Киста на яйчника

• 259 707
  • 767
  •   1
Отговори
# 750
  • в Низината

dejie, честитиш ми за изчезналата киста ли?

Аз имам съмнения в това, защото обяснението на лекаря ми се стори някак нелогично. Той твърдеше, че на единайсти ден от цикъла, т.е днес, вече ми е минала овулацията и тази киста всъщност е била жълто тяло, което от вчера до днес вече го няма. Не съм голям капацитет, но за жълтото тяло знам, че се формира около овулацията и е възможно да нараства още няколко дни след това и ако не настъпи бременност, изчезва. Т.е не може още преди овулацията това, което той нарича жълто тяло, да се изпари. Ако има някакво значение, лигавицата ми е 0.70мм на единайстия ден от цикъла. Това не знам малко ли е, нормално ли е..

# 751
  • UK
Да, затова честитя. Не им разбирам на жълтите тела, но кистата може да си изчезне по всяко време на цикъла и щом докторът казва, че вече я няма, вероятно я няма. Аз защото съм патила от кисти (ясно щом съм в темата) и то доста по-големи, затова ти честитя. 

# 752
Понякога жълтото тяло от предишният цикъл не се пука и на практика е киста , може да поседи повече месеци. Та твоето най-вероятно е било това, честито и от мен. А колкото до овулацията ти там си има друго жълто тяло, то чака , ако има бебе почва да расте и покрива яйчника , за да не функционира по време на бременност, всяка айцеклетка си има жълто тяло...

# 753
  • София

dejie, честитиш ми за изчезналата киста ли?

Аз имам съмнения в това, защото обяснението на лекаря ми се стори някак нелогично. Той твърдеше, че на единайсти ден от цикъла, т.е днес, вече ми е минала овулацията и тази киста всъщност е била жълто тяло, което от вчера до днес вече го няма. Не съм голям капацитет, но за жълтото тяло знам, че се формира около овулацията и е възможно да нараства още няколко дни след това и ако не настъпи бременност, изчезва. Т.е не може още преди овулацията това, което той нарича жълто тяло, да се изпари. Ако има някакво значение, лигавицата ми е 0.70мм на единайстия ден от цикъла. Това не знам малко ли е, нормално ли е..
Ако не си объркала мерната единица, то този показател е супер зле и няма как да забременееш!

# 754
  • в Низината
dejie, така пише, не съм объркала. Аз затова силно се съмнявам, че овулацията ми е била на десетия ден или на който и да е ден преди това и лигавицата да е с тази дебелина. И че така нареченото "жълто тяло" с размери 3.5 на 2.8 см, е изчезнало мистериозно за една нощ време. Ще се консултирам с още един лекар, защото мненията на двама дотук се разминават тотално, не само за кистата, а и за размера на яйчниците и матката като цяло, което ми се струва абсурдно.

# 755
7 мм лигавица на 11 ден от цикъл, преди овулация, на мен ми се вижда супер, с наближаване на овулацията би се удебелила още. Това ако сметнем, че може да е грешка написаното от доктора.
7 мм съдейки по картона ми съм имала около 10-11 ден, когато съм ходила за фоликулометрия, а на 12 ден и до 8-9 мм лигавица, на 14 ден до 10-11-12 мм. Това когато овулация ми е засичана на 14-15 ден.
Ако е било киста на жълтото тяло, това което е изчезнало, би следвало на 11 ден да се вижда и друг доминантен фоликул, ако предстои овулация, но може да е ановулаторен цикъл, тогава вероятно има и тънка лигавица. Не е изключено, при наличие на киста да има ановулаторен цикъл и тънка лигавица. Доминантният нараства с по около 1,5-2 мм средно на ден, нали така беше? Лигавицата също се удебелява, пропорционално по около 2 мм за ден. Това съвсем отделно от кистата. Ако е имало и доминантен фоликул с лигавица 7 мм на 11 ден от МЦ, всичко изглежда нормално. Просто се е изчистила кистата на жълтото тяло. Но на 11 ден да изчезне ей така жълтото тяло, ако се сметне че е имало овулация, както казва доктора, това не съм чувала друг да споделя. Знам че нараства жълтото тяло след овулация, даже моето беше 18 мм при една от контролите и докторът каза, че е много малко. Мисля че след пикът на прогестерона, 7 ден след доказана овулация, после настъпва обратен ход за жълтото тяло и започва да се смалява, и с падането на прогестерона идва и цикъл.
Да кажа, че също не съм компетентна в тази област, просто това помня от разпитването на доктора, покрай моите фоликулометрии.
Предвид че е изчезнала за едно денонощие кистата (ако е киста на жълто тяло), както споделяш ти, също би следвало да се види течност в матката, която се резорбира по-бавно. В смисъл, не става за ден, доколкото са ми обяснявали. Това би следвало да е спуканата киста. Друга опция е, да е претърпяла обратно развитие и да се е смалила, което за ден също не става.
И фоликуларните и кистите на жълтото тяло са функционални кисти. Обаче при спукване на фоликулярните не съм усещала нищо. Просто в един момент имам облекчение и клякам и сядам нормално, защото по принцип при мен се усеща като има нарастнала киста, а не всеки ги усеща. Някои разбират че имат киста съвсем случайно, или ако има се забави цикъл, примерно.
Една киста на жълто тяло изчезна безсимптомно при мен, но при други две имах кървене между двата цикъла.
В тези случаи като находка беше описано течност в матката и измерено количество. Както се измерва и ако са хванали овулацията и все още не се е резорбирала течността.

Последна редакция: пт, 04 ное 2016, 21:09 от Merelenda

# 756
  • София
7 см лигавица според мен е невъзможно!
Вероятно е 7 мм.

# 757
Ами, глупости съм писала аз. В мм е, да, не в см. Аз всичко съм подкарала в см и излязоха едни резултати по 15 см лигавица  ooooh!
Ще коригирам да не става объркване.  Hug

# 758
Здравейте,

пиша ви много притеснена, моля ако някой е наясно да ми даде малко повече информация.

На 25.10 бях на преглед, на който ми откриха киста на ляв яйчник 3 см. Докторката ми изписа Регулон - да започна да го пия на 2-рия ден от цикъла. Имах по - оскъден цикъл от обикновено и мислих, че ще бъде по - кратък, защото последните дни само зацапваше кафяво. Това зацапване продължаваше и до днес. В интернет чета, че може да е от Регулона. Преди малко получих няколко "боцкания" в левия яйчник и след като отидох до тоалетната, буквално усетих как изтече кръв - алена и на салфетката след това имаше известно количество алена кръв. Утре ще звъня в клиника Щерев, за да търся как да се свържа с гинеколожката, при която бях на преглед (не съм и от София) и ще търся местен гинеколог да ме погледно, но сега съм много притеснена.

Възможно ли да се е спукала кистата и затова да се случва това? На 11 ден от цикъла, а не по нормалното му време (7 дена обикновенно). ooooh!

# 759
Най-вероятно е от Регулона. Това да не е прокървяване при овулация?

# 760

Аз мисля, че Регулона е за подтискане на овулация.
Като мина малко време се поуспокойх - дано да се е спукала кистата и да е от това.  Praynig

# 761
Нова тема?

# 762
Алена кръв според мен не е от спукана киста. Някакво хормонално кървене по-скоро, може би от хапчетата.

# 763

Аз мисля, че Регулона е за подтискане на овулация.
Като мина малко време се поуспокойх - дано да се е спукала кистата и да е от това.  Praynig
Всъщност да. Но неправилно кървене и зацапване е нормално при започване на противозачатъчни.

# 764
  • UK
Виж в страничните ефекти на листовката, много често при хормонални се получава кървене, обади се на гинеколога и му кажи, може да реши да ги смени или да ги спре. 

Общи условия

Активация на акаунт