Новозеландско-Австралийска НОВА Пролетна Тема (7)

• 127 153
  • 536
  •   1
Отговори
# 180
Честито, Gery

Аз живея в Пърт, пиши ми на лични, ще се опитам с каквото мога да ти помогна.

Как избрахте Пърт? Много ми е интересно с какво ви привлече.

# 181
С какво ни привлече? Не го бяхме чували преди да кандидатстваме.  hahaha
Бяхме чували само за Сидни, Мелбърн и Канбера.
Просто от там ни одобриха най-напред и така се случи. От всичко, което четох, звучи много приятно място. Ще поживеем, ще видим.

За да не занимавам съфорумките с Perth-ски въпроси, ще ти пиша на лични.   bouquet

# 182
Здравейте, мами!
Доста време мина, но най- после имаме вече визи, така че живот и здраве септември сме при вас!
Бихте ли ме посъветвали от какво най- много бихме имала нужда там, какво да взема и какво не мога да нося.
Благодаря!

# 183
Привет, мами австралийки и новозеландки! Simple Smile
Регистрирана съм във форума от мноооого време, но никога не съм писала тук! Simple Smile
Открих тази тема и реших да се включа!
И на мен май ми се очертава да стана мама-австралийка в скоро време!
Сега живеем в Англия, но нещата някак не отиват на добре и се преориентирахме. Съпругът ми е строителен инженер и вече има предложение за работа.
Сега на дневен ред е определянето на дестинацията... Пърт или Бризбейн?
Ако се насочим към Пърт, мъжът ми навярно ще изкарва повече пари, но ще се наложи да работи далеч и съответно ще си идва при нас на всеки 2-3 седмици за по цяла седмица...
За Бризбейн няма реална оферта, но и за там има обяви от същата компания...
В началото се бяхме насочили към Бризбейн (Бризбейн или Бризбън е правилно?), изглеждаше ни по-живо и приятно място за живеене, разглеждахме къщи и на двете места и тези на източния бряг ни се видяха някак по-приятни.
Сега обаче четем информация за Пърт и сякаш все повече се навиваме за там, а и климатът май повече там ни допада.
Попадах и на ето този линк http://www.bgrodina.org/perth/ и това, че има толкова активна българска група в Пърт също много ме блазни, имайки предвид, че със синът ми ще изкарваме доста време сами.

Не знам и аз защо пиша тук, нямам конкретни въпроси, може би по-скоро, за да следя темата.
Знам, че всяко място ще има своите плюсове и минуси, сигурна съм, че всеки би препоръчал мястото, където живее...

Ще следя темата и се надявам скоро да мога и аз да споделя лични впечатления! Simple Smile
А ако някоя от вас би изказала мнение по мислите, които ни вълнуват, с удоволствие ще се радвам да науча повече! Simple Smile

Хубав уйкенд на всички!

# 184
Ами...аз пак ще нахалствам! Simple Smile
Съжалявам за двата поредни поста, но вече е твърде късно да редактирам! Извинете ме, моля!
Днес си говорихме със съпръга ми и той ме пита дали някой ми е отговорил тук, е на какво да ми отговори човек като аз нищо не съм питала! И ето ме сега с въпросите!
У нас голямо четене и разглеждане пада, направо сме като клуб "Приятелите на Австралия", само се ровим и се информираме за климат, за животни, изобщо за живота...
Та имам няколко конкретни въпроса към мамите от Пърт, ако някой има желание да ми отговори, може и на лични, за да не отегчаваме останалите четящи!

Надявам се въпросите ми да не са крайно малоумни, но изцяло се информираме от нета!
Та така! Ето и питанията!
Мъжът ми се разрови за информация относно опасни животни в околностите на Пърт и попадна на някакви опасни видове паяци, които си живееели дори в града, как се справяте с тях и имали ги изобщо из градините ви?
Подобно е питането ми и за отровно парещите медузи, живеещи по това крайбрежие? Има ли ги по плажовете и какво е спасението. Видяхме, че има разни заграждения във водата, помага ли това и ходи ли се изобщо там на плаж, както ние си знаем? Още веднъж се извинявам, ако въпросите ми са доста глуповати!  Rolling Eyes
Така, трето! Има ли интересни неща за посещение около Пърт? И има ли с какво човек да запълни дните си, ако не работи и се грижи за детето си (синът ни е на 2г.7м.)? В близост има ли паркове, ферми и т.н.
В предишния си пост споменах, че наличието на българска общност ни привлече и искам да попитам дали има район, в който живеят повече българи и кои са хубавите места за живеене в Пърт?
Някой от вас посещава ли някоя от школите (май не е много правилно да се нарече така) по български народни танци?

Ами...дано не съм ви досадила с постовете и въпросите си! Много, много ще съм благодарна, ако някой ми отговори!
В нета има много информация, но си е друго да получиш информация от първа ръка!
Благодаря предварително!

# 185
InataCh, ще пиша на лични, за да не занимавам всички с Пърт.

Момичета, ние тръгваме утре за Европа.
Децата са болни и кашлят като магарета. Май ще ни изхвърлят от самолета  Laughing

Купих едни специални колани за деца за самолет, ще споделя впечатления като се приберем.
www.kidsflysafe.com

Толкова чаках това пътуване, а сега ме е обхванала паника и не си тръгва.

Надявам се да изкараме добре.

Весели и приятни дни на всички.

Ще пиша отново като се приберем

# 186
Приятно пътуване и не се притеснявай. Всичко ще е наред! Пожелавам ви само положителни емоции!

# 187
попи-варна, ето тук http://australia.gov.au/topics/tourism-and-travel/customs-and-quarantine  можеш да намериш много информация за това какво не може (опасни предмети, материали и др.) и какво може но се декларира (храни, семена, билки и др.) при пристигане. Още в самолета може би час преди пристигане се попълва декларация (Passenger Card - http://www.immi.gov.au/managing-australias-borders/border-securi … y/air/airport.htm). Това което се декларира може да го задържат за проверка (има такса) или директно да ти го конфискуват или да кажат всичко е ОК - най-добрият вариант.

По другия въпрос определено каквото се събере в куфарите - най-важните неща за мен са документи, дрехи и неща със сантиментална стойност. В допълнение бях сложила завивки, играчки (!) и обувки. Добре е или да си вземете лаптоп (или друга джаджа, в ръчния багаж) или да предвидите средства да си купите веднага щом пристигнете - за връзка с интернет - това е много важно ако ме питате мен. Ние документите сложихме в ръчния багаж всичко останало в куфарите. Ако сте с бебе - поне една ръчна чанта за него.
Много зависи дали има при кой да отидете първоначално. При всеки е различно, някои пристигат с цялата покъщнина (в контейнер) но при всички случаи е добре да имате подобаващ финансов резерв в банковата си сметка.

Пожелавам ви на добър час!

В кой град ще се установите?

# 188
Лореена, благодаря ти много за отговора и линковете.
Бяха ми казали да не си нося лаптоп, защото там сте били на друга система, която работела само с Apple и че по принцип там компютрите били евтини. Имам лаптоп HP и точно се чудех какво да го правя.
Ще се установим в Пърт, поне за сега. Имам право на 20 кг багаж на човек. Много ли са стриктни с кг или мога да сложа още няколко отгоре. Когато съм пътувала из Европа, никога не съм проблеми със свръхбагажа, но не знак как е с презокеанските.

# 189
Здравейте и от мен, бъдеща Perth-ска майка.

Много се радвам, че Perth се радва на такъв интерес. Понеже и на мен ми е непознат, все се колебая дали взимаме правилното решение като се насочваме натам. Но като гледам колко нови семейства ще пристигат, започвам да се успокоявам.

Хиляди благодарности на Karolinatk за подробната информация, която ми предоставя. Много си мила  Heart Eyes

InataCh, желая ви успех! Елате в Perth, за да ходим заедно по паркове, плажове и BBQ   Grinning Гадинките и мен много ме тревожат и ако това те успокоява, четох в един форум, че на източния бряг има доста по-отровни гадини. Естествено, това е непотвърдена информация.

poppy-varna, поздравления за визата! Понеже и ние сме на същата вълна (планираме заминаване през Октомври), можем да обменим опит. Пиши ми на лични ако искаш. Много ще се радвам да се запознаем и лично, но щом сте от Варна, а ние живеем в София, май ще се видим направо в Perth  Grinning

Например, от milushka  Heart Eyes научих много интересна информация относно багажа, които държа да споделя, в случай, че на някои ще му свърши работа. С БГ пощи може да се изпраща багаж под формата на колет - 30 кг за 150 лв. Не че е евтино, но не е и безумно скъпо. Естествено, някои авиокомпании предлагат възможност да си 'купиш' право на допълнителен куфар, но Емиратес (с които билетите ми излизат с 1000 AUD по-изгодно) нямат такава опция. Иначе позволяват 30 кг на човек.

Е, това е от мен. Много се радвам, че Perth-ската агитка расте!

# 190
 Grinning Дааа, ще обменяме информация! Simple Smile
На karolinatk и аз искам да благодаря за бързия отговор на ЛС! Simple Smile Дано пътуването ви върви без неприятни изненади и да натрупате много приятни емоции! Simple Smile

При нас Perth е все още на идейна фаза, но става все по-реална тази идея!
Следващата седмица съпругът ми има интервю за работа.

Gery R., дааа за гадинките знам, че на източния бряг са повечко! Simple Smile Един познат тук ме попита дали съм готова за паяците и хлебарките (живял е в Сидни, но къде, как не знам)... Но се надявам положението да не е толкова зле! Както често се самоуспокоявам, и там хора живеят, и то не зле!

Иначе аз нещо взех да се плаша от цялата тази история... Претеглям плюсовете и минусите, и уж плюсовете са повече, но винаги има едно "но"... Както всички вас, предполагам, и ние се надяваме всичко това да е за добро!
Но само като си представя катунът, с който ще се повлечем, търсене на жилище, отново започване от начало. Сигурна съм, че всички сте минали през това и ще ме разберете! Simple Smile

Сега отивам да си лягам, а времето само ще си покаже! Simple Smile
СПокойна нощ на всички!

# 191
Хей, InataCh, няма нищо за плашене! Да, самото местене, търсене на жилище, търсене на нова работа (при нас не е осигурена), всичко това е доста стресово. Но всяко ново начало носи нови възможности, разширяване на хоризонтите. Представям си още колко нови неща ще преживеем, с колко нови хора ще се запознаем, колко нови места ще посетим.   Laughing

# 192
 Hug Gery R. Благодаря ти! Simple Smile И аз така си казвам, нали всичко е за добро все пак, пък и никой не ни е засилил насила натам! Simple Smile Притеснявам се дали не влагаме прекалено много надежди в тази нова възможност само, но както и преди писах, времето ще покаже! Wink
Иначе, ако всичко е наред с намирането на работа, поне откъм преместването и намирането на жилище ще ни е една идея по-лесно, отколкото да заминем без нищо подсигурено, но все пак промяната ще е огромна, а и навярно съпругът ми ще трябва да замине преди мен и Сава.
Мисля си каква стройна организация ще се наложи с багажите... Ще има неща, които ще пращаме към България, други за Австралия, трети ще раздаваме и продаваме... Тъкмо успяхме да създадем някакъв дом тук, пък макар и под наем, и сега ще се започне отново, но и двамата искаме тази промяна!
Предполагам, че гостуванията на приятели рязко ще секнат, което допълнително ме стресира, но дали ще ми липсват от тук или от Австралия, все тая! Simple Smile
Смея да твърдя, че лесно създавам приятелства... Но трудно се разделям с приятели... Преди повече от 4 години оставих всичко в България и дойдох тук, за да заживея със съпруга си. Приятелите ми адски много ми липсват, комуникираме, но не е същото от разстояние... Дойдох тук без да познавам никой и създадох нови, също толкова ценни приятелства, на които държа много... Сега...просто не искам да загубя всичко това, пък и тук се случиха доста хубави неща в живота ни!
Но не се оплаквам! Прекалено много ви занимавам с чувствата си май! Просто още почти никой не знае за намеренията ни и имам нужда да споделя. Благодаря ви, че все още четете! Wink Дано не ви отегчавам! Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 01:02 от InataCh

# 193
Здравейте дами от Австралия и Нова Зеландия!
Извинявам се, че нахлувам в темата, но имам въпрос, на който не можах да намеря никъде отговор по безбройните форуми/сайтове в нета.

Може ли с виза 457(работна) да се вземе на лизинг кола-нова или втора употреба? Ако да-какъв е минималният срок на договор преди да може да се "върне"?. Тъй като е временна виза, търся вариант да се избегне стреса от продаване на кола в срок при евентуално прекратяване на трудов договор. За Сидни става на въпрос, ако има значение. Всякаква информация/линк ще ми е от полза, мерси предварително.

InataCh, Gery R. успех с преместването.

# 194
az znam otgovora na tvoia vupros. Chela sum podobna situacia v

www.pomsinoz.com

Lizinga se dava za perioda na vizata. Ako vizata e za 3 godini - lizinga e za 3 god.

Sorry, niamam kirilica na rabota.

Общи условия

Активация на акаунт