Имам нужда от вашите съвети...

• 2 580
  • 10
  •   1
Отговори
Пускам тази тема с молба към модераторите, ако мястото не и е тук да бъде преместена...

Става въпрос за една моя приятелка която няма достъп до интернет, аз и предложих да разкажа за проблема и тук, понеже съм сигурна, че ще получи добри съвети...всичко което ми напишете ще и го кажа...

Ситуацията е следната...приятелката ми има син който е със здравословни проблеми...и има ТЕЛК.

ТЕЛК е изтекъл юни месец и същия месец детето е минало преосвидетелстване, няколко дни по късно, но в рамките на същия месец, приятелката ми подава решението от ТЕЛК-а и разни други документи в Социални грижи. На същия ден подава и документи за двойни детски.
Днес 3 месеца по - късно, от Социалните и заявяват, че тя не е подала никакви документи, но все пак детските са получени, но паричките които получава детето от ТЕЛК-а не...странно е.
Казали и, че с нищо не може да докаже, че е подала документите си, но в крайна сметка и те не могат да докажат, че не са подадени...нали???
Приятелката ми е говорила с тях и и заявили, че тези парички не се връщат със задна дата...искам да попитам някой има ли информация това така ли е???
И още един въпрос, къде може да се оплаче от социален работник и изобщо има ли такава възможност...

П.П Надявам се съм обяснила добре, наистина искам да помогна на приятелката си.
Още веднъж ще помоля модераторите ако темата не е за тук/наистина се съмнявам, че е...но и не знам за къде е/ да бъде преместена.

# 1
Пускам тази тема с молба към модераторите, ако мястото не и е тук да бъде преместена...

Става въпрос за една моя приятелка която няма достъп до интернет, аз и предложих да разкажа за проблема и тук, понеже съм сигурна, че ще получи добри съвети...всичко което ми напишете ще и го кажа...

Ситуацията е следната...приятелката ми има син който е със здравословни проблеми...и има ТЕЛК.

ТЕЛК е изтекъл юни месец и същия месец детето е минало преосвидетелстване, няколко дни по късно, но в рамките на същия месец, приятелката ми подава решението от ТЕЛК-а и разни други документи в Социални грижи. На същия ден подава и документи за двойни детски.
Днес 3 месеца по - късно, от Социалните и заявяват, че тя не е подала никакви документи, но все пак детските са получени, но паричките които получава детето от ТЕЛК-а не...странно е.
Казали и, че с нищо не може да докаже, че е подала документите си, но в крайна сметка и те не могат да докажат, че не са подадени...нали???
Приятелката ми е говорила с тях и и заявили, че тези парички не се връщат със задна дата...искам да попитам някой има ли информация това така ли е???
И още един въпрос, къде може да се оплаче от социален работник и изобщо има ли такава възможност...

П.П Надявам се съм обяснила добре, наистина искам да помогна на приятелката си.
Още веднъж ще помоля модераторите ако темата не е за тук/наистина се съмнявам, че е...но и не знам за къде е/ да бъде преместена.

Нещо не е както трябва в тази история newsm78 Когато излизаш от ТЕЛК ти дават решение, в което пише какъв процент нетрудоспособност ти признават, в резултат на заболяването. С това решение отиваш при социалните и подаваш молба за съответната помощ. Получаваш листче с входящ номер и дата на молбата си. След определен срок комисията заседава и ти определя размера на сумата, която да получиш, нарича се интеграционни добавки. Известяват те каква е тя и ти я изплащат със задна дата, това е датата, на която се подала молбата при тях. Парите от ТЕЛК се наричат пенсия за инвалидност. Те се получават от пенсионното, там се подава също молба, копие на решението от ТЕЛК и чакаш да ти определят размера на пенсията. Отново я получаваш със задна дата, от деня на получаване на решението от ТЕЛК. При повторно освидетелстване се определя дата, която да даде възможност минаването през ТЕЛК и подаването на документи за пенсия и интеграционни добавки да е такова, че получаването на парите да не се прекъсва, тоест викат те няколко месеца по-рано. Ако закъснееш , без да имаш сериозна причина и без да известиш за нея, си е за твоя сметка, ще има един период, в който няма да получаваш нищо. Не разбрах какво точно е направила приятелката ти не както трябва, за да се получи това нещо..... newsm78 Rolling Eyes

# 2
Когато е подала документите от ТЕЛК-а, не са и дали входящ номер...жената на която е подала документите, признала пред директорката на Соц.грижи, че не дава такова номерче...не съм запозната с тези неща, просто се опитвам да помогна...

