Памперси или пелени за многократна употреба??

• 38 025
  • 339
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Абе не се карайте Simple Smile Темата е за изразяване на мнение... все пак така е поставена... има "или" в заглавието... Не го приемайте лично като някой изрази друго мнение или се опита да обори вашето, нали идеята е да се видят за и против едните и другите пелени... поне май това беше идеята на автора на темата. Нормално е някой като изрази мнение "памперсите са по-евтини и удобни" друг, който мисли, че не е така да си каже аргументите... нека никой да не се засяга и да запазим добрия тон Simple Smile

Аз лично още нямам опит нито с пелените, нито с памперсите.. но силно се надявам да се разбереме с тия многократни пеленки, че идеята много ми харесва...

# 196
  • София
И пак се замислих за екологичната страна на нещата.
Привържениците на многократните казват, че еднократните правят боклук.
А многократните - само една пералня - и готово.
Ей тая пералня ме притесни.
Вероятно слагате само пелените в нея. И я пускате всеки ден.
Даже и на половин пране, тази пералня пак хаби ужасно много вода!

А водата, както знаем е толкова важна за еко-равновесието, колкото и намаляването на боклука.
Така че - всъщност многократните пелени НЕ са еко.

# 197
  • София
Ми... това така.. но доколкото разбрах те пелените се перат с останалите неща.. и с бебе прането е всекидневие, така ли е? Това всъшност се чудих и аз.

# 198
Ами важното е да ги переш на 30 градуса и да не минават през сушилня, за да не се повредят; аз така пера всичко бебешко.
Със скромния си опит с многократните смятам, че да имаш поне няколко бройки не е излишно и обмислям дали да мина изцяло на тях

# 199
L'Agent, ресурсите за рециклирането/унищожаването на еднократните пелени са много повече и по-скъпи отколкото излиза прането на многократните пелени. Да не говорим, че обикновено ползването на еднократни пелени върви в комплект с ползване на еднократни мокри кърпи, мазила и кремове за обринати дупета и т.н. - изведнъж камарата с боклук става доста голяма.  Whistling
Определено многократните са много, много по-еко от еднократните.  Peace

Ако ползваш английски, може да се поровиш из Гугъл. Когато проучвах бях попаднала на хубави сметки и разчети кое колко струва, като започнеш от пелената/памперса и свършиш до всички аксесоари и принадлежности, които водят със себе си. Главозамайващи резултати бяха.  Wink

Многократните могат да се перат с дрехите или отделно. Зависи как е човек с гнус-фактора. Wink Ако няма наакани пелени или ако са обработени предварително, може само да се пуснат на изплакване напишканите + предварително изчистените наакани и после да се изперат заедно с дрешките на 30-40 градуса.
От време на време само е необходимо подложките и вътрешните части на пелените са се пускат на 60 градуса. Примерно веднъж на месец-два.
При достатъчно количество пелени е необходимо да се пере на 2-3 дни.

Spineli, сушилнята НЕ поврежда многократните пелени.  Peace Сушенето на ниска или средна степен дори е отбелязано на етикетите на всички пелени. А памучните и тензухените пелени и подложки могат да се сушат и на висока температура.

# 200
аз на месец давах по стотина долара за памперси, за същата сума си купих пелени за многократно ползване и от тогава не съм купувала памперси. Ползвам ги от време на време само ако излизаме за целия ден.Прах ползвам еко така че и това не замърсява а пък колкото до водата пералнята се настройва колко вода да пълни и не се хаби екстра.  Колкото до сушилнята знам че подложките могат да се сушат но самите джобове не може за да не се повредят, зависи и  от марката разбира се може и да може някои.

# 201
За сушенето - на моите знакът е 'do not dry clean' , но материята на джоба е полетилен.

ПП.Това за "гнус-фактора" беше добро  Laughing

# 202
  • София
L'Agent, Да не говорим, че обикновено ползването на еднократни пелени върви в комплект с ползване на еднократни мокри кърпи, мазила и кремове за обринати дупета и т.н.

ама разбира се...тези дето ползват памперси за вода никога не се чували и всички бебета са вечно с дупета на рани....

а когато майка ползваща пелени, бебето и се наака навън, си носи бидона с вода и го подмива на сред тротоара или полянката.... ooooh! Stop

а пък си представям каква е хубост да престояват с пишканото и аканото перлените по 2-3 дни , че да се перат по-рядко....

# 203
Аз лично предпочитам памперсите  и за двете си деца. Да не са екологични. да ползвам крем против подсичане.
НО:
1. Удобни са ми - слагам, сменям и изхвърлям.
2. Мокри кърпички ползвам само в изключителни случаи, когато сме в парка или другаде, където няма течаща вода. Иначе дупето се мие при всяка смяна на памперса. Разходките се правят основно в градинките около блока, между две хранения и така при напълване на памперса се прибираме в къщи за смяна.
3. Добре купувате един път пелени за многократна употреба, но нали ги перете, това не е ли разход. Тук не включвам само разходите за ток, вода, дезифенктанти (прителката ми с такива пелени, казва, че след определено време започват да миришат и трябва дезинфектант), но и труда на майката за прането. Въобще цялата хамалогия.
4. Освен това у нас през пролетта, есента и зимата, както и в дъждовни дни, дрехите съхнат вкъщи за ден и половина, в тази ситуация аз трябва веднага да пера всяка нацапана пелена, за да съм сигурна, че на следващия ден, ще имам достатъчно. За мен това е неизгодно.
Така че съветът ми към бъдещите майки е добре да си преценят всички плюсове и минуси и тогава да решават.

# 204
  • Mediterraneo
Памперси, разбира се. Нямам нерви да се занимавам И с пране на пелени...

# 205

1. Удобни са ми - слагам, сменям и изхвърлям.
2. Мокри кърпички ползвам само в изключителни случаи, когато сме в парка или другаде, където няма течаща вода. Иначе дупето се мие при всяка смяна на памперса. Разходките се правят основно в градинките около блока, между две хранения и така при напълване на памперса се прибираме в къщи за смяна.- Ползвам мокри кърпички и преди с памперсите и сега с многократните
3. Добре купувате един път пелени за многократна употреба, но нали ги перете, това не е ли разход. Тук не включвам само разходите за ток, вода, дезифенктанти (прителката ми с такива пелени, казва, че след определено време започват да миришат и трябва дезинфектант), но и труда на майката за прането. Въобще цялата хамалогия. Досега пералня специално за пелените не съм пускала, винаги с наши дрехи. Вместо специален дезинфектант, слагам сода, върши същата работа. Хамалогията ми е само да препера аканото отгоре, след това пак се мушка в пералнята. Не виждам, каква е другата хамалогия!  Thinking
4. Освен това у нас през пролетта, есента и зимата, както и в дъждовни дни, дрехите съхнат вкъщи за ден и половина, в тази ситуация аз трябва веднага да пера всяка нацапана пелена, за да съм сигурна, че на следващия ден, ще имам достатъчно. За мен това е неизгодно. Хората са измислили сушилня за тази цел.   Peace
Така че съветът ми към бъдещите майки е добре да си преценят всички плюсове и минуси и тогава да решават.

Първо извинявай, че те цитирам, но си синтезирала много добре, това което притеснява повечето майки!  Heart Eyes
Аз като чух в началото за многократните пелени, си виках, леле тея са луди! Да търкам пелени при положение, че има такива удобни памперси! Никога!  Twisted Evil
Е зарекох се да не казвам думичката "никога"!  Laughing
Момичетата в нашата отчетна ме зарибиха, почнах да чета тук във форума, по други сайтове. Поинформирах се и когато плюсовете станаха повече от минусите, поръчах, пробвах и оттогава съм възхитена!  Peace
Само, който не е ползвал, не може да разбере!  Heart Eyes

# 206
  • 42.016399,23.101179
При мен причината да мина на многократни пелени не беше опазването на околната среда, а здравето на бебето ми.  Embarassed
При отглеждането на каката за съжаление все още нямаше многократни, ползвах само еднократни и такива урологични проблеми си създадох от тях на детето че до 2 годишна възраст беше почти непрекъснато на АБ. Мъкнахме я само от лекар на лекар и това което ни казваха всички нефролози беше" Махайте колкото може по бързо памперсите, те са развъдници за бактерии".
Да не говорим че все оща няма поколение гледани с еднократни пелени деца сблъскали  се да речем със стерилитета и според мен последиците и вредите от тях ще са налице за съжаление много покъсно.  Confused

# 207
Момичета, предлагам да обменим опит с коректни продавачи /и-бей ии другаде/ и места, откъдето сте взели многократни пелени
Попадах на тема, където се обсъждат многокр. пелени, но сега не я намирам. Може ли линк, моля ви  

# 208
# 209
Аз също мисля за второто си дете да ползвам пелени за многократна употреба. Спряла съм се на пелените Fuzzi Bunz тип джоб, но никъде не намирам информация колко пелени ще са ми необходими за новородено. Моля да ме ориентирате колко комплекта трябва да купя? Аз си мислех за 10 комплекта, но ще чакам някой с опит да сподели дали ще са много или пък може би малко като за начало.

Общи условия

Активация на акаунт