се , да изкарате възможно най-миролюбиво Laughing
Злат, за булсат не знам, нямам такова животно в къщи (и мисля, че няма и да имам, ама знае ли се ...)Дано някой ти помогне от тук пищещите. Другият вариант не е ли да се обадиш във фирмата в България?
Какво правите с тази извара все пак?   Embarassed

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 12:07 от Мария К.

# 86
imam oshte edno vapros4e na koeto nadqvam nqkoi shte mi otgovori... newsm78Nakade ,i kak , kam koi priemnik se naso4va 4iniqta za bulsat com..tazi godina si zakupih ot bg s nadejdata tova da spomogne za zapoznavaneto  na moite deca s bg ezika..no uvi zabravih da popitam kak stava instaliraneto i nai ve4e kam koq posoka bi trqbvalo da e naso4en..blagodarq vi v avance..

http://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=17&t=5937   Wink

# 87
Яаа, Сбъдваща, добре наминала насам Wink
(Аз днес както подразбирате съм дежурна, тоест стоя пред един комп и чакам обаждания, та ще съм дразнител във форума, за който иначе нямам време)

# 88
Роце, добре че ме подсети  за зелето  ooooh!     Моя бидон го бях намерила в един местен градинарски магазин, но при вас го няма точно този. Трябва да се търси в градинарски магазини, в които има "хранителна" част като  каци за вино, дамаджани (френска дума!) и буркани за конфитюри, примерно.

Сбъдваща, защо така бързо преминаваш, затъжихме се за теб и дружината ти, не стига че и Самурайката ни напуска..

# 89
Роца, може би има и в така наречените "базари", нали се сещаш тези магазинчета брик-брок в Париж, държани все от "ориенталски" собственици? Или просто в Карфур или другите подобни..

Общи условия

Активация на акаунт