# 3
Истината е,че много от соц.работници не стават дори и за метачи по улиците.Лично аз това лято се занимавах доста с тях.Никога не дават входящи номера на молбите или декларациите който подаваш.Груби са и липсва всякаква организация.
Твоята приятелка би трябвало да пази всички оригинали на документите от ТЕЛК-а.Да подава нови молби,но да настоява да ги приеме лично директора на соц.грижи към района в който живее.

# 4
Истината е,че много от соц.работници не стават дори и за метачи по улиците.Лично аз това лято се занимавах доста с тях.Никога не дават входящи номера на молбите или декларациите който подаваш.Груби са и липсва всякаква организация.
Твоята приятелка би трябвало да пази всички оригинали на документите от ТЕЛК-а.Да подава нови молби,но да настоява да ги приеме лично директора на соц.грижи към района в който живее.

Мерси Hug
Ще и предам...а може ли да направи оплакване някъде или не си запозната с това...въпросната госпожа която е приела документите преди година загубила акта за раждане, на дъщерята на моята приятелка...и отищла и извадила дубликат, половин година по късно и връща оригинала...направо не знам как работят тези хора... Crossing Arms

# 5
# 6
Мерси Hug
Ще и предам...а може ли да направи оплакване някъде или не си запозната с това...въпросната госпожа която е приела документите преди година загубила акта за раждане, на дъщерята на моята приятелка...и отищла и извадила дубликат, половин година по късно и връща оригинала...направо не знам как работят тези хора... Crossing Arms
[/quote]

А как само работят... Sick #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 7
В самата социална служба по район едва ли ще успее да подаде оплакване, там е като змиярник и лудница едновременно. В централата им би трябвало да може да се подаде жалба, но трябва да знае името на служителката и евентуално длъжността й. Не знам дали ще има ефект... Thinking Thinking Rolling Eyes

# 8
  • Пловдив

да,това е така за детските-ако се пропуснат примерно два месеца и не се подадат документи,след като се подадат тези 2 месеца не се плащат,а се започва от момента на подаване

не е редно това,което се случва-явно са й забутали някъде  документите-да се разправя

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 23:02 от Elfita

# 9
  • Стара Загора
....Парите от ТЕЛК се наричат пенсия за инвалидност. Те се получават от пенсионното, там се подава също молба, копие на решението от ТЕЛК и чакаш да ти определят размера на пенсията. Отново я получаваш със задна дата, от деня на получаване на решението от ТЕЛК. ...

При децата парите от ТЕЛК-а изобщо не са пенсия за инвалидност. Те са социални помощи по член 8 (бяха член 43 до скоро). Не се изплащат от пенсионното,
а от социалните. Интеграционните добавки са отделно. Пари със задна дата вече не се плащат. Преди плащаха.  Twisted Evil
И още нещо - никой не те вика на повторно освидетелстване. Трябва сам да се сетиш да ги потърсиш. (това от личен опит от старозагорския ТЕЛК)

И аз съм на мнение, че трябва да се разправя с тях. Имам чувството, че 90% от тези, които приемат документите не знаят за какво са там.
Щом има двойни детски - значи телковото решение е някъде там. Да си иска решението за детските от социалният работник. Дори и без входящ номер
трябва да и го дадат. Най-малкото трябва да го подпише.

# 10
Тя си има решение от ТЕЛК-а, те социалните взимат само копие...каза, че ще подава пак документи...жалко, че заради някой ще изгуби парите, които се полагат за детенцето.

Общи условия

Активация на акаунт