Става въпрос за една моя приятелка която няма достъп до интернет, аз и предложих да разкажа за проблема и тук, понеже съм сигурна, че ще получи добри съвети...всичко което ми напишете ще и го кажа...
Ситуацията е следната...приятелката ми има син който е със здравословни проблеми...и има ТЕЛК.
ТЕЛК е изтекъл юни месец и същия месец детето е минало преосвидетелстване, няколко дни по късно, но в рамките на същия месец, приятелката ми подава решението от ТЕЛК-а и разни други документи в Социални грижи. На същия ден подава и документи за двойни детски.
Днес 3 месеца по - късно, от Социалните и заявяват, че тя не е подала никакви документи, но все пак детските са получени, но паричките които получава детето от ТЕЛК-а не...странно е.
Казали и, че с нищо не може да докаже, че е подала документите си, но в крайна сметка и те не могат да докажат, че не са подадени...нали???
Приятелката ми е говорила с тях и и заявили, че тези парички не се връщат със задна дата...искам да попитам някой има ли информация това така ли е???
И още един въпрос, къде може да се оплаче от социален работник и изобщо има ли такава възможност...
П.П Надявам се съм обяснила добре, наистина искам да помогна на приятелката си.
Още веднъж ще помоля модераторите ако темата не е за тук/наистина се съмнявам, че е...но и не знам за къде е/ да бъде преместена.
Когато излизаш от ТЕЛК ти дават решение, в което пише какъв процент нетрудоспособност ти признават, в резултат на заболяването. С това решение отиваш при социалните и подаваш молба за съответната помощ. Получаваш листче с входящ номер и дата на молбата си. След определен срок комисията заседава и ти определя размера на сумата, която да получиш, нарича се интеграционни добавки. Известяват те каква е тя и ти я изплащат със задна дата, това е датата, на която се подала молбата при тях. Парите от ТЕЛК се наричат пенсия за инвалидност. Те се получават от пенсионното, там се подава също молба, копие на решението от ТЕЛК и чакаш да ти определят размера на пенсията. Отново я получаваш със задна дата, от деня на получаване на решението от ТЕЛК. При повторно освидетелстване се определя дата, която да даде възможност минаването през ТЕЛК и подаването на документи за пенсия и интеграционни добавки да е такова, че получаването на парите да не се прекъсва, тоест викат те няколко месеца по-рано. Ако закъснееш , без да имаш сериозна причина и без да известиш за нея, си е за твоя сметка, ще има един период, в който няма да получаваш нищо. Не разбрах какво точно е направила приятелката ти не както трябва, за да се получи това нещо.